Syke smykketetra!

Jeg kjøpte nylig 11 VF Nannostomus marginatus(Smykketetra), men nå er det bare 3 igjen.
Jeg er ikke helt sikker hva det er som skjedde med dem, men jeg har en mistanke på hva som har skjedd.
Vannverdiene var fine med mindre det var noe jeg ikke har testutstyr for.
Ph: 6,2, Nitrat: 15, Nitritt: 0,05, Ammoniakk: 0,25, Gh 2.
Temperaturen kan ha hatt noe å gjøre med saken også for i morgest var tempen på 28,5, men denne ble raskt senket nedt til 25-26 igjenn når jeg oppdaget det.
Ingen av de andre fiskene i karet har vist symptomer som smykketetraene.
Det ble også tatt et vannbytte i går og det var etter dette at de fleste døde.
Før de døde sto de kun oppe i vannflaten og ble sakte men sikkert slappere før de tilslutt tippet rundt.
De som døde fikk også veldig små røde merker en eller annen plass på kroppen før de ble stående i overflata.
Det rare var at det tok bare en halv time maks en time fra de var i overflata til de var død.

Jeg har sett på diverse sykdommer og den som jeg mente stemte best med symptomene var Vibriose.
Det sto at fiskene døde raskt av denne og at de fikk røde områder på kroppen.
Noen av de døde bulet også ene øyet ut på og dette stemmer også med symptomene.
Det var også slik at noen av de døende fiskene ble liggende på bunnen.
Det sto at behandling av dette gikk ikke, men det gikk an å forhindre det med antibiotikatilsatt mat og medisinering.

Jeg flyttet derfor de tre gjenværende tetraene over i et kar som jeg vet har stabile vannverdier og begynte medisinering med Esha 2000.
Jeg vet ikke om dette er sterkt nok, men det er det eneste antibiotikaen jeg har i huset.
Det var en av de gjenværende tetraene som begynte å få en rød flekk, men etter at den fikk røde mygglarver blandet med Esha og at karet ble medisinert har den blitt litt bedre.

Jeg ville blitt ekstremt takknemlig for svar og hjelp om hva det er som har skjedd med disse fiskene.
Her er jeg ganske sikker på at dårlig vannkvalitet er årsaken. Du kan slutte å lete etter sykdommer foreløbig, og konsentrere deg om daglige vannbytter.
At du i det hele tatt får utslag på ammoniakk og nitritt viser at filteret ditt enten er ganske nytt, eller det er for lite for akvariet og klarer ikke fiskebelastningen.
Ammoniakk og nitritt er begge to veldig giftige for fisk, og skal være NULL. Ingen utslag i det hele tatt. Da er vannet bra.

Er akvariet ditt relativt nystartet innefor de siste ukene eller måneden? Hvor stort er akvariet, og hva har du for filter til det?
Akvariet er startet opp for ca 6 uker siden.
Filteret er av type Eheim aquaball 180 så jeg trodde at dette var stort nok.
Jeg sjekket nettopp nitritt og den var lysere enn det som var målbart.
Det var enda et lite utslag på ammoniakken, så vannet er ikke helt perfekt enda.

Akvariet er på 128l og det har målene 80,40,40.
Jeg håper ikke jeg har gått i den såkalte nybegynnerfella og at det var de de andre døde av.
Jeg tror jeg bare skal fortsette med medisineringen siden disse tre ikke har dødd enda.
I morgen skal jeg forresten ringe å spørre om fiskene som døde går under garantien eller noe siden de døde innen 3 dager fra jeg kjøpte dem.
Det blir nok en litt trist samtale
har den butikken bare 3 dagers bytterett? Her er det 8 dager.
Jeg er ikke sikker, men jeg mener å ha sett at Tropehagen og Tam butikkene hadde 3 dagers bytterett, det var iallefall slik før.
Nå har en A.macmasteri dødd også så enten er det en skjult sykdom eller en forgiftning av vannet som jeg ikke kan måle.
Derfor skal jeg nå flytte fiskene til et kar som jeg vet ikke har noen forgiftning i vannet så får vi se om jeg i det minste får utelukket dette.
Jeg tror at smykketetraene har det bedre for det lille røde området som kom på den ene har forsvunnet

Jeg ringte butikken og de hadde 8 dagers bytterett så jeg trengte bare å levere inn fiskene som har dødd og en vannprøve så skulle jeg få byttet fiskene eller få nye.
Jeg syns at det var greit det, men det er også synd på de fiskene som kansje døde på grunn av meg
Hei Tobias, fin personlig tråd du har laget. Og jeg er selvsagt begeistret for fiskevalget ditt
Jeg ville gjort som Mona O sier og begynt daglige vannbytter.
Har du målt vannverdiene på kranvannet ditt med dråpetester?
Det skulle ikke forbause meg om du har svartvann rennende ut av krana, da er du i så fall heldig om du skal drive med apistoer og nannostomuser.
Prøv å finn ut hvor vannet ditt kommer fra og om det er behandlet med kjemikalier, er det behandlet trengs det å luftes før bruk. Tilsetter du noe til vannet ditt?
Jeg måler sjelden Gh, men er mer intressert i Kh og Ph.

De VF marginatusene som er i handelen her oppe kan muligens være flere arter, en av typene har ganske store røde flekker. Usikker på hvilken art det kan være, men den er mer langstrakt enn marginatus (eller den er fra en annen populasjon). Lys inn i karet med en lommelykt sent på kvelden så ser du kanskje at de har helt forskjellig "nattdrakt".

