Syke coryer og mulig yngel...

Hei!
Jeg har et 62L karantenekar der det nå går 8 C. Metae og 11 C. pygmaeus sammen med ca 25 Betta splendensyngel på snart 3mnd og kirsebærreker.

De siste 2-3 ukene har noen av metaene fått noe belegg på seg/sykdom som vises svært godt. De har tydelig blitt værre bare de siste dagene. Det er værre å kunne se om Pygmaeuscoryene er smittet pga fargen de har.

Jeg har prøvd å medisinere med Esha 2000+exit 2 ganger (24.feb) og 1kur med Seramed Tremazol ei uke etter uten hell noe hell.
Nå kan det se ut til at noen av yngelene kan være smittet da jeg så en som var døende for 1time siden, men jeg klamrer meg til håpet om at det bare var et tilfelle av frafall av "naturlige" årsaker....

Yngelet har gått i dette karet lengst, dernest pygmaeusen og så metaene.
Coryene kom i karet fra midten til slutten av januar (fra IMAZO) og har vært der siden da.

Pymaeuscoryene tok jeg en avlusning på med Tremazol imed en gang jeg kjøpte de da de var VF

62Literen/karantenekaret har vært oppe og gått i over 1 år, men har blitt brukt til mye forskjellig, så det er vanskelig å si når det ble startet...

Jeg synes fiskene har naturlig adferd, bortsett fra kløing og de spiser godt!

Jeg har vannbytte 1-2ganger i uka, PH 6,6 temp 26grader
Utvendig fluval 205 filter

Håper noen kan hjelpe!

<embed src="http://www.youtube.com/v/qb4Af9ELjEA&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed>


[External Image]

[External Image]

[External Image]
siste bilde...
[External Image]
Jeg tror det er fløyelssyke. Det ser ut som det "ramler av" slimlag fra fiskene på bildene. Det er et kjennetegn på fløyelssyke (oodinium), at fiskene ser ut som de er dekket av et fløyelsbelegg.

Det bør brukes litt kraftigere medisin enn Esha, tror jeg nok. Esha er egentlig mest for milde tilfeller, men dine fisk så relativt hardt angrepet ut.
Dessverre tror jeg de effektive medisinene som finnes mot det, også kverker filterbakterier. Men siden du har flere kar, vil du da eventuelt kunne kickstarte filteret her på nytt igjen etter kuren. Så det lar seg jo gjøre.

JBL Oodinol er en effektiv, men kobberbasert medisin. Kobber er som kjent giftig for alt levende akvarieliv, det er kun doseringen som avgjør. Som virkemiddel i medisin er det imidlertid effektivt. Dosen er for lav til å drepe fisk (doser riktig!), men høy nok til å drepe lavere livsformer som parasitter.
En røff kur som jeg ikke er så altfor optimistisk på at yngelen din vil overleve, egentlig
Denne tyske nettbutikken beskriver bruken av JBL Oodinol medisinen utfyllende.
Aquamanias i Norge selger den, så du får den kjapt. Evt hør med lokale zoobutikker i Trondheim.
Jeg har faktisk Oodinol 1000 liggende her.

Jeg regner med at jeg må kverke parasittene som sitter i filteret også (og resten av karet for så vidt), for de lever vel der også? Kan jeg ta ut yngel eller er de allerede tapt? Er de rammet av denne sykdommen de også?
Altså, hele karet med alle filterene må gjennom denne medisineringen for at alt skal bli bra igjen. Gruer meg til å rense hele fluval 205 og starte den på nytt, rense karet osv...

Jaja. Tusen tusen takk Mona! Veldig deilig å endelig vite hva jeg skal gjøre, selv om det er en stor prosess!

Edit: så på linken, men fikk ikke svar på alle spørsmålene mine. Tror jeg må google litt, er ellers interesert i alt om og rundt denne prosessen!
MarenB
Jeg har faktisk Oodinol 1000 liggende her.

Ha! Det var flinke og forutseende jenta si det! Alltid smart å ha et lite utvalg fiskemedisiner på lur!

Ang. yngelen:
Du kan ikke ta ut noen fisk derfra nå, det må regnes som smittet, alt sammen. Ned til hver minste vanndråpe og hver minste fisk.
Legg streng karantene på karet og flytt helst ikke noe planter e.l. ut derfra heller.

NB! Mørklegg karet (slå av akvarielyset) under behandlingen.
Skal jeg bytte ut all substrat etterpå og kaste alle planter og annet som er i karet? Jeg skal legge et teppe over. Men da begynner jeg kuren i morgenformiddag da....
Noen tips?

Orker du å forklare hele prosessen med medisinering for meg i fall jeg misforstår noe og alt går galt..... Hvor stor dose, hva gjøre før medisinering og etter osv.
Vet det er mye å spørre om, så jeg forstår om du ikke orker!

Jeg er bare fryktelig lei meg over yngelet, dumme meg å fylle karet dems som karantene!
MarenB
Skal jeg bytte ut all substrat etterpå og kaste alle planter og annet som er i karet? Jeg skal legge et teppe over. Men da begynner jeg kuren i morgenformiddag da.... Noen tips?

Nei, du trenger ikke ta ut noe eller kaste noe Det medisineres, så alt inventar blir "friskt" av det sammen med fisken.

MarenB
Orker du å forklare hele prosessen med medisinering for meg i fall jeg misforstår noe og alt går galt..... Hvor stor dose, hva gjøre før medisinering og etter osv.


Ta et godt vannbytte (50%) før du starter kuren.
Dosering og lengde på kuren må du nesten finlese i bruksanvisningen. Jeg har kastet min flaske/pakning med den medisinen for en god stund siden, så jeg har det ikke (den gikk ut på dato).

Du vet at det har kommet en doseringskalkulator her på AF?
Evt kan du skrive av bruksanvisningen her og så får vi hjelpe deg og regne ut, og dobbeltsjekke fremgangsmåte så ingen misforståelser oppstår.
Det er ikke rare greiene som står på flaska (har bare den), så jeg må vel følge doserina som du linket til

Det står bare "oppbevares utilgjengelig for barn" osv og at det skal bekjempe oodinium.

Edit: Hvor mange liter tar jeg utgangspunkt i når det er 62L...? Det er jo ikke så mye vann i karet, men jeg aner jo ikke hva det eksakte tallet er?
En liten ting jeg kom til å tenke på da jeg så innlegget ditt i den andre tråden, Maren.. Spør om dette av nysgjerrighet, men kan kanskje være nyttig. Når man medisinerer et akvarium med utvendig filter, har man jo fort noen liter ekstra der også. Burde disse literne også regnes med når man skal i gang med en kur som det er snakk om her, der man må være svært nøyaktig med dosering?
Godt spørspmål, Stine Sofie! Det hadde jeg ikke tenkt på....
Har googlet litt og det er ikke veldig mye å jeg klarer å finne rundt om på nettet ang denne medisineringa, så all innspill setter jeg utrolig stor pris på!

Noen av yngelene vil jeg egentlig kalle ungfisk. De er ca 4cm nå, så jeg håper at de overlever om de ikke selv er svekket av dette fra før.
Varmekuren?
Jeg lurer på om coryene vil tåle en ev varmekur? Rekene regner jeg med ikke vil tåle det, men B. Splendensynglet vil nok tåle det godt. Er denne kuren noe å tenke på, eller skal jeg bare starte medisineringa?
Jeg har egentlig ikke bitt meg merke i hvordan C. metae takler varme. Men jeg har aldri mistet noen pga sommervarme f.eks. Det har hendt at temperaturen har blitt over 30°C her enkelte sommerperioder, men har aldri mistet noen Coryer av den grunn.

Tenker du på at Oodinium også kan kureres av varmekuren, Maren?
Ja, jeg tenkte på det, men det er mulig at det har gått for langt at det uansett må medisineres. Ev ta begge deler sammen, men jeg er så usikker på doseringa med medisin, så jeg blir litt skeptisk...

JBL Oodinol 100 ml
Against Oodinium (Valvet)

Effective against dinoflagellates of the oodinium group by increasing copper content to 0.3 mg/l.
Check and adjust the correct dosage using the JBL Copper Test Cu (Page 20).
Counteracts oodinium germs in freshwater and saltwater.
Not to be used with invertebrates (freshwater/saltwater) at any time.

Use and Dosage
In salt water: 1 drop for 1 liter of water in 24 hour intervals on three consecutive days. After treatment a minimum 30 % of the water must be changed.
In fresh water: 1 drop for 2 liters of water. Otherwise as specified for salt water.

Note
In salt water, treatment in a separate quarantine tank without any equipment is strongly recommended. Dose as specified above, but change 50 % of the water before any follow-up dose. In fresh water, darkening the aquarium for 3 to 4 days can help to enhance the treatment. The dosage should be varied according to the carbonate hardness in the aquarium to the carbonate hardness in the aquarium as follows: for hardness under 4°d CH: 75 % of normal dosage for hardness over 15¡ dKH: 150 % of normal dosage
Attention: The preparation contains copper. It must therefore not be used for lower animals (invertebrates) in salt water!

Retail size
100 ml drop bottle

Administration form
aqueous solution for drop application

Ingredients:
100 ml contain: Cuprum (II) sulfuricum 5 H2O 1,5 g citric acid monohydrate 0,150 g Methyl-thioninium chloride 0,004 g aqua purif . ad 100 ml

Aquarium fish affected by Oodinium velvety white, yellow or brownish coating of the skin ("velvet") is indicative of a parasitic infection. If the gills are severely infested, a faster breathing rate is observed. Rubbing against objects and a darkened colouring are also general signs of a parasitic attack.JBL Oodinol: is an effective preparation for combating parasitic flagellates of the oodinium group in aquarium fish (piscinoodinium pillularis in freshwater, amyloodinium ocellatum in salt water).

Do not use in fish intended for human consumption.
Keep out of reach of children.
Do not use after the expiry date!
Det står at man må ha en vanntest for kobber, når man skal bruke denne medisinen. Det er for å overvåke og dobbelsjekke at dosen av kobber ikke blir for høy. Som jeg nevnte innledningsvis så er kobber dødelig i større doser, i små doser kun dødelig for parasitter og lignende små organismer. Det er antagelig grunnen til at de skriver at nivået av kobber må overvåkes med testing under kuren.

Har du reker eller snegler i dette karet? Det står at medisinen er giftig for virvelløse dyr.

Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg har egentlig en følelse av at medisinering er best i ditt tilfelle.... jeg pleier egentlig å foretrekke varmekuren når det er mulig, men.... uff, ikke hør på meg :p
Jeg har kirsebærreker, så jeg regner med de går i veg.... Det er litt vanskelig også, fordi karet har så mange gjemmesteder og er så ufremkommelig så om det dør fisker og reker oppi der, så er det ikke sikkert jeg ser det eller får tak i de med håv, så da ligger de og forpester vannet.

Hva heter testen for kobber? Den har jeg ikke.
La inn en link til kobbertest ovenfor.
Jeg ringte TAM og de hadde inne Hvordan går man frem her? Dette blir litt for avansert for meg!:p Beklager altså, ikke meningen å mase!
Da blir det slik:
Dag 1:
50% vannbytte

Det er et 62Liters kar med ca 5-7liters utvendig filtertønne = ca 68L Det skal være 2 dråper/liter, så da blir det 34 dråper. Flasen har ingen dråpeteller, kun ml, så da går jeg ut i fra at 1 dråpe = 1ml
34 ml tilsettes rett i vannet?


Skal dette da gjøres om igjen 3 dager etterpå? Da har jeg for lite medisin i alle fall...


etter 4 dager min 30% vannbytte.

kan det være slik?

Om noen har en enklere måte å forklare på, så hadde det vært flott! Vet ikke om jeg har tolket rett og hva jeg egentlig har tolket?
Nei, en dråpe er ikke en ml! Da blir det kraftig overdosering! Det må du ikke gjøre.

Flasken har ingen dråpeteller... det var jo dumt. Men du har ingen pipetter eller noe?

PS! Sprøyter til vanntestings-sett! Det kan du bruke. Sug opp noen ml og drypp en og en dråpe ned i et lite beger eller et eggeglass e.l. med sprøyten, til du har fått riktig antall dråper. Så tømmer du det i akvariet etterpå.

Spre det godt over hele overflaten, så det ikke kommer èn konsentrert sky rett i fleisen på noen fisk. Evt bland det i en liter vann i et litersmål, og tøm det spredd utover overflaten.
Har jo både pippetter og sprøyter i massevis!

Litt merkelig for på flaska har de ml-måler på lokket. Jeg har ingen andre utveier enn å følge denne bruksanvisningen på nettet da flaska mangler det, så da får jeg krysse fingrene for at det blir riktig.
Hvordan synes du det andre ser ut? Skal jeg ta like mange dråper de neste 3 dagene (3x34dråper) før jeg tar vannbytte på dag 4?
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap