Rensing av utvendige pumper.

Jeg har et par spørsmål.

I instruksjonshefte står det at man skal rense filteret ved å holde filtermediekasssene under renende vann. Er ikke dette veldig dumt i forhold til tap av bakteriekultur osv? Skal man rense noe under rennende vann, feks substraten og svampene i akvarievann osv?

Et annet spørsmål: Når du tar full rens av pumpa og plukker den fra hverandre tar jo dette gjerne litt tid. Gjerne en halv time til en time for min del. Mange her sier at bakteriekulturen dør i løpet av en halv time til en time. Er ikke dette litt dumt?
Har du slike keramikkrør i bunn kan disse vaskes, da det ikke er bakterier der. Men selve filtermaterialet må ikke vaskes under rennende vann, kun skylles lett i en bøtte med akvarievann. I instruksjonen til mitt utvendige filter (tetratec) mener jeg det sto at man skulle bruke vann fra akvariet. Kanskje ikke alle produsenter som tar slikt så alvorlig som vi gjør!

Bakteriene vil nok begynne å dø etter såpass kort tid, ja, men det er jo ikke slik at samtlige X millioner bakterier tar kvelden i samme sekund Så det vil alltid være igjen bakterier - men færre enn før du renset filteret selvfølgelig.

Er man usikker, er det ikke værre enn at du kutter litt på fóring etter rensen og tester et par ganger ekstra for nitritt. Utvendige filter renses såpass sjeldent at det er ikke store problemet enda. Mitt har gått i 6 måneder, og jeg har ingen planer om noen rens med det første
Ok.

På den kjeramikkgreia står det at det dannes bakterier også skjønner du.

Hva med det Efi substrat grusgreiene da?

Jeg er litt blond på utvendige filtre
Er det slike rør av keramikk som ligger helt i bunn på filteret, vil jeg jo tro at det dannes bakterier der. Men de ligger ikke der for bakterienes skyld, men for å få en jevn vannstrøm oppover i filteret. Derfor kan slike rør skylles gullende rene de gangene du renser filteret.

Efhisubstrat (ser ut som grus ja) er vel noe av det beste filtermaterialet som finnes. Her bor det masse bakterier, slik at dette må skylles pent og forsiktig i litt akvarievann. Samme med eventuelle svamper du måtte ha. Og vatten på toppen kan byttes, da denne kun er ment for å samle opp fine partikler, og ikke ment som bolig for bakterier

EDIT:

forresten, noen keramikkrør kan ha grobunn til bakterier, om de har litt "grov" overflate. Har de glatt overflate (det har mine), så er det korrekt det jeg sier. Uansett vil jeg tro at rørene, selv om de har grov/ruglete overflate har en forholdsvis begrenset evne til å være bolig for bakterier, slik at det ikke spiller noen stor rolle. Uansett vil efhisubstrat være totalt overlegen i bakteriesammenheng
Alle flater i akvariet vil ha en viss mengde bakterier, inkludert keramikkrørene og substratet. Jeg ville ikke vasket filtermedie i rennende vann, jeg ville kun brukt akvarievann i en bøtte. Det er jo ikke så mye poeng i å vaske ting gullende rent uansett, siden ingen skal se dem og de blir skitne igjen likevel.

Det er vel i svampen de aller fleste bakteriene befinner seg, så det er spesielt viktig å være forsiktig med vasking av den, men jeg tenker at jo flere bakterier jo bedre, og det er ingen grunn til å vaske dem bort

Andre filterdeler ville jeg vasket i rennende vann dersom det er nødvendig. Det samles gjerne en del gørr i røret som går inn i innsuget her hvertfall, så det røret vaskes grundig når jeg først vasker, og det merkes godt på gjennomstrømmingen.
Hvor godt en renser filtermassen, kommer svært mye ann på hvilken filtermasse det er, og hvor mye det er av denne.
Glatt filtermasse slik som kjeramikkrør (naturlig nok glatte sådanne) kan renses på den måten du selv ønsker. Her er det lite viktige bakterier å ta vare på, og denne filtermassen må være ganske ren for å fungere etter hensikt.
Hensikten med Ehfimech, er rett å slett å skape turbulens i filteret, slik at vannet når de fleste deler av dette.

Finfilter kan med fordel også renses beinhardt, eller rett å slett byttes ut. Heller ikke her er det mye snadder å ta vare på.

Så kommer de mer essensielle filtermassene som tar seg av den biologiske nedbrytingen.
Er det kun svamper med ulike grovheter i bøtta, bør en ikke rense mer enn 2/5 av disse. Disse kan da med fordel renses helt rene. De øvrige svampene renses ikke, og plasseres da nederst i filtertønna ved oppstart.
Er det Ehfisubstrat eller lignende en har i filtertønna, kan også denne renses slik som svampene. De fleste velger da å rense en av to kurver - gullende rene. Den siste røres ikke, og plasseres slik som svampefiltre nederst.
Svampen i filtre med skikkelig filtermasse (ehfisubstrat pro) kan også renses gullende ren.

Når en tar ei real opprensing i filtrene, vil en jo gjerne både plaske en del i møkkavannet, ta ut kurver etc, så bakteriene får da mer enn tilstrekkelig med surstoff.
Etterhvert som tiden går, vil du trolig se at det å rense ett filter, det er gjort på under halvparten av tiden du nå bruker
Tilfeldig bekjentskap
© Andreas Bjørvik
Reklame for plussmedlemskap