Syke corydoras

Fant ingen plass å poste denne, så moderatorer må gjerne flytte dit der den hører hjemme!

Jeg hadde 7 coryer gående i 62Litern min, men de ble avlivet for ei god uke siden. Disse hadde en ukjent sykdom, men mulig bakteriell.

Hvordan får man "renset" karet og filteret slik at man er sikker på at nye fisk ikke blir smittet?

Jeg har nå en god posjon mose oppi med kirsebærreker liggende i karet. Mosen er blitt skylt godt etter at coryene ble avlivet men står på samme substratet. Kan denne mosen brukes eller bør den kastes?
Dette er forøvrig det eneste som er i karet bortsett fra den utvendige Fluval 205-filteret. og sanden

Bildene viser hvordan coryene så ut med denne sykdommen, spes C. sterbai.
Filmen viser hvordan i alle fall 2 av C.Duplicareus var før de ble avlivet.

<embed src="http://www.youtube.com/v/4p5lROASdSc&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed>
Hei MarenB!
Jeg kan desverre ikke hjelpe deg, men lurer veldig på det samme selv da ett av mine kar har lignende problemer (all fisk + reker =7 weitzmani døde på kort tid). Karet mitt har stått som det gjorde i ca 2 uker, har byttet vann bare.

Jeg tør jo ikke friskmelde karet/ putte fisk oppi enda

Hvis ingen har noen gode råd til deg/oss, vurderer jeg å ta ut sneglene og medisinere det da tomme karet med noen medisiner jeg har bestilt, men ikke fått enda (husker ikke navnet i farta), noe sterkere enn esha er det ihvertfall.
Hos meg gikk det over en lang periode. De første C.Sterbaiene fikk det kanskje for et par mnd siden. Ingen reker har vært preget av dette, heller ikke alle de andre fiskene som var i karet (guramier). De er friske og fine og går i hovedkaret uten sykdom.

Jeg hadde derfor alle Coryene i en dunk fra IKEA og tok en fluval 2+ uten filter inni og lot den gå mens jeg medisinerte med "SERA baktopur driect". Reker og snegler tåler ikke den.
Desverre ga hverken denne eller esha medisinene noe effekt.
Dette var en såppass seig sykdom at de ble bare pint langsomt til døde, så når de nådde et visst punkt måtte jeg avlive de. Det var ingen håp rett og slett.

De ble flyttet til 62Litern etter 3xmedisinering med baktopur i dunken.

Håper du finner noe som hjelper!
MarenB
Hos meg gikk det over en lang periode. De første C.Sterbaiene fikk det kanskje for et par mnd siden. Ingen reker har vært preget av dette, heller ikke alle de andre fiskene som var i karet (guramier). De er friske og fine og går i hovedkaret uten sykdom. Jeg hadde derfor alle Coryene i en dunk fra IKEA og tok en fluval 2+ uten filter inni og lot den gå mens jeg medisinerte med "SERA baktopur driect". Reker og snegler tåler ikke den. Desverre ga hverken denne eller esha medisinene noe effekt. Dette var en såppass seig sykdom at de ble bare pint langsomt til døde, så når de nådde et visst punkt måtte jeg avlive de. Det var ingen håp rett og slett. De ble flyttet til 62Litern etter 3xmedisinering med baktopur i dunken. Håper du finner noe som hjelper!:)

Hei! Stemmer det, jeg har jo lest tråden din Jeg trodde mitt kar var forgiftet av f.såpe på hender, men nå begynner jeg å tvile igjen. Den ene weitzmanien som jeg reddet ut av "dødskaret", døde i går. Flere av guppyene den ble "kastet" sammen med i forfjapselsen, som nå har levd sammen en stund er også døde etter att coryen kom på overaskende besøk.

Jeg driver å leser og prøver å finne ut av forskjellige sykdommer og deres ringvirkninger, men har ikke lest meg godt nok opp enda.

Håper derfor noen med erfaring med bakterielle sykdommer (kanskje også parasitter?) hos fisk kan hjelpe MarenB (og meg) ved å svare på hvordan man kan friskmelde karet etter å ha hatt alvorlig sykdom!

(håper ikke du føler at jeg kuppet tråden din nå Maren)
Anne Marie K
(håper ikke du føler at jeg kuppet tråden din nå Maren)


På ingen måte! Veldig greit når vi lurer på det samme.
Anne Marie K
[QUOTE=MarenB]Hos meg gikk det over en lang periode. De første C.Sterbaiene fikk det kanskje for et par mnd siden. Ingen reker har vært preget av dette, heller ikke alle de andre fiskene som var i karet (guramier). De er friske og fine og går i hovedkaret uten sykdom. Jeg hadde derfor alle Coryene i en dunk fra IKEA og tok en fluval 2+ uten filter inni og lot den gå mens jeg medisinerte med "SERA baktopur driect". Reker og snegler tåler ikke den. Desverre ga hverken denne eller esha medisinene noe effekt. Dette var en såppass seig sykdom at de ble bare pint langsomt til døde, så når de nådde et visst punkt måtte jeg avlive de. Det var ingen håp rett og slett. De ble flyttet til 62Litern etter 3xmedisinering med baktopur i dunken. Håper du finner noe som hjelper!:)

Hei! Stemmer det, jeg har jo lest tråden din Jeg trodde mitt kar var forgiftet av f.såpe på hender, men nå begynner jeg å tvile igjen. Den ene weitzmanien som jeg reddet ut av "dødskaret", døde i går. Flere av guppyene den ble "kastet" sammen med i forfjapselsen, som nå har levd sammen en stund er også døde etter att coryen kom på overaskende besøk.

Jeg driver å leser og prøver å finne ut av forskjellige sykdommer og deres ringvirkninger, men har ikke lest meg godt nok opp enda.

Håper derfor noen med erfaring med bakterielle sykdommer (kanskje også parasitter?) hos fisk kan hjelpe MarenB (og meg) ved å svare på hvordan man kan friskmelde karet etter å ha hatt alvorlig sykdom!

(håper ikke du føler at jeg kuppet tråden din nå Maren)

bakteriell infeksjon,..

har nettop hatt denne sykdommen for noen uker siden i discus karet, og jeg mistet noen pansermaller og sugemaller i den runden..
fikk heldigvis tak i Furanol ( den varianten med antibiotika)
Og sykdommen forsvant!)
forer nå med sera bactopur tabletter, og fiskene har fått igjen livsgnisten,og matlysten.


Den sykdommen der er skummel og sprer seg überfort, og mener å ha lest at det er kun antibiotika medisiner som tar den.
De andre bare forlenger lidelsene..
Men kan jeg ta i bruk karet igjen nå?
Desinfiser
ville ikke brukt karet slik det er nå.--
vask karet grundig, bruk varmt vann ,skift filter materiale, og begynn på nytt med ny sand og filtermateriale,. ,da er du sikker på at du ikke har levende smittsome bakterier igjen..
denne infeksjonen er svært smittsom ,å vanskelig å bli kvitt uten antibiotika, om du ikke vil desinfisere akvariet,..
Kan jeg bruke atibiotika uten fisk?
Desinfisere da mener du det andre du skrev?
Jeg har utvendig filter og ser ikke lyst på å må skifte ut hele greia der. Regner med du mener sanden også!?!

Er dette virkelig det som må til?
Jeg har jo hatt de gående lenge syke i hovedkaret, 240Litern, sammen med alle guramiene, men guramiene har aldri hatt noe tegn på å ha denne sykdommen og her har jeg ikke gjort noe med karet etter å ha flyttet coryene over til behandling.
Kan ikke skjønne at jeg virkelig må tømme karet og filteret når andre fisker ikke blir syke...??

ble discusene dine syke?
Bakteriell infeksjon
Nei du behøver ikke å gjøre det, om du ikke vil men skift i alle fall vann noen ganger ,.
Nei discusene ble ikke syke de bare likte ikke medisinen, men alle mallene gikk fløyten,.
Så det som viser seg at dette mest sannsynlig er en bakteriell infeksjon som kun rammer maller?

Hva gjør at disse er mer utsatt enn andre? Likhetstrekk er mye opphold i nedre sjikt.
filathor
bakteriell infeksjon,.. har nettop hatt denne sykdommen for noen uker siden i discus karet, og jeg mistet noen pansermaller og sugemaller i den runden.. fikk heldigvis tak i Furanol ( den varianten med antibiotika) Og sykdommen forsvant!:)) forer nå med sera bactopur tabletter, og fiskene har fått igjen livsgnisten,og matlysten. Den sykdommen der er skummel og sprer seg überfort, og mener å ha lest at det er kun antibiotika medisiner som tar den. De andre bare forlenger lidelsene..


Hei! Vet du hvilken type bakteriell infeksjon du har hatt i dine kar filathor?
MarenB, du vet vel ikke hvilken type bakterier som har vært hos deg?

Jeg spør fordi det finnes jo tusenvis av sykdomsfrembringende bakterier, noen er mer hissige en andre. Gram positive, gram negative osv. (mennesker angripes også av forskjellige bakterier. Noen angriper oftest lungene, noen er i magen osv.osv, men de behandles noe ulikt. Svekkede personer kan bli hardt angrepet og dø av en baktereinfeksjon, mens "friskes" imunforsvar kan reparere den samme bakterien selv, kanskje uten att personen merker att han er smittet.
Når det gjelder medisiner, for å ta ett eksempel til, hjelper jo ikke all antibiotika mot lungebetennelse f.eks, som oftest skyldes.)

Uff, dette ble litt rotete, men jeg prøver å overføre den kunnskapen jeg har om bakterier og mennesker, til fisk Det jeg vil fram til er att det ikke er sikkert att karene deres, og mitt for den sags skyld er angrepet av den samme bakterien.

Jeg sitter å prøver å lese meg opp på fiskesykdomer, smittemåter, rensing osv. men det tar tid Jeg må derfor resonere utifra den kunnskapen jeg allerede har:

Hvis vi skal være helt sikkre på att ingen bakterier overlever med "vaskemetoden", må jo alt som har vært i berøring med akvarievann desinifiseres/kokes /vaskes meget grundig i veldig varmt vann. Desinifikasjonsmiddler/såpe går jeg bort fra med en gang, siden rester kan drepe fremdidig fisk. Skal "koke/varmt vann" metoden brukes, må karet, filtret, filtermediene, slangene, innredning, sanden "kokes". Ikke så lett tenker jeg, kanskje det holder med en skikkelig god vask/slamsuging? Hvor sikre skal vi være?
Bakterier finnes overalt, svekkede fisker kan dø av harmløse bakterier. Sinte bakterier vil vi ikke ha!

Enten går det ann å bruke ett bredspektret antibiotikum og behandle hele karet/utstyret, jeg vil tro att mange "gode" fiskemedisiner er bredspektrede. Men "ukritisk" bruk at antibiotika er også skaderlig, da de "sinte" bakteriene kan bli resistente, dvs. medisinen ikker virker på dem lenger.

Det er helt sikkert noen her på forumet som kan mye om bakterier enn meg og særlig "fiskebakterier".

Jeg vurderer stadig hva jeg skal gjøre:
1. behandle det fiskeløse karet med antibiotika (filterbakterier vil trolig også dø)
2. bytte vann/slamsuge skikkerlig og håpe att neste fiskegruppe som skal i karet ikke er svekket = ikke angripes
3. Vente enda litt til jeg har lest meg opp mer, får gode råd fra en fiskedoktor
4. Koke alt som kan kokes/vaskes i veldig varmt vann og kaste resten av innreding for så å starte på nytt

Nå ble du kanskje enda mer forvirret MarenB, og det var jo ikke meningen

Veldig flott at det gikk bra med dine fisker etter medisinering filathor!
Bakteriell infeksjon
nei jeg aner ikke hva slags bakterier det var,. men sykdomsforløpet var,.
rødefinner, blodutredelser i buk,. liten matlyst, apati,og død,.
så jeg rådførte meg med akvariet i byen og de anbefalte meg rett å slett Fuaranol tabletter med nibupirol eller hva det heter,. den er ikke lett å få tak i etter de nye reglene med fiskemedisin som inneholder antibiotika ikke er lov å selge over disk.
men fikk i alle fall knertet svineriet og har nå sunne fine fisker i gjen,. bruker nå sera bactotabs som inneholder snille tarmbakterier for fiskene, slik at de holder seg friske(bruker det bare som et suplement for) form man skal ikke overdrive det her,.
Er helt enig med hav du skriver ang bakterier og antibiotika , og det skal ikke brukes i hytt å gevær, men når man har discus og dyre fisk er det bare det beste som duger syns jeg..
Men å lese seg opp om bakterier og sykdom hos fisk er alltid bra!
Her er en linkt til en metode som kan brukes, uten att jeg vet hvor "vitenskaplig" den er (selv om jeg forstår prinsippet).

Jeg leter fortsatt etter "sikre" artikler som kan forklare grundig hvordan, og ikke minst hvorfor ulike tiltak kan/bør gjøres.
Anne Marie K
[URLBLOCK1] er en linkt til en metode som kan brukes, uten att jeg vet hvor "vitenskaplig" den er (selv om jeg forstår prinsippet). Jeg leter fortsatt etter "sikre" artikler som kan forklare grundig hvordan, og ikke minst hvorfor ulike tiltak kan/bør gjøres.


her i den linken brukes Clorox!! Klor, faktisk det eneste jeg ville anbefalt selv,. siden det brytes ned til salt,. men foraldel skyll godt å lenge !og varmt vann ... klormidler dreper fisken,og det bør ikke brukes annet en ren hypokloritt,. ikke de der med tilsatt ditt å datt,dufter ol
Hvor længe havde du haft fiskene, og ved du, om der er væsentlig forskel på det vand de kom fra, sammenlignet med dit vand?
Dette er absolutt ikke min sterkeste side, men jeg fikk en ide...

Alkohol dreper jo det meste av bakterier, dette ble jo også brukt til desinfisering i årevis.
Viss du må plukke ned hele karet går det jo kansje ann og vaske med alkohol, det kommer jo til over alt, og man kan vaske ting som ikke tåler kokingså godt slik som plast, selve karet osv.
Dessuten er det lettere og fjerne etterpå, enn såpe og klor
Kansje Isopropanol/Blåsprit kan brukes? Dette brukes når man avfetter glass før silikonering osv. og er en alkohol type som fordamper fryktelig lett uten og etterlate seg noe, dessuten får man det på Jernia.

Er denne tanken helt på trynet, eller kan det fungere?

Mvh Jone
Jeg synes det er veldig bra med flere innspill Etter å brukt en god del tid på å søke etter tilsvarende problemer (kun på engelsk) og funnet relativt få svar
(altså hva gjør man med kar der fisk har dødd/blitt avlivet p.g.a sykdom, før man bruker det til fisk igjen). Lurer jeg litt på om det virkelig er så vanlig å "sterilisere" karet. Er det slik att "folk" gjør vanlig rent og forsøker igjen, kanskje også fordi de på forhånd har medisinert, og att dette stort sett går bra?
Bare en refleksjon igjen MarenB
Eg hadde for en stund siden problemer med bakterielle sykdommer på fiskene mine i 240literen, de ble ikke frisk uansett hva eg gjorde. Tilslutt tok eg ut alt av fisk, kastet all sanden og kokte alt som kokes kunne. Vasket akvariet med varmt vann og lot det stå og tørke i 3 dager. Alt av filtermateriale ble også kokt.
Har ikke hatt problemer med sykdom i akvariet siden da.
#18: Jeg tænker det samme. Mange akvarister er utroligt nervøse for bakterier, men mange bakterier er en naturlig del af akvariet i balance.

#19: Blev fiskene raske af det? Hvis fiskene alligevel døde, og du gjorde, hvad du beskriver bagefter, kan du jo ikke vide, om dine nye fisk ville have klaret sig lige så godt uden dit indgreb.

Det var en anden sag, hvis man vidste, hvad problemet med de syge fisk var. Hvis man uden denne viden går i gang med en større kemisk krig, er det meget sandsynligt, at man laver en masse unødvendigt arbejde.

Normalt kan sunde fisk med et intakt immunsystem klare omstillinger til et andet miljø. Jeg har dog set en del eksempler på at fisk, som kommer fra et stærkt UV bestrålet miljø, kan have problemer, når de kommer til et akvarium med en normal bakterieflora.
Tilfeldig bekjentskap
© Michael Legnér
Reklame for plussmedlemskap