Hvordan senke fosfat, og samtidig øke nitrat?


for en stund siden fikk jeg BGA i karet. mistenkte høyt fosfat, siden det ikke var utslag på nitrat. kjøpte en fosfattest, men den viste ikke utslag.

antok jeg bare hadde uflaks, og fortsatte med de samme rutinene jeg hadde, som er 30% vannbytte i uka. etter en stund, oppdaget jeg at fosfattesten gikk ut på dato for 7 år siden !

bestilte ny og fresh jbl- dråpetest, som ankom i dag. den ga et helt annet resultat, ja. det var så blått at den sprengte scalaen. samtidig, nesten ikke merkbar nitrat. skiftet 60 % vann, og skal fortsette med hyppige bytter til fosfaten er på normalt nivå.

karet er 112 l. filtrering: eheim 2224. av fisk har jeg 2 unge L 144, 6 unge corydoras adolfoi, og 7 rød fantomtetra. coryene får en tetra tabimin i døgnet, mallene en pleco waffer, og tetraene en svært liten klype fôr om dagen. ( gir også annet fôr som variasjon. har bare forenklet litt). har mye lys; 4x 24 w t5. lysrørene har en K på 10000. daglig lysmengde ca 9 timer. karet har gått i 5 mnd.

andre vannverdier: ph 7.5, gh og kh 1, ammoniakk og nitritt 0. kranvannet har 0 fosfat.

jeg gir tropica aquacare som næring 1 gang i uka. denne inneholder hverken fosfat eller nitrat.

er det noen som har en formening om hvorfor jeg har så mye fosfat, og samtidig ingen nitrat? med så hyppige vannskifter jeg nå må ta, vil nitratet ligge på 0,0. det er jo ikke ønskelig. så hva kan jeg gjøre for å høyne dette? finnes nitrat i rein form, og hvor kan dette evt. kjøpes?

jeg lurer også på hvor stor konsentrasjon av fosfat fiskene tåler? har ikke merket tegn til ubehag hos dem. spiser og oppfører seg normalt.

Feilmåling
Her har jeg dummet meg ut, driti på draget og bæsjet på leggen.

nye målinger viste knapt utslag av fosfat. dvs. det enorme utslaget jeg fikk ved første måling må ha vært en feilmåling. er temmelig sikker på at jeg utførte testen riktig. men det jeg tror har skjedd, er at jeg tok feil skrukork da jeg rystet glasset. altså at jeg tok lokket til pulverglasset, sånn at det ble for mye pulver i testglasset.

uansett årsak til feilen, har jeg lært at jeg må ta en ny test om resultetet blir så merkelig som det jeg fikk.

men jeg var på en måte innstilt på at jeg hadde for mye fosfat, siden jeg sliter med bga. hadde nesten håpet på det, slik at jeg hadde en " diagnose" jeg kunne jobbe med. nå har jeg altså ikke det, og skjønner ikke hvordan jeg skal bli kvitt disse bakteriene. noe annet jeg ikke skjønner er hvorfor jeg har så lite nitrat. jeg må vel kjøpe en plantenæring som inneholder nitrat kanskje?

skjønner godt at ingen svarte på det første innlegget mitt makan til koko problemstilling.

superconstanse
men jeg var på en måte innstilt på at jeg hadde for mye fosfat, siden jeg sliter med bga. hadde nesten håpet på det, slik at jeg hadde en " diagnose" jeg kunne jobbe med. nå har jeg altså ikke det, og skjønner ikke hvordan jeg skal bli kvitt disse bakteriene.

Mørkelegging, kanskje?
har kjørt ganske lite lys, og hatt dager helt uten. men er redd plantene ikke vokser, og da får jo bakteriene mindre konkurranse igjen.

en annen ting er at jeg har veldig mye lys ( 4x 24 w t5 ) fargespekteret er litt feil ( 10 000 k ). vet ikke hvilken innvirkning dette har på bga. kanskje jeg bare skal bruke det ene armaturet en stund, og se om det skjer noe.
Bga nå igjen...
Jeg er ingen ekspert, men jeg har skjønt at alt henger sammen med alt. Hehe.
I mitt Malawi-kar kom BGA på det samme stedet igjen og igjen. Jeg tror dette skyldes hovedsaklig følgende forhold:
- For mye organisk avfall i sanden (som jeg ikke klarte å bli kvitt ved slamsuging før nå nylig)
- Strømforhold. De kan oppstå på steder der det er dårligere sirkulasjon enn ellers. Dette tror jeg var sterkt medvirkende for meg, slik som jeg hadde fylt akvariet med kalkstein.
-Manglende konkurranse fra planter - det var ingen som overlevde i dette karet.

Dersom du skal sette opp et nytt innebygd kar, så ville jeg sett fram til den dagen, og foreløpig prøve å redusere de nåtidige plagene med kort belysningstid, hyppige vannbytter og grundig slamsuging. Men dette vet du jo sikkert, og gjør kanskje allerede. Har du nok hurtigvoksende planter? Hornblad skal visst være særlig fint mot BGA.

Ellers har jeg lest at BGA sjelden liker seg godt i kar med lav pH. Løp og kjøp røtter...
Når man fjerner BGA med mørkelegging, er det viktig at det er HELT mørkt i de tre dagene det tar. Type fremkallingsrom (mørkerom)-mørkt og gjerne enda mørkere.

Altså er oppskriften slik (hvis jeg husker/forstår den rett): Sørg først for god sirkulasjon (og kanskje bobler) i vannet fordi råtnende BGA kan sluke oksygen. Fjern/skru av alt av lys i forbindelse med akvariet, og dekk til akvariet med svarte søppelsekker, gjerne i to lag. Sørg for at hver eneste lille sprekk er tettet igjen. Ikke rør karet (ikke tenk på det engang) på tre dager. Hvis søppelsekkene lå tett nok, skal da BGA være døde alle sammen. Så fjerner du søppelsekkene og slamsuger.

Jeg har ikke prøvd dette selv, men har hørt at det skal være djevelsk effektivt.
Jeg tror nok kampfisk har et meget godt forslag..
Og jeg leste nylig at BGA er nitrogenfikserende, dvs at disse svinske organismene ikke er avhengig av nitrat i akvariet; de kan omdanne nitrogengassen som er løst i vannet til sitt eget bruk. Så det spiller kanskje ikke så stor rolle hvilke verdier du har på nitrat, men fosfat er derimot kanskje det som betyr noe.

Ville tatt operasjon mørkelegging. Og satset på de plantene som overlevde Lykke til..
takk for gode svar

da mørklegger jeg akvariet i dag, og hornblad skal inn. ganske snart skal jeg sette opp co2- anlegg, så da får jeg senket ph også.
Det er ikke uvanlig å finne akvarier med høyt fosfatnivå samtidig med