Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Teknisk >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Teknisk
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne © Lro © Marius S. Lier
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Gjør-det-selv
Søk
Siste innlegg
Hvor mye haster det med pumpe?
1  

Sommermor
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
I dag ble vi sommerfamilie for et akvarium med tre fisker i, en gullfisk på ca 15 cm og to sugefisker av noe slag. Da vi startet pumpa så bråkte den veldig, og det pleide den visst ikke å gjøre. Fikk tips om å ta ut kontakten og sette den i igjen, men da ville ikke pumpa starte i det hele tatt etterpå. Så nå går den ikke. Håper og tror at fiksene ikke dør av en dag uten pumpe, men hvor mye haster det med å få dette igang igjen? Akvariet er vel på ca 60 liter vil jeg tro.

 
Postet 07.06.2013 kl. 00:26
[Rapportér innlegg]
2  

Fredrik84
Medlem male.gif
Fra: Ålesund
Vil si det haster litt dersom bakteriekulturen i filteret skal overleve uten nevneverdig tap.

Høres ut som enten luftlommer i pumpen eller rusk som blokkerer.

Lager pumpen lyd i det hele tatt når strømmen kobles til? Tenker da på svak humme lyd eller lignende. Dersom det er en svak lyd der så kan det være tegn på at noe blokker "propellen".

Jeg ville åpnet filteret og sett etter for sikkerhets skyld og når det er gjort sette den nedi karet igjen men samtidig holde den horisontalt under vannet for å sikre at eventuelle luftlommer kommer ut før start.

Kaldt saltvann, noe for deg? ;)
 
Postet 07.06.2013 kl. 01:23
[Rapportér innlegg]
3 Vel

Deckz
Medlem male.gif
Fra: Ålesund
hør på det som sies over her. min pumpe lagde noe ulyder den også. jeg flyttet lit på den, så løste det seg. sikkert ikke det som var problemet her da men sier det likevel. fiskene klarer seg fint. ta et vannskift om morgenen og prøv å skaff pumpe på dagen.

Om du ikke får tak i, eller har råd til pumpe, kan du kjøpe airstone og en luftmaskin til den. det er billigere og liksom vist du ikke har noe mulighet til å skaffe pumpe. dette er bare så det blir tilført oxygen, når overflaten ikke rører på seg, kommer det nemlig ikke oxygen i vannet.

Jeg lurer også på mye rart, kom innom min personlige tråd og gi meg noe råd.
 
Postet 07.06.2013 kl. 02:22
[Rapportér innlegg]
4  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Fiskene dør ikke av en dag uten pumpe, men bakteriene i filteret gjør gjerne det. Og uten bøkteriene i filteret, kan fiskene lett begynne å dø i løpet av et par-tre uker, med mindre du skifter vann ekstra ofte.

 
Postet 07.06.2013 kl. 05:34
[Rapportér innlegg]
5  

Sommermor
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Takk for svar. Den laget en liten lyd, så vi tok den opp og satte den sammen igjen. Nå bråker den like mye som i går, men den pumper iallfall vannet. Og med litt flaks har ikke bakteriene dødd. Vi får se om vi kan finne ut av lyden etterhvert, men kan leve med bråket når jeg er trygg på at fiskene klarer seg.

 
Postet 07.06.2013 kl. 18:47
[Rapportér innlegg]
6  

Reptar
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Bakteriene er viktige fordi de spiser fisken avfallsstoffer (ammonjakk) og produserer et mindre farlig stoff (nitrat). Fiskene tåler en viss mengde med nitrat. Men det er ikke direkte bra med for mye nitrat heller. Derfor skifter vi litt vann med jevne mellomrom. Slik at det ikke skal hope seg opp for mye nitrat. (Veldig kort fortalt).

Jeg syns det er veldig fint av deg å spørre om dette med filter og slikt. Hadde fiskene visst hva du gjør, ville de vert svære takknemlige for dette, tror jeg ;)
Håper det ordner seg :)

Om du er redd for at det ikke gjør det, er det mulig å tilsette noe bakteriekultur. Men da må du få tak i noen som har et innkjørt filter. Få litt gugge fra dette filter og la det filteret som står i karet ditt suge det inn i seg. Guggen må ikke tørke. Og den må få mat (avfallsstoff fra fisk) innen en rimelig tid, ellers dør den (bakteriene).
Uten mat og drikke, duger helten ikke, sies det :p

Lykke til!

 
Postet 07.06.2013 kl. 23:26
[Rapportér innlegg]
7  

Sommermor
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Pumpa sto stille fra elleve om kvelden, til i sekstida neste ettermiddag, ca 19 timer, altså. Tror dere bakteriene klarte seg?

 
Postet 08.06.2013 kl. 15:23
[Rapportér innlegg]
8  

Reptar
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Jeg er usikker på hvor lenge bakteriene overlever. Men om filteret har vert under vann hele tiden, har sikkert en del overlevd. (Rett meg om jeg tar feil).
Jeg ville uansett tatt vannbytter hver dag en ukes tid for å være sikker. Døde bakterier er bare ekstra avfall i vannet...
Gi fiskene minimalt med mat de neste dagene.

(Sist endret 09.06.2013 kl. 14:12 av Reptar )
 
Postet 09.06.2013 kl. 14:08
[Rapportér innlegg]
9  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Om de overlevde kommer an på om de rakk å bruke opp all tilgjengelig oksygen slik at de ble kvalt, eller ikke.

Og det igjen kommer an på hvor mye grums/oksygen-brukende bakterier som befant seg i filteret, og hvor mye vann det var i forhold til dette, hva temperaturen var, og hvor mye oksygen vannet inneholdt i utgangspunktet.

 
Postet 09.06.2013 kl. 15:28
[Rapportér innlegg]