Anbefale filtermedier

Hei! Jeg lurer på om noen kan si litt om begrepene mekanisk og biologisk filtrering, da jeg er har lest meg litt blind på mulighetene for å utnytte mitt lille utvendige filter best mulig - ved valg og plassering av de forskjellige filtermediene? Det dreier seg om am-top 3335, som har to kurver utenom finfiltermatten. Jeg har tilgjengelig grov og medium blåsvamp, vanlig filtervatt, zeolitt, "makaroni-rør", bioballer av plast, og eheim "FIX". I tillegg hadde det vært kjekt å kunne tatt i bruk og utnyttet et gammelt, merkelig innv. filter, som jeg aldri har sett maken til. Det er et rør med powerhead/motor og utblåsning i ene enden, riller/innsug i motsatt ende. Lokk på topp og i bunn. Det er plass til to-tre liter filtermedier i røret. Men så va spørsmålet hva skal jeg velge - og i hvilken rekkefølge? Jeg kan legge til at jeg er kjent med nitrifikasjonsprossessen, og prioriteten er stort volum for bakteriekultur i filtrene.
Sprocket
Hei! Jeg lurer på om noen kan si litt om begrepene mekanisk og biologisk filtrering, .....

Mener du at du er usikker på forskjellen på mekanisk og biologisk filtrering....? Jeg skjønte ikke helt hva du mente.
For veiledning til hvordan du skal ordne filtermediene i filteret ditt, bør du følge produsentens anbefalinger i bruksanvisningen. Hvor vannet kommer inn i filtertønna og hvor det blåses ut, er viktig for hvor man skal plassere hva i kurvene i tønna.

Dette er for et Eheim Pro 2224 filter:
Først skal vannet renses for de groveste, største partiklene og synlig skitt. Dette gjøres i nederste kurv der substratet som ser ut som "makaroni" (Eheim Tech tror jeg det heter?) befinner seg. Når vannet deretter går videre i filteret, skal det finfiltreres for de minste partiklene, og dette skjer i en skive blåsvamp. Den holder tilbake de minste partiklene.
Nå er vannet renset mekanisk for bøss i to medier,"makaronien" og blåsvampmatten. Når vannet er mekanisk rent, kan det passere substratet som ser ut som porøse, runde kuler. Disse er vitenskaplig utformet til å huse mest mulig filterbakterier på sin overflate. Den porøse formen er viktig. Millioner av ekstra bakterier får da plass. Jeg tror man taper mye bakterieoverflate på å bruke et medie av plast, som ikke har denne overflaten med ørsmå groper.
Alle de millioner av bakterier som sitter og koloniserer filterkulene, renser vannet biologisk (kjemisk) i det det passerer kulene. Dersom vannet har for høy hastighet forbi filtermediet, får bakteriene dårligere tid til å rense det biologisk. Det er derfor ikke noe godt poeng å ha høyest mulig turn-over (antall liter i timen) på et filter. Det er best med medium hastighet, eller at volumet med vann i akvariet får passere filtermediene to ganger pr time ca. Da får filterbakteriene tid til å rense vannet godt biologisk i det det passerer.

Mekanisk filtrering fjerner altså synlig skitt, mens biologisk filtrering fjerner giftstoffer på et kjemisk nivå i vannet som allerede er renset mekanisk. Dersom man ikke har mekanisk rensing av vannet, vil alle skittpartiklene klogge igjen/tette til alle porene i filterkulene med skitt, og "kvele" filterbakteriene etterhvert. Det blir mindre plass til filterbakterier. De trenger nemlig friskt, oksygenrikt vann i bevegelse for å overleve.

Tusen takk, Mona, dette ryddet opp kaoset, som all googlingen hadde forårsaket for meg. Jeg får "jukset" tilbake nå, med at jeg ikke har engasjert meg i filterets innhold opp gjennom årene, og bare stolt på min handyman som har tatt seg av nødvendig stell av filtrene for meg. Og han har kun fulgt fabrikkoppsettene, og erstattet innholdet i kurvene etter behov, utifra tidligere plassering. Nå må vi selv fylle et nyinnkjøpte filter, samt et gammelt vi har funnet frem, og da er det greit å vite hvordan vi kan utnytte både mekanisk og biologisk filtrering best mulig. Mange modifiserer sine filtere til bedre ytelse, og det er akkurat her jeg kommer til kort - i kunnskapen om hvilke produkter som gjør hva, og i hvilken rekkefølge de bør være. Du forklarer greit og enkelt, og jeg tror nok jeg får puttet filtermediene på riktig plass nå, og jeg har gjort meg opp en formening om hva jeg skal bruke.
Hei.
Har selv prøvd denne metoden på et par filtre. Funker veldig bra hos meg.

https://www.youtube.com/watch?v=szrUlHTW5Zo


(får ikke til klikkbar lenke)
Pondguru sin måte å sette opp på virker beldig lovende, og har ett filter klart etter denne måten som skal settes opp over påske. Han forklarer også veldig godt hvorfor han gjør slik han gjør, og det høres fornuftig ut. Nå har jeg mye godt det samme oppsettet fra før, bare med en type blåsvamp og filt på toppen. Så det blir ikke store forandringen, men spent alikevel å se. Regner med jeg må rengjøre svampene litt oftere da jeg nå skal bruke finere svamper.
Prinsippet er meget enkelt og ikke akkurat revolusjonerende...max mekanisk filtrering før biologisk. Hvis vi fjerner alt mekanisk "smuss" fra vannet, blir den biologiske filtreringen mye bedre, og det biologiske filtermediet går heller ikke tett så fort.
Ja det er vel det som er tanken ja, revolusjonerende er det nok ikke, men ikke alle tenker på det. Følger man produsentens anbefalinger er det ofte oppsatt "feil" etter denne måten.
De fleste "store" produsentene gjør det sånn nesten riktig, men det kan forbedres på enkelte punkter. For hvert enkelt filter må man ihvertfall være sikker på hvilken vei vannstrømmen går før man setter opp filteret.
Greia med makkaronien, keramikkrørene i bunnkurven er for å diffusere vannstrømmen slik at den fyller hele tverrsnittet av filterbeholderen. Tviler på om man får til dette like godt ved å helle litt i bunnen.

Men samtidig får videofyren dermed plass til to kurver med biologisk filtermedia - noe som øker filterkapasiteten veldig.

Selv løser jeg problemet med å bruke Eheim prefilter på innsugene i stedet, bruker ingen kurv til filtermatter. Men flere etasjer med prefilterpatroner i karet pynter jo ikke akkurat opp. Men filtervedlikehold minsker veldig.
SilverShaded
De fleste "store" produsentene gjør det sånn nesten riktig, men det kan forbedres på enkelte punkter. For hvert enkelt filter må man ihvertfall være sikker på hvilken vei vannstrømmen går før man setter opp filteret.


Det e jeg helt enig i, men samtidig er det artig å prøve seg litt frem og finne ut om det funker

MrSpock
Greia med makkaronien, keramikkrørene i bunnkurven er for å diffusere vannstrømmen slik at den fyller hele tverrsnittet av filterbeholderen. Tviler på om man får til dette like godt ved å helle litt i bunnen. Men samtidig får videofyren dermed plass til to kurver med biologisk filtermedia - noe som øker filterkapasiteten veldig. Selv løser jeg problemet med å bruke Eheim prefilter på innsugene i stedet, bruker ingen kurv til filtermatter. Men flere etasjer med prefilterpatroner i karet pynter jo ikke akkurat opp. Men filtervedlikehold minsker veldig.


Jeg vil nå prøve å kjøre uten noe keramikkrør, men skal se hvordan det fungerer. Tror ikke jeg tør å ha noen i bunnen på filteret jeg skal sette opp nå, da det er varmeelement der (2128).

Må ikke prefiltrene rengjøres ofte da? Synd ikke akkurat jeg har måttet rengjøre filteret noe ofte uten prefilter. Flere etasjer? Kan disse kobles sammen altså? Eller har du flere t-stykker eller lignende med prefilter på?
Prefiltrene kan du koble sammen etter det antallet du vil ha. Har etterhvert dette på alle mine akvarier, bruker et antall som medfører rens ca 2 ganger i året, dermed går det flere år før jeg må åpne selve filteret.

Men det ikke noen rimelig løsning, man bør også bruke Eheims InstallationsSet på innsuget - gjerne i kombinasjon med Eheim gjennomstrømningsmåler - hvis filteret ikke har dette innebygget. Aquaristikshop er å anbefale for å spare noen kroner

Til et 350 liters kar bruker jeg totalt 14 Prefilterpatroner for et Eheim 2080 filter:

[External Image]

Samme pakka på andre siden.
Hmm, spennende. Har bestandig trodd at disse ville gå tett fort jeg. Kanskje verdt å prøve, har allerede innstallasjonssettene. Nå rengjør jeg sikkert svampene 2 ganger i året.

Bruker du å kjøpe etter filterpatroner eller lager selv? Ser de også har en forlenger for prefilteret, som er ett par euro billigere.

Alf John Hammervik
Hmm, spennende. Har bestandig trodd at disse ville gå tett fort jeg. Kanskje verdt å prøve, har allerede innstallasjonssettene. Nå rengjør jeg sikkert svampene 2 ganger i året. Bruker du å kjøpe etter filterpatroner eller lager selv? Ser de også har en forlenger for prefilteret, som er ett par euro billigere. [URLBLOCK1]


Original Prefilteren inneholder jo 2 stk patroner/etasjer - usikker på om den forlengeren inneholder 2 etasjer?

Jeg har bare bestilt originalen.
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen
Reklame for plussmedlemskap