Ellers kan flyteplanter hjelpe deg å bli kvitt ammoniakk-nitritt-nitrat ganske effektivt sammen med daglige vannbytter.

Lykke til hilsen Ola
Takk for tips og kommentar
Jeg har målt vannet i krana og der var ph 5,8 , kh 0-1.
Den eneste evt. forurensingen i vannet hvis det er det må ha kommet fra varmtvannstanken for vannet som vi bruker er garantert ikke blitt gjort noe med.
Det er nemlig bare familien min som bruker dette vannet siden vi ligger litt isolert til.

Jeg så også at det var noen av smykketetraene som var mye mer langstrakt enn resten, men jeg tipper det bare er lokasjonene som er forskjellige.
Jeg har sett at de fikk noen snedige striper om natta ja, men ikke noe annet.

Hvor mye vann anbefaler du/dere at jeg skal bytte hver dag da på et kar på 128l.
Husk at butikken krever plettfri vannprøve for at bytteretten (retten til ny erstatningsfisk) skal være tilstede. Nå vet jo ikke butikken at vannkvaliteten din har endret seg bare i løpet av siste en til to ukene, fra mye nitritt til svak. Nitritten begynner å synke på et ganske fast tidspunkt, og det skjer vanligvis når akvariet har vært i drift mellom fire og fem uker. Det er den tiden det tar for et filter å opparbeide seg de nødvendige bakteriene som tar seg av forurensning og omdanner det til harmløse stoffer.

Selv om vannprøvene dine nå viser bedre resultater, så er det med all sannsynlighet dårlig vannkvalitet/forgiftning fiskene dine har dødd av den siste tiden. Dette fordi forgiftninger ikke alltid dreper øyeblikkelig, men inntreffer som ettervirkning av giften og fisken dør senere istedet. Nitritt skader blodets evne til å oppta oksygen blant annet, og ofte (men ikke alltid) ser man derfor fisk henge i overflaten og gispe når de er nitrittforgiftet. Mens andre kanskje fisk står og sturer i et hjørne eller gjemmer seg istedet når de blir forgiftet.

De som overlever selve forgiftningen kan ofte bli syke i ukene som følger etterpå, pga stresset det er å svømme i giftig vann. Dette skjer ganske typisk i nybegynneres akvarier, og det som ofte dukker opp er den vanlige sykdommen hvitprikk. Hold derfor nøye øye med fiskene dine fremover, og kjøp ingen nye. Skulle du få øye på "hvite saltkorn" strødd over finner og kropp på fiskene dine, så er det hvitprikk.

For hver fisk du setter inn nå, så belaster du akvariets filter ytterligere og nitritten KAN blusse opp igjen siden det er så nystartet og sårbart. Derfor anbefaler jeg at du heller får tilgodelapp og venter med å anskaffe flere fisker til det har gått minst et par-tre uker.

Bruk aldri vann fra varmtvannsberederen til vannbytter. Det er ikke sunt. Bruk kun vann fra kaldtvannskranen. Du kan evt sette vannet i bøtter over natten så det blir litt mere rom-temperert før bruk dersom det er altfor kaldt. Men det går fint å bytte noen liter med kaldt vann i et kar uten at temperaturen synker særlig mye.

Til et nystartet 128 liters kar med trøbbel bør du bytte 30-40 liter daglig nå. Senere, når det har gått et par uker, kan du bytte det samme antallet liter en gang pr uke.

Det er en veldig nyttig og sunn vane å ta et fast vannbytte en gang i uka. Friske og glade fisk og fint akvarium blir det av det Ph-verdien du sier du har i vannet deres er super til fisker som Nannostomus og Apistogramma, samt Corydoras.
Bør jeg da altså ta ut fiskene som er i karet nå og heller fordele dem på de andre godt innkjørte karene?
Det er 6 stk C.panda og ei(n) A.macmasteri i karet foreløpig.

Jeg skal prøve å følge rådene dere til punkt og prikke
Det er bare en ting... Jeg har ikken plass til å mellomlagre vann nok til alle karene.
Jeg har bare plass til å mellomlagre 40l på rommet mitt som er ifølge det du skriver akkurat nok til å bytte vann på 128l daglig.

Det kan hende at jeg får tak i noen flyteplanter og det er blitt skrevet at disse kan fjerne de ubehagelige giftene litt kjappere.
Betyr det da at jeg kan korte litt ned på tiden før jeg kan ha i ny fisk?
Eller må jeg introdusere små menger eller en fisk om gangen for at dette skal gå bra?
Jeg har forresten fått hvitprikk før så akkurat der vet jeg hva jeg skal se etter.
Tar du ut nyinnkjøpte fisk og setter dem sammen med dine gamle fisk, tar du en risiko for at de sprer sykdom. Det er en potensiell smittekilde i hver eneste nyinnkjøpte fisk, så det er ikke bra å utsette sine gamle, og sannsynligvis friske, fisker for det.

Det er vel en vurdering du må ta selv, om du er villig til å ta risikoen. Jeg ville latt dem være der de er og heller byttet vann som en helt Vann er så godt som gratis her i landet, det eneste som kreves er litt arbeid fra din side. Og det er jo også gratis, så....
Da er det nok best å bare bytte vann som en helt da

Men jeg lurer på en ting til.
Når jeg har hatt medisin i karet og skal levere inn en vannprøve av det til dyrebutikken.
Kommer dyrebutikken til å tro at det er noe galt med vannet siden det er "tuklet" med eller går det greit hvis jeg bare forklarer det hele.
Tilfeldig bekjentskap
© Mette
Reklame for plussmedlemskap