Formalin hvordan behandle med dette stoffet (side 2)

Inaktiv bruker
jamen costapur har jo 75% av den anbefalte formalin mengden som trengs ved ren formalin, og da er det jo ikke tvil om hva som er virkestoffet.
Det er gift alt som kurerer sykdommer da i den ene eller andre formen.
Her er en artikkel om Formalin:

"Formalin er eit sterkt antiseptisk middel og er egentleg Formaldehyd oppløyst i vatn. F.eks. 35% løsning med formaldehyd i vatn og ofte litt metanol. Metanol er ikkje bra for koi og aller værst for småkoi som ofte stryk med under bruk av formalin. Så Formalin uten metanol er best hvis ein får tak i det. Formalin forbruker store mengder oksygen så her er det viktig med god lufting ellers dør fisken av surstoffmangel.

Behandling av dam med Formalin.
Formalin vil berre fungere effektivt i dam med temperaturer mellom 18-26 grader. Ved for kaldt vatn vil den legge seg på bunnen i dammen da den er tyngre enn vatn og ikkje mikse seg som ved varmere temeperaturer. Mangel på oksygen i ein varm dam over 26 grader vil ein risikere at fisken dør hvis ein i tillegg bruker formalin som vil ytterligere redusere oksygenet. Formalin er meir giftig i bløtt vatn, surt vatn og varmt vatn. Så det er eindel faktorer som ein må tenke gjennom før ein bruker Formalin. Ein bør vel nevne at formaldehyd er giftig for oss også. Vil ikkje anbefalle brukt i akvariet inne i hus. Dette er både kreft- og allergiframkallande. Bruk kun ute i friluft eller i eit godt ventilert rom.

Dosering Formalin 37% 50 ppm. D.v.s. f.eks. 2 ml. formalin pr. 40 liter vatn. I større målestokk: 50 ml til 1000 liter vatn. Etter at du har hatt dette i dammen eller tanken/akvariet du skal behandle, vent 2 timer. Ikkje lenger! Tapp ut 50% av vatnet. Det er best om ein fjerner vatnet i bunnen og gjerne støvsuger litt. Fyll opp med reint vatn. Gjenta behandlingen opp til 5 gonger kvar dag eller anna kvar dag. Desinfisering av planter som kan ha parasitter, egg o.l. kan du bruke 3 ml. pr. 40 liter vatn og la dei stå i dette i 12 timer.

Ein annan metode er at du fyrst tømmer ut 50% av vatnet så har du i formalin (samme dosering) og venter 1 1/2 time. Så fyller du opp med vatn og dermed halverer dosen med formalin. Denne behandlingen er meir virksom, men ein kan lett miste mindre fisk og spesielt doitsu er utsatt.

Den siste metoden er den gamle som går ut på at ein har 1 ml. formalin pr. 40 liter (25 ppm) og lar dette bli i systemet. Filteret vil lide og oksygen blir det også dårlig med. For hver 5 ppm Formalin går 1 ppm oppløst oksygen tapt. Så det er store tall det er snakk om og ved det minste tegn til pusteproblem så skift ut vatn (ca. 30-40%) Og kjør på med meir luft.

Korte bad med Formalin: 5 ml pr. 40 liter i 30 minutt.
"

Artikkelen er hentet her: http://koi.no/helse/formalin.html
Inaktiv bruker
Takk endelig enn som er på rett spor, set at det er rett fra behandling av koi, men den har en logisk brist-toksologisl. desverre, men flere inspill ønskes.
Inaktiv bruker
leste desverre ikke hele artikkelen din, men kjente den igjenn. og det er en betydelig logisk bridst ved behandlingg....
Gunnart
Men må nesten konkludere at det er ingen her som har peiling på behandling av fisk utenom hva som står på resepten på medisinene i butikken, så mye kritikk for formalin, og da 80% av medisinene ineholder dette så, tja ja. Døfødt diskusjon, her for det forskes på egenhand.


Konklusjonen du trekker her med at 80% av medisinene til akvariebruk inneholder Formalin? Er det det du sier?

Vet ikke om jeg er enig med deg i det, har du hold i påstanden din?

Skjønner egentlig ikke hvorfor noen vil bruke denne medisinen når det fins så mye bedre medisiner som ikke er i nærheten så giftige på markedet.

Forresten hvilken sykdom er det som skal "fikses"?
bakterier? Flagelatter, Bukvannsot?


Som du ser på den artikkelen som er nevnt viser at dette stoffet ikke er å "kødde med".
Gunnart
Men må nesten konkludere at det er ingen her som har peiling på behandling av fisk utenom hva som står på resepten på medisinene i butikken, så mye kritikk for formalin, og da 80% av medisinene ineholder dette så, tja ja. Døfødt diskusjon, her for det forskes på egenhand.
Dette er noe av det dummeste jeg har hørt.
Jeg aner ikke hvilke medisiner du sitter med tilgang på innholdsdeklarasjon på, selv sitter jeg her med ei liste over så og si samtlige som er tilgjengelig for norske forbrukere.
På denne lista er det 63 ulike medisiner, og av disse, er det 5 medisiner som inneholder formalin.
Av disse 5, er det ingen som anbefales hyppig, av folk som veit hva de driver med.
Det er faktisk kun Sera og Tetra som ennå holder på dette virkestoffet.

At ingen her har peiling, er et sleivspark du får ta på egen kappe.
Anen har vist til sin ekspertise ovenfor fisk som skal til næringsproduksjon.
Vidar virker som ett menneske som vet tilstrekkelig om temaet.
Selv har jeg brukt relativt mange timer på å sette meg inn i fiskens sykdomproblemer, behandlinger, og ikke minst faremomenter med en rekke av behandlingene.
Støtter meg til både samtaler med fagfolk som driver med akvariefisk og behandlingen av disse, og til literatur av fagfolk som har jobbet med akvariefiskenes helse i en mannsalder.

Jeg er fullstendig enig i at dette er en døfødt diskusjon, da det på meg virker som du allerede har bestemt deg for at formalin kurerer alt, og at alle andre er noen mindre kompetente mennesker.
Inaktiv bruker
Nei ikke mindre kompetent, men det er så mye adspred diskusjon, du fraskriver jo deg selv din egen artikkel her på akvaforum, hva med å slette den evt. oppdatere den slik at den er mulig å bruke.
For inholdet du skriver der sier du jo selv at du ikke vil bruke så...
Men, jeg vet at det virker mot finneråte, prikkesyke, odium, og alle dactulus typer.
Så hvis man har dette i skapet og kan bruke det etter fornuft (altså hvordan syklusen er for parrasiten, så dekker den jo det meste.
Har hatt en del sykdommer opp igjennom tidene, og intil nå er den værste neonsyke, for å stoppe spredning brukte jeg uv.
så har jeg hatt en gjelleparrasitt avlivde denne ene fiske og kjørte uv da var det stopp.
Det som er at forskjellig litteratur mener forskjellig om forskjellige sykdomer, neonsyken er feks. bare symptom beskrevet som mister farge, men jeg kan love deg at dette ikke er regelen, jeg hadde fire forskjellige syptomer på denne sykdomen utifra art. 1. fisk bare dødde gjalt Siameser og botiar, 2. farge manglet på kardinal. 3 ingen farge manglet på kardinal men pluttselig så det ut som den gikk på lsd i 10 min og så døde den. 4. guppyer så ut som sopp altså ikke farge mangel slik som jeg så på den ene neonen.

Det jeg egentlig håper på at med formalin og uv så har jeg dekt meg mot det meste. Hvis det er noe mer man trenger så sifra. Jeg skal klare doseringene med formalin med letthet.
PS: al fiskemedisin er gift.
Er all fiskemedisin giftig.?
Bruker selv prazipro og praziquantel mye(mye er relativt da).
Har brukt den ved "avlusning"av ny VF fisker og mot innvendige parasitter/ormer.
Og har faktisk ikke merket noe negativt med den.
Og ikke minst den dreper ikke filterbakteriene, noe jeg mener er veldig essensielt når man kurerer fisker.
Hvorfor bruke masse giftige kjemikalier når man finner andre og mindre "giftige"preparater som er minst like bra.
Har masse "dritt"medisin som costapur i skapet mitt, egentlig så skjønner jeg ikke hvorfor det står der, for kommer jo aldri til å bruke det uansett.

Praziproen(flytende)og praziquantelen(pulver form)er medisin som kværker de aller fleste utvendige og innvendige parasitter, og ikke skader filteret.
Så det er en medisin de fleste bør ha stående.
Mine produkter er tatt inn fra USA, vet det har kommet medisiner på markedet i Norge som har samme virkestoff.
Men har aldri prøvd de, så de tørr jeg ikke "skryte"av.

Men formalin er noe man så absolutt ikke bør bruke i karrene sine, så lenge det finnes fullgode alternativer som ikke er i nærheten av å være så giftig.

Og fordi om Frank har skrevet en artikel, så er ikke det fasiten på medisineringen.
Blir omtrent som å komme til doktoren idag med f.eks kreft, så begynner doktoren med en behandling som man brukte på 80 tallet.
et er ikke feil det, men hvorfor gjøre det når utviklingen har godt vidre og det finnes langt bedre behandlings metoder.
Så artikelen til frank er ikke feil, men det har kommet mange nye medisiner som er formalin overlegen og det er heller ikke så giftige som formalin er.

Så man bør faktisk bruke produktene som er minst giftig, det sier seg selv egentlig.
Så lenge disse også virker.

vilken sykdom er det du skal "helbrede"egentlig?
Prazien er knall god på hjelle parasitter og innvendige parasitter.
At jeg skrivet at det er mulig å bruke noe, betyr ikke at jeg anbefaler det.
At jeg skriver at det er mulig å mer eller mindre kopiere preparater fra enkelte produsenter, betyr ikke at jeg anbefaler å gjøre det - eller for den del anbefaler disse produktene.
Artikkelen er fullt brukbar, for de som faktisk ønsker å bruke så sterk gift i karet.

Det tilfellet du beskriver av "neonsyke" høres lite trolig ut. For det første, er kardinaler immune mot denne, for det andre, er det relativt uvanlig at annen fisk får sykdommen.
Det er andre mye mer aktuelle sykdommer, som kan opptre noe likt, men likevel veldig ulikt for ett utrenet øye.
Jeg vet ikke hvordan du har fått diagnose neonsyke på alle disse, men legger meg ikke opp i den saken. Kan si såpass ut fra beskrivelsene at det dreier seg om flere sykdommer her.

Det å bruke ett av de giftigste preparatene på markedet til fiskene, når en samtidig også dreper det som er av gode bakterier, blir fort å ta ett skritt fram, og to tilbake.

Sykdommer som enkle bakterielle infeksjoner kurerer en svært lett med eSHa 2000. Denne ødelegger heller ikke bakterieflora.
Fungus kureres også med denne.
Enkle parasitter som hvitprikk, oodinium etc, kureres svært lett med eHSa Exit. Denne ødelegger heller ikke bakterieflora.
Mer alvorlige bakterielle infeksjoner, og innvendige infeksjoner, kurreres vanligvis enkelt med preparater som inneholder Nifurpirinol. Denne skader bakterieflora, men tåles godt av de fleste fisk.
Mer alvorlige parasittangrep kureres enkelt og greit enten med praziquantel, eller flubendazole. Ingen skade på filterkultur. Disse kan kombineres med Nifurpirinol.

Med andre ord: har en 4 medisiner stående i skapet, er en skodd for de fleste forhold. Samtlige uten å risikere at medisinen dreper mer fisk enn sykdommen, og i 3 av 4 tilfeller uten å skade filterkultur.

Etter mitt syn, dekker formalin og UV-C langt fra hele spekteret. Det er vel ikke uten grunn at i de 63 ulike preparatene som jeg i natt nevnte, finner ca 40 ulike virkestoff.

PS: Å ha kurrert gjelleorm med UV er meget uvanlig, du har med andre ord vært meget heldig. Det er jo kun parasittene som er frittsvømmende som tas av UV-C, og det skal godt gjøres at ikke en del greide å infisere annen fisk før UV-C var tatt i bruk, og at ingen parasitter greier å snike seg unna strømmen til dette filteret.
Du greier gjerne å ta unna den største toppen med smittepress med en slik "renser", men aldri hele stammer av smitte.
Inaktiv bruker
Hei

Bra svart, men kardinaler er jo de som får lettest neosyken i følge akvarie leksikonet og Back to nature.

Sykdomsbeskrivelsen hos back to nature er kun beskrevet at de mister farge og at det går i muskelvevet. symptom kun manglende farge.

Sykdomsbeskrivelsen fra akvarileksikonet (det svenske) bekskriver alle de fire syptomene som jeg beskrev.

Gjelde orm var hos en guppy, sansyligvis den eneste som har hvert smittet da... tror jeg for så det ikke hos noen andre.

PS: Bra med gode inspill selv om det kan virke noe kranglete av og til, men det er forskjell på diskusjon og krangel.

Men ang neonsyke er jeg ganske bomsikker.
Det kan ikke være noe annet....
Svenskeleksikonnet er svært omfattende på sykdomsbeskrivelse, er absolutt å anbefale.
Hadde det ikke hvert for denne så hadde jeg trodd det var forgiftnin, og da av en alge.
Frank Angell
Det tilfellet du beskriver av "neonsyke" høres lite trolig ut. For det første, er kardinaler immune mot denne, for det andre, er det relativt uvanlig at annen fisk får sykdommen.


Det er ikke ofte jeg må rekke opp hånden og si i mot deg, gamle kompis
Men akkurat her må jeg bare nevne at det står mye om dette på nettet, og "neon tetra disease" (NTD) kan ramme andre arter også, og det virker ikke spesielt uvanlig heller.

Siterer kjapt et par kilder:

The Tropical tank om NTD
"This disease was originally described in Neon Tetras, but can affect many other species of fish. "

Practical Fish Keeping UK om NTD:
"Neon Tetra disease or Pleistophora hyphessobryconis is caused by a microsporidian parasite. But it can affect many other fish besides Neon Tetras."

Fish-Helpline.co.uk om NTD:
"Pleistophora hyphessobryconis is a protozoan/parasite disease affecting many tropical fish and goldfish (those in aquariums) Its common name is Neon Tetra Disease. "
Det er helt klart, Mona, at andre fisk kan rammes av neonsyken. Men det er stort sett små fisk, med sterke neonfarger som rammes, de tilfellene en ser på gullfisk etc, er oftest falsk neonsyke.

Fisk som rammes av den ekte neonsyken kan leve forholdsvis lenge med denne parasitten i kroppen. Det er oftest sekundære infeksjoner, slik som falsk neonsyke, sopp, bukvannsott etc som faktisk er det som tar livet av fisken.
Det vil da naturlig nok ha liten effekt å behandle mot parasitter, når det er andre smitteformer som kverker stakkaren.
Den eneste medisinen som faktisk påstås å ha den egenskap å stanse ett slikt utbrudd, er eSHa 2000. Hvorvidt dette er reelt eller ikke, tja, det er det ikke alt for mange som nevner noe om.
Er alltid skeptisk til slike sykdommer som er kjent for å være den utslagsgivende faktor for å tømme butikk-kar etc for neontetra.

Hvorfor kardinaler og masse andre fisk er immune mot denne parasitten, det har jeg desverre ikke noe godt svar på.

Falsk neonsyke har svært mange av de samme symptomene som den ekte varianten.
Tap av farge/bleiking av kroppsvev, lammelser i bakre del av kroppen, normalt angrep bak fra og fram.
I tillegg kommer de sekundære problemene, der falsk neonsyke greier jobben helt av seg selv, mens den ekte trenger assistanse fra andre smittestoffer (noe merkelig settning :s?).
Det er meget vanlig å diagnostisere disse to om hverandre i de tidligere stadier, og for den del, misoppfatte andre smittestoffer med relativt likt sykdomsforløp. Dette skjer daglig, også blandt mer erfarne folk. Enkelte hevder at for å være sikker på hva som er hva av disse, må en obdusere fisken/studere med mikroskop. Dette gir i alle fall en sikker diagnose.

Om jeg selv skulle få denne sykdommen i karene, ville jeg kjørt en kombikur med praziquantel eller flubendazole sammen med nifurpirinol.
Dette tar rubbel og bit av bakterier og parasitter, og burde være det sikreste valget.

Ang den svenske boken, er dette en jeg ikke har i samlinga mi. Gidder du å skrive ISBN-nummeret her, skal jeg vurdere å skaffe denne.
Er det gammel og utdattert literatur, velger jeg den nok bort

Inaktiv bruker
Hei
Svenskeboka heter bare Akvarieleksikon, det er den de fleste butikker selger som "the book", men den reffererer ofte til mye gammel literatur.
Men feks. om sykdomer står det enormt mye, og om diagonistikk ved hjelp av mikroskop osv. hvilke forstørring man trenger.
Kan finne fram den siden i dag, nå er jeg på jobb skal se hva nøyaktig forfatter osv.
Det er en annen sykdom som står beskrevet der som jeg også mistenker, men i om fiskene er bra nå så er det ikke den.

Sykdomsbeskrivelse feks på denne siden her er kanskje 1/20 av literaturen som står i denne boken, den er også veldig bra på fisk men bruker som oftest latinske navn.
Inaktiv bruker
boka heter akvariets leksikon fra Mergus av Rudiger Riehln og Hans A Beansch. kan liste neonsyken derfra hvis du er interisert i real fagliteratur, sykdoms kapittelet er på hele 41 sider.
Inaktiv bruker
Formalin ja
Det var ikke så enkelt å få tak i alikevell, masse tlf til poletiet og de viste heller ikk om muligheten for salg, farmasauten fikk en deklarasjon av costapur, så jeg sa humåtte ta absoulutt volum bergning for å finne andel.
Selv hu begynte å klø seg i hode og måtte tenke seg om en stund, skulle få svar om noen dager, så det er nok best å holde seg til org. medisin. skal følge Franks råd om hva du bør ha i hylla.
Tilfeldig bekjentskap
© Hans-Georg Evers
Reklame for plussmedlemskap