Hva betyr vannverdier egentlig?

Tror jeg tar sjansen på å kaste ut denne "brannfakkelen" siden takhøyden her inn er såpass stor...

Stemmer egentlig vannverdiene ol. som blir opplyst i profilene??

I viltfanget utgave helt klart ja!!
....men hva skal man tro om oppdrettede fisk som selges i butikkene?

De fleste butikker kjører jo samme verdier over hele linja, Malawi går i samme vann som levendefødere osv. Dog ikke i samme kar (vanligvis) men...
Jeg har overhørt personal som innrømmer gladelig at vannet kommer fra samme springen....
Jeg vil jo også tro at oppdrettere (les storleverandører) muligens har denne innstillingen også...(pengerpengerpenger...)

Så for å sette ting litt på spissen å få i gang en meningsutveksling:
Hvis en akvarist kun kjører oppdrettsvarianter av fisk i sin hobby, kan man ikke da blande de fleste arter?


PS: Dette er ikke en søknad om eksklusjon fra det gode selskap (heller ikke nødvendigvis mine meninger...)
Jeg er kun ute etter å få igang en liten diskusjon...

Mvh
Arnt Olav
Jeg tror det enkle svaret er at de fleste fisk som ikke er spesielt sarte alltids kan klare seg i et bredt spekter av vannverdier, som ikke nødvendigvis betyr at de trives der.

Skal man derimot få unger av mange typer fisk så tror jeg man "må" oppfylle kravene deres mest mulig, dermed kan du ikke anta at de blir oppdrettet i vanlig springvann og dermed synes det er like bra pga. de er oppdretta.
Vannverdiene har til dels stor betydning for fiskenes væskebalanse, slimlag m.m. Ja, hele individet er skapt for å leve under gitte forhold. Å da endre disse forholdene kraftig, vil selvsagt påvirke det meste av fiskens funksjoner, og den vil ikke ha ett spesielt godt liv.
Greit nok kan mange fisk leve temmelig bra i noe feil verdier, men, innen rimelighetens grenser.
F.eks en fisk som foretrekker vann med Ph 7-8, vil oftest greie seg fint om en har Ph på 6,7, eller 8,3 for den del.
Noen arter er mer tollerante enn andre.

Tror at noe av grunnen til at mange butikker ikke har optimale verdier, er mangel på interesse for at fiskene skal trives. Poenget med å ha dem der de er, er jo at de skal selges så fort som råd er, og da spiller det jo liten rolle for dem at vannet er helt feil.

Mange har også installert automatiske vannbytter, og om de tilsetter noe i vannet, f.eks gips, vil jo dette tynnes ut hele tiden.
De har vist ikke forstått at det finnes mer permanente løsninger for å holde verdiene akseptable. Dersom problemet er at verdiene stadig synker, og de dosserer gips\ natron for å løfte disse en gang i uka, vil jo verdiene stige å synke som besatt - det er mer stressende enn feil forhold!
Vet ikke hvor ofte jeg har forsøkt å få den lokale butikken til å endre på forholdene i noen av karene. Det er jo så lett som å bruke litt skjellsand (tilpasset vannbyttet), så buffrer jo denne både Gh og Kh.
Etter nesten 2 års drift, gav jeg bort 20kg faxekalk til dem, for å ha i malawikaret Da fikk endenlig i alle fall ett kar det som trengtes
Hatbutikken min greide å si at alle arter skal ha samme ph m.m. Det som står i akvariebøker er hvordan fiskene vil ha det i naturen. Fisker som er avlet i fangenskap skal alle ha en ph på litt over 7. Ikke mine ord, altså! Hmmm...det sier vel det meste om den dyrebutikken. Men jeg tror flere har fått med seg hva jeg har opplevd av info i den butikken.
Jeg vil uansett tro at ikke alle fisker er avlet med samme ph. Jeg tviler på om man vil greie å få oppdrett på en del fisk hvis man har feil vannverdier...

Det er ikke tvil om at mange fisker går i feile vannverdier enten det er i butikk eller hos private.

De fiskene som jeg holder har ikke problem med å gå i svært forskjellige vannverdier enn det som står i profilen, men om dette er spesielt gunstig tviler jeg på.

Hvis man tror at vannverdiene som står i profilen kun gjelder viltfanget fisk så kan følgende resonnemang være verdt å tenke litt på:

Kan man slå en strek over mange tusen år med utvikling bare med å drette fisken i andre vannverdier enn det som den normalt ville ha hatt i naturen.

Jeg tror man korter ned på fisken levetid ved å holde den i feile vannverdier. Fisken må nødvendigvis benytte ekstra ressurser for å tilpasse seg disse forholdene. På den andre siden så vil nok en fiske leve lengre i et akvarium enn i elva/sjøen den opprinnelig kommer fra.

Jeg har sett en økning i tråder(ikke bare på dette forum) som stiller spørsmålstegn vedrørende anbefalte vannverdier, størrelse på kar og foring som jeg ikke liker. Av natur er jeg svært glad i forsiktighetsprinsippet og synes at dette er et fint prinsipp å ta utgangspunkt i.

Geir Kristiansen
Jeg har sett en økning i tråder(ikke bare på dette forum) som stiller spørsmålstegn vedrørende anbefalte vannverdier, størrelse på kar og foring som jeg ikke liker. Av natur er jeg svært glad i forsiktighetsprinsippet og synes at dette er et fint prinsipp å ta utgangspunkt i.

Det er ikke rart om det er en økning i slike tråder dersom flere enn hatbutikken min gir ut sånn info. Folk flest ønsker jo å tro på infoen man får fra en dyrebutikk. Man regner jo med at de kan mye om det de selger. Selv om jeg har x antall eksempler på feilinfo fra dyrebutikker (flere eksempler på feilinfo enn rett info), går jeg på den samme blemma gang på gang. Det er så vanskelig å tro på at de ikke vet bæra, når de står der og informerer så skråsikkert. Jeg *vet* jo at det ikke er til å stole på, men lærer aldri!

For å dra et litt sært eksempel på det med at ulike arter skal ha ulike forhold, uansett oppdrettsforhold: (hvis det hadde vært mulig) Hvis man hadde drettet opp en saltvannsfisk i ferskvann, så ville den uansett ikke fått det bra i ferskvann videre. Kroppen og systemet til en saltvannsfisk er skapt til å leve i saltvann, f.eks. med hvordan den greier å skille salt ut av kroppen. Et veldig godt og konkret eksempel på dette er grønn kulefisk. Denne fisken blir, fra naturens side, født i svakt brakkvann, og migrerer siden ut i saltvann. Folk som lar kula forbli i ferskvann, får en fisk som trives dårligere og dårligere, selv om den ble født og vokser opp i helt andre omgivelser.
Frank Angell
...Tror at noe av grunnen til at mange butikker ikke har optimale verdier, er mangel på interesse for at fiskene skal trives. Poenget med å ha dem der de er, er jo at de skal selges så fort som råd er, og da spiller det jo liten rolle for dem at vannet er helt feil...
Spurte innehaveren i en anerkjent akvariebutikk her i Stavanger om de hadde tilpassede vannverdier etter hvilke fisk de har i karene. Han sa at ideelt sett skulle de ha hatt det, men siden folk flest (av kundene) kun kom til å bruke vanlig ledningsvann syntes butikken det var bedre å tilvenne fiskene til vanlig vann. Da slipper fiskene å få det store sjokket når de kommer "hjem" til kunden. Butikken slipper også å få så mye reklamasjon på død nettopp solgt fisk p.gr.av vannverdisjokk. Så kan de kundene som virkelig bryr seg om fiskene sine gradvis justere vannverdiene til det fiskene skal ha.

Dette er en butikk som jeg opplever som svært seriøs. De generelt god peiling og tar også inn mye spesiell og krevende fisk for de spesielt interesserte.

I en perfekt verden skulle alle forhandlerne ha gjort det de kunne for at fiskene skulle ha mest mulig riktige verdier i vannet. Er enig i at hvis butikkene bruker den begrunnelsen du nevner Frank, at de rett og slett ikke gidder, så skulle de ha fått seg en skikkelig smell. Men om de begrunner mangelen på gode vannverdier i de forskjellige karene som denne butikken i Stavanger, så har jeg forsåvidt forståelse med dem.
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap