Salt?

Vi har gått tom for salt og kjenner flere som bruker vanlig husholdnings salt UTEN jod i ferskvannskar. Mente det var en teskje salt pr.60 liter. Så hvor mye salt skal en ha i?
Hvor mye salt en skal ha i? Du snakker om et vanlig ferskvannsakvarium nå, ikke sant? Det skal da ikke saltes i det hele tatt.
Hvorfor bruker du salt til ferskvannsfisk, egentlig?
mona o
Hvor mye salt en [I]skal[/I] ha i? Du snakker om et vanlig ferskvannsakvarium nå, ikke sant? Det skal da ikke saltes [I]i det hele tatt[/I]. [I]Hvorfor[/I] bruker du salt til [B]ferskvann[/B]sfisk, egentlig?


Snakker om ferskvan ja. Før brukte vi noe rosa salt som var beregnet på ferskvannsakvarie. å jeg kan love deg at det er mange som bruker vanlig salt men da uten jod. for jeg har hørt det 100 ganger: HUSK UTEN JOD. hehe. ja ja ja sier jeg. men vi har aldri brukt det før. det er av folk som har hatt akvarie i mange år og folk i fra akvariebutikker som nevner dette. de har jo flotte kar med god fisk i, så skadelig har det jo tross alt ike vært.
Tja, i gamle dager, vi snakker om for ca tretti år siden eller deromkring, trodde man at man måtte ha salt i vannet ellers daua fiskene. Dette er en gammel myte som henger igjen. Gudene vet hvorfor den har overlevd så lenge, men det er spesielt zoobutikkene som klamrer seg fast til den myten for harde livet. De vil jo gjerne beholde en av sine storselgere i produkthyllene; det såkalte "akvariesaltet" - vanlig salt puttet i annen emballasje og til en vanvittig kilopris!

Ikke la deg lure! Og jeg gir blanke f... i hva folk som har hatt akvarie i "mange år" sier ang. salt. De har jo aldri satt seg ned og tenkt etter, eller spurt hvorfor. Jeg vil nesten påstå at de beviser sin egen dumhet ved å påstå at ferskvannsfisk i akvarium må saltes! Jeg blir så irritert når folk klamrer seg til gamle myter og ikke gidder å bruke egen hjerne til å tenke etter engang.

Ferskvannsfisk er genetisk tilpasset et liv i ferskvann. De har overhodet ikke noe behov for salt i vannet. De er gjennom evolusjonen i tusener av år skapt til å leve i ferskvann. Spør deg selv: hvorfor skal vi så brått sette dem i vann med salt i akvariet??? Hvor er logikken i det?

Jeg har aldri brukt en klype salt i noen akvarier, og jeg har 20 akvarier med sunne, friske og fine fisk!
Inaktiv bruker
hvis du ikke har mere igjen av det, så dropp å bruk det til du får kjøpt inn nytt bruker det selv, men mest til saltbad
vi har ikke brukt akvariesalt på over 1 år og det har fungert. står det ikke at det akvasalte skal fungere mot en del ting?? mener å huske det. men det er masse i butikken som en egentlig ikke trenger.

kan ikke huske at vi brukte salt i akvariene våre på 80 tallet heller. dette har jeg først hørt nå. så det tok litt tid før myten traff meg hehehe...

leste her inne at springvannet spesielt i oslo er så fint at en ikke trenger aqua safe. men om jeg spørr her inne...er det her alle er proffe og ikke de der utenfor?? de kan jo egentlig ha peil de og. føler meg litt safere her inne faktisk.

noe mer jeg skal drite i eller ha oppi det nye karet da? på 250 liter.

takker for svar
Desverre er det ikke alltid at folk i butikker vet hva de snakker om, men dette gjelder også butikker som Clas Olson og Byggmakker, mye snodige råd jeg har fått der også .

Jeg bruker Aquasafe selv om vannet sikkert er mer enn godt nok i tilfelle... Men alle ting som heter ting som "krystall vann" og "dytter du dette og dette i karet så slipper du å bytte vann så ofte, får aldri alger og verden blir vakker" kan du spare pengene dine og heller bytte vann hver uke
Joda, akvariesalt kan forebygge en del forhold - som en forebygger vel så bra med skikkelig akvariestell
Jeg eter ikke en neve parasett hver morgen - kun for å forebygge en eventuell hodepine utover dagen. På samme måte tilsetter en ikke salt i vannet, bare for å gardere seg mot enkle problemstillinger.

Dette er hva saltet kan ha effekt mot:
-Nitrittforgiftning, da kloridene i saltet tas opp i gjellene til fisken i stedet for nitritt.
-Salt i moderate mengder, men vesentlig større mendger enn det som anbefales av salterne til "forebyggende tiltak" kan ha effekt på sopp og en del parasitter og bakterier.
-Salt kan også brukes som en støttebehandling ved enkelte behandlinger, da saltinnholdet i vannet vil redusere fiskens væskeutskillelse, og dermed også energoforbruk.

Enkelte bruker også salt i vannet til fisk som stammer fra steder med høyere innhold av klorider i vannet enn hva vi har her i landet. Der blir det straks mer hensiktsmessig å salte - selv om jeg personlig ville benyttet f.eks kalsiumklorid, siden dette er mindre skadelig for livet i vannet.

Det svært få "saltere" faktisk tenker på, er at saltet som tilsettes faktisk hindrer fiskene i å skille ut normale mengder kroppsvæske.
Kroppsvæsken som ellers skilles ut, inneholder blandt annet svært fortynnet urin, som da vil samle seg opp i kroppen til fisken.
Jeg øyner ikke en eneste liten mulighet for at økt urinkonsentrasjon i fisken har noen som helst positiv effekt.

Som ett siste innspill:
Du sier selv at 100 stykker sier at en må bruke salt uten jod. Sier noen hvorfor en ikke skal ha jod i karet? Sier noen hva konsekvensen er ved tilsetting av jod?
Regner med at det ikke er noen gode forklaringer her
Faktisk er det slik, at enkelte fisk faktisk kan bli syke dersom de får for lite jod - ikke for mye!
Jeg var hos en som ga fiskene salt-tabletter som det var snop, en eller to til dagen. Jeg protesterte på bruken men han sto på sitt fordi de på akvariebutikken hadde solgt de til han, han hadde til og med fått rabatt siden han kjøpte så mange. Jeg prøvde med flere argumenter men han hadde bestemt seg, fiskene skulle ha salt!

Uansett så kan vel salt brukes til en viss grad til å justere Ph(?) og mollyene kan vel også like det da de står oppført som brakvanns. Men personlig så hadde jeg ALDRI brukt det og jeg synes ingen skal gjøre det heller uten at en er helt sikker på hvorfor.
Salt, eller NaCl som er mer riktig måte å omtale dette som passer best på koketorsk, vil ikke endre pH i det hele tatt.
Enkelte test-resultater påvirkes av tilsettingen, men det betyr jo ikke annet enn at de leses av feil
At saltet endrer hardheten, og for den del pH, er også gamle myter som jeg gjerne skulle dytta i en svær kanon, og skutt midt ut i atlanteren
Der må en gjerne tilsette salt, blir jo like stor effekt av det som å pisse i havet

Der en har fisk som lever både i fersk og brakkvann, og ønsker å kjøre med brakkvann, bør en bruke det som er egnet for formålet; salt til saltvannsakvariet.
Vanlig salt har gått gjennom en del prosesser før det når konsumenten, og vil derfor som en meget erfaren brakkvannsakvarist har sagt det;
Jozo duger i beste fall til lettsalta pissevann.
Glad jeg satte ett spørsmåltegn bak Ph-påstanden min

Med fare for å få pluss-medlemmene til å gå helt i fistel så må jeg nesten likevel spørre om mollyene, kan de få kjøkken-salt? Eller bør man anskaffe "brakkvanns-salt" til de?




jeg skal faktisk spørre hvorfor akkurat saltet må være uten jod. husker jeg spurte bestemor om hva forskjellen var på med og uten jod. jeg fikk en forklaring, men den var ikke til å dø av (husker fanden ikke hva ho sa). så til vanlig matlaging så vil en jo ikke kjenne en dritt forskjell. men når da folk sier at en må bruke den uten jod til feks akvarie, så har det ikke fallt meg inn å spørre siden så mange nevner dette. tenkte bare at forskjellen kan være større på fisken enn på oss mennesker. men nå skal jeg spørre. også skal jeg nevne alt som har blitt fortalt her så skal vi se hva slags grunner de har de som bruker salt

så hvis sykdommen dukker opp da kan en ha i salt, siden det ikke er noe vits i å forebygge nitrittforgiftning. altså ikke gipse beinet før det er knekt! :O)
Jeg har hørt folk som har hatt mollyer i årevis si at de blir mye penere og vokser seg større i brakkvann enn i ferskvann. De kan overleve og trives helt fint i ferskvann, men de peneste og sunneste individene får man i brakkvann. Men jeg vet ikke om det er NaCl eller saltvannssalt de har brukt... Men brakkvann i naturen vil jo ha salt fra saltvann, ikke NaCl, så jeg kan forestille meg at de vil trives bedre med vann tilsatt salt for saltvann.

Og jeg er enig med alle her at ferskvannsakvarium trenger ikke salt. Jeg har aldri brukt salt i de 5 mnd jeg har hatt mine, verken til vanlig eller under behandling av sykdom, og det har gått helt fint. Fisken trives og er så sunn som den kan bli.
Til brakkvannsfisk, ville jeg selv benyttet saltvannsmix, enten det var lett brakkvann, eller såpass brakke greier at det nærmer seg saltvann.
Mange av saltvannsmixene inneholder mye mer enn bare salt, den jeg selv venter på, har vel 70 mineraler og sporstoffer. Med andre ord, blir det som å benytte havvann i fortynnet utgave.

Du må gjerne spørre de som mener at jod er fy, Prinsessa, om hvorfor.
Men jeg kan fortelle hvorfor, slik at du har mer kunnskap enn dem når du spør
Jod er ett stoff med flere egenskaper. Til vanlig benyttes det til desinfisering, men her har andre stoffer for lengst mer eller mindre tatt over.
Før i tiden, sto det gjerne en flaske med gulbrunt skvip i hvert medisinskap, og så snart far var uheldig med øksa, var det fram med jodflaska for å unngå bakterieinfeksjoner.
De fleste renser vel småsår i dag med enten rent vann, eller saltvannsoppløsninger
Det er klart at når en vet at Jod dreper bakterier, så vil det også kunne drepe annet i tilstrekkelige konsentrasjoner.
Men: Med dem mengden jod en finner i salt, vil en måtte tilsette så mye salt i vannet for at jodinnholdet stiger over ett giftig nivå, at selv ikke saltvannsfisk ville kunnet leve i vannet.
Strengt tatt er det ikke mulig å løse opp tilstrekkelig med salt i vann, for å få en så høy mengde jod :O

Vi mennesker greier oss normalt uten tilsetting av jod via saltet, uten noen problemer. Det er en relativt liten mengde som trengs hvert døgn, og blandt annet melk(og melkeprodukter som ost og smør) og sjømat inneholder tilstrekkelig med jod.
Dette er grunnen til at de fleste kjøper Jozo uten jod.
De som er mest utsatt for jodmangel, er faktisk garvide og ammende som lever ett med strengt vegetabilsk kosthold. Mennesket er skapt for å ete kjøtt og fisk også, så da kan de bare ha det så godt
Var det ikke slik at jodmangel kunne føre til en bestemt sykdom for mange år siden? Husker ikke hvilken, men det nesten en folkesykdom, og det var derfor man begynte å tilsette jod i saltet, ettersom salt er noe alle husholdninger bruker året rundt.
I dag vet man langt mer om kosthold og ernæring og man har et mer variert kosthold, så jod i saltet er ikke lenger nødvendig. Sykdommen forekommer ikke lenger.

Søren og, nå som jeg begynte å tenke på det....skulle likt å huske hva den sykdommen het... *klør meg i hodet*
mona o
Var det ikke slik at jodmangel kunne føre til en bestemt sykdom for mange år siden? Husker ikke hvilken, men det nesten en folkesykdom, og det var derfor man begynte å tilsette jod i saltet, ettersom salt er noe [I]alle[/I] husholdninger bruker året rundt. I dag vet man langt mer om kosthold og ernæring og man har et mer variert kosthold, så jod i saltet er ikke lenger nødvendig. Sykdommen forekommer ikke lenger. Søren og, nå som jeg begynte å tenke på det....skulle likt å huske hva den sykdommen het... *klør meg i hodet*


Langt bak i hodet mitt er det en stemme som hvisker: ...struma?
Får en for lite jod, er det kort vei til å få struma (forstørret bukspyttkjertel).
Spesielt unger kan få alvorlige komplikasjoner av denne hormonelle forstyrrelsen, som det egentlig er snakk om.
Mener at både veksten av skjellettet, og den mentale utvilkingen kan stanse mer eller mindre opp om en utsettes for slikt.

Det pussige er jo at i tiden der struma var noe alle kjente til, var tiden der folk virkelig levde av havet, og av egenproduserte melkeprodukter, grønsaker og potet dyrka helt ned i flomålet etc.
I alle fall de i kystnære områder skulle få i seg mer enn nok av jod, men likevel ble en del sjuke.
Forstår ikke hvorfor, men det er vel ikke kluet heller
Wikipedia har en artikkel med ett ekkelt bilde av sykdommen.

Struma er en tilstand hvor skjoldbruskkjertelen er for stor. Knutestruma er en sykdom, mens ordet «struma» kun forteller oss at skjoldbruskkjertelen er forstørret - det peker på et symptom, ikke en tilstand.

I gamle dager var det vanlig at folk på Østlandet fikk struma. De som bodde på Vestlandet, i Nord-Norge eller ved sjøen, var mindre utsatt for sykdommen. Grunnen var at de spiste mye fisk og skalldyr, og i fisk og skalldyr finnes det jod. I dagens Norge er struma lite utbredt, fordi det finnes jod i melk, fisk og skalldyr. I dag er det også vanlig å tilsette jod i salt.

I utviklingsland eller i den tredje verden er struma fortsatt en utbredt sykdom. Fisk kan være vanskelig tilgjengelig, og likeledes melk og salt. Medisin er kanskje heller ikke lett å skaffe.
hehe ja her var det alt fra struma til brakkvann hehe.....
da fortsetter vi med å ikke bruke salt i akvarie.

det hender de klorer vannet noe j*** til tider. hvordan er det med fiskene da å en skal ha vannbytte osv? vannet smaker så pjuk at ikke vi drikker det...heldigvis lenge siden nå. men kjipt når det lukter klor av vannet...kan jo ta med fiskene på Askimbadet i stedet :P det er vel kanskje der AquaSafen kommer inn i bildet

noen mener det er bare tull og bruke det fordi vannet er så fint. skal man ikke bruke noe da eller?
Tilfeldig bekjentskap
© Frank Falcone
Reklame for plussmedlemskap