Corydorasdød, kh på 0 Hjelp!!!

Til min store forskrekkelse så jeg først en Weitsmani død i karet i går, og etter litt leting fant jeg 4 døde til. De to siste, som levde tok jeg ut.

Vannverdiene var: NO2 0, No3 ca 15, Ph ca 6,5, GH var 2 og KH 0 (JBL dråpetester)

I karet, som er en 60L har jeg sandbunn, rot og en god del planter. 2-3 eplesnegler og ca 10 reker. Sneglene og rekene lever.

For 4-5 dager siden tilsatte jeg 1 catappablad fordi har lest mye bra om de ang. corydoras. Ph (før catappabladet) var mellom 7 og 7,5. Jeg har også en liten mineralstein i karet.

Hva kan årsaken være, kan det være svingninger i Ph p.g.a lav KH? Jeg er redd dette vil skje i de 2 andre corydoraskarene mine også (80 og 110L), de har samme oppsett og innhold (green laser i det ene og c-134 i det andre).

Dette karet (60L) hadde en katastrofe for ett par mnd siden også da mine babymaller døde.

Bør jeg tilsette natron?

Før jeg poster testet jeg de to andre corydoraskarene mine, de har begge Ph på i overkant av 6 og Kh på 0-1 (synes ikke jeg så noe blåfarge før den gule her heller) Jeg ser disse lever, ihvertfall er det noen som danser i forgrunnen. Testet for sikkerhteskyld Mollykaret mitt for å sammenligne, det eneste jeg gjør her er å tilsette litt GH+ ved vannskifte. Ph her var som forventet 7-7,5 og KH 3

Jeg er veldig takknemlig for svar som kan hjelpe meg med problemet mitt, jeg vil ikke miste resten av corydorasene mine!

(skifter 30% van en gang i uka)
Det er nesten sikkert at det ikke er kh og ph som er årsaken her. Det kan jeg aldri forestille meg. Jeg har mine Corydoras i slike vannverdier, og bl.a. karet mitt med C. weitzmani har omtrent identiske vannverdier som ditt. Alle lever i beste velgående og jeg har aldri mistet noen av dem.

Etter mitt syn er det omtrent umulig at en senkning på 0.5 - 1.0 i ph over 4-5 dager (tiden det tok for catappaløvet å virke inn) kan ha en medvirkende årsak til dette.
Men spørsmålet er om catappaløvet kan ha inneholdt noe annet, f.eks. insektsgift...

Det kan også være tilfeldig dette at du la inn catappaløv og plutselig opplevde fiskedødsfall.

Den mineralsteinen du nevner, hva slags stein er det og hva gjør den? Har den stått der lenge?
mona o
Det er nesten sikkert at det [I]ikke [/I]er kh og ph som er årsaken her. Det kan jeg aldri forestille meg. Jeg har mine Corydoras i slike vannverdier, og bl.a. karet mitt med C. weitzmani har omtrent identiske vannverdier som ditt. Alle lever i beste velgående og jeg har aldri mistet noen av dem. Etter mitt syn er det omtrent umulig at en senkning på 0.5 - 1.0 i ph over 4-5 dager (tiden det tok for catappaløvet å virke inn) kan ha en medvirkende årsak til dette. Men spørsmålet er om catappaløvet kan ha inneholdt noe annet, f.eks. insektsgift... Det kan også være tilfeldig dette at du la inn catappaløv og plutselig opplevde fiskedødsfall. Den mineralsteinen du nevner, hva slags stein er det og hva gjør den? Har den stått der lenge?


Tusen takk for svar Mona O!

"Jeg klipper inn fra akvariereker.no info om mineralsteiner:
Mineralsteinen legges i vannet og rekene og sneglene forsyner seg selv av det de trenger av mineraler og kalk. Mineralsteinen løser seg ikke opp i vannet, slik at den holder lenge og først er borte når reker og snegler har spist den helt opp.

Til noen rekearter brukes det ofte nok så blødt vann, noe som mange rekearter også trives i. Men i naturen har rekene også steiner og sand som gir dem de mineralene og kalk som de trenger for hamnskifte og for å herde opp det nye skallet. Mineralsteinen sørger for rekene kan forsyne seg med de mineralene de trenger uten at akvarievannet blir herdet opp.

Snegler trenger også også mineraler og kalk for å få bygd opp sneglehuset optimalt. Derfor bør ethvert akvarie med snegler også ha en mineralstein. "

Jeg ble jo en smule stresset i går kveld da jeg noe panisk lette etter levende weitzmani, de to jeg fant heiv jeg oppi ett lite gyppykar (rask overveielse i stresssituasjon -> jeg putter de ikke oppi til de andre corydorasene i tilfelle sykdom, men "ofrer" heller guppyene). Der gjemmer de seg, i en kokkosnøtthule, så jeg ser de ikke så godt, det er mulig de ser litt "bleike" ut.

Hmm, kanskje bladene er det har jeg ikke tenkt på. Jeg tror jeg tar de ut av de andre corydoraskarene (hvis det er tilfelle er jo de karene større og "giften" mer utvannet). Glemte å si att jeg også har noe eikeløv i corykarene, men det har jeg plukket selv fra ett tørt setd og skylt, for over en mnd siden.

Jeg har som nevnt hatt en "tragedie" for ca 6 uker siden, det var i samme karet. Rengjorde og byttet substrat etter dette inkl.pumpe og kickstartet, men ingenting ble desinifisert/kokt. Her er linken til forrige fiskedød (jeg forstår nå att mallene muligens døde av ett eller annet og ble angrepet av sopp fordi de var døde ) Kan dette kanskje ha en sammenhent med de nye dødsfallene?

Inaktiv bruker
Nå er jeg absolutt nybegynner selv...
... men har også sand, og ble fortalt da jeg valgte dette at det kan oppstå gasslommer i sanden hvis man tykt lag og ikke har noen som vender på den for deg - f. eks. sandsnegler. Derfor anskaffet jeg det. Kan det hende at dine corydoras har rotet nok i sanden til at en slik gasslomme har "sprukket" og tatt livet av de?

Sikkert en helt dum tanke, og jeg har jo ikke corydoras så er sikkert ikke til noen hjelp i det hele tatt...

Lykke til med de to som overlevde forresten!
NUB
... men har også sand, og ble fortalt da jeg valgte dette at det kan oppstå gasslommer i sanden hvis man tykt lag og ikke har noen som vender på den for deg - f. eks. sandsnegler. Derfor anskaffet jeg det. Kan det hende at dine corydoras har rotet nok i sanden til at en slik gasslomme har "sprukket" og tatt livet av de? Sikkert en helt dum tanke, og jeg har jo ikke corydoras så er sikkert ikke til noen hjelp i det hele tatt... Lykke til med de to som overlevde forresten!


Dette har ikke noe å si for fisken, er nok en annen grunn til at coryene døde.
NUB
... men har også sand, og ble fortalt da jeg valgte dette at det kan oppstå gasslommer i sanden hvis man tykt lag og ikke har noen som vender på den for deg - f. eks. sandsnegler. Derfor anskaffet jeg det. Kan det hende at dine corydoras har rotet nok i sanden til at en slik gasslomme har "sprukket" og tatt livet av de? Sikkert en helt dum tanke, og jeg har jo ikke corydoras så er sikkert ikke til noen hjelp i det hele tatt... Lykke til med de to som overlevde forresten!

Sikkert ingen dum tanke, men litt rart at 5 stk døde, også har jeg sandsnegler - glemte å nevne det - , men tusen takk for att du prøver å hjelpe meg å løse mysteriet mitt!
Jeg er så veldig usikker på hva jeg skal gjøre etter att 6 av 7 av mine ca 3 cm store corydas weitzmani døde for ett par dager siden (den ene av de to jeg ”reddet ut” av 60L døde i går. Jeg behandler det karet (som også inneholder 4 guppy) med esha eksit og 200 for sikkerhet skyld. Alle de andre karene mine har fått optima.

Jeg får bare la den siste weitzmanien gå sammen med guppyene til jeg er helt sikker på att karet er friskt. Det jer lurer på er hva jeg skal gjøre med 60 literen og 40 literen som står ved siden av. Da jeg litt panisk lette etter overlevende weitzmani her om dagen, røsket jeg opp ale planter, røtter og blader for å få en oversikt i karet. Alle disse tingene kastet jeg i forfjamselsen opp i 40 literen. 40 Literen er ett relativt nytt kar jeg har kickstartet med filterguffe, men ikke har hatt fisk i enda. Jeg har kun puttet planter oppi det som jeg har fått i posten siste uka (løst ikke plantet).


Siden jeg ikke vet hva som er årsaken til fiskedøden, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre med de to karene. Er det noen som vet om planter som er blandet med planter fra ett ”syktdomskar” er smittebærere? (40 L er helt stappfull av planter som sikkert ikke har godt av å ligge så trangt uten å bli plantet. Jeg har også en plan for 40 L, det skal være karantenekar for corydas black som jeg ikke har hentet enda p.g.a fiskedøden i nabokaret.

Hva er trygt å gjøre med 60 literen, som er ”sykdomskaret”, når er det mulig å sette inn firsk der og i så fall hva bør jeg gjøre først. Nesten alle coryene oppi dær døde altså, det samme gjorde rekene (6 stk gule reker), mens 4-5 eplesnegler bor der enda og ser ut til å ha det bra! Det eneste jeg har gjort med 60 L nå er å bytte ca 80% av vannet.

Jeg er ganske redd for å gjøre noe feil nå og hadde satt stor pris på svar, om ikke noen har fasiten blir jeg svært glad for syndpunkter og råd om hva jeg bør gjøre med de to karene, og om jeg kan plante plantene i 40 literen rundt om i andre kar (eventuellt hvor lang ”karantene de bør ha der de er” – jeg vet jo ikke om planter kan overføre smitte!

Jeg har ingen gode råd og gi deg dessverre, må bare si at det er så trist når sånt skjer. Jeg er nybegynner selv og vet hvordan det føles når man føler seg rådvill uten å få noe direkte svar på hva man bør og ikke bør liksom.

Selv tror jeg ikke at jeg hadde tort å bruke et sykdomskar uten å rengjøre alt på nytt, fra innerst til ytterst holdt jeg på å si. Spesielt ikke hvis jeg ikke visste nøyaktig hva som hadde skjedd oppi der.
Jeg har hørt at sykdommer 'dør' ut når de ikke har fisker o.l å leve videre på, men hvor lang tid det tar, det aner jeg ikke. Og om det kan sitte i filtermediet også, det aner jeg heller ikke.

Håper du får råd og veiledning fra andre her inne.
Eller kanskje du kjenner noen du kan ringe?

P.S. Forøvrig vil jeg bare nevne at jeg har også slike mineralsteiner fra akvariereker.no, og har ikke hatt noe form for problemer el forskjell i vannverdiene pga steinene.
Sirra
Jeg har ingen gode råd og gi deg dessverre, må bare si at det er så trist når sånt skjer. Jeg er nybegynner selv og vet hvordan det føles når man føler seg rådvill uten å få noe direkte svar på hva man bør og ikke bør liksom. Selv tror jeg ikke at jeg hadde tort å bruke et sykdomskar uten å rengjøre alt på nytt, fra innerst til ytterst holdt jeg på å si. Spesielt ikke hvis jeg ikke visste nøyaktig hva som hadde skjedd oppi der. Jeg har hørt at sykdommer 'dør' ut når de ikke har fisker o.l å leve videre på, men hvor lang tid det tar, det aner jeg ikke. Og om det kan sitte i filtermediet også, det aner jeg heller ikke. Håper du får råd og veiledning fra andre her inne. Eller kanskje du kjenner noen du kan ringe? P.S. Forøvrig vil jeg bare nevne at jeg har også slike mineralsteiner fra akvariereker.no, og har ikke hatt noe form for problemer el forskjell i vannverdiene pga steinene.


Tusen takk for støttende ord Sirra! Det hjelper å høre andres erfaringer!
Jeg tror jeg rengjør hele 60 L, og setter inn ny svamp i filteret. Holder det å vaske/skylle alt det andre i varmt vann tror du? Lurer også litt på hva jeg skal gjøre med mine søte lilla eplesneiler, de er de eneste som er igjen i karet, har ikke turt å flytte dem i tilfelle dette er smittsomt.

Og hva med alle plantene i 40 literen (jeg slang alle fra sykdomskaret oppi der i forfjamselsen). Det lille karet er overfylt med planter jeg har kjøpt siste uke, muligens planter for over 1500kr. og hvis jeg bør kaste alle plantene, da bør jeg vel "rense" det karet også, inkl. filterpumpen?

Blir litt smågal her, men jeg håper jeg lærer litt! Hvis jeg må desinifisere de to karene, da må jeg vel i tilfelle også gjøre det samme med "guppykaret" som den siste weitzmanien ble overflyttet til?

Det er jammen mye å tenke på
Jeg kan ikke tenke meg at plantene kan være smittet, tror du det? Vil ikke event smitte dø ut fra dem også?

Nu vet ikke jeg om jeg husker helt rett, men beholdt du noe av vannet fra første katastrofen du hadde? Og hvis du gjorde det, kan det være mulig at det fortsatt har vært noe i det? Jeg tenker mere giftstoffer eller noe. De ville i så fall ha vært godt utblandet når du da fylte opp igjen, men kanskje nok til at de nye fiskene døde?

Uansett ville jeg ha rengjort alt, hvis det er noe som kan kokes.. steiner osv., så ville jeg kokt det. Mulig jeg er for redd av meg, men trur jeg ville ha kastet sanda også og hatt ny sand i.

Plantene ville jeg ha ventet med til jeg fikk ordentlig info om det bare var å kaste el noe. Er jo masse planter, og dyrt er det jo også. Putt dem i en stor bolle el bøtte el noe så lenge.
Sneglene dine.. hmm det tør jeg ikke svare på. Vet ikke hva som er best.
Sirra
Jeg kan ikke tenke meg at plantene kan være smittet, tror du det? Vil ikke event smitte dø ut fra dem også? Nu vet ikke jeg om jeg husker helt rett, men beholdt du noe av vannet fra første katastrofen du hadde? Og hvis du gjorde det, kan det være mulig at det fortsatt har vært noe i det? Jeg tenker mere giftstoffer eller noe. De ville i så fall ha vært godt utblandet når du da fylte opp igjen, men kanskje nok til at de nye fiskene døde? Uansett ville jeg ha rengjort alt, hvis det er noe som kan kokes.. steiner osv., så ville jeg kokt det. Mulig jeg er for redd av meg, men trur jeg ville ha kastet sanda også og hatt ny sand i. Plantene ville jeg ha ventet med til jeg fikk ordentlig info om det bare var å kaste el noe. Er jo masse planter, og dyrt er det jo også. Putt dem i en stor bolle el bøtte el noe så lenge. Sneglene dine.. hmm det tør jeg ikke svare på. Vet ikke hva som er best.


Jeg husker att jeg byttet substrat fra steiner til sand, da lot jeg det være igjen ett par cm med "møkkavann", fordi jeg hadde lest ett eller annet sted att jeg burde gjøre det. Filtermaterialet byttet jeg og kickstartet, men det var jo i grunnen ikke noe stort poeng da jeg lot slammet ligge igjen under sanden!

De 5 epleungdommene mine er jeg litt usikker på, kanskje jeg skal spørre "snegleeksperten" her på forumet!

Tusen takk igjen Sirra, det er så deilig å få feedback på alternative løsninger, det er lett å bli litt "ensporet" å glemme viktige ting, når ting går galt, ihvertfall for en nybegynner som meg
Ja spør sneglemor Heide ang sneglene. De er jo fortsatt i live så kanskje de ikke er smitta av hva-det-nå-enn-er.

Men lurer litt på det slamvannet som var igjen, at det muligens kan ha vært noe der.
Gjør alt rent på nytt, start forfra så er du mere sikker.

Jeg har lagt ut en tråd under 'planter' så håper jeg noen svarer på om de kan brukes eller kastes. Det vil jeg gjerne vite selv også.

Nattinatti.
Sirra
Ja spør sneglemor Heide ang sneglene. De er jo fortsatt i live så kanskje de ikke er smitta av hva-det-nå-enn-er. Men lurer litt på det slamvannet som var igjen, at det muligens kan ha vært noe der. Gjør alt rent på nytt, start forfra så er du mere sikker. Jeg har lagt ut en tråd under 'planter' så håper jeg noen svarer på om de kan brukes eller kastes. Det vil jeg gjerne vite selv også. Nattinatti. :-)


Tusen takk for hjelpen i nattet Sirra, du er en knupp (som min gamle tante sa)!
Tilfeldig bekjentskap
© Joachim Knaack
Reklame for plussmedlemskap