Nitritt forgiftning. pleace hjelp

Hei,

Jeg er en lykkelig eier av et 60 liters akvarium og om 2 uker venter jeg inn et 180 liters akvarium. Jeg har oppdaga og sliter med nitritt forgiftning. Jeg er glad i fiskene mine og vet ikke mine arme råd om hva jeg skal gjøre. Jeg har en dråpetester hvor du skal ta 5 ml vann oppi et prøveglass. Deretter skal man tilsette 5 dråper av tester nr 1 og deretter 5 dråper av tester nr 2. Testen skal etter å ha rista og venta i 2 til 3 minutter komme ut som lyse gul, men min kommer ut som rød. Vær så snill å hjelp meg... Jeg har også måttet bytte deler av vannet hver dag for at det ikke skal bli forstor forgiftning. Jeg finner ikke ut at hvorfor jeg har forgiftning. Jeg har heller ikke formange innbyggere der.
Hei!
Det eneste som hjelper er å skifte vann, hver dag helt til bakteriekulturen i filterpumpa di har bygget seg opp til å kunne håndtere avfallstoffene i vannet ditt. Hvis du kjenner noen med akvare, kan du få litt "filterguffe" av denne pumpa og helle i din egen, på denne måten tilfører du "gode bakterier" slik att pumpa di blir i stand til å ta imot avfallstoffene med en gang/mye raskere.

Les gjerne "akvarieskolen" her inne og vær forberedt på masse vannbytter for å redde fiskene dine (ved vannbytter tynnes nitritten i vannet ut, og fiskene får det bedre for en stund, så må du skifte i gjen (minst 30 % av vannet 1 til 2 ganger i døgnet)
Cowgirl
Jeg har også måttet bytte deler av vannet hver dag for at det ikke skal bli forstor forgiftning. Jeg finner ikke ut at hvorfor jeg har forgiftning.

Vannbytter er det eneste som hjelper ved nitrittforgiftning. Så du har gjort rett ved å bytte vann. Men du må bytte ca en tredjedel hver dag. Har du gjort det?
Daglige vannbytter i en periode på opptil noen uker er det som hjelper ved nitrittforgiftning.

Du har ikke lest noe om hvordan den biologiske prosessen fungerer i et nystartet akvarium, så her får du noen viktige tips om lesing:
Du kan lese DENNE tråden, der står mye forklart. En lignende tråd om samme tema er denne.

Les begge trådene nøye. Der vil du lære en del. Har du spørsmål etter det, kan du poste dem i denne tråden, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.
Tusen takk for råd. Jeg har bytta 50 % av vannet hver dag og etter å ha venta ca 1 til 2 timer å målt igjen så har det kommet ut som rødt. Jeg vet ikke hva som er galt og jeg har prøvd å få hjelp av de i akvarieklubben min men dem er så opptatt.

Ja, nå har jeg lest og det var nyttig men noe jeg vet fra før av. Tror dere at det hjelper hvis jeg bytter vann 2 ganger i døgnet? Akvariet har jeg hatt siden slutten av august. Pumpa som er overdimmenskjonert for akvariet er ca. 3 til 4 uker gammel. Så jeg er klar over det med bakteriekultur og pumper og slikt.
Du vet noe fra før av sier du, men hvorfor skriver du da i første innlegg at du ikke finner ut hvorfor du har nitritt?

Hvis pumpen er 3-4 uker gammel så er jo det årsaken. Den er ny, selv om akvariet ikke er det, og det er i filtermaterialet bakteriekulturen sitter. Så hvorfor skjønner du da ikke hvorfor du får nitritt? Jeg la ut en link til deg om nettopp dette med å bytte filterpumpe og ikke vite om dette med å ta hensyn til filterbakteriekulturen, den tråden som heter "Syk av ny filterpumpe".

En filterbakteriekultur bruker ca 5 uker på å utvikles. Du har altså kanskje to uker igjen med nitritt, muligens kortere hvis tiden siden du satte inn den nye filterpumpen er nærmere fire enn tre uker.
Hei igjen!
Du har nok enorme mengder nitritt i vannet ditt siden du ikke merker stor nedgang i nitrittveridene dine. For meg ser det ut som du utfører testen riktig. Rødt/sterk rosa er jo den sterkeste fargen på fargeskalaen og viser minst 1.0 mg/l nitritt.

Hvis du lurer på om du bruker testen rett, kan du jo forsøke å teste springvannet ditt, hvis svaret du får i springvannet viser lysgul farge har du nok gjort riktig når du har testet akvariet også.

Hvor lenge har du hatt karet i drift, og hvilken type filterpumpe har du?

Hvis karet og /eller filtret er relativt nytt og du har hatt fisker i før filterpumpen er "kjørt inn" vil man alltid oppleve nitrittforgiftning. Det er derfor man bør la nytt akvarie stå fiskeløst, men med vann og planter ca 4 uker før det kommer fisk oppe. Du vil altså allikevel oppleve nitritt i karet i løpet av disse 4 ukene, men siden det da ikke er fisker oppi der, vil ingen fisker lide av forgiftning heller

Der var jeg visst litt sent ute
Jeg har hadt karet i drift i 8 uker og jeg er tilsvarende amatør. Pumpa kjøpte jeg 25.09 og putta den oppi karet samme dag. Pumpa heter Eheim aquaball 180 og er beregna for 80-180 liters kar. Og sirkulerer 650 liter vann i timen. Jeg føler på en måte at jeg vet det som skal vites da jeg har fått info fra klubben min. Jeg var ikke plaga med nitritt for 1 uke siden og er fortvila. Jeg føler meg som en idiot som tar opp det med nitritt her men jeg er desperat etter å berge fiskene mine.

Jeg har også testa springvannet mitt for å være helt sikker på at jeg har gjort det riktig og den var lysegul. Jeg gråter snart av fortvilelse.
Ikke gråt, bare bytt vann
Dette går fint, hvis du bare hjelper fiskene med å holde ut en stund. Og da må du tynne ut det giftige stoffet nitritt for dem.
Bytt vann et par ganger i døgnet, men ikke så mye som 50% pr gang siden vannet er ganske kaldt rett fra krana på denne årstiden. IKKE bruk vann fra varmtvannsberederen til å spe ut kaldt vann! Det kan inneholde både det ene og det andre av slaggstoffer og usunne bakterier fra bunnen av berederen. Kun fra kaldtvannskranen.
Bytt en tredjedel av vannet om morgenen, og sett en bøtte eller to med vann til temperering (på gulvet ved siden av karet f.eks.), så har du vann som ikke er så iskaldt når du skal bytte på kvelden. Gjør det samme etter vannbyttet om kvelden, så har du temperert vann til morgenens vannbytte osv.

Dersom du bruker bøtter til vannbytter, bør du forsikre deg om at disse bøttene KUN er til akvariebruk. Ikke bruk husets rengjøringsbøtter til akvariebruk! Selv små, små rester av rengjøringsmidler er ren gift for livet i akvariet. Kjøp egne bøtter, et par stk, og helst i en annen farge enn husets rengjøringsbøtte slik at ingen kan ta feil. For sikkerhets skyld kan man skrive utenpå bøtten: "Kun til akvariebruk!"

Her er husets bøtte rød, og alle mine akvariebøtter er hvite.
Jeg ser jo at jeg har gjort en stor feil. Jeg har brukt lunka vann rett fra springen... Jeg har bytta 1/3 av vannet nå nettopp. Bør jeg bytte på nytt igjen nå og ha bare kaldt vann oppi? Og hvordan gjør jeg det når jeg får den 180 literen, kan jeg hele kaldt vann oppi den uten at det går utover fiskene?
Cowgirl
Jeg har også testa springvannet mitt for å være helt sikker på at jeg har gjort det riktig og den var lysegul. Jeg gråter snart av fortvilelse...


Hør her, jeg forstår du er fortvilet, men det er en løsning på problemet ditt og det er å skifte vann som en helt. Den dagen nitrittverdiene dine begynner å synke, betyr det att filterbakteriene dine snart har formert seg nok til å ta imot avfallstoffene til fiskene dine. Da må du skifte vann like ofte helt til verdiene viser 0 nitritt.

Jeg må bare spørre litt om det nye filtret ditt.
- har strømmen gått de siste ukene, eller har filterpumpen av annen årsak ikke stått i kontakten i mer enn en periode på 1 time?

En annen til jeg må spørre om for sikkerhets skyld:
- det er vel filtermateriale i filtetpumpa di? = svamp og eller kuler (jeg vet ikke om dette følger med når man kjøper dette filtret siden jeg ikke har det selv)

Der var Mona O. før meg igjen. Mitt råd er å lytte til hennes anberalinger, hun er en meget erfaren og dyktig akvarist!
Jeg har en bøtte som jeg bruker til akvariet og bare til det. Jeg skal nå kjøre ned på butikken og kjøpe meg et par til.

Det er svamp i pumpa og strømmen har ikke gått. Jeg har bare hatt pumpa av når jeg har bytta vann og bytte vann gjør jeg unna på under halvtimen.

Jeg ser også at jeg kan benytte meg av kuler av noe slag i stedenfor svampfilter. Er det aktuelt å bytte ut svampen med noe annet. Det nye akvariet skal jeg la stå å gå i en måned før jeg putter fisker oppi der.

Jeg kjører ned på butikken nå for å hente flere bøtter. Når jeg er tilbake skal jeg lese svar jeg har fått her.

Tusen takk til dere begge to som har stilt opp og hjulpet meg så godt dere kunne. Ja, jeg lytter alltid til erfarne folk. Jeg har et spørsmål til og det er til dere begge. Jeg har sånne kapsler som skal gi en sånn kikkstart på akvariet, sånn bakteriekultur. Tror dere at jeg kan bruke sånn i pumpa? Jeg spør for å være på den sikre sia pluss at dere vet det der mye bedre enn meg.

Mona, jeg ordla meg en smule dumt i første innlegg. Jeg er klar over det med nitritten. Jeg ble en smule desperat da det ikke hjalp å bytte deler av vannet i akvariet. Så da var det at jeg ønsket hjelp til hvordan jeg effektivt kunne få ned nitritt nivået i akvariet mitt. Send meg gjerne flere linker om ting du tror jeg kan ha nytte av å lese. Jeg har slukt alt jeg kan komme over av vannverdier og sykdomer og ting å tang å huske på i dette forumet, men det kan være at jeg ikke har fått med meg alt eller at jeg har lest på gal plass.
Cowgirl
Tusen takk til dere begge to som har stilt opp og hjulpet meg så godt dere kunne. Ja, jeg lytter alltid til erfarne folk. Jeg har et spørsmål til og det er til dere begge. Jeg har sånne kapsler som skal gi en sånn kikkstart på akvariet, sånn bakteriekultur. Tror dere at jeg kan bruke sånn i pumpa? Jeg spør for å være på den sikre sia pluss at dere vet det der mye bedre enn meg.


Bare hyggelig å kunne hjelpe
Jeg prøvde "kjøpebakteriekultur" (husker ikke navnet for øyeblikket) i ett av mine kar i en periode jeg hadde nitrittproblemer. Jeg merket ingen effekt av disse, jeg har også lest om andre som har forsøkt uten særlig hell. Jeg tror imidlertid ikke de er farlig på noe vis, så hvis du først har pakken kan du jo bruke den. Men, ikke ha for høye forventninger til dem.

Du kjenner ikke noen i nærheten som har akvarie da, den sikkreste måten å kickstarte er å ta bakterier fra ett annet filter. Bakteriene dør imidlertid fort hvis de ikke får sirkulasjon/oksygen, slik att det bør ikke gå mer enn en time fra man tar de ut av den ene filtret til man tilføyer det i det andre!
Ja, jeg har en pakke liggende så jeg kan jo bruke den når jeg har den. Det jeg også kan gjøre er å høre med klubben min om dem har noe filterguffe som jeg kan få slik at jeg får ned nitritten. Jeg har vært å kjøpt meg fire plastkannistre til drikkevann som jeg skal bruke kun til å fylle rent vann til akvariet med. Tenkte at det kanskje var bedre å oppebare med enn å bruke plastbøtter som blir stående utover stuegulvet. Jeg har også nitrivec og aquatan som jeg også bruker oppi vannet.
Cowgirl
Mona, jeg ordla meg en smule dumt i første innlegg. Jeg er klar over det med nitritten. Jeg ble en smule desperat da det ikke hjalp å bytte deler av vannet i akvariet. Så da var det at jeg ønsket hjelp til hvordan jeg effektivt kunne få ned nitritt nivået i akvariet mitt. Send meg gjerne flere linker om ting du tror jeg kan ha nytte av å lese. Jeg har slukt alt jeg kan komme over av vannverdier og sykdomer og ting å tang å huske på i dette forumet, men det kan være at jeg ikke har fått med meg alt eller at jeg har lest på gal plass.


Heisann

Det er vannbytter som gjelder fremover, for er du flink med det da berger du nok fiskene dine. Siden den nye pumpen har stått noen uker alt, så har du ikke såå mange uker igjen
Jeg ville vært skeptisk til forslaget ditt om å hente filterguffe fra andre medlemmer i akvarieklubben. Husk at du da ikke bare overfører filterbakterier, men eventuell smitte som parasitter og sykdomsbakterier (om den andre personen har det i sitt kar, mulig uten å vite om det engang). Du bør da være sikker på at det er 100% sykdomsfritt. Forresten overfører man alge-sporer også på det viset, så om vedkommende har et algeproblem, så har du det raskt også

Et lite tips til deg. Jeg ser du postet en haug med innlegg nedover med få minutters mellomrom. Her på AF er det mulig å gå tilbake og endre innlegget sitt innenfor en tidsramme på 20 minutter, f.eks. hvis man vil legge til noe mer eller korrigere enkelte ting som stavefeil osv.
Så om du kommer på et par setninger til etter å ha postet et innlegg, så klikk på "Endre" knappen og legg det til i ditt forrige innlegg. Så slipper det å bli en laaang smørbrødliste med innlegg som bare inneholder en setning eller to hver

Det er ment som et lite tips som er kjekt å vite når man er ny på et brukerforum
Ja, det skal jeg huske på. Det er masse å sette seg inni når man er ny på forumer og slikt. Tusen takk for alle råd og tips. Jeg skal gjøre som jeg fått annbefalt her og det er å bytte 1/3 av vannet morgen og kveld til det er nitritt fritt. Tusen takk enda engang for kjempeflott hjelp. Jeg føler meg tryggere nå på at jeg får bærga fiskene mine. Jeg bare håper på at jeg har fått bærga dem alle sammen. Det blir utrolig mye vannbæring framover! Fin trim.
Hvilken test bruker du?
Hvis det er tetra skal det vel være 7 dråper fra flaske 1 og 7 fra flaske 2.

Hadde samme problemet som deg, bare at til meg kom nitritten i uke 6 eller 7.

Det blir litt vannbytter på deg, men fisken får det bra.

Espen
Hei Espen.

Jeg bruker Sera aqua-test set. Godt å høre at jeg ikke er alene om å ha det fenomene.
Lest raskt gjennom tråden og sikkert oversett ting som er nevnt her fra før.
1. Er testen ny eller har den ligget i en skuff over lengre tid?
Hvis testen er gammel så er den søppel og kan gi feil resultat. (du kan teste den med rent vann).
2. Noen er så uheldig å ha nitritt i springen,men det er ikke vanlig. Får du vann fra et vannverk eller fra egen brønn?
3. Kutt ned på foring. Det er bedre at fisken er litt sultne enn at de dør av forgiftning.
4. Vannskifte hjelper. Alle her sier det og det er sant.
5. Tilsetter du salt? Salt har vanligvis ikke noe i et ferskvannsakvarium å gjøre, men vil være med på å gjøre nitritt mindre giftig. En teskje er nok til ditt akvarium. Salt finner du på kjøkkenet.
Rusle
Lest raskt gjennom tråden og sikkert oversett ting som er nevnt her fra før. 1. Er testen ny eller har den ligget i en skuff over lengre tid? Hvis testen er gammel så er den søppel og kan gi feil resultat. (du kan teste den med rent vann). 2. Noen er så uheldig å ha nitritt i springen,men det er ikke vanlig. Får du vann fra et vannverk eller fra egen brønn? 3. Kutt ned på foring. Det er bedre at fisken er litt sultne enn at de dør av forgiftning. 4. Vannskifte hjelper. Alle her sier det og det er sant. 5. Tilsetter du salt? Salt har vanligvis ikke noe i et ferskvannsakvarium å gjøre, men vil være med på å gjøre nitritt mindre giftig. En teskje er nok til ditt akvarium. Salt finner du på kjøkkenet.


Hei,
Testen er ny ja. Springvannet jeg testa var helt fint. Vannet kommer ifra det offentlige vannverket. Ja, dem får så lite mat som mulig. Har bytta masse vann og kommer også til å gjøre det til det er helt fritt for nitritt. Jeg benytter meg av havsalt. Tusen takk for tips.


Du kan trygt kutte ut foringa i 2-3 dager, for å så fore litt en dag. For å så gjenta det inntil du har fått kontroll. Selv forer jeg kun 4 dager pr. uke. Å da forer jeg veldig moderat, men med variert kost. Alt fra flakfor, malletabeletter, div. frossentfor, grønnsaker, og en gang i blant levendefor fra fjøresteinane i form av tanglopper (Gratis. Bare rensker ut rusket, og skyller dem lett i er kaffifilter. De lever uansett ikke lenge nok i karet til å dø av ferskvanner, Også får dem aldri så lite salttilførsel igjennom kosten). Det er også mye bedre for helsen til fisken, for dem er som oss. Og det er en del spislig i karet for fiskene som du ikke ser, eller tenker over. Føler du deg litt kjip når du forer til vanlig, så forer du nok det dem trenger. Da blir belastningen på filterbakteriene redusert. Og det blir lettere å få kontroll på nitrittplagen din. Og fortsett med det gode arbeidet du allerede gjør med vannbytter. Det er det eneste som hjelper, og så er det gratis. Bortsett fra svetten da...

Lykke til videre!

Tilfeldig bekjentskap
© Richard Dybdahl
Reklame for plussmedlemskap