Plantkar.. diy led lampe med uv dioder inkl.?

Hei-hei,og håper med dette innlegget å få ett par tilbakemeldinger av folk som driver med primært plantekar om dette forslaget jeg har fått tilbudt fra en som skal lage til en litt forsegjort led lampe til meg er liv laget.

Har "sjegglet litt" på fabikk lagede led lamper til plantekar,men utvalget der er ikke like bra som for saltvann.fant jeg fort ut,og ikke minst str.på moduler og anntall der spilte jo litt inn også ja.
Fant en Pasific Metis lampe på nettet,men tror det blir litt snaut med kun 1 modul av dette merket til karet jeg har planer om,og med en utsalgspris på nærmere 7000,- pr. modul,så har en jo litt å gå på ved å tenke noe tilsvarendes innen "diy" lamper.

Nu er ikke jeg noe tekniskt annlagt selv,så sendte en forespørsel tilen jeg hvet er flink på slike led prosjekt(sette sammen lamper),og fikk ett forslag tilsendt fra han nettopp,og ikke minst diodevalg var nevnt der.

Ser denne Metis lampen bruker 5 watts varmhvite og ditto kaldhvite,samt 3 watts røde og blå dioder i sin versjon til ferskvannsplantekar.

Han jeg tok kontakt med foreslo ett litt "bredere" diodespekter",som også innbefattet noen UV dioder i oppsettet.
Men.. har slike UV dioder noe for seg med tanke på ett plantekar,lurer jeg på?.
Hvet lamper med tanke på saltvann bruker slike dioder,men i plantekar?

Setter opp hans forslag her til meg.

8*UV
8*rød
16*cree cool white
8*cree nautral white
4*cree blå
16*royal blå

alle dioder fordelt på 2 heatzink plater som vær måler 100*25cm,og disse platene blir så lagt i en ramme som skal måle 100*50cm i overflate.

Driver 1.maxwell 7-12*3 w DEMPBAR med 8 røde+2 nøytralhvite og 2 varmhvite.

Driver 2.LPC-35-700 med 8 UV(ikke dempbar)

Driver 3. 8 cool hvite+2 neutralhvite+2 varmhvite(DEMPBAR)

Driver 4. LPF 60D-48 8 cool hvite+4 neutral hvite(DEMPBAR)

Driver 5.LPF-25-42 8 royal blå+4 alm.blå(DEMPBAR)

Driver 6. 8royalblå+4 alm.blå(DEMPBAR)

Totalt 68 dioder og fordelt på 2 heatzink med mål 100*25cm

De dempbare kan naturligvis justeres i intensitet/parverdier individuelt med potmetere,for "trimming av Kelvin farge på lysbildet av lampen.
Totalt (full effekt på lampen) yter den 260watt med led dioder.

Høres dette fornuftigt ut med fordeling av dioder dedikert ett plantekar oppsett,i og med att Kelvin her kan justeres i ett bredt spekter,og høres det fornuftigt ut/har noe for seg med hans forslag om bruk av UV dioder til ett slikt oppsett?

Er nok sterkere på saltvann jeg,om jeg får si det,men har lenge hatt lyst på ett skikkeligt veldrevent dedikert plantekar drevet med Co2 styring og det "perfekte "lys over..
Må bestemme meg fort om vi går for hans forslag,da han snart må inn med en bestilling på remedier til noen lamper,så haster litt med "input" /kommentarer på dette
På forhånd takk.




Var ikke mye respons å hente her inne på dette egentligt,med tanke på att det tross alt er en stund siden jeg postet dette nu
Det blir kanskje litt for avansert for de fleste Knut-arne ,men håper det dukker opp noen som har peiling og som kan svare deg.
Gir det et forsøk.

Googlet litt og fant dette:

- Vekstlys med 7 farger. står spesifisert i beskivelsen hvilken bølgelengder som er med.
http://www.htgsupply.com/Product-7-Band-432w-LED-Grow-Light.asp


- Her en annen type med 4 fire farger
http://www.ladelys.no/led-plantelys/

Klippet:
Etter flere år med forskning og utvikling, har produsentene funnet ut at planter trenger lys fra mer enn bare to bølgelengder av lys. Flere bølgelengder (frekvenser) var nødvendig for å matche fotosyntesen hvor planter topper i effektivitet. Derfor har LED-plantelys løpet av de siste par årene gått fra bare røde og blåe lys til tre og fire lysfrekvenser og hele veien opp til 6 og noen til og med 11 bølgelengder plantelys. Noen selskaper tilbyr også full-spektrum hvitt LED-plantelys. Men vår erfaring og fra forskning, samtaler og artikkler vi har lest, er 2 røde lys band (dyp rød, langt rød), 2 blå lys, og en nær-rødt lys det som gir best vekst.

