Salt mot blågrønn alger?

Har lest denne artikkelen:

Helt ærlig, jeg trenger å få det inn med t-skje. Hvor mye salt pr. liter akvarievann? Og vi snakker grovsalt (havsalt)? Skal discusene være i akvariet under behandlingen? Regner med at de døde algene fjernes med å slamme, hvor mye vann skal byttes ut etter en slik behandling? Osv, osv...
Her synes jeg - nesten forlanger som betalende medlem for å hjelpe til å holde Akvaforum oppe å gå, at Håvard Støre Andresen, som moderator gir meg et skikkelig og utfyllende svar. Artikkelen var grei den, men mangler fremgangsmåte og hvordan den gjennomføres i praksis med fisk i karet.

Hvorfor skal jeg google (det har jeg gjort) og finne svar fra andre når jeg betaler penger her? Iflg artikkelen så har Håvard Støre Andresen peiling på hva han snakker om. Og da skulle det bare mangle at jeg får et svar på mitt spørsmål. Jeg har et algeteppeproblem og ønsker ikke å gjøre discusen om til saltvannsfisker.



kjære 2nelise.. på med brillene så leser du over bildene... 2 teskjer med hav salt kan du strø over området med alger.... disse vil da forsvinne etter kort tid. men dette gjelder da for blågrønne alger.. !!! håper dette var oppklarende nok? og fiskene kan være i karet uten at du gjør dem om til saltvanns discuse!! btw litt salt i karene gjør ikke noe uannsett. bare virker som fårebyggende.
Metoden egner seg hvis du har små områder med BGA feks. på grusen fremme ved frontglasset. Mengden salt som er en teskje eller to direkte på algene er så lite at vannbytter kan gjøres normalt. Slamsuging er ikke nødvendig. Algene går helt i oppløsning.

Hvis du har mye BGA anbefaler jeg total mørklegging med tepper rundt akvariet i tre døgn etterfulgt av slamsuging istedenfor saltbehandling. Videre redusert lysmengde vil redusere sjansen for ny oppblomstring. Økt sirkulasjon virker også forebyggende. Før mørklegging bør størsteparten av algene fjernes manuellt.
Kjære Saffen, jeg har mistet brillene mine seriøst, i artikkelen som Håvard har skrevet så høres det ut som et skikkelig saltbad. Det står videre at saltet skal løses skikkelig ut i vann. Nå sier dere at det bare er å drysse noen t-skjeer havsalt på algene.

Er det rart at en blir forvirra da da?
Dette står over bilde nr 2: Området overdrysses med to teskjeer havsalt:
2nelise, hvor mye BGA er det snakk om i karet? Er det stort område? Ligger BGA'en på bunnlaget, eller på gjenstander? Hva med planter, er de rammet?

Gjenstander som røtter kan tas ut og overdrysses salt mens de er våte/fuktige. Så spyler man dem etterpå, rene for både saltet og død BGA.

På bunnområder i karet med BGA er strø-over-saltkorn-metoden bare brukbar hvis det er relativt små områder. Det vil si; ikke slik at mesteparten av karet er dekket av den sleipe algen.

BGA'en trives hovedsaklig i områder der det er mer stillestående og rolig vann.
Hva slags bunnlag har du forresten i dette akvariet?

Eplesnegler spiser BGA. Iallefall hvis de sultes et par dager først, da eter de opp all BGA'en på kort tid. Hos meg rensket to små lilla eplesnegler en 85 liter på få dager. Og så lenge eplesneglene var i karet, kom ikke BGA'en tilbake heller.
Grunnen til at jeg fikk BGA i det karet var klar; veldig lav sirkulasjon, kun to svampfiltere drevet av luftpumpe (pga knøttsmå ciklideyngel).
Har brukt eplesnegler som BGA-fjerner ved et annet tilfelle også, og det har lykkes like bra å bli kvitt den blågrønne guffa
Ja, jeg ser det nå. Jeg leste artikkelen, jeg kikket bare på bildene. Men da er det jo misvisende ifht. artikkelen?
Men det er det jeg ikke skjønner Mona, jeg tror ikke det er noe i veien med sirkulasjonen (discus tatt i betraktning). Jeg har et kraftig utvendig filter, + en innvendig pumpe som skal sirkulere 1000L pr. time. Han i dyrebutikken sa at en ofte ser dette i discuskar pga tempen. Og - jeg har biltemasand - groveste, men den er jo finkornet fordet. Kanskje det blir for tett? At tett bunnlag sammen med høy temperatur og hyppig fòring gjør at dette skjer, selv om jeg slammer og bytter vann hver dag.

Jeg har slammet opp masse de siste dagene, er så vidt noe igjen og nå har jeg hatt salt på det. Men som Håvard skriver i artikkelen så skal det bare en spore til for at det blomstrer opp igjen.
2nelise
Ja, jeg ser det nå. Jeg leste artikkelen, jeg kikket bare på bildene. Men da er det jo misvisende ifht. artikkelen?


Det er mulig, 2nelise, men ingen er perfekt Artikkelen hjelper iallefall.

Men til saken; for å hjelpe deg å bli kvitt problemet ditt, er det egentlig litt viktig at du beskriver tilstanden litt bedre. Når det dukket opp, hvor mye det er, hvilket kar det er og hva slags fisk osv.
Det hadde vært nyttig å finne ut hva som kan gjøres av tiltak for å forhindre at BGA'en kommer tilbake hos deg, slik at du får gjort noe med årsaken, og ikke bare driver brannslukking for å holde det under kontroll.

Har lyst å be deg innføre noen eplesnegler der, for å se hva de kan hjelpe til med først. Er det aktuelt eller mulig å ha eplesnegler i karet det gjelder?

ETTER REDIGERT:
Aha, jeg ser du har biltema-sand. Ja, jeg antar den er med på å legge forholdene til rette for BGA. Den ER mer "kompakt" og finkornet enn mye annen akvariesand, og dermed blir det "stillestående" bunnlag, ingen sirkulasjon i bunnlaget. Noe som favoriserer forholdene for bakterier - og BGA er jo en bakterie. Sammen med temperaturen antar jeg dette blir flotte forhold for en bakterie å formere seg på.

Har du noen Corydoras i karet? De vil rote rundt og "lufte" bunnlaget daglig, snu og vende på det. I tillegg anbefaler jeg sandsnegler. De vil også lufte sanden, i tillegg til at begge disse alternativene hjelper deg å bli kvitt matrester.
Corydoras sterbai passer best i et diskus-kar, ettersom de ser ut til å takle så høy temperatur over tid.
Jeg setter veldig stor pris på ditt engasjement og hjelp Mona. Akkuarat nå ser det bra ut. I går gjorde jeg noe jeg leste da jeg googlet, bruke hoven og fjerne det med hoven. I dag er det bare litt igjen og nå har jeg strødd salt over. Jeg har svart neontetra, cory adolfoi og en (som jeg ikke burde ha) golden nugget. Og så Discusene da...

Jeg liker ikke snegler, men jeg ønsker heller snegler enn algeteppe. Hvor får en kjøpt disse sneglene?
Sandsnegler og eplesnegler selges stadig vekk på rubrikkforumet her under Andre Dyr i Akvariet.
Skjønner at ikke alle kan like snegler, jeg hadde litt problemer med dem selv i starten Men de er fargerike og flotte når man bare venner seg til dem, og når man tenker på den viktige jobben de gjør, så er det absolutt verdt å prøve.
Hvilke farger liker du? De finnes i hvit, blå, lilla, gul, grønnaktig (busegrønn..) og rosa. Min personlige favoritt er lilla, og selv om det sikkert er innbildning fra min side... så syns jeg faktisk de lilla er de beste algespiserne (både BGA, trådalger og annet).

Mitt tips:
kjøp av Heidi, snegle-entusiasten vår her på AF Hun har annonse ute nå.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap