Fantomtetra som svømmer på skrå

Jeg har en fantomtetra som ikke klarer å holde seg oppe. Den svømmer på skrå og synker ned mot bunn. Skal jeg ta den ut med én gang eller kan den komme seg igjen?

Akvariet mitt er et år gammelt, 110l (Juvel) og jeg har siden i sommer ikke klart å få bukt med alger, NO3 på ca. 10 og PH på 6,4. Plantene er fulle av alger. Dette har tatt livet av 5 ottoer og 4 pansermaller (!). Enda lever 3 scalarer, et knippe tetraer og en knalltøff pansermalle, men hvor skal jeg begynne/fortsette nå? Jeg må innrømme at vi er litt oppgitte, men vi trenger kanskje bare litt håp...
Alger tar vanligvis ikke livet av fisk, heldigvis, så svaret på hvorfor fiskene har dødd må nok finnes et annet sted. Hvis dere ikke allerede har lest om alger i artikkelsamlinga så er det et godt sted å starte. Den finnes under Artikler her øverst på siden.

Skulle likt å vite hvilke rutiner dere har mht vannskift og rensing av filter. Skulle også gjerne visst mengden med nitritt (no2), men det har dere kanskje ikke fått testet?

Hvilke symptomer hadde de andre fiskene som døde? Samme som fantomtetraen? Nå er det slik at noen fisk dør uten at en alltid finner årsaken. Hvis dere ikke allerede har lest om sykdom i kunnskapsbasen så kan det være greit å lese gjennom den også.

Når fisk ikke greier å holde seg oppe er det et tegn på svekkelse, men hvorfor den er svekket er vanskeligere å svare på uten at det finnes andre symptomer. Anbefalt førstehjelp er daglige delvannsbytter til man eventuellt finner årsaken til at fisken er syk, så kan man behandle den med dertil egnet medisin.
Som Tante Astrid sier, så er det ikke vanlig at alger dreper fisk.
Alger er rett å slett mikroskopiske planter

Har ikke noen gode forslag til dødsårsak\ forebygging av disse, før du forteller litt mer.
Svar på det Tante Astrid spør om, så er det lettere å vurdere

PS: Å bumpe en tråd etter under en halvtime, er slett ikke behøvelig.
Beklager bumpingen, det var ikke slik ment. Jeg er bare vant til den hurtige kommunikasjonen i nybegynner-forumet. Jeg ser det er mange gjengangere her som virkelig vil hjelpe.

Vannskiftrutinene prøver vi å holde til ca. 1 gang pr. uke.
Filteret skylles ca. hvert 2/3 vannskift
Nitritverdien har aldri vært over 0.
Nitratverdien har svingt fra 5 til 25. Akkurat nå ca. 15 (dog målt med strips)
Etter sommerferien hadde vi hyppige vannskift en periode og fikk dette ned. Vi tok også opp alle røtter og steiner og renset, samtidig som vi fikk slammet bunn litt bedre.
De andre fiskene som døde viste ingen tydelige tegn. De døde over en kort periode i høst, etter at vi trodde vi hadde fått mer balanse i verdiene. Resterende fisk har klart seg til nå. Fantomtetraen virker ikke som den klarer seg.

Plantene ser "oppspiste" ut under algelaget. Bør disse byttes?
Vannet har god sirkulasjon fra pumpen. Burde jeg ha noen bobler i tillegg?
Også var det vel det med å ikke gjøre alt på en gang da...

Noen mener jeg har for mange fisk:
3 scalarer (ja, de vokser seg nok ut av karet snart)
10 fantomteraer
3 rødmunntetraer
1 pansermalle
Med rens såpass ofte, får en fort ett problem med å opprettholde en god balanse i karet. Jeg mistenker at filteret enten er for lite, eller renses før det er behov for dette.
Begge deler er enkelt å ordne opp i, selv om det ene medfører ett utlegg i form av kroner

Antar videre at du tester alle verdier med strips. Dette er desverre ikke det som har den store misjonen. Stripsene viser oftere feil, enn riktig (og gjerne svært feil).

Om jeg forstår riktig, har det ikke vært "massedødsfall" på en del måneder, og det er neppe noen stor krise at en enkelt fisk viser tegn til svakheter. Det er få fisk som lever evig

Planter som er så overgrodd av alger, at de rett å slett kveles, bør kastes. De vil råtne i vannet om de får stå der, og da har man problemer så det holder.
Hvis dere også måler nitritt med strips så ville jeg kostet på meg en dråpetest. Stripsene er såpass unøyaktige at det ikke er lurt å stole helt på dem.

Så lenge disse scalarene ikke er kjempestore så synes jeg ikke karet er altfor overbefisket. Det at dere har hatt såpass mye nitrat kan ha mye å si for algeveksten og spesielt når det er såpass store svingninger. Jeg lurer på om dere kanskje fôrer vel mye?

Vedrørende algene så ville jeg redusert på foringen, fjernet de plantene som er døde eller så gjenngrodde at de ikke får puste og kjøpt inn mye hurtigvoksende planter som Hygrophila polysperma eller andre av Hygrophila-artene. Skift 20-30 prosent vann hver uke. Rens bare filteret når gjennomstrømmingen er kraftig redusert og bare i vann hentet fra akvariet. Et lite spørsmål til. Hvilke type lysrør har dere og hvor gamle er de?

Når det gjelder fiskene så kan det ha vært et uoppdaget nitritt-problem om dere bare har testet med strips. Mange har også dårlig erfaring med å bruke vann fra varmtvannsbereder. Nye kobberrør innlagt i huset kan også gi problemer.

Det at det er mallene som først og fremst har strøket med får meg nesten til å lure på om det er for lite sirkulasjon i karet. Hvis det er litt nitritt og lite sirkulasjon så er det fiskene på bunnen som helst får problemer. Hva slags pumpe har dere og hvordan er utblåset plassert? Bobler kan øke sirkulasjonen, men plantene trives ikke så godt med bobler i karet, og de skal heller ikke være nødvendig med et godt fungerende filter.
Karet er en 110l Juwel med innvendig filter (pakkeløsning)
Lysrørene er 1 år gamle (fra samme pakkeløsning)
Utblåset står ca 7 cm under vannflaten bakerst i karet og pumper i lengderetningen.
Temperaturen er 24-25 grader.

Etter tilbakemeldinger fra dere tror jeg at jeg oppsummerer slik:
- Foringsrestriksjoner
- Forsette vannbytte som før
- Bedre/riktigere intervall på filterrens
- Bytte planter (kan jo bli hyggelig uansett)
- Kjøpe dråpetest når jeg får den skjorta det koster...

Jeg ønsker meg selvfølgelig noen nye ottoer og pansermaller, men bør vel kanskje vente til vannet er bedre?

Tusen takk for hjelpen, begge to.
Tror nok du også må spare til skikkelige lysrør. Skal ikke se bort fra at disse originale lysrørene er såpass dårlige at de kan ha bidratt til algeveksten.

Normalt anbefales det å skifte ut lysrør minst en gang i året fordi bølgelengden på lyset endres etterhvert som de blir eldre og det kan igjen føre til alger. Nå får Frank korrigere meg om jeg husker feil her, men tror det var bølgelengden som endret seg

Nå vet jeg ikke om det er T5 eller T8 som befinner seg i karet deres, men om det er T8 så anbefaler jeg Hagens lysrør. Er det T5 så har visst Juwel sørget for at bare deres lysrør passer. I tillegg er reflektorer en veldig god investering for å øke mengden lys i karet.

Har stor tro på at med disse endringene dere har oppsumert samt skifte av lysrør så vil fisker og planter trives bedre og alger dårligere

PS: Planter kan ikke nyttigjøre seg mer lys enn en 10-12 timer om dagen. All lysmenge utenom det er det bare algene som trives med. Timer på lyset er derfor en god ide.
Bølgelengden på lyset endrer seg svært lite med tiden. Men mengden lys som produseres, vil svekkes betraktelig over tid.
Jo dårligere røret er i utgangspunktet, jo mer merker man til denne lys-reduksjonen. Og akvarieprodusentene kan skjelden skryte på seg at de leverer kvalitetsrør med karene sine Det spares, der det kan spares.

Juwel sine rør er i utgangspunktet langt fra mine favoritter. Jeg hadde derfor bytter rørene omgående

Når det gjelder introduksjon av fisk, ville jeg avventet til ting var under kontroll.
Når garderoben er på plass etter kjøpet av dråpetester, ville jeg selv begynt å tenke på nytt og bedre filter. Filtreringen i ferdige løsninger er gjerne dårlige, og Juwel er ikke noe unntak etter min mening.
Personlig ville jeg skaffet ett utvendig filter.
Takk for korrigeringen, Frank. Hadde en liten mistanke om at husken ikke var helt korrekt
Tilfeldig bekjentskap
© Morten Kirkevåg
Reklame for plussmedlemskap