BGA og vannskifter

Hvordan har det seg at jeg får BGA selv om jeg skifter vann daglig på grunn av varmen? Hvis jeg ikke skifter vann så ofte går temperaturen opp til mellom 29 og 33 varmegrader avhengig av størrelsen på karet. Har allerede mistet en god flokk med Heterandria Formosa som jeg ikke fikk flyttet ut av en 28-liter fort nok...

Mulig jeg er så tåkete i hodet pga varmen at jeg ikke kommer på noe innlysende svar i forhold til det med BGA, men blir i såfall veldig glad for tanker og innspill fra andre. :oP Det er i 3 forskjellige kar nå, så er ikke bare forhold i ett akvarie som produserer dette.....

Årsaken til BGA er vel diskutert flere ganger, men jeg tror ikke jeg har fått noe kronkret svar.
Det mest nærliggende er vel at det skyldes en ubalanse i akvariet.

Mørklegging fungerer veldig effektivt, men alt må bli borte ellers kommer det bare snikende tilbake.
BGA smitter nok temmelig lett, så du bør skylle hov mellom hvert kar.

Jeg brukte saltvann for å desinfisere mine ting da jeg sleit med BGA.

Søk på forumet, det står side opp og side ned om denne dritten :S
Var det ikke slik at bra sirkulasjon hemmet BGA vekst? Jeg har ingen områder i 160 literen som er gjemt helt unna så selv om jeg nå opplever økt algevekst takket være solen så er det ikke noe BGA i karet.

Den økte algeveksten er ikke stor,men før hadde jeg knapt vekst kontra pittelitt som er begynt å komme. Alle hurtigvoksende planter derimot er et herk da de har grodd til så de dekker nesten hele overflaten igjen. I det minste hemmer de vekst av alger og BGA

Hva er bra sirkulasjon?

Jeg fikk noe sinnsykt BGA i Tanganyika- karet, og der hadde jeg ekstra sirkulasjon.
Har satt inn en ekstra pumpe tidligere idag. :o) Bruker ikke håvene så ofte, men derimot er det samme slangen jeg bruker til å skifte vann i alle akvariene. Men i såfall er det jo rart at det "bare" har smittet til tre akvarier, og ikke de andre?
Tja si det :P

Jeg hadde et teppe av BGA for lenge siden,og da var det kun en liten innvendig pumpe i det karet. Når jeg satt inn en litt større pumpe i karet og litt fler planter samtidig som jeg luket vekk det jeg fant av BGA så var jeg etter en stund kvitt det.

Nå er det nok ikke kun sirkulasjon som gjør det alene,men mener 90% sikkert at det var her inne jeg leste at BGA foretrakk områder med dårlig sirkulasjon. Hvem som sa det kan jeg ikke huske heller,men det var en kilde jeg mener å ha ansett som pålitelig. (Fjanks`s nivå) *smiske* :p
jeg har slitt med bga i mnd vis... dukket opp ikarr etter karr. jeg har prøvd det meste. men det som virkelig tok knekket på bga var fosfatfjerner.
sera har dette. prospec tror jeg den heter.

jeg har også i fortvilesen tatt i bruk algemiddel beregnet for dam, dette tok også knekken på svineriet for godt.
Startet BGA problemet etter at du begynte å skifte vann daglig?.
Nei før... =/ Derfor jeg er så rådvill. Og bl.a. derfor jeg hadde regnet med at det nye vannskifteregimet kunne få noenlunde kontroll på det. :oP
Jeg har inntrykk av når man kommer en del over 50% vannskifte i uka så blir det problemer med vannkvaliteten. Halve akvariet går bra, 2/3 deler ser ut til å lage problemer hos meg. Men hvis det startet før så er det vel neppe det. Det var en lang BGA tråd her for en stund siden. Sjekk den.
Den ene gangen jeg har slitt med BGA, var i brakvannskaret.
Her var det sirkulasjon så det holdt (25*sirkulasjon), og hardheten på vannet var på ca 30.