- Litt mindre avanssert.
http://www.hobbydrivhus.no/index.php?nr=90&case=4&idkategori=27&id=273

Klippet:
Plantelys med LED lamper er svært gunstig for plantene fordi de er spesielt utviklet til å produsere et lys med bølgespekter mellom 450-460 nm og 640-650 nm. Dette røde og blå spekteret er det lyset plantene "ser" og nyttiggjør seg, i motsetning til det gule lyset vi mennesker ser.


- Her finner du specteret på et plante rør for akvarie
http://arcadia-uk.info/product.php?pid=34&mid=10&lan=en&sub=&id=4


Det ideele vil vel være å komme i nærheten av spekterte til planterørert. Plante røret inneholde også endel bølgelengder (Det gule området) som er lite nytting for planten, men som vi trenger for at plantene/karet skal se fint ut.

Infrarødt har minimal betydning i vann, effekten er borte etter noen cm (hvis jeg ikke husker feil nå).

Så en forelesning på youtube som forklarte dette veldigt godt for saltvanns akvarier, men er ikke i stand til å finne den igjen.

Sølvi Gullaksen
Det blir kanskje litt for avansert for de fleste Knut-arne ,men håper det dukker opp noen som har peiling og som kan svare deg.


Heisan Sølvi

He-he,ja muligt,men nu er jo dette med lyskvalitet og photosyntese kansje vel så viktigt i forbindelse med ett plantekar som innen karallrevsakvarier skulle jeg mene som gartner av yrke
Men ja det begynner å bli så mange år siden jeg har holdt på med "sukkervann"nå,og spesielt målrettede plantekar med Co2 tilførsel har jeg faktiskt ikke hvert borti før,så håpte jeg hadde fanget opp noen gode tips om dette hørtes fornuftigt ut fra de som har fordypet seg inn i dette med lysoppsett og planter.

De siste årene har jeg jo kjørt hovedsakeligt med led på saltvannsbaljene mine med godt resultat,og må si jeg har litt tungt for å tnke på noe nytt T-5 eller HQI intreden igjen her i stuen med tanke på mitt planlagte plantekar.

Ett annet moment er jo att de siste år er kommet ett fantastiskt utvalg av led dioder på markedet,og selv om led stort sett har gjort størst intreden hos "saltvanngutta",meg bevisst, så er diode utvalg så godt nu att jeg hadde håpet noen plante akvarister også hadde erfaring å dele eller fått øynene opp for led som ett plantelys alternativ.
Er ikke så mange "ferdigbygg" rettet mot plantekar å få tak i enda,noe som kansje har med att markedet er større saltvannsmessigt?,eller rett og slett att saltvannsfolket generelt er "vant" med ett større buskjett i oppsettene sine enn de som kører ferskvann?

Jeg er vel ikke den rette til å gi meg i kast med slike diy lysprosjekt selv,sant skal sies,men har jo gjennom år med saltvann opparbeidet meg noen gode kontakter her og der,og i den forbindelse har jeg som sagt fått ett for meg "greit tilbud",på å få en til å lage meg en lampe eller to,spesial tilpasset nettopp plantekar,og sammensettningen av deleoppsett jeg skrev innledningsvis i førstningen her ,er hans forslag på dette oppsett.
Så tenkte jeg som sagt å høre om dette hørtes fornuftigt ut,fra evt. andre her inne som er en "reser" på dette med plantekar lys

Har hatt en del dialog videre med han som kan sette sammen dette for meg i etterkant nu,og har vel faktiskt mer eller mindre helt bestemt meg nu for att jeg gir han "grønt lys" til å gi seg i kast med dette prosjektet for meg.

Kelvin,parverdi/lystyrke kan jo justeres mye individiuelt ved dette oppsettet,noe som skulle gi gode muligheter til å finjustere lyset over plantene.
Beklager,men så ikke innlegget ditt Ingvald før jeg skrev mitt,grunnet den reklamen som sto under Sølvis innlegg(trodde Sølvis var det eneste utenforståendes innlegget i tråden,grunnet den reklamen,men-men)
Høres fornuftigt ut det du nevner ja på meg Ingvald,og går for led jeg her til dette plantekaret
Hva slags planter skal du ha? Noen spesiell par-verdi du har som mål?
Det finnes flere annerkjente produsenter som lager LED-lamper til ferskvann.

Hvor stort akvarium skal du bruke lampa til?
Heisan,og takker for interesse for dette prosjekt

Har egentligt ikke gjort meg opp noen spesiell tanke om evt.parverdi fra lampe ned mot akvariebunnen enda,og hvilke planter jeg vil benytte i dette forholdsvis moderate størrelse på plantekar(ett standard 250 liter 100*50*50cm).

Nu blir denne lampen bygget opp med 5 kanaler,flere typer dioder,og 4 av kanalene kan justeres med tanke på effekt,noe som gjør det hele mer fleksibelt både med parverdi og fargetemperatur

Dette er som sagt ett prosjekt som har modnet over laaang tid dette med ett rent plantekar,og blir først og fremst ett supplement med tanke på att jeg snarti 10 år kun har konsentrert meg om saltvann,og da først og fremstmed hold av småpolyppede stenkoraller(har ett 1600liters system som har gått noen år og er fint fornøyd med,og ikke har planer om å nedprioritere(smil).
Har jo drevet med en masse akvarier mer eller mindre uavbrutt de siste 35 år+,en masse forskjelligt innen både fersk og salt,oppdrett på diverse ferskvannsfisk,men altså ikke direkte noe dedikert plantekar før,og jeg er egentligt gartner av yrke...
Co2 flaske har jeg liggendes fra saltvannsiden,og kjøpte meg ett større JBL Co2 sett for ett par-tre mnd.siden med tanke på dette plantekar prosjektet jeg planlegger, samt fikk tak i ett nytt 250 liters helglass kar.

Nu tar saltvannskaret mitt "rimelig stor plass" her i stuen,så tenkte ikke(ihvertfal ikke umiddelbart),å ta "helt av"med tanke på størrelse på dette plantekaret,og heller konsentrere meg om å få mest muligt ut av den størrelse jeg har valgt,da det tross alt blir ståendes i samme rom som korallrevet mitt.
Så størrelse tatt i betraktning,begrenser jo mengde og utvalg av planter seg,og vil heller legge sjelen i ett harmoniskt og visuelt tiltalendes oppsett utifra str.på dette karet,enn å "overlesse" det.
Så langt som å velge ut hvilke planter,har jeg ikke kommet enda,og har kun tenkt tekkniskt sålangt,og brukt laaang tid på å komme så langt også..
Klar over att det "finnes" ferdig amaturer til ferskvann også etterhvert(Pasific har jo bl.annet ett),men har selv 5 stk.200watt moduler av det merket over saltvannet mitt pr.d.dato,og må si jeg langt fra har hvert fornøyd med driftsikkerheten på disse modulene,og er på vei til å konventere over til ett annet merke der fortløpendes over saltvannet mitt.
Så DET merket faller rett og slett helt ut for meg.
Og så var det dette med att jeg gjennom mange år akvariehold har kommet over noen kontakter her og der gjennom hobbyinteressen,og fikk ett tilbud om å få sydd sammen en diy lampe over dette plantekaret etter mine egne mål og ønsker om utrustning samt diodevalg,og det fristet.
Som sagt har jeg enda til gode "trass en forholdsvis lang akvarie fartstid),tilgode å sette opp ett dedikert plantekar,og med Co2,så skulle det først bli noe "sukkervann" igjen utover saltvannet mitt,så ja,det bare måtte bli ett målrettet slikt oppsett for meg.
Lampen over karet blir helt sikker en del "overdimensjonert"med tanke på watt,men da det meste kan justeres individuelt,brukes jo de fleste kanaler/farver mest som "krydder" for å justere inn det lysbildet og K verdi jeg og forhåpentligvis plantene vil trives best med.

Var en stund innom tanken på å planlegge inn en sump(mye likt det jeg er vant med fra saltvanns siden)til dette karet med filterkammer,vannresorvar via RO annlegg lil,men tror det datt litt ut,med tanke på Co2 tiførsel,da jeg har en formening om attnedløpet via filterkasse i displayet og ned gjennom rør til sumpen vil "dra ut" Co2 en fra vannet,og att dette ikke vil være ideelt med tanke på ett slikt plantekar med Co2 tilførsel,noen kommentarer til dette?
I foreløpigt står bare kar,diverse deler og utstyr lagret,og har egentligt tatt det hele i" slow-motion",og kjøper lit inn her og der,til jeg er helt klar for å sette det hele sammen når det hele er kommet til hus av tekkniskt,og det har tatt tid,he-he.
Men tolmodighet er en dyd,har jeg lært fra mine år med saltvann,og er en god ting å ta med seg
Glemte en ting her til slutt
Har jo "bare tenkt saltvann",de siste årene jeg,og noen gode tips ang. ett godt egnet bøttefilter som passer inn i dette oppsettet med tanke på Co2 tilførsel,viss en dedikert sump med filterkammere i bortfaller?
Har jo ikke holdt på med slike bøttefiltere på aldri så mange år,så er "utdatert" på mye slikt ferskvannsutstyr for å si det mildt,og greit å hvite hva en bør legge pengene sine i og som vil gi god utelling
Jeg regner med at det er Pacific Sun du snakker om? Hva har problemet vært?
De har forresten kommet med en fin 9 ch 175 watt serie nå, så vi får håpe at den er bedre.

TMC har noen 6500 K lamper som er bra til ferskvann. De er ikke på mer en 30 watt, men til et 250 liters akvarie er det ikke sikkert at du trenger mer, (3 x 30 watt for eksempel) litt avhengig av hvilken plantearter du velger.

Som filter bruker jeg ikke bøttefilter i det hele tatt. Jeg bruker kun sandfilter til alle oppsett. Mindre vedlikehold og utvilsomt den beste bio-filtreringen som finnes. Setter svampfilter på innsuget til pumpen som partikkel-filtrering, og lar sandfilteret ta seg av ammonium og nitritt. Jeg kan sende deg et bilde eller to på av sandfiltrene jeg bruker på e-mail hvis du ønsker?
Riktig det er de lampemodulene jeg mente ja,og har her 5 stk.a 200watt over saltvannskaret mitt.(kun 4 virker i nuet..som vanligt)
"Problemet" er i aller først omgang strømforsyningene de kom med(første generasjon spesielt,og da de i blank aluminium).
Så kom de med en ny versjon som skulle være "bedre",og nu ganske nyligt en tredje generasjon med litt høyere spenning som er enda mer driftsikker fikk jeg fortalt.
Jeg har vel skiftet 7-8 strømforsyninger de 3 årene jeg har hatt de lampene fra ny,+ 2 slavemoduler hvorav den ene kom ny til meg med kun de hvite led som virket.
Kjøpte alle nye i Danmark(var ingen forhandler her på disse den tid),og selv om forhandler der nede har oppført seg helt eksemplarisk ved alle mine bytter/reklamasjoner ,blir det dyrt og langt å kjøre helt ned til København med bil herfra Bergen hver gang en eller annen del ryker på de.
(det har blitt en del turer,for å si det slik disse tre årene..)
Kjører da via svinesund og ned til København,starter her 08.00 om morgenen,og er da der nede rundt midnatt samme dag,og så blir det hotell,200 kroner dagen i park gebyr,diesel,bompenger i tillegg,så kan vel si uten å ha regnet noe matematiskt på det att lampene snart har kostet meg mer i etterkant å holde liv i enn selve innkjøpsprisen var sammenlagt..
Har selfølgeligt prøvd å sende moduler/strømforsyninger ned gjennom posten flere ganger også til både DK og tilvirkerlandet Polen(bona fide),og selv med alle skjema utfylt etter beste evne,og dobbeltsjekket att det er "rigtigt utfylt" i posten her ved innlevering,blir delene stoppet i Oslo hvor jeg må ta noen telefoner å prøve å forklare de att de ikke skal selges,men vanlig garantisak til reparasjon før de sender de videre uten tollklarering.
Så kommer de frem til enten dk eller polen,og der får ikke forhandler eller tilvirker de ut,da nye problemer oppstår,og etter ett par mnd.tid,så får jeg de sendt tilbake av posten og må ut med 375 kroner til for dette(pris på å sende 1 modul,en vei det ja)mog dette har skjedd hver gang faktiskt,så det blir til att jeg må sette meg i bilen og kjøre ned til dk for å overlevere alt personlig hver eneste gang.
Rart jeg er sur og lei hele byråkratiet og ikke minst de lampene etterhvert?..

Er i fasen nu på å kjøpe meg helt nytt led oppsett til saltv.karet også nu,grunnet dette gjennom NORSK forhandler,men dette er jo en helt annen sak,utover denne tråden(smiiil).

Men tilbake til tema her ja.

Selv med ett beskjedent 250 liters plantekar,så tar jeg dette seriøst,og vil gjøre alt skikkeligt fra ende til ende,og da jeg ikke har noen direkte erfaring med direkte plantekar fra tidligere(og da spesielt med tanke på Co2 styring),så er jeg selvsagt interisert i alle gode råd og tips ang. dette,og pr. d.dato er det kun selve karet,Co2 flaske m/manometer og dette JBL Co2 settet jeg har kjøpt inn,utover lyset som jeg vel egentligt har bestemt meg for å gå for,så det er fremdeles muligheter til å ta imot fornuftige innspill for å få mest muligt ut av dette karet,så jeg kan ledes på rett vei frem til oppstart,og tar imot all god rettledning jeg ja på dette felt
Mailen min er forøvrigt knaberg@hotmail.no ,og evt. tlf. nummer er 47407823 ,og slike sandfilter har jeg hverken sett eller noe erfaring med,og hvor får en tak i slike?

Tips om bunnsubstrat,videre fornuftig oppbyggning setter jeg også pris på råd om her.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap