Stort fall av ph

Siden jeg startet opp akvariene mine, har jeg jevnlig målt PH når jeg har tatt noe nytt i karet. Etter å ha hatt oppi Biltemasand og en del planter, målte jeg 7,0-7,5 (vippa mest mot 7,5) i både 19litern og 63litern. Forrige onsdag tilsatte jeg et halvt Catappa-blad i 19litern, på fredag tok jeg oppi 5-6 eikeblader i 63litern. Målte ikke noe stor forandring i dagene etter dette, PH falt kanskje mer mot 7,0.

På søndag satt jeg oppi tre røtter i 63litern og en liten rot i 19litern. Dette er sånne typiske "dyrebutikk-trekubbene" jeg har skrevet om flere ganger rundt omkring på forumet. Da jeg målte PH i går, satt jeg med haka langt nede på knærene. Et døgn etter, hadde PH falt fra ca 7,0 til 5,0 (!) i 63litern, og fra 7,0 til 5,5-6,0 i 19litern. Trodde ikke PH kunne falle så raskt, så ble en smule sjokkert.

Er litt redd for å få ustabile ph-verdier, og er derfor nysgjerrig på hva som har senket ph såpass mye. Kan røttene være grunnen til at ph falt så mye på kort tid, og vil røttene ha en jevn, senkende verdi på ph? Eller er det bladene som "endelig" har trukket til seg vann og sunket, som gir utslag?

Vet at begge deler påvirker ph, men blir litt bekymret med tanke på vannbytter. Kranvannet ligger på 7,5. Blir pes hvis jeg tilsetter 15-20% vann med ph på 7,5, når akvarievannet holder 5,0-6,0. PH vil da gå opp, og røtter/blader vil trekke ph ned igjen. Skikkelig ph-jojo med andre ord. Vil gjerne unngå å måtte tilsette midler for senking av ph ved mellomlagring, for da blir det jo også fort ujevnt når vannet blir påvirket av røtter og blader...
Opplevd noe lignende
Ser at dette ikke er den helt nyeste tråden i forumet, men jeg opplevde noe lignende i dag og tenkte det kunne være greit å vekke den til live igjen! Akvariet mitt har nå stått en uke etter oppstart. Jeg målte daglig inntil 4. dag og det var svakt synkende fra 7.0 til 6.5 . I dag (7. dag) målte jeg et sted mellom 5 og 6 (litt usikker på nøyaktigheten av dråpetesten som viste nærmere 6 og en stick som jeg lånte av kona som viste nærmere 5).

Jeg har også et par ferske røtter og en del eikeblader.

Fant du ut av hva som gjorde det hos deg? Rettet det seg til etter hvert eller gjorde du noe spesielt med det?
Opplever det samme selv. Er overbevist om at det er bladene som er årsaken. At det tar litt tid før de virker, og at de da virker kraftig. Problemet mitt er at det aldri går over. Bladene havner under sanda, og PH synker og synker og synker selv om det nå er over et halvt år siden jeg hadde siste eikeblad oppi. Disse bladene er rett og slett veldig kraftige i sin virkning hvis man har mange nok, er min erfaring. Jeg ser ingen annen løsning på hvorfor det er sånn hos meg. Trodde det var pumpa ei stund, men flyttet pumpa, og problemet forble i det karet den var i først. Har også en del røtter oppi, men disse var der lenge før jeg begynte med eikebladene, og hadde aldri dette problemet da. Jeg aner ikke hvor mange blader som ligger under sanda i mitt kar, men virkningen er uansett lang. Så konklusjonen min er at man bør være veldig forsiktig med å tilføre tørka eikeblader. Helst begynne å tilføre i veldig små mengder og kontrollere PH hele tiden. Karet mitt er 110 liter.
eg har et kar på 25 liter som eg hadde oppi catappa blad der er PH 7.5 både før og etter(er vel 3 uker siden eg hadde det oppi)
men har et akvarie på 10 liter med sånn rot fra dyrebutikken der er PH 5 kansje 6.så eg tror sjå meg er det roten som et årsaken til PH fall..
Hehe, jeg husket ikke engang at jeg hadde skrevet denne tråden Når akvariene var ferdig innkjørt holdt PH seg stabil. Jeg endte opp med å bruke eikebarkekstrakt ved mellomlagring av vann i 10L-bøtter, som senere ble oppgradert til en enklere løsning med en 100L dunk. I alle karene mine holder jeg PH på 6.0-6.5. Ved mellomlagring legger jeg PH på denne verdiene, og etter vannbytte holder det seg ganske så stabilt på samme grad.

Jeg har ganske mye røtter, eikeblader og orekongler i karene mine. Røttene er brukt fra før av eller lagt i vann til trutning på forhånd. Eikeblader og orekongler legger jeg i en bøtte med vann til de synker før jeg tar det i akvariet. Vannet er da nesten kaffebrunt når jeg tar konglene og bladene i akvariet. Dersom jeg hadde lagt store mengder med blader og kongler rett i karet ville jeg nok merket en større forskjell på PH.
Halveis falsk alarm kanskje
Godt å høre at det ordnet seg for din del Stine Sofie.

Etter skifte av 40% vann (det nye vannet holder pH 7) og en dag i ro og fred er nå PH tilbake på ca 6.5 i følge dråpetesten. Måling med sticks viser fortsatt omtrent det samme som i går, litt over 5. Jeg friskmelder dråpetesten og sykmelder sticksene. Variasjonen i mitt kar kan da antas å ha vært fra 7 ved påfylling for 1 uke siden med gradvis senkning til 6 i går og økning til 6.5 etter 40% vanbytte i går. Antar da jeg etter hvert vil få en variasjon mellom 6 og 6.5, kanskje litt under ved ukentlig 30% vannbytte. Burde vel være noenlunde greit.

Pt har jeg 15 eikeblader i min 128l. Kanskje litt i overkant? Og jeg hadde dem rett oppi uten å "vanne dem ut" først. Kan jo kanskje også være en ide neste gang. Tror jeg satser på å ta dem ut før de råtner helt og ikke la de havne i substratet som hos Anna U. Høres ikke helt greit ut...
Tar opp denne igjen.

Gikk over alle karene i dag og testet PH. Fikk et sjokk og tre ok verdier. Sjokket var i det forholdsvis nyoppsatte karet. Der fluval 4 + er, den som tidligere gikk i 100 literen der jeg har slitt med PH-fall i lengre tid.

Altå ikke et eneste eikeblad i dette karet, og PH er på 5 og det er under en uke siden jeg byttet vann. Her aner jeg fred og ingen fare og så får jeg det resultatet når jeg bare skal kontrollmåle!

Enten er det røttene som gjør det ellers er det pumpa.

Jeg må nok trekke tilbake det jeg skrev lengre opp om at jeg tror det er bladene som er synderen. Nå tror jeg det er røttene. Men hvorfor er det nesten bare meg som sliter med dette?? Jeg har da ikke så mye røtter(to ganske små i en 60 liter)??

Hva skal jeg gjøre? Får jo litt lyst til å komme til bunns i dette. I stedetfor å slå meg til ro med å måtte tilsette pulver ved hvert vannbytte. Og det er to måter å gå frem på.

1. fjerne røttene og sjekke verdien etter noen dager.
2. fjerne pumpa og la den gå i en bøtte i noen dager for å sjekke verdien i bøtta.

1. er definitivt lettest, men vil jo ikke at ancistruene og coryen skal være uten røtter..

Nå er jeg oppgitt!

Jeg har sett i alle mine kar som er innkjørt med salmiakkmetoden, at pH falt til ned mot 5 etterhvert som syklusen gikk fremover. Måtte tilsette pH+ noen ganger under prosessens gang, fordi den ellers stoppet opp. Har lest at innkjøringen ofte gir surt vann. Selvsagt vil også røtter bidra, men ikke med så plutselig dropp.

Har et karantenekar på 75 liter som jeg vedlikeholder med 2 ml Salmi hver annen dag. Der er det kun hurtigvoksende planter, ingen røtter og selvsagt ingen fisker. PH faller av seg selv fra 7 i kranvannet til ned mot 5 hvis jeg ikke tilsetter pH+. I dette tilfellet er det ikke noe annet som kan få pH til å falle enn selve nitrogensyklusen. Der skifter jeg vann svært sjelden, antagelig hver 2 måned. Sist jeg målte nitrat, sprengte den JBLs skala på 250. Plantene volser, men sakte, er lubne og fine og snegler trives ikke.

Begge filterne, i de to forskjellige karene er godt innkjørt med høy belastning. Når jeg sier høy belastning mener jeg mye foring, men ikke så mye fisk. Fluval 4 + som er i det aktuelle karet(60liter) er modifisert.

Skal jeg tolke deg slik at det er nitrogensyklusen som gjør at PH faller slik? Altså at det er noe med filteret som gjør at dette skjer? Hva kan jeg eventuelt gjøre med det? Øke filtreringen, eller minke belastningen? Jeg må innrømme at jeg ikke helt vet hva jeg skal gjøre nå(lite kunnskap), men ser på det som en måte å lære og få erfaring på.

Jeg har tatt ut røttene bare for å sjekke dette.

Kan jo nevne at jeg sliter med nitrit i et kar med liten belastning. Det er et 20 liters rekekar med minimalt med foring og en modifisert fluval 2 +. Filteret ble kickstartet for 6 uker siden, og har stått og gått i dette karet med noen få reker, og jeg målte nitrit(0,025) i dag. PH her er 7/7,2. Brukt JBL dråpetest på begge målingene. Kan PH ha noe å si for utslaget av nitrit?

Kunne startet en ny tråd om dette siste spørsmålet da det blir litt på siden av tema, men siden du svarte her, og jeg vet du har peiling, håper jeg du kan svare meg på begge deler
Den pH du har i rekekaret er helt fin for de bakteriene som omdanner nitritt til nitrat (ideelt ca 7,5 til 8) så problemet, i den grad det er noe, burde ikke ligge der. 0,025 er nest laveste verdi du kan lese på JBLs tester og jeg ville ikke vært uroet av det, dersom den er stabil "der nede".

Når det gjelder de andre spørsmålet, om selve nitrogensyklusen kan påvirge pH nedover, har jeg ikke egentlig noe teoretisk grunnlag for å mene det, men det er det jeg observerer i karantenekaret hvor det ikke er noe annet som kan senke pH. I innkjøringsperioden, med ganske hard belastning, dvs. relativt mye Salmi, var det helt klart at selve prosessen senket pH, og det er nevnt av folk som har forsket på nitrogensyklusen i ulike sammenhenger. Etter at innkjøringen var over og karet sto med mer normal belastning, steg pH etterhvert som jeg byttet vann. Kranvannet her er ca 7 og veldig bløtt, slik at i akvariene er pH ca 6,8 pga. røtter, og antagelig selve nitrogensyklusen, ettersom røttene ikke er nye lenger.
Målte pH i 240 l i dag, og fikk hakeslepp. Har helt siden oppstart i mai hatt stabil pH som har døgnvariert mellom 7,5 - 8 alt ettersom når på døgnet det er målt. kH har vært stabilt lav på 3. i dag var pH 5 og kH 1! - og jeg har ingen anelse om hvorfor. Bortsett fra at vi har gitt bort 6 yngel har det ikke vært endringer av noe slag de siste månedene. Ingenting tilsatt, ingentig fjernet. Kan planteblader som råtner gi et slikt fall i Ph?
Jeg satte en diger rot ned i 450 litern min for 2-3 mnd siden. Vet at røtter kan senke ph, men jeg trodde ikke de kunne senke så effektivt på sapass mye vann som dette. Jeg har alltid brukt masse cattapa og eikeblader og det senker ikke ph i noen av mine kar i det hele tatt, så rota er garantert synderen.

Nå passer det meg helt utmerket å ha ph rundt 5 siden jeg driver med sjokoladeguramier, men kan skjønne at det ikke er særlig gunstig for de som driver med fisk som skal ha høyere ph.

Har man høyere ph i kranvannet (hos meg i Oslo feks ligger den på 8) kan man jo bytte vann så ofte at man får vannet ut. Eller så må man legge rota i bløt i en balje en god stund før bruk...
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller
Reklame for plussmedlemskap