Jeg vet at andre har slitt med BGA med lignende oppsett, altså med høy sirkulasjon kombinert med høy Gh. Om dette er tilfeldigheter, det er jeg ikke mann for å kunne avsløre, men nevner det uansett.

Hos meg hjalp ikke noe som helst. Forsøkte daglige vannbytter, ingen endring. Forsøkte mørklegging, hjalp ett par dager. Forsøkte som ett desperat forsøk alestopp, null effekt.
Det hele endte med at karet brukes til noe helt annet, grus, stein og røtter endte uttafor veggen...
Frank Angell
Hos meg hjalp ikke noe som helst. Forsøkte daglige vannbytter, ingen endring. Forsøkte mørklegging, hjalp ett par dager. Forsøkte som ett desperat forsøk alestopp, null effekt. Det hele endte med at karet brukes til noe helt annet, grus, stein og røtter endte uttafor veggen...

Ikke si sånt da... :oP Har hatt suksess med mørklegging før, men alle tre karene med BGA har akkurat fått nye innbyggere nå som jeg må holde et øye med, derfor får jeg ikke gjort det med det første....
Ubalanse er nøkkelord når det kommer til BGA. Det er mange forskellige arter av BGA, derfor er det vanskelig å svare generelt. Men hvis vi snakker om ubalanse er det greit å poste nærstoffverdier også. Her skal man ha kokus på hovednærstoffer PO4 og NO3. Man finner ofte ganske høgt PO4 og lavt eller ingen NO3 i akvarier med masseformering av BGA. Derfor hjelper det ofte å tilsette NO3 at plantene begynne å vokse igjen å skaffe en konkurranse mot BGA. BGA kan overleve lett uten NO3 fordi de kan nitrifisere N fra luften og det er den store fordel av BGA mot planter. Eg syns det er spennende å ha ett akvariet med skikkelig BGA. Etter man tilsette NO3 og CO2 ta det to veker og BGA er heilt bort og vekk. Men det er en stamme med BGA som som kan overleve her og men kun på begrensende plasser (kalles mikroklima med minimumkonsentrasjon av nærstoffer, ofte på overflate mellom planteblad eller svømmeplanter).

Forhold PO4/NO3 er veldig viktig. PO4: 0,5mg/l og NO3: 10-20mg/l er bra for eksempel. Hvis NO3 er 10-40 ganger høgere enn PO4 fungerer det greit i de meste tilfelle. Forutsetning er selvfølgelig at man har nok CO2.
Jeg fikk en del BGA i tre ulike kar der jeg hadde lag med gammelt eikeløv på bunnen. Kun de tre karene, ingen andre. Slet lenge med tilbakevendende BGA, inntil jeg bestemte meg for å slamsuge skikkelig og fjerne alle tegn til eikeløv. Det hjalp! Etter månedsvis med tilbakevendende BGA forsvant den for godt når eikeløvet var fjernet. Sannsynligvis var det gamle løvet årsaken til en viss type bakterie som ga gode forhold for BGA. Løvet må nok skiftes fra tid til annen, lærte jeg av denne erfaringen. Nylig nedlagt løv har ikke denne effekten, ettersom det ikke er nedbrutt nok. Jeg pleide bare å legge ny ladning løv oppå det gamle etterhvert.

Kan det være at du har noe i disse karene som er rammet som gir gunstige forhold for BGA? Er det noen fellesnevner i disse tre karene?


Eplesnegler er et fint tiltak mot BGA også I et kar satte jeg ved en tilfeldighet inn et par små eplesnegler. Det var et teppe av BGA på den ene trerota der. Sneglene krøp rett bort og gaflet i seg! Etter to dager var alle tegn til BGA borte, eplesneglene spiste så de holdt på å sprekke Det kom aldri tilbake i det karet, siden eplesneglene ble værende der.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap