1000 liters norsk skoleakvarium

Hei,
jeg skal snart begynne på et prosjekt der jeg har fått tak i et 1000 liters akvarie som jeg skal bruke, samt tilgang på sjøvann.
Prosjektet går ut på å se hvilke arter som kunne egne seg i et observasjonsakvarium for elever på barneskoletrinnet, det er da arter som en kan finne relativt greit i fjæra eller i de grunnere norske varfann (0-3 meter dypt). Det hadde vært fint med arter som hadde særpreg som en kunne følge foreksempel over et helt skoleår. Ser for meg arter som kråkeboller, strandkrabbe/taskekrabbe, osb, det er her jeg trenger litt hjelp

Hvilken tang og tare egner seg godt? Tenkte jeg skulle finne steiner med tare grodd fast på.

Jeg har også hørt at mengden biologisk masse en kan ha i saltvannsakvarium varierer med temperatur. Noen som har noen føringer på dette?

Beklager knapp tråd, jeg sitter på jobb, skal oppdatere den når jeg kommer hjem.
Vet ikke jeg altså, ville bare si at jeg synes det hørtes ut som et spennende prosjekt! Bra at noen tar på seg sånt!
Hva med å ringe feks Akvariet i Bergen..? De har sikert noe info til deg..
Lykke til!
Har litt erfaring med norsk fisk, slik ville jeg gjort det.

Ha i grus og mye stein fra sjøen, dette blir gjemmeplasser.

Egnet:
Kutlinger. Fisk på ca 2-6cm på grunt vann. Du ser dem overalt i fjæren.
Tangkutling. Små brune "stiklinger" som står utenfor tangen i stimer.
*Små* strandkrabber.
Eremittkreps.
Strandreker.
Anemoner (må fores riktig med partikkelfor).
Muslinger. Kan gå hvis du har litt vannsirkulasjon og forer med partikkelfor.

Litt større fisker som kan gå:
Små ulker (Forsiktig, spiser andre fisk).
Tangsprell.
Svartkutling.

Dette er oportunistiske dyr som har masse personlighet. Ikke ha for mange dyr. La krabbene få litt plass på bunnen. For lite og forsiktig slik at dyrene er sulte og engasjerer seg for å få tak i mat. Jeg tror kunsen er å ha dyr som slapper av og spiser, for det gir daglig underholdning for elevene. Krabber som har god plass og skjulesteder lager territorier på bunnen og slåss og har oppvisninger i forbindelse med foring. Veldig artig. Fiskene spiser fra hånden.

Ikke egnet:
Store dyr. Dvs alt av torskefisk, leppefisk, store strandkrabber, taskekrabber ol. Disse blir stresset og spiser ikke. Elevene synes det er veldig stilig med store dyr, men det er bare de første minuttene. Etterhvert blir det veldig kjedelig med dyr som ikke rører seg eller spiser.

Fangsttips:
Ta med lykt ned i fjæren om kvelden. Da bli fiskene blinde og er enkle å fange med håv.

Tang og tare trenger kraftig lys og vannsirkulasjon. Og selv da er de vanskelig. Har du ikke det så sats på ting du kan bytte ut av og til.

Dyreplankton
Fang dette med en finmasket hvit akvariehåv og vis til elevene. For kutlingene med det. Veldig pedagogisk.
Meget takknemlig for svarene jeg har fått her.

Ser fort at jeg kunne ha tabbet meg ut med de større fiskene som du nevner. Men forstår at interessenivået for elevene vil være større hvis jeg har litt forskjellige mindre fisk og dyr, torsk får dem vel se nok av i løpet av livet.
Er litt usikker på hvilken belysning og pumpesystem jeg får brukt, da alt utstyr er høyskolen sitt.

Det hørtes utrolig lurt ut å blende fiskene om natta for at de skal bli enklere å fange
Jeg laget en gang et lite prosjekt på Fiskerimuseet i Bergen, og de akvariene/dammene er vel der ennå, tror jeg. MEN, riktig som det ble nevnt. De store krabbene lå bare og gjemte seg på dagtid.

Ellers så har de jo noen fine sånne akkurat innenfor døren på Akvariet i samme by. Masse liv og røre i de karene. Lykke til.
Jeg anbefaler Tangkvabber om de finnes nær deg. Disse fiskene er ekstremt hardføre og kan lett fores med reker,skjell og snegler.

Av andre spennende dyr finnes det Tangstikling og Nålefisker som f.eks Kantnål,disse spiser helst de små rekene man finner fritt svømmende nær små berg. De er også litt mer spesielle fisker som kan få ungene til å fatte stor interesse. Videre så kan man finne mye rart og spennende i fjøresteinene. Fløyfisk og rødknurr er veldig fine å ha oppi men når lett en lengde på 30cm++ og da kan de ta en del mindre fisk og krepsdyr.

Et kjekt tillegg til små reker og krabber kan være trollhummer,de har en tendens til å gjemme seg litt,men er veldig flotte å se på.

Stingsild er kjekke for ungene å se på,anbefaler at deler av akvariet har sandbunn,her vil sandkutlinger og sandreker kose seg. Du kan også ha små flyndrer oppi her,men de fleste av de vil kunne vokse seg store etterhvert.

Fjesing er hvertfall noe jeg vil styrt kraftig unna,ikke bare fordi den tar en del mindre fisk,men den har også en pigg som er giftig...har vært nevnt at den kan sammenlignes med hoggorm men kan ikke bekrefte dette.

Håper på bilder av dette,har selv drevet med "norskt saltvann" før men dette var bare store plastbaljer eller 25 og 38 liters akvarium.

Om du har spørsmål om nevnte fisker så bare kom med dem,har holdt på med en del av disse fiskene før da jeg bor ved sjøen og har en bok som omtaler alle norges fisker som jeg kan bruke om jeg selv ikke kan stille med svar
Har tatt noen bilder fra mobilen nå av akvariet som det står (foreløbig uten vann). Får vann i neste uke håper jeg, vi må få lånt oss en traktor til å frakte vann opp til akvariet

Gleder meg utrolig til å begynne med innredning nå. Og til å finne ut hvilke arter som skal oppi, leser mye spennende (og for meg nye) arter her som jeg vil prøve ut hvis jeg får fanget dem.
[External Image][External Image]
[External Image][External Image]

Vi satte opp ett 70 liters (?) akvarie inne for å se hvilke problemer det kunne føre med seg, 1000 literen står fremdeles relativt ubrukt, men med vann, pga problemer med filteret.

Temperaturen ble over 24 grader på saltvannsakvariet og vi glemte å sette lyset på timer så vi hadde litt problemer med det i begynnelsen, men nå kommer det seg litt, anemonene klarer seg vertfall utmerket og de kommer ut når vi forer, absolutt en organisme jeg vil ha med i et fremtidig skoleakvarium.

De to nederste bildene er fra dagen vi bærte vann fra sjøen og hellte oppi De to øverste er nyere
Det høres ut som et spennende prosjekt, Werner !!

Jeg har tittet gjennom svarene du har fått her, kan nok ikke gå god for alle gode råd som er gitt. Kildesortering er viktig, både når man mottar og leverer.

Dersom du seriøst skal få et slikt kar til å fungere, så bør du ta en prat med noen som har drevet med tilsvarende en tid. Akvariet i Bergen er nevnt, Atlanterhavsparken i Ålesund er et alternativ.

Selv kan jeg svært lite om det å holde levende vesener fra havet innendørs, selv om jeg har drevet med kaldt saltvann i et tosifret antall år. Jeg lærer og feiler stadig vekk, en skolegang er for kort til å gjøre alle tabbene

Håper uansett at det blir brukbare saker det dere driver med, det er ihvertfall et kjempeflott tiltak. Det er mulig jeg kan bidra med å ihvertfall fortelle litt om hvilke feil jeg har gjort, send meg en mail om det er av interesse.

mvh

Per-Kristian

Kaldt saltvann !!!
Ser at lampen ligger oppå dekkglasset,dette er en av grunnene til den høye temperaturen (+romtemperatur)

Skal senere i dag poste bilde av mitt lille 38 liters akvarium som står og durer på rommet mitt nå,der har jeg heller valgt en løsning der lampen holdes et stykke unna akvariet for å unngå at den leker varmeovn i samme slengen

De fleste fiskene man finner i små tidevannspytter er vant til litt høyere temperaturer og raske svingninger av hva vannverdier anngår. De er etter mine erfaringer med saltvann uten kjøling ganske lett å få til. Fisker som jeg har fisket opp fra selve sjøen er derimot ikke alltid like lett uten kjøling til.
Okei nå er det vel på tide med en liten oppdatering, har fått inni litt flere arter og hatt de to akvariene gående en liten stund nå, men når jeg var i fjæra og lette etter arter sist fant jeg denne her:
[External Image]

har sammenlignet dem med vanlige åler men de har ikke sånt mønster, kanskje fordi de er ganske unge eller noe, men jeg synes dem ligner litt på steinbiter, noen som kan hjelpe her?

Av arter jeg har nå:

en bitteliten taskekrabbe, den lå under en sten og var den minste jeg har sett så den måtte bare bli med i trass for hvilke komentarer jeg fikk, den er egentlig ganske kul, den ligger under en sten og når jeg forer så kommer den ut med klørne og jager bort alle andre.

To forskjellige sjøroser, mange røde som er ivrige til å fange mat og spennende å se på, og en grønnlig en som parkerte seg på toppen av en av strandkrabbene og måtte fjernes med makt
[External Image]

har diverse reketyper, strandkrabber, eremittkreps som er ekstremt aktive og koselige å følge med på, veldig gode klatrere

og purpursnegl, strandsnegl, albueskjell (som ble spist ganske tidlig).[External Image]

Her ser vi den ekstremt dyktige eremittkreps klatreren. Beklager at bildene er litt utydelige og dårlige, de er tatt med mobiltelefon :\
[External Image]

[External Image]
"Ålen" er nok en tangsprell
Takker for den, har aldri sett den i fjæra på karmøy eller på fosen men fant altså fire stykk av den på stord, der det var mer mudder en det er rundt karmøy

takk for hurtig svar
Veldig vanlig her på Karmøy også, løft opp steiner på fjære sjø som ligger like under/i/over sjønivået så finner du de
Tilfeldig bekjentskap
© Ann.B. Øverli.
Reklame for plussmedlemskap