Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Teknisk >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Teknisk
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Anette Siem © Susanne Lillejord
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Gjør-det-selv
Søk
Siste innlegg
Svamper er røde, svamper er blå..
1  

Surrehue
Medlem female.gif
Fra: Re
Damer og herrer. Kunne noen ha fortalt litt kort og enkelt om filtersvamper? Fordeler og ulemper? Hva er forskjellene og hvorfor er det så mange forskjellige? Er det en type svamp alle egentlig bare burde skaffe seg? Hvorfor? Kan man bytte en type svamp i filteret til en annen, og hvis så, hvordan? Eller er det pumpa som har noe å si? Er pumpe og filter det samme, eller er filter også svamp? Har alt for mange svampespørsmål!

Har googlet og googlet, sjekket her inne, finner så mye forskjellig informasjon og blir egentlig mere forvirret enn smartere. Derfor dumme spørsmål, heheh.

Eneste jeg vet sikkert til nå er at de har forskjellig farge.. jeg har en svart svamp..
 
Postet 01.01.2019 kl. 04:51
[Rapportér innlegg]
2  

Grapejuice
Medlem female.gif
Fra: Rana
Du finner mange ord og forklaringer under fanen "kunnskap" - akvarieordliste.

Farge på svampene har ingenting å si med mindre det er spesifike svamper du er ute etter, altså en viss størrelse og slikt. Jeg har hatt svarte svamper, som var svarte fordi de var "kullsvamper" som renset vannet etter medisinering osv, ellernoe. Men fargen i seg selv har ingenting å si. Jeg har også hatt svart svamp som bare var farget svamp.

Jeg bruker en type blå svamp som filtermedie.

Svamp og pumpe er ikke det samme. Svamp er de svampebitene (tenk skuresvamp for eksempel) som gjerne skal sitte foran der sirkulasjonspumpen suger inn vannet, slik at gode bakterier har et fint sted å leve (hvor vannet sirkuleres gjennom), og for å hindre at alt mulig forsvinner inni sirkulasjonspumpa (pumpa) og ødelegger den.

Pumpa er da altså motoren som suger inn vann og blåser ut vann.

Vi kaller dette for et filter, som er ei pumpe med et "filtermedie" (svamp, små biokuler, eller hva nå enn produsentene finner på) som holder sirkulasjon i vannet.

Det kan være greit å kjøpe en bit med blåsvamp, hvis du en dag vil lage et filter selv, eller en pose med slik hvit filtervatt, for å vaske litt alger her og der eller bruke som filtermedie. Ellers kommer vel de fleste pumper med filtermedie, med mindre du har kjøpt bare en sirkulasjonspumpe.

Noen ganger bruker man ordene litt om hverandre bare fordi man forstår hva folk mener oftest. Men når man handler kan det være greit å vite hva man skal lete etter.

Pumpe og filter er "det samme" i den grad at man kaller ei pumpe med filtermedie for et filter av og til, men filter og svamp kan også være det samme hvis man mener filtermedie og svamp, hvis du skjønner hva jeg mener.


Svamp: noe som vann klarer å trenge igjennom, som bakterier kan leve i.
Filter: Et elektronisk dings man setter ned i vannet, som har filtermedie og propell som får vannet til å gå igjennom svamp
Pumpe: Rotoren inni i filteret.

Håper det var forståelig.
Når det gjelder farger på svamp så aner jeg ikke annet enn at det kan være tykkelse/størrelse på "hullene" i svampen, eller om den er tilsatt noe. Men det vil uansett stå på pakken antar jeg.

 
Postet 01.01.2019 kl. 23:47
[Rapportér innlegg]
3 Tips!

Terje Egil
Medlem male.gif
Fra: TØNSBERG
Gå på Youtube og søk opp Pondguru.
Han har mange videoer som greit forklarer forskjellen!

 
Postet 03.01.2019 kl. 13:09
[Rapportér innlegg]
4  

Surrehue
Medlem female.gif
Fra: Re
Tusen hjertelig takk for gode svar!

Nå svarer jeg lenge etter her men, om det jeg har er en kullsvamp, vil det passe dårlig med medisinering da? Er det kun for spesiell bruk og må fjernes etter en liten stund? Den jeg har fulgte med filteret. Da hadde det kanskje vært rart om det skulle være sånn, men vil bare være sikker på at jeg har det riktig.

Har prøvd å søke etter hvilken type svamp som fulgte med, enten er jeg en dårlig søker eller så er det lite informasjon å finne..

Har hørt om, lest et sted eller drømt (;p) om at det finnes svamper som må byttes ut hver måned? Noe som høres veldig rart ut da man skal beholde en bakteriekoloni.

Hvis jeg har i litt blåsvamp, hvordan skal det gjøres? Under eller over den andre svampen? Ved siden av? (Den som er der fra før er ganske grov tenker jeg) Og er det greit å fjerne litt av den for å få plass inni filteret til noe nytt?

.
 
Postet 21.02.2019 kl. 03:12
[Rapportér innlegg]
5  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Kullsvampen trekker mange rare stoffer ut av vannet. Også stoffer som skal være der.

Den skal derfor bare brukes etter at du er ferdig med å medisinere, for å renske ut det siste av medisinrester. Etterpå er svampen oppbrukt og skal kastes.

 
Postet 21.02.2019 kl. 22:37
[Rapportér innlegg]
6  

Johan H Wiqvist
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hos noen produsenter så spiller farven på svampen den rollen at det forteller hvor tett en svamp er.

Sen er det veldigt unødvendigt at kjøpe svamp som er lagd før akvarie bruk. Den er som oftest veldigt dyr. Du kan bruke vilken svamp som helst, vanlig skursvamp er helt grei at bruke å koster bare en bråkdel av den dyre akvariesvampen. Du må bare vare veldigt obs på at det er svamp utten tilsatt såpe eller parfyme, å noen svamp er lagd av material som ikke er plastikk og som løser seg opp å begynner å rutne, den er bra før miljøn men ikke i et akvarie.

Sen finns det som sagts svamp med tilsatser, som aktivt kull eller før å fjerne nitrat mm. Aktivt kull brukes ikke bare før å fjerne medisin rester, uten også til annen rensning. Kullet virker på den måten at det suger til seg "dritt". Men etter en viss tid så blir kullet brukt opp. Det fester seg små partikler på kullkornen, å når kullet blitt dekt av dritt, så får det motsatt virkan, da slipper kullet all dritt som den samlet opp. Derfor så må kull skiftes annen var månad, minimum. Så den kullsvampen du har i filteret ditt, må du skifte til en ny eller en utten kull etter 2 månader, ellers så slipper den bare ut dritten i akvariet ditt igjen.

 
Postet 08.03.2019 kl. 19:07
[Rapportér innlegg]