Betta sp. ser ut for å utvikle noe, hjelp!

Hei!

Kjøpte to bettahunner til min 300-liters plantede tank i går. Nå ser det ut for at Skyggedronningen, den minste, submissive, kan ha begynt å utvikle noe på høyre "gjellelokk". Mistenkte noe allerede i går, men var vanskelig å se noe på grunn av fargen (mørk/svart, med noe gjenskinn i skjellene).

Det ser ut som et svakt blekt felt som også ser ut til å ha begynt å gå inn på øyet.

Den større, dominante, hunnen er fremdeles frisk og rask og langt finere i fargen enn i butikken.

Mistenker at det kommer av en skade etter en irettesettelse av en av de store lavendel(?)guramiene de gikk med i butikken eller av min bettahann. (Selv om han var mest opptatt av å tøffe seg for de begge når han møtte dem. Skyggedronningen hadde pleenty med gjemmesteder.)

Hun har hele tiden svømt rundt på normalt vis om enn ganske rolig i forhold til den mer dominante, men når jeg i dag flyttet henne over i et karantenekar har hun lagt seg flatt på bunnen (rent glass) og er mye i ro med tendenser til "sprell".

*Rettelse* Nå ligger hun bare i ro i et hjørne av tanken, fremdeles flatt (på siden). Får nesten lyst til å pirke borti henne for å se om hun lever, men velger foreløpig å la vær. La også noen bassler-granuler oppi til henne hun ikke har rørt, men det kan jo også være hun ikke er vant til foret.

*Tillegg* Ingen andre fisk i tanken har vist symptomer, de ser ut for å trives og det er en ancistrushann som vokter egg i en hule så det tyder vel på sunne forhold? Hun ligger fremdeles flatt på samme stedet Riktig nok en kjedelig tank med bare glass stående alene i en svart hylle under 300-literen, kun med et langt "strå" flyteplante.

Har aldri hatt sykdom i karene før, så veldig i tvil om hva jeg bør gjøre. Har lest litt om å ha salt i vannet? Kan det være noe i dette tilfelle? Og hvilken medisin bør jeg evt. kjøpe?

No2/ 3/ NH3/4 - 0/5mgl/0
PH - ca 7,5
Temp - ca 24

Bilde 1: "Syk side"
Bilde 2: Frisk side
Bilde 3: Forfra
Blir nesten kvalm...
Skulle nok pirket borti henne, for nå er hun død! Det skjedde FORT! Hva i alle dager kan dette ha vært?!?

Jeg lurer jo på om det kan ha vært noe giftig i karantenetanken, men jeg skylte den jo, tørket godt ut med en ren klut og tappet 15 liter vann rett fra tanken hun gikk i. Så helt ren og blank ut! Hvilke giftstoffer kunne det være som virker så fort i så små konsentrasjoner som det i så fall måtte vært?

Når jeg tok henne opp så jeg jo den bleke sonen som jo spredte seg over natten til øyet. Kan det ha vært interne parasitter som gikk til hjernen hennes? Finnes noe slikt?

Eller var det genfeil som utløste noe ved stress etter flytting til tank og karantenekar? Hun var jo den mest spesielle bettahunnen jeg har sett noen gang ihvertfall. "Penavla" fisk er jo ikke kjent for å være sterke..

Hadde satt stor pris på om noen hadde teorier. Og bør jeg gjøre tiltak i hovedtanken?

Bilde 1: Frisk side
Bilde 2: Syk side

Det friske øyet ser litt blekt ut også på grunn av blits, og det syke øyet var ikke fullt så blekt som det ser ut her.
Columnaris, muligens ? Dreper fort...
Tusen takk!

Ser ut til å passe:
"high bioloads" - Var ganske mye og større fisk i butikken (7-15 cm), kanskje 15-20 på 80 eller 100 liter. Har muligens høy load her også? Kanskje 40-50 endlers med yngel, ca 100 voksne neocardinia med yngel, 10 stjernedanio, 3 voksne ancistrus og nå 2 kampfisk, filtrert av knappe 20 liter effektiv filtermedie.
"frayed .. fins" - Omtrent alle bettafruene de har hatt siden i vår hadde ganske takkete finner. Jeg spurte en gang jeg var innom om det var en finnetype (har fått med meg det er en del forskjellig typer uten at jeg kjenner alle) og fikk bekreftende svar. Kanskje ikke?
"gills .. becoming light"
"often mistaken for a fungal infection"

..

HJELP! Har jeg introdusert en farlig bakterie for karet mitt nå!?!? Det står jo at den er "ubiquitous" (omnipresent/over alt). Så var det bare jeg som kjøpte henne litt for sent, at hun hadde blitt frisk her, eller må jeg behandle snarast råd?

Kanskje bare behandle den gjennlevende fruen? (Som forøvrig har fått navnet Elsa den Andre.. Hun bør bare ikke dø!)

Hvilken medisin bør jeg evt. bruke? Jeg føler jeg ikke har tid til å handle på nett, så må være noe Imazo-greier. Håper det fins noe som ikke ødelegger boisfæren for alle småkypene fra reker, endlers og snart også ancistrus.

Her er Wikipedia om behandlingen:
( https://en.wikipedia.org/wiki/Columnaris )


Treatment

As Flavobacterium columnare is Gram-negative, fish can be treated with a combination of the antibiotics furan-2 and kanamycin administered together. A medicated fish bath (using methylene blue or potassium permanganate and salt),[3] is generally a first step, as well lowering the aquarium temperature to 75 °F (24 °C) is a must, since columnaris is much more virulent at higher temperatures, especially 85-90 °F.[4]

Medicated food containing oxytetracycline is also an effective treatment for internal infections, but resistance is emerging. Potassium permanganate, copper sulfate, and hydrogen peroxide can also be applied externally to adult fish and fry, but can be toxic at high concentrations. Vaccines can also be given in the face of an outbreak or to prevent disease occurrence.
Ja, symptomene var temmelig typiske. Men jeg har da riktignok ikke sett fisken...

Hvor stort er det karet den gikk i, og hvilke andre fisker/arter går der ? Vannverdier ?
Var ganske mye og større fisk i butikken (7-15 cm), kanskje 15-20 på 80 eller 100 liter.

Har muligens høy load her også? Kanskje 40-50 endlers med yngel, ca 100 voksne neocardinia med yngel, 10 stjernedanio, 3 voksne ancistrus og nå 2 kampfisk, filtrert av knappe 20 liter effektiv filtermedie. De går i en 300-liter med mye planter.

GH 9, pH 7,5, NO3 5 mg/l, resten 0

Jeg sjekket gjellelokkene, og gjellene inni var like på begge sider. Om de var normale vet jeg ikke, da dette er min første "disseksjon" siden ungdomsskolen Men skjellene på den bleke finnen løsnet lettere.
Har lest til øyet ble stort og vått og lurer på følgende behandling:

Tilsette salt opp til et nivå som er relativt trygt for plantene (0,1%?). En forklaring jeg keste som gjør at jeg tenker det kan funke er at fisk har organer som takler forandring i saltkonsentrasjonen mens dette ikke gjelder for columnarisbaktrien. Lurer på om dette er alt som trengs i hovedtanken med mindre andre fisk utvikler symptomer.

I karantenetanken begynner jeg med kun salt, og har kjøpt Bactopur i bakhånd om den gjenlevende bettaen utvikler symptomer/finnene ikke gror jevnt i løpet av karantenetiden på 2+ uker.

Håpet er at tanken vil bli fri for sykdommen etter de 32 dagene bakterien skal kunne overleve uten vert...?

Høres dette ut som en god og skånsom behandling?
For det første : Få ned temperaturen i karene til 23-34 C.
For det andre : Columnaris er en bakterie som man sannsynligvis har i de fleste akvarier. Den er en opportunistisk bakterie, stort sett er det kun svekkede fisk som angripes. Betta-hunnen var antagelig ikke i god form, både grunnet stressende opphold i dyrebutikken og flytting til nytt miljø. Veldig typisk at den blir syk dagen etter kjøp.
For det tredje : Salt er ikke ment som en permanent behandling over ukevis. Selv om fiskene i større eller mindre grad kan tilpasse seg innsig av saltvann (mange levendefødere er spesialister på dette) er det ikke noen god situasjon for f.eks betta å gå slik over mer enn noen dager.

Å "bli kvitt sykdommen på 32 dager" er å tro på julenissen. Ja, man kan kanskje kvitte seg med det meste av bakterie-populasjonen, men 100% kan man ikke regne med. Gram-negative bakterier kan være vanskelige å få has på. Innvendig spredning ser man jo ikke, og det er mye vanskelige å "ta" disse. Så her, som med veldig mange sykdommer, er "prevention worth 100 cures"...altså at man holder fiskene og karet i toppform på alle måter, og holder nyankomne i karantene. Det som er spesielt med Columnaris, er at den ikke lever særlig bra i "dårlig vann", slik som masse andre bakterier og parasitter. Og det er slett ikke sikkert at du vil se noen flere fisk bli syke selv uten noen form for behandling. Men salt er greit nok å bruke mot Flavobacterium, altså på begrenset tid litt etter fiske-art som skal behandles.
Takk, egentlig litt godt å høre da jeg mistenkte det samme selv Da kjører jeg ikke noe mer behandling en en kortere saltkur, og håper på at status quo består. Har fått litt inntrykk av at alle remediene først kommer i bruk når fisken viser symptomer. MEN, bør jeg stoppe å gi vekk fisk til andre helt? I en periode?

Ellers fikk hunn #2 synlige symptomer i løpet av dagen i dag. Har satt en dose Baktopur i karantenekaret, selv om jeg ikke har så storw forhåpninger. Litt bedre sjanse enn Skyggedronningen har hun nok, da denne hvite veksten (tydeligere og mer soppaktig enn gjellesymptomet) sitter midt på siden, lenger unna gjellene. Er dog litt redd for at hun har det internt også da buken foran eggleggingsorganet er ganske stor.

Ellers mener du vel "til UNDER 23-34 grader"? Leste at de vokser raskere i varmt vann, spesielt over 24 grader.

Tilslutt, i tilfelle noen kan spare meg noen timers nettsøking:
Hvor mye salt kan jeg anse som relativt trygg for de fleste plantene mine?
Ancistrus/endlers/stjernedanio/bettahannen/neocardinia?

Så langt ser det ut som 0,1% kommer tim å gp greot, men har til gode å finne en god måte/tabell å regne ut hvor mye salt det tilsvarer. Amerikanerne er fæl til å bruke teaspoon/tablespoon om hverandre..
To tillegg
1. Ang. saltbehandling: Om det stemmer det jeg nevnte tidligere om at det er endringen i saltkonsentrasjon som gjør susen ift sykdomsbekjempelse, er jo langvarig/permanent saltbruk fullstendig unødvendig. Noe du har nevnt gjentatte ganger her på forumet, Silver En periode med økning etterfulgt av en periode med senkning gjennom vannbytter burde gjøre susen?

Min kilde, som er det beste jeg har lest om columnaris utover Wikipedia (kanskje også bedre enn):
http://www.myaquariumclub.com/columnaris-and-what-i-have-learned...-1689.html

* Ops, var visst ikke her jeg leste det. Så kilden er tapt med mindre noen andre vil bruke timesvis på nettsøk Kan legge til at jeg ikke anser "teorien" om endring av konsentrasjon i motsetning til tilstedeværelse som bekreftet, men sannsynlig.


2. Nok en gang tusen takk for at du stiller opp og gjør Akvaforum til den beste legevakten for fisk, SilverShaded! Er veldig takknemlig for støtten under dette utbruddet, blir veldig usikker oppi det hele. Takk, takk, takk og TAKK!
Amerikanske hulmål, som alle skje-målene, er håpløst unøyaktige om man ikke har standardiserte måleskjeer. Men % er da mye greiere å fikse, hvis du har en skikkelig vekt (alle akvarister burde ha en god gramvekt med to desimaler). Hvis du skal ha 0.1%, vil det si 100mg/l.

Ja, syns ikke du skal gi bort fisk fra en tank du vet har/har hatt syke fisk, uansett ha slags sykdom det gjelder.

Med en begrenset "saltkur" tar ikke plantene skade. Du må selvsagt bytte godt med vann flere ganger etterpå, og du vil nok ikke merke noe særlig på plantene. Men noen planter mer følsomme enn andre...cryptocoryner f.eks kan smelte fort.
Så for all fremtid? Sukk, hva skal jeg da gjøre med endlersoverskuddet som vil komme :/

Takk for forholdstallet! Har ikke to desimaler, men til 300 liter tror jeg feilmarginen er OK

Se ellers kommentar #2 i posten over din om du ikke fikk med deg den jeg nylig postet! Takk igjen!
Nei, ikke for all fremtid, seff...kan vel blåse et "faren over"-signal når en måned har gått uten nye symptomer.

Ikke sikker på at jeg skjønte det du sa om endring i saltkonsentrasjonen som gjør susen. Du kan jo godt kalle det en endring når man går fra ingenting til 0.1%. Saken er, som du også nevner, at salt er ikke nødvendig til ferskvannsfisk, bortsett fra som nødbehandling ved nitritt-forgiftning og til enkelte bakterier som er særlig følsomme. Til alt annet er "ordentlige" medisiner bedre ! Og man unngår situasjoner der stammer av bakterier og/eller parasitter utvikler immunitet mot det.

Ang. punkt 2....jeg syns det er spesielt viktig å ta vare på fiskenes helse, og syke fisk trenger hjelp ! Ikke alltid så mye jeg kan gjøre, avstandsdiagnoser er notorisk usikre. Men jeg prøver. Og akkurat nå ser det ut som det stort sett er bare meg som "passer butikken"...
"Faren over" - PUH! Tok en bør av mine skuldre, begynte å se for meg alle filterne som jeg ikke kunne flyttet på, endlersene (og forhåpentlig ancistrusene) jeg måtte avlivet o.s.v. En fortvilende tanke .. Kunne vel kanskje kjørt antibiotika på hele tanken når jeg skriver meg om... Men veldig glad jeg kanskje slipper det!

Prøver å øke kikke-innom-frekvensen, men blir jo sjelden med to småunger og kone som vil ha ting gjort i huset og ikke akvarienerding I et svakt øyeblikk fikk jeg kjeft i dag for å bruke så mye tid på noen syke fisk, men hun sa heldigvis unnskyld. Forståelig når hun måtte passe en sytete og småsyk 9-månding da..

Skal ihvertfall prøve å huske å oppdatere denne tråden. En god søkbar tråd er nesten like bra som en som veileder. Nesten.
Død og fordervelse
Da var Elsa den Andre også avgått med døden Bactopur hjalp som jeg mistenkte ikke, antagelig fordi det også var internt... Esha 2000 en ting som kunne hjulpet? Lurer også på om en soppinfeksjon kan ha tatt over, hva tror dere ut ifra bildet (tatt etter døden inntraff, i stillingen jeg fant henne i)

Har lest om noe antibiotisk fòr, men ikke sett det i de butikk/nettbutikkene jeg har vært innom. Noen som har peiling?

Jeg har også blitt paranoid på Olafs vegne, og synes jeg ser hvite flekker/felt over alt. Naturlig nok siden han har bakgrunn som "koi-utgave" med hvit grunnfarge selv om den knapt er synlig de fleste steder. Har valgt å kjøre en bactopur-kur på ham i karantenetanken (KT), men skulle likt å fulgt opp med noe antibiotisk for i tilfelle han har fått i seg noe... Har også økt salt i hovedkaret og KT til 0,2%.

Hvor mye salt kan en betta tåle over litt tid? Funderer på om jeg kan kjøre 1% (som columnaris etter sigende ikke skal tåle), spesielt om jeg ikke får tak i antibiotika-for.

Enn så lenge ikke noen symptomer oppdaget på endlers, stjernedanio eller ancistrus. Fingrene krysset!!!
Nå er du litt i panikk-modus.
Tenk på at 1% salt er 10 gram per liter...jeg ville ikke gjort det, annet enn som en halvtimes dip. Til korte dips kan man gå helt opp til 3%. Men som sagt før...salt er begrenset virksomt. Tenk også på at all flytting av fisk virker stressende, og dermed forsvekkende.

Har du vært innom butikken igjen og sjekket karet du kjøpte fra ?

Bactopur regnet jeg ikke med ville hjelpe i noe fall, det er bare akriflavin og metylenblått....ikke det jeg ville kalle medisin ! (Til og med Sera kaller det ikke medisin, men "water conditioner"). Samme sak for Esha2000, det er Rivanol, proflavin, kobber og metylorange (proflavin er det eneste som kunne vært noe, men det virker kun på gram-positive bakterier). Og konsentrasjonene er lave, stort sett bare dyrt vann. Eneste effektive medisinering mot Flavobacterium er Nitrofurazon + Kanamycin.
"&%&#"¤&% .. Så jeg har stresset Olaf med bactopur oppi KT til ingen nytte? Han kan jo få utbrudd om det blir for mye, hadde ikke risikert det om jeg ikke trodde det skulle kurere ham

Hva gjør virkestoffene i Bactopur da? Har de en viss effekt, eller bør jeg bare bytte til rent vann fra tanken? Skeptisk til å ta ham tilbake da jeg er redd han er smittebærer, han har jo oppsøkt de to en del og dultet dem. Litt bekymret da han jo har smøget seg i mye av jungelen. På den annen side: Han har allerede smøget seg i jungelen, hvor mye mer skade kan han gjøre?

Butikkaret: Ja, jeg var der og så. Var mange typer fisk, uten at jeg bet meg merke i navnet. Ingen synlige symptomer, den sterkeste indikasjonen var at flere hadde lagt merke til de spesielle finnene.

Hvor får man tak i Nitrofurazon + Kanamycin da? Finner ingen butikker når jeg søker.
Tenker å kjøre en antibiotikakur på Olaf, men om jeg ikke får fatt i raskt kan jeg ikke gjøre noe om han får utbrudd på grunn av Bactopur-situasjonen :/
Da har jeg søkt litt mer, og ser ut for at dette bare er å få fra utlandet? Synes ikke norske myndigheter vi kan behandle fisken vår, eller er det butikkene som heller vil selge vidundermikstur? Blir dette stoppet i tollen?

Et produkt som ser bra ut: http://www.thatpetplace.com/kanaplex-02oz

Med den kunne jeg ha punktmatet Olaf og aldri tatt ham ut av Eventyret! Fant forresten dette fra en av dine poster fra april, Silver

Leser videre i tråden, og finner svaret på hvorfor det ikke er å få, resept. Kan man ikke kjøpe disse hos veterinær? Dette preparatet du linker til behandler hele tanken, noe jeg aller helst vil unngå.

http://www.aquascapingnorge.no/shop/product/jbl-furanol-plus-250?tm=&sm=medisiner
Du skriver:
Mange "skikkelige" medisiner er det vanskelig å få tak i her i Norge, siden alt mulig er resept-belagt. Det kan derfor også være vanskelig å få det sendt fra utlandet, hvis tollerne ser reseptbelagte medikamenter blir det konfiskert.
Praziquantel kan man imidlertid få tak i ved å kjøpe Droncit på apoteket reseptfrit...det selges som ormemiddel til hund/katt.
I stedet for Furan-2 kan nok JBL Furanol Plus brukes.
------------
Vil Praziquantel hjelpe her?

Du skriver "kan nok". Hva baserer du det på?
Når det gjelder sykdom og medikamenter, må folk slutte å svelge alt crap fra opportunistiske produsenter...reklametøys må erstattes av viten (både om patogener og medikamenter). Folk syns Esha-produkter er så fine, "for de skader ikke filterbakteriene"....nei, og tenker de over hvorfor ?? Selvsagt fordi disse "medisinene" ikke er effektive mot bakterier...filterbakterier er stort sett gram-negative og aerobe, akkurat som f.eks. Flavobacterium. Dreper det ikke filterbakterier, dreper det ikke andre bakterier heller.

Nitrofurazon, som f.eks. API Furan 2, får du på Ebay, samme med Kanamycin, i form av f.eks Seachem Kanaplex. Men du er avhengig av at selger er villig til å sende det som "akvariumutstyr", i små boblekonvolutter.
Ellers er det beste rådet jeg kan gi deg når det gjelder antibiotika å høre med en veterinær. Vet ikke om noen norske websjapper som delger slikt...dette er reseptbelagt her i Norge, som all "ordentlig" antibiotika.

Re Bactopur : Acriflavin er et antiseptisk middel, med mild virkning på enkelte bakterier. Metylenblått er et aromatisk fargestoff som virker sterkt oksyderende, litt på samme måte som kaliumpermanganat (blodstiller). Det er ganske virksomt mot sopp, sårskader og enkelte lettere infeksjoner. Men behandling med MB bør foregå i form av dips. Mot Flavobacterium har det lite for seg.
Ok, Olaf oppi igjen, og jeg ringer veterinær i morgen. Ser ut for at det går:
http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fisk&h=d&id=779

Takkkkkk!

Om du enda er våken: Du vet vel ikke om den formen for de to medisinene jeg kan få på apoteket kan la seg blande i maten slik som Kanaplex?

-- Flytter Olaf hjem igjen --

Hvordan i huleste kan det være lovlig å selge dyreplageri på flaske...?
Tilfeldig bekjentskap
© Kalle Sneisen
Reklame for plussmedlemskap