Hva skjer fysisk med fisken, om akvarievannet ikke har korrekte verdier ikke fiskens krav? (side 3)

julnil
Står det noen plass at jeg mener det er greit? Har jeg virkelig sagt det?


Hva i alle dager snakker du om nå da? All den stund du faktisk gjør det, holder fisken i "ikke korrekte verdier", så sier det seg selv at du syns det er greit. For ellers ville du vel ikke gjort det.... eller?

Men ærlig talt så driter jeg i denne tråden fra nå av. Jeg orker ikke beskjeftige meg med sånne håpløse tråder, der man blir Den Store Stygge Ulven straks man ikke jatter med trådstarter.

Hvis DU har lyst å finne ut hva som skjer med fisk som holdes under ikke-optimale forhold, så vær så god. Eksperimenter og lær underveis selv.

Jeg gidder ikke svare på flere poster her. Nå skal jeg ut i sola.


lillefisken
"Vann lekker mellom fisken og vannet den svømmer i gjennom gjeller og fiskeskinnet. Vann har en tendens til å lekke mest fra områder med mye salt til områder med mindre. " DEt er vel omvendt- vannet går fra lite salt til mye salt, eller mye vann til lite vann- tenk at det er for å jevne ut saltkonsentrasjonwn.


Korrekt!
julnil
Nå må dere slutte. Dette vris og vendes akkurart som dere vil. Er det kjedelig på forumet, slik at diskusjoner som dette er morsomt? Dette kunne vært en bra tråd, men nå er den fullstendig ødelagt. Takk


Syns absolutt ikke diskusjoner som dette er morsomt og prøver heller ikke vri og vende det så det passer meg. Jeg har kommet med mine meninger når det gjelder hold av akvariefisk i feil vannverdier og har også prøvd så godt jeg kan på å svare deg hva som skjer med fisk som lever i feil vannverdier. Enig med Mona her om at hvorfor er det slik at vi skal bli sett på som de stygge ulvene fordi vi kommer med våre meninger.
Selv syns jeg fortsatt dette er en bra tråd. Hvorfor ikke du syns det vet jeg ikke. Er det fordi du ikke har fått de svarene du vil? Det har jo kommet saklige svar her inne med hva som skjer med fisk som holdes i feil verdier.
julnil
Nå må dere slutte. Dette vris og vendes akkurart som dere vil. Er det kjedelig på forumet, slik at diskusjoner som dette er morsomt? Dette kunne vært en bra tråd, men nå er den fullstendig ødelagt. Takk


Når det gjelder hvem som vrir og vender, skal du se etter hva du selv skriver.

Mitt inntrykk, som nevnt før, er at du ikke gir deg før du får svar som tilfredstiller ditt behov for å holde fisk i feil vannverdier. Hva er det som er så vanskelig?

Skal du holde prinsesser, så er det bare en bagatell som skal til for at vannverdiene blir så like de naturlige som vi overhodet kan få dem i karene våre.

Har du bestemt deg for at det ikke er så viktig med fiskens ve og vell, så ta deg en bolle og steng tråden! Dette blir bare dumt.
julnil
Med bakgrunn i at jeg holder prinsessen av burundi i en for lav gh og ph, lurer jeg på om det finnes noe forskning som sier hva som skjer med slik "mishandlet" fisk.


Nei, det finnes svært lite forskning på de fleste av de ca 30.000 kjente fiskearter.

Men det som er sikkert er at vann er et meget komplekst og dynamisk miljø. I akvarie verden snakker vi ofte om noe få parameter som temperatur, pH, gH, kH, og de ulike nitrogenforbindelsene som finnes løst i vannet.

Skal du forske på hvordan fisk tåler endringer av vannparameter må du som forsker forholde deg til ca 40 ulike variabler.

Forandring i en enkelt vannparameter kan resultere i drastisk endring i den totale vannkvaliteten for fisk. Konsentrasjoner av sink eller kopper representerer ikke noe problem i ionerikt og alkalisk vann, men kan være toksisk i ionefattig og surt vann. Tilsvarende effekter er registrert ved endring av andre vannkvalitetsparametere, men ender nødvendigvis ikke opp med døden til følge. Ofte finner du f eks mye spormetaller i brønnvann, mens oppsamlet overflatevann inneholder ofte organisk materiale.

Kliniske symptomer på dårlig vannkvalitet er mange, men adferdsavvik er en generell observasjon ved dårlig vannkvalitet. Utspilte gjeller ved lite løst oksygen, ødeleggelse av gjellene ved høyt aluminium og økt slimproduksjon for å styrke barrieren til omgivelsene er en kjente reaksjoner på dårlig/feil vannkvalitet.

pH'en til vannet spiller en viktig rolle for fiskens helse, da f eks en lav pH kan forstyrre ionetransporten over gjellene og påføre fisken osmoregulatoriske problemer som kan gi økt dødelighet. I tillegg vil løseligheten av toksiske spormetaller øke med surheten til vannet.

I et kar med fisk vil pH'en først og fremst være bestemt av løst CO2 fra atmosfæren og fiskens metabolisme. I tillegg kan sure mineraler fra forurensing, sure organiske syrer fra humusavsetninger eller hydrolyse av salter forsure vannkvaliteten. I ionefattig vann vil CO2 produksjonen representere den største kilden til forsuring, og i løpet av få minutter kan pH reduseres med en enhet som følge av oppkonsentrering av metabolsk CO2.

Temperatur, spormetaller og Ca (kalk) konsentrasjon og akklimering er faktorer som gjør det vanskelig å definere en eksakt øvre og nedre pH-grense for fisk.

Vannets alkalinitet skyldes stort sett løst bikarbonat (HCO3-) og karbonat (CO3-2) og mineralhydroksider i tillegg til eventuell forurensing. Effekten av alkalinitet på fisken kan være direkte eller indirekte. Indirekte kan uorganisk karbon omsettes av alger og øke pH i løpet av noen timer. En slik heving av pH tolereres vanligvis av fisken, men høy pH kan hemme Na+/NH4+ utvekslingen over gjellene og resultere i økt dødelighet . Dersom ammonium er til stede i større konsentrasjoner kan en heving av pH være dødelig for fisken da det vil dannes ammoniakk som er giftigere for fisken

Konduktiviteten er et mål på vannets elektriske ledningsevne og beskriver den totale konsentrasjonen av løste ioner, som utgjør summen av salter, syrer og baser i vannet. Det er hovedsakelig mengden kalsium-, magnesium- og hydrokarbonationer som bestemmer konduktiviteten, men andre løste ioner bidrar også til konduktiviteten som måles. I surt vann (pH lavere enn 5) vil hydrogenionene også utgjøre en betydelig del av konduktiviteten.

Vann med liten konduktivitet mangler en del mineraler viktig for fiskehelsen, men kan kompenseres gjennom fôret. I vann med høy konduktivitet begrenses fiskens osmotiske arbeid for å erstatte tap av elektrolytter i blodet som tapes i urin..

Gasser
Sammensetningen av gasser i vann gjenspeiler nesten atmosfæren over vannoverflaten. Konsentrasjonen (C) av en gitt gass i vann bestemmes av løseligheten (H) og partialtrykket (p) etter Henrys lov: C = H ? p. Løseligheten til en gass bestemmes av temperatur og mengden andre stoffer løst i vannet som eksempelvis salter.

Oksygen tilføres vann gjennom fotosyntesen og diffusjon fra atmosfæren, men kan også tilføres gjennom ulike tekniske løsninger. Behov for tilgang på oksygen i akvariet er avhengig av fiskens metabolisme og hemoglobins evne til å binde oksygen, hvilket ofte gjenspeiles i fiskens naturlige levevis. I tillegg vil nedbrytning av organisk avfall og mikroorganismer i vannet forbruke oksygen, og i varme perioder kan dette oksygenforbruket redusere tilgjengelig oksygen for fisken betraktelig.

Nivået av løst oksygen må holdes over visse minimumskrav for å dekke fiskens metabolske behov, og maksimal løselighet av oksygen i vann er en funksjon av flere variabler som atmosfærisk trykk, temperatur og salinitet for å nevne de mest sentrale. Er tettheten i akvariet høy, kan økt metabolisme i forbindelse med kraftig stress eller fôring gi perioder med lite løst oksygen tilgjengelig for fisken og fremkalle stressreaksjoner og mildere hypoxi som er en tilstanden hvor kroppens indre organer mangler oksygen.

Blir tilgangen på løst oksygen lav kan det resultere i en redusert helsestatus, respirasjonsforstyrrelse, vevshypoksi, nedsatt bevissthet og økt dødelighet. I akvariet bør sikkerhetsmarginen i tilgang på oksygen kunne motstå effekten av temperatursvingninger, økt svømmeaktivitet, overfôring og CO2-økning

Karbondioksid
Fisken er vanligvis selv den største bidragsyteren til CO2 i vannet. Høye konsentrasjoner av CO2 kan forårsake dannelsen av kalkavleiringer i nyrene. Akutt dødelighet som følge av CO2 kan oppstå ved 20-100 mg CO2?L. I vann vil det meste av CO2 løse seg opp til bikarbonat og karbonat avhengig av pH’en. Det skal vises stor forsiktighet i plutselige forandringer i mengden løst CO2, da dette har stor effekt på pH’en i blodet til fisken. Blodet til fisk vil innstille seg i likevekt med partialtrykket av CO2 i vannet, og økt CO2 i vann vil følgelig passere fiskens gjeller og øke CO2 i blodet. En slik økning av CO2 vil redusere pH i blodet og Bohreffekten vil redusere hemoglobinets kapasitet til å frakte oksygen.. Høye CO2 nivå kan bedøve fisken og resultere i dødelighet.

Gassovermetning
Løseligheten av gasser i vann reduseres med økende konsentrasjon av løste stoffer (eks. salter), økt temperatur og redusert trykk. Endres de fysiske parameterene til vannet slik at mengden gass som kan holdes i løsning reduseres og samtidig forhindres fra å frigi denne overskuddgassen til atmosfæren, blir vannet gassovermettet. Temperaturendringer, luftlekkasje på sugeside av sentrifugalpumpe, blanding av vannkvaliteter med forskjellig temperatur osv. kan føre til gassovermetning av vannet. Det er vist at gassovermetning til 102-103% kan skape problemer for fisk .

Blodet til fisk er i likevekt med vannet, og gasstrykket i vann vil gjenspeile seg i fisken. Er gasstrykket i fisken større enn summen av hydrostatisk trykk, vevstrykk og blodtrykk, vil det dannes gassbobler i sirkulasjonssystemet. Gassboblene er lett synlige i huden, og kan observeres rundt munn, i ganetak, mellom finnestrålene og i øyet. Blokkeringen av sirkulasjonssystemet resulterer i vevsnekrose, emboli og økt dødelighet.

Nitrogen i form av bakterielt nedbrutt ammonium til nitritt (NO2-) og nitrat (NO3-), ekskresjonsprodukt som ammoniakk (NH3) og ammonium (NH4+) og som løst gass (N2) kan alle bli et problem for fisk i et akvarium. Ammoniakk utgjør brorparten av det metabolske nitrogenavfallet til en fisk, og reagerer med vann og danner ammonium. Ammonium og ammoniakk representerer ikke noe reelt problem så lenge vannutskiftningen/fiter er tilpasset biologiske belastningen i akvariet. Ammoniakk er giftigere enn ammonium, men blir først et problem ved høy pH .

Det er også viktig å kontrollere at nivået av natrium ion (Na+) ikke blir faretruende lavt, da dette kan hindre NH4+/Na+ ioneutvekslingen over gjellene.
I et biologisk filter omsetter de nitrifiserende bakteriene nitritt og nitrat, hvor nitritt utgjør en potensiell miljøtrussel for fisken. Anbefalt grense for nitritt er under 0,5 mg?L-1 og ammoniakk under 0,02 mg?L-1. Bakteriesammensetningen i biofilteret må bestå av to autotrofe bateriegrupper, Nitrosomonas som omsetter ammonium til nitritt og Nitrobacter spp. som kan detoksifisere nitritt til nitrat. Hele nitrifiseringsprosesen bruker 4,6 g oksygen og 0,14 ekv. alkalitet for hvert gram ammonium som oksideres til nitrat. Det er derfor viktig å holde kontrollen med mengden løst oksygen og pH ved bruk av biofilter. Vannet fra et biofilter er oksygenfattig på grunn av den bakterielle nitrifikasjonen og må luftes eller bobles med oksygen eller luft.

Salinitet
De fleste marine og ferskvannsfisker er strengt stenohaline, og tolererer kun små variasjoner i saliniteten. Arter som lever i estuariene ( f eks i elvemunninger og andre typiske brakkvannsområder med varierende salinitet) er ofte euryhaline og tolererer relativt store variasjoner i salinitet. For fisk som er stenohaline vil selv små endringer av saliniteten medføre utfordringer for fiskens osmoregulering og medføre stress eller økt dødelighet.

Metaller
Tungmetallene kan komme fra berggrunn eller fra galvaniserte eller koppernaglede innretninger i oppsett eller fra rørledninger. Tungmetaller er mere giftig for fisk enn for mennesker og er først og fremst et problem i ionefattig og surt vann. I alkalisk og ionerikt vann vil metallene stort sett felles ut, men det er ingen garanti for at vannet ikke representerer noen helsefare for fisken.
I Sør-Norge er vannet stort sett surt som følge av sur nedbør og sure bergarter, hvilket kan gi en forholdsvis høy andel av løste metaller i ”kran vannet” som er giftig for fisk.

Temperatur
Ved siden av oksygen er temperatur en av de viktigste faktorene som har stor effekt på vannkvaliteten og fiskens helse og fysiologiske tilstand. En økning i temperaturen øker metabolismen hos fiskene samtidig som vannets bærekapasitet for løst oksygen reduseres. I tillegg har temperaturen stor innvirkning på enzymaktiviteten og proteinsyntesen av ulike enzymer. Hos fisk vil metabolismen alltid være et produkt av vanntemperaturen, men det kan være stor forskjell i akutt og kronisk respons på temperaturforandringer i fiskens miljø Temperaturforandringer kan tolereres over en lengre periode, men er overgangen brå, vil fisken stresses og akklimeringen kan ta fra 24 timer til 1 måned.

Partikkeltetthet
Avhengig av størrelse, egenskaper og konsentrasjon kan løste partikler i vannet utgjøre et betydelig problem for fisk . Toleransen ovenfor løste partikler er også relatert til art. Partikler kan blokkere gjellene og hemme gjellenes funksjoner og/eller skade gjellene. Det er lite dokumentasjon for å kunne sette en øvre grense for partikkeltetthet i vann til fisk.


Henger du fortsatt med har du nok forstått at vannkjemi er både spennende og utfordrende. Det er heller ikke enkelt å sette opp de maksimale verdiene for de ulike arter da dette ikke er kjent,. Mange fangst stasjoner oppgir for eks ikke riktig fangst lokasjon, trist men forståelig. (Du ville heller ikke fortalt ”alle” om din ynglingsfiskeplass.)

For fisk som er stenohaline, for eks fisk fra Tanganika sjøen tror jeg det er meget viktig å holde de optimale verdiene til. Dette da denne sjøen er meget gammel (ca 35 mill år), har vært isolert lenge og i tillegg har meget stabile vannverdier gjennom hele års syklusen.

Kilden for teksten er fra Trond Brattelid og oslovet.veths.no
Dette ble hvis for langt. Skal legg dette ut som en artikkel heller.

Og da lærte også jeg at det ikke fungerer med større eller mindre enn tegn. Takk for det, Kine Kristine.
Hei Nils

Takk for et kjempefint og lærerikt innlegg som gikk på sak.
Ha en flott dag.
Nils Vollstad
Dette ble hvis for langt. Skal legg dette ut som en artikkel heller.


Kan det være at du har brukt "krokodilletegnet"? Da forsvinner alt etter tegnet
Til mona og skywalker. Har enormt med respekt for dykk som akvaristar, og de er ein enorm ressurs på dette forumet. Men her meiner eg de begge har tråkka i salaten.

Trådstarer lurer på om nokon kan svare på kva fisken "føler" altså korleis den har det inni seg om han lever i vannverdiar som han ikkje tåler. Han veit jo at fisken ikkje har det bra, han vil berre utvide sitt kunnskapsfelt når det gjeld fiskebiologi/anatomi.

Det hjelper absolutt ingen at de kjem og seier at det er feil å holde fisk i vannverdier som fisken ikkje toler. For det gir jo trådstarter inntrykk av at han veit.

Denne tråden er for min del, den tråden som har tatt opp dei mest interessante spørsmåla i mi tid her inne (2-3 år). Og han hadde eit enormt potensial. Synd det vart øydelagt av beskuldingar og tolking av opningsinnlegg.

Kan ein ikkje svare på spørsmål som blir stilt, bør ein ikkje svare i det heile tatt.
ja ja AF lever opp til sitt rykte, enig med Mona her....
Du er kjapp til å plukke opp rykter, Helge.
Nils Vollstad
Skal legge dette ut som en artikkel heller.
Det bør du fremdeles gjøre, Nils...
Bra innlegg Nils Vollestad! Dette var veldig interessant lesning for meg, og jeg synes det er flott du lurer/spør om dette julnil! Dette hadde jeg og sikkert andre mye nytte av å lære mer om!

Den der likte jeg, Nils Vollstad!!
Håper du legger den som artikkel, slik at den ikke forsvinner i trådjungelen.

Dette er et tema der jeg synes jeg bare har lært hvordan ting skal være, men ikke hvorfor det skal være slikt.

Hva med fisk som har så stor spennvidde i ønsket verdier. Har listet opp en del fisk i innlegg nr 23, men tar en av dem her:

Øreål vil ha en pH på 6-8, og en GH på 5-19
Det som er så forvirrende, er at den tåler alt fra ganske surt til basisk, og både hardt og bløtt vann.Dette er jo "motsigende" verdier, så hvorfor tar ikke fisken skade av å være å så forskjellig type vann?
Hvorfor er disse verdiene satt, er de korrekt, eller er det en standardverdi som er kommet inn?
Eller kan det være slik at disse artene er funnet i både hardt vann med høy pH, og bløtt vann med lav pH?

Og en annen ting jeg lurer på: er det slik at bløtt vann og lav ph henger sammen, og hardt vann og høy pH henger sammen?
Kunne jeg f.eks holdt øreålen i et kar der pH er 6.5, og GH er 15?
Blir det helt feil??
Eg synes det er svært interessante spørsmål trådstarter stiller, men eg mener egentlig at de ikke direkte kan besvares, siden en fisk ikke nødvendigvis er en "fisk".

Enkelte arter går gjennom store endringer i vannverdiene i løpet av året, men det betyr ikke at fisken ville overlevd i et lengre tidsrom i ekstremverdiene.

L204 blir stadig vekk nevnt i utenlandske fora som en kandidat til Tanganyikakar, men eg tror egentlig ikke det hadde vært så smart på sikt, selv om den beviselig er blitt fanget i pH8,4.
For meg er det naturlig å tenke at fisken gjennom evolusjon er tvunget til å takle skiftende vannverdier, ellers hadde ikke arten eksistert; i hvert fall ikke på det stedet.
Personlig er eg flink til å jobbe med hendene under iskaldt vann, men ikke særlig lenge...

Videre er det naturlig for meg å tro at arter som lever under tilnærmet stabile verdier året rundt vil være svært sårbare på sikt over grove forandringer i vannverdier, da fiskene evolusjonsmessig ikke er forberedt på å takle slikt.
Hvorfor bruke energi på noe du aldri møter?

Det "osmotiske problemet" er velkjent, men eg mener å ha snappet opp at hold av fisker i feil hardhet kan gi nyreskader.?

Angående "pH6-8": dette betyr ikke at eg ville holdt "pH5,5-6" sammen med "pH6-8" i pH6, selv om de har en fellesnevner.
Dessuten er vel pH6-8 en form for standardsvar...

Dette ble rotete, og eg har ingen kunnskap om emnet, men slik er det nå eg ser på det.

Edit1: julnil kom i mellom...

Edit2: julnil, de siste spørsmålene finner du lett ved å søke; ingenting for denne tråden...


Først av alt, takk for hyggelige tilbakemeldinger. Og ja Donald du har et vektig argument når du hevder at "siden en fisk ikke nødvendigvis er en "fisk"." Det er klart at med 30.000 ulike arter er det fisker som er meget spesialiserte og fisk som er mere en generalist.

Men som det også er løftet frem i denne saken er det vanskelig å diskutere dette uten å møte begrepet “dyrevelferd”. Dyrevelferd handler om dyrets livskvalitet og kan rangeres fra god til dårlig, men på samme måte som for eksempel begrepet “lykke”, er dette et begrep som ikke kan defineres eller graderes entydig. Den engelske Brambell Committee laget i 1965 fem kriterier (“The five freedoms”) for god dyrevelferd for pattedyr som fortsatt er like aktuelle:
1. frihet fra sult, tørst og feilernæring
2. frihet fra unormal kulde og varme
3. frihet fra frykt og stress
4. frihet fra skade og sjukdom
5. frihet til å utøve normal atferd

Senere har både forskere og filosofer prøvd å videreutvikle og gi dyrevelferdsbegrepet et operasjonelt innhold. Disse definisjonene kan grupperes i tre ulike synsvinkler, hvor man vektlegger ulike aspekter av dyrs livskvalitet:
• Dyrets biologiske funksjon: velferden er god når dyret kan tilpasse seg de eksisterende miljøforholdene og opprettholde god helse og kroppsfunksjon.
• Dyrets subjektive mentale tilstand: velferden er god når dyret føler seg bra, er fri for frykt og negative opplevelser, og har tilgang på gode opplevelser, som for eksempel samvær med dyr av samme art.
• Dyrets naturlige behov, bygger på antagelsen at dyr har en indre biologisk natur de trenger å utrykke, og velferden er god når de får leve ut sine naturlige artstypiske atferdsbehov og -repertoarer.

Siden kunnskapen om subjektiv opplevelse og naturlige atferdsbehov er svært begrenset når det gjelder fisk, har fokuset på “fiskevelferd” stort sett vært rettet mot “biologisk funksjon” og hvilke kriterier som må fylles her. Det er viktig å understreke at velferdsnivået alltid må relaterer seg til individet og ikke måles som et gjennomsnitt i en gruppe fisk.

Begrepene lidelse og stress
Det har det pågått en debatt om fisk kan føle smerte. Noen fagmiljøer mener at fisk ikke kan lide eller være bevisst sine lidelser på grunn av manglende hjernestrukturer. Nyere forskning viser imidlertid at for eksempel regnbueørret er rikt utstyrt med smertereseptorer og nerveforbindelser til hjernen, og viser langvarige atferdsmessige tegn på lidelse når de utsettes for antatt smertefulle påvirkninger.

Har fisk en bevissthet vedrørende egne lidelser? At fisk har bevissthet forutsetter at de har kognitive ferdigheter tilsvarende andre høyerestående dyr. Dette kan belyses ved å teste hvordan lært informasjon er lagret. Enten som stimulus-responsatferd, der dyret reagerer ubevisst på et stimulus (reflekshandling) eller gjennomfører en rutine med etter et fast atferdsmønster. Alternativt lagres det på en måte som tillater selektiv oppmerksomhet til indre og ytre stimuli, viljestyrt gjenkalling av minner, forventninger og målrettet aktivitet, og som gir rom for en fleksibel atferd og adaptive responser. Flere forsøk indikerer at ulike fiskearter har den siste typen læring som er karakteristisk for bevissthet. Det er også neuroanatomiske, farmakologiske og atferdsmessige undersøkelser som kan tyde på at fisk opplever affektive tilstander på lignende måte som firbente virveldyr.

Stress er et begrep som blir brukt i mange ulike sammenhenger. Når det gjelder fisk snakker vi vanligvis om akutt fysiologisk stress og de indre hormonelle og biokjemiske reaksjoner som skjer i fisken når den blir utsatt for en miljøforandring i en eller annen form (fysisk, kjemisk eller biologisk endringer). Fisk har fysiologiske stressresponser tilsvarende pattedyr og kan mestre akutt stress ved å skille ut stresshormoner. Disse setter i gang prosesser som for eksempel stimulerer oksygenopptak og mobiliserer energi til fysisk aktivitet, og gjør fisken i bedre stand til å mestre utfordringen (kamp eller fluktreaksjoner).

Dersom fisken over lang tid blir utsatt for miljøforhold den ikke mestrer blir stresset “kronisk”. Over tid truer dette fiskens liv og helse. Kronisk stress fører til maladaptive reaksjoner (reaksjoner, atferd og holdninger til en situasjon som innebærer sviktende eller forstyrret tilpasning) i form av endret atferd og redusert appetitt, immunforsvar og reproduksjonsevne, nedsatte barrierefunksjoner (vevskader i hud, tarm, gjeller) og økende osmoseproblemer. Det er ikke nødvendigvis direkte sammenheng mellom akutt stressrespons og velferd. Symptomer på langvarig kronisk stress må derimot sies å være klare indikatorer på dårlig velferd.

Kunsten å holde balansen
I akvariehobbyen vil det kunne oppstå et kompromiss mellom fiskens og akvaristens behov. I akvarier påfører vi fisken ekstrabelastninger, som høye tettheter, endringer i vannkjemi, håndtering og sykdomsbehandling, som kan overskride hva det fysiologiske systemet greier å kompensere. Fisken har heller ingen muligheter til å velge hva den skal spise, og ernæringsmessige svakheter i fôret vil få konsekvenser for fiskens velferd og helse.

Alle fiskearter er evolusjonsmessig tilpasset et gitt livsmiljø, for eksempel når det gjelder temperatur og saltholdighet, der noen kan tolerere store miljøvariasjoner (for eksempel gullfisk) og andre svært små (for eksempel tropiske korallrevfisk).

Ugunstige forhold kan takles i en begrenset periode ved å forbruke kroppens ressurser, men de skadelige effektene av stress øker raskt når toleransegrensene for akklimatisering overskrides. Særlig i ytterkantene av toleranseområdet vil de skadelige effektene av stress øke eksponentielt bare ved små endringer i miljøet. Akvariehobbyen består da ofte av å holde en positiv balanse mellom på akvariestørrelse og det teknisk utstyr for å holde vannverdiene optimale og fiskens krav. Opererer man med feil eller små marginer har det lett for å tippe feil vei både for fisken og akvaristen.

Kilde; Juell og Kristiansen, KYST OG HAVBRUK 2005.
Langt, men veldig bra innlegg av Nils. Håper vi kan begrave stridsøksen nå julnil. Og at vi kan fortsette å dyrke vår felles interesse innen akvariehobbyen. Afrikansk fisk. Jeg virkelig håper du kommer til å vurdere et rent riftsjø akvarium eller et kansje mere Kongo eller Vest Afrikansk akvarium. Tror både du og fisken vil sette mere pris på det. selv om selskapsakvarium blir sett på som en nybegynner greie så er det lettere å få til et velfungerende biotop akvarium en et selskapsakvarium.
Jeg har ingen stridsøks hevet, så det skal vi nok få til, Skywalker

Planen var aldri noen prinsesser, men plutselig var de der...
Det som er min plan, er et afrikansk kar (bikir, øreål, afrikanske sommerfugler, paletter, akfrikansk klatrefisk), men så kommer alle turistene å blander seg inn (ancistrusene, SAEne, kuhliiene) som jeg liker. Og på toppen kom prinsessene....

Jo, jeg vet at jeg egentlig burde hatt disse delt opp i tre kar, men de er nå ikke det. Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg vil gjøre med hvilke arter enda, det må jeg finne ut av. Som nevnt så er det ikke bare å slenge ut en annonse her oppe med, da det ikke er så stor omrøring i akvariemiljøet dessverre. Har du en fisk du ikke ønsker lengre i karret, så er den ikke solgt innen noen uker kan man si....
Junil, jeg syntes at det er en god tråd du startede, en tråd som mange af os nybegyndere sikkert godt kan følge dig i.
Jeg syntes faktisk også at svarene fra Nils besvarede mange/alle af mine tanker, måske også dine?
I alletilfælde vil jeg gjerne sige tak til Nils for svarene, selvom det ikke er min tråd. hehehe
(Ikke at andres svar ikke "gav" mig noget, Nils´ svar, besvarede bare alle mine spørgsmål på én gang)
Og så vil jeg ikke "overtage" din tråd længere Junil Håber også du har fået svar på dine tanker.

Okay, lige et opstød også :-/
Se hvor nemt det kan være at give et godt svar uden at være negativ samtidig med? altså ikke mit men Nils´.
"Se hvor nemt det kan være at give et godt svar uden at være negativ samtidig med?" Så enig så enig. Istedenfor å legge verste mening i et utsagn for så å hogge til i burde man heller ta lærdom av Nils her.

Ha en god dag.
Tilfeldig bekjentskap
© RHD
Reklame for plussmedlemskap