Plutselig død pga forgiftning?

2. juli satte jeg i gang et nytt Tetratec EX 1200 filter i min 180-liter. (Det gamle innvendige filteret går der også fortsatt). Er det mulig at stoffer i plasten i et helt nytt filter kan forgifte fiskene? Jeg la nemlig ikke inn de posene med aktivt kull som fulgte med, og som skulle ligge i øverste kurv. Ellers kjører jeg filteret som det ble levert. Slanger og alt filtermateriale ble grundig skylt med rent vann før alt ble satt sammen.

Det som skjedde er følgende. På kvelden etter at filteret hadde gått noen timer, så jeg at praktbotiaene så litt tufse ut, og de kom ikke fram og spiste. De satt bare under rota si, og gjellene gikk mye raskere enn normalt. Ancistrusene var ikke å se, og guppyene hadde samlet seg i det hjørnet der det var minst strøm. De spiste grådig av maten som vanlig, og de andre fiskene så jeg heller ikke noe unormalt med. Jeg fant også etterhvert ut hvordan jeg kunne strupe vannstrømmen slik at det ble litt roligere forhold for fiskene.

No2 ble målt til 0 med JBL dråpetest, og pH var nesten 8 (Tetra dråpetest).
Vanligvis ligger pH på omtrent 7 til 7,5. Jeg syntes det var rart at den hadde steget såpass, og tok et vannbytte med kranvann på pH 7, og pH gikk da ned til litt mer enn 7,5. (Litt unøyaktig avlesning med tetra-dråper.)

Så slo jeg meg til ro med at praktbotiaene var stresset på grunn av forandringene i karet, med nye strømningsforhold og at jeg hadde rotet endel i vannet den dagen for å få alt det nye på plass, og håpet det stod bedre til neste morgen.
Det gjorde det ikke!

På morgenen 3.juli svømte den største praktbotiaen sjanglete omkring som i ørske og gjellene gikk som en blåsebelg. 1 neontetra lå og fløt i overflaten. Den andre praktbotiaen og de to ancistrusene var ikke å se, men alle de øvrige fiskene så friske og raske ut. I full fart fikk jeg byttet 5 bøtter vann, som hadde stått til lufting natta over, og satt 5 nye bøtter utover til nytt vannbytte til kvelden. Vi hadde et ærend i Oslo den dagen og dro av gårde, ikke akkurat med lett hjerte, og nokså forsinket.

Ved 8-tida var vi hjemme igjen, og da var praktbotiaen død. Det var en stor fin fisk på nesten 12cm. *snufs*. Den andre, mindre praktbotiaen og ancistrusene så jeg ikke noe til da heller, men resten av fiskene stod det bra til med.
Det ble skiftet 6 bøtter vann.

4. juli var det vannbytte igjen, 5 bøtter. I løpet av dagen har den gjenværende praktbotiaen vært framme og svømt, og den puster roligere og mer normalt. En av ancistrusene var også framme ved glasset etter at lyset slukket, og nå venter jeg spent på at dagen gryr.

Jeg lurer på om jeg skulle ha lagt inn de to posene med kull, for å ta unna eventuelle giftstoffer fra plasten i slanger og filtermedier. Synes det høres usannsynlig ut at det brukes giftig materiale i akvarieutstyr, men har noen av dere forslag til andre forgiftningsmuligheter? Jeg håper noen vil lese dette og svare meg.
Selvsagt er det ikke noen giftstoffer i filteret eller slangene.

Det jeg mistenker, er at du bytte ut filteret og filtermassen samtidig? Da fjernet du også det aller, aller meste av bakterieflora fra karet, og fiskene har trolig slitt med forgiftninger.
Siden nitritt ikke har vært påvist, er det nok ammoniakk, som absolutt er skadelig med den pH-en som karet har hatt.

Det at du også drev å rota en del ellers i karet, kan gjerne ha bidratt til elendigheta, om du rotet opp en del organisk materiale fra bunnlaget.

Løsningen er rett å slett; få tak i filterguffe, slik at du fortest mulig får på plass bakterier som kan håndtere avfallet.
Reduser fôringen til ett minimum (dvs i alle fall ei uke uten fôr), og bytt hyppig vann.
Det er ikke noe giftstoffer i akvarieutstyr; om det har havna noe som ikke skulle vaert i akvariet er det mer sannsynlig at det kommer "utenfra", altsaa at man har hatt noe drit paa hendene naar man har rota i karet, at man har staatt for naerme med haarspray el.l. Kanskje har noen av boettene du har brukt til vannbytte ogsaa blitt brukt til noe annet slik at vannet paa den maaten har blitt forurenset?

Jeg forsto det slik at du har det "gamle" innvendige filteret fremdeles i gang? skrudde du det av naar du innstallerte det nye filteret, og evt. hvor lenge var det skrudd av? Gjorde du noe med dette filteret i samme slengen? Renset det f.eks.?

Har temperaturen i karet ditt vaert paa et fornuftig nivaa? Pusteproblemer tyder stort sett paa for lite oksygen i vannet, som kan oppstaa ved for hoey (moro med utenlandsk tastatur, du! temperatur...

Dog er det mest sannsynlig ammoniakkforgiftning, som Frank foreslaar og da er det filterguffe og hyppige vannbytter som maa til.

Frank Angell
Det jeg mistenker, er at du bytte ut filteret og filtermassen samtidig? Da fjernet du også det aller, aller meste av bakterieflora fra karet, og fiskene har trolig slitt med forgiftninger.


Hei Frank

Han skriver jo at han har latt det gamle filteret være, det går fremdeles som før:

evoT
2. juli satte jeg i gang et nytt Tetratec EX 1200 filter i min 180-liter. (Det gamle innvendige filteret går der også fortsatt).
Tja, med sjanse for å få masse akvarister uenige med meg, så vil jeg påstå at akvarieutstyr kan være giftig.... Vil anta at produksjonsfeil kan skje...
Vi hadde nemlig et tilfelle hos oss tidligere i uka hvor vi satte inn en lufteslange på 30 cm laget av gummi. Vi er alltid nøye med rene hender før de puttes i karet, og det ble ikke grumset i grusen da slangen ble lagt ned oppå grusen bak en fjellformasjon. Det som da skjer er at flere av fiskene til å begynne med koser seg i boblene. Etter noen få timer står de samme fiskene trengt opp i et hjørne lengst mulig vekk fra boblene. Og i løpet av natta begynner de å dø som fluer. Vi mistet 9 Svarte Fantomtetra, 4 Glassmaller og en Leverett's Botia. Alle hadde vi sett stå i boblene. Gurami og Sommerfuglciklider var tilsynelatende uberørt, SAEne sto helt i ro på bunnen og Praktbotia danset hele tia på ene veggen. Ingen av de ville spise. Vi hadde 4 store vannbytte på 2 døgn, og alt ble "normalt" igjen. På dyrebutiken syns de dette virket rart, men vi fikk 11 nye fisk. (god service!)
Men hva som har skjedd hos deg, det vet jeg ikke, men tenkte bare jeg skulle fortelle om hva vi har opplevd.
mona o
[QUOTE=Frank Angell]Det jeg mistenker, er at du bytte ut filteret og filtermassen samtidig? Da fjernet du også det aller, aller meste av bakterieflora fra karet, og fiskene har trolig slitt med forgiftninger.


Hei Frank

Han skriver jo at han har latt det gamle filteret være, det går fremdeles som før:

evoT
2. juli satte jeg i gang et nytt Tetratec EX 1200 filter i min 180-liter. (Det gamle innvendige filteret går der også fortsatt).

Klask.... Sånn blir det når en leser innlegget, går en tur, og så svarer en når en kommer hjem :p

@Laurakraft:
Forstår jeg deg rett i at fiskene for å svømte rett inn i boblene, der de herja og styra som bare juling?
Det er da stor fare for at fiskene har fått gassbobler som ikke er løst tilstrekkelig i vann, enten fast i gjellene, eller rett i blodet.
Kan svært godt sammenlignes med en blodpropp i lungene våre, og det er det ikke mange av oss som ikke sutrer over
Og jeg må beklage at jeg skrev HAN om evoT... Det er visst hunkjønnsymbolet som står ved brukernavnet.

Takk for svar!
Jeg har selv vært inne på tanken om ammoniakkforgiftning. Det er jo mye mer sannsynlig enn at det er stoffer i det nye filteret som er årsaken til elendigheten. Jeg kom på jeg hadde lest om ammoniakkforgiftning i forbindelse med forhøyet pH i et innlegg av Inger Anne i en annen tråd på dette forumet.

Idag har jeg derfor skiftet vann 2 ganger, 5 bøtter hver gang. Fiskene ser ut til å stortrives med så mye rent vann. pH er nå litt lavere enn 7,5 og jeg skal fortsette med vannbytter og tester fremover. Den stakkars overlevende
praktbotiaen har gjemt seg inne i ei diger rot, men jeg kan se at den vifter med halen som stikker ut. Vet jo ikke om den har fått varige skader på gjellene, men om den overlever må jeg nok prøve å få gitt den bort.

Jeg var inne på forumet i formiddag og kikket etter svar, og fikk lest svaret fra Frank, men så måtte vi kutte nettforbindelsen og dra ut alle kontakter til PC og modem på grunn av tordenvær. Det pleier vi alltid å gjøre om sommeren i sånt vær, bedre føre var osv. Det er nok modemer og elektronikkbokser som har blitt ødelagt hos oss i tordenvær.

Frank: Nå er det ikke sånn at jeg renset hele det gamle filteret i forbindelse med oppstart av det nye, men jeg tok ut halvparten av filtersvampen og krystet denne godt i akvarievann, som jeg deretter hadde i det nye filteret.
Det gamle filteret er et innvendig Eheim 2010, altfor lite, jeg renset det annenhver uke. Svampen i dette filteret har jeg for lenge siden klippet i to, slik at jeg har kunnet rense en halvpart av gangen.
Det ble vel kanskje for lite guffe til det store filteret, men jeg tenkte likevel at det gamle ville ta mesteparten av jobben med omdanning av avfallet, mens det nye bygget seg opp, siden begge filtrene skulle være i drift.

Jeg rotet som du sier opp endel grums fra bunnen, fordi jeg måtte fjerne endel planter ved bakveggen i akvariet, der jeg skulle feste røret til utstrømmen. Der var det blitt en nesten ugjennomtrengelig jungel, og alt hang sammen i et eneste kvas, så det ble mer grums enn jeg hadde regnet med. Dessuten var det så sterk strøm i det nye filteret at den også hvirvlet opp endel da det ble satt i gang.

Jeg lurer på om det kan greie seg med det vesle grannet med guffe som jeg allerede har tilført det nye filteret? En ulykke kommer nemlig sjelden alene. Filteret i det andre akvariet mitt var avslått alle de timene vi var i Oslo den 3.juli. Jeg må nemlig slå det av når jeg mater fiskene, og så klarte jeg selvfølgelig å glemme å sette det på igjen på grunn av alt det andre som hadde skjedd. Av og til er det jo sånn at alt som kan gå galt, går galt! Så det akvariet er også under ekstra oppsikt nå.

Joakim:Norsk tastatur er å foretrekke, ja. Det gamle filteret var ikke avslått mens jeg monterte og holdt på i akvariet, bare de få minuttene det tok å fiske ut den halve svampen, skvise den og sette den inn igjen. Hårlakk brukes bare på badet, hender og armer er uten kremer og såpe ved akvariestell, og jeg egne bøtter som bare brukes til vann til akvariet. Ellers er dette også absolutt ting å tenke på.
Temperaturen hadde vel vært oppe i ca 28 grader, men ikke mer. Det har jo vært temmelig varmt i det siste.

Nytt spørsmål til den som kan ha et svar:
Må jeg kjøpe ammoniakktest i tillegg til å ta heftige vannbytter? For nå er jeg ikke i tvil om at det er ammoniakkforgiftning som er årsaken til det som har skjedd hos meg.
Jeg har forresten målt nitrat (NO3) til 25 i dag etter alle vannskiftene.
(Test av kranvannet her viser litt lysere farge enn NO3 lik 12,5. Det er derfor det ikke har blitt lavere enn 25 i akvariet nå).
Jeg kan vel kanskje bare fortsette å måle pH og NO3? Dersom NO3 øker, virker nitrifikasjonsprosessen, og dersom pH øker er det fare på ferde?

Dette ble langt innlegg men jeg håper dere orker å lese det og at det er forståelig forklart.
Jeg tror kanskje en ammoniakktest kan være greit å ha skapet uansett, så hvorfor ikke skaffe en? Du gjør det helt riktige mht vannbyttene om dagen, og det ser jo ut til å gå bedre nå.

Ang. skvisingen av gammel filtersvamp i det nye filteret, så har du jo gjort alt riktig etter hva jeg kan se

Bakterier formerer seg kjappere enn vi aner...eller liker å tenke på
I morgen har antallet bakterier i det nye filteret økt mange ganger. Og om to dager enda flere, osv osv. Det du gjorde var å gi filteret en "startkultur", derfra tar bakteriene over og setter i gang med å kolonisere alt det nye, "ubebodde" filtermediet med stadig flere duplikater av seg selv.
Det du kan gjøre, er å ta filtersvampen i det gamle filteret ditt og klippe den i småbiter og spre den utover i kurvene i det nye filteret der du finner plass blant det nye filtermediet. Dermed flytter alle de gode filterbakteriene rett over i det nye filteret, og du kan koble fra det gamle. Dette har jeg selv gjort flere ganger ved overgang fra lite til større filter f.eks., og det fungerer helt utmerket.

Håper det ordner seg og siste botiaen overlever
Her har det jo kommet en del nye innlegg mens jeg har sittet og plundret og skrevet. Hos meg døde jo bare 1 fisk, foreløbig da. Massedød er jo noe som kan få en til å miste motet. Jeg har jo endelig fått meg nytt filter, så nå blir nok alt bra etterhvert, og jeg er godt fornøyd med engasjementet deres.
Joda, jeg er dame, og heter egenlig Tove.
Takk Mona. Det var noen trøstens ord før jeg stuper i seng. Jeg er et utpreget B-menneske, og det er vist flere av samme sorten her på AF.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend d Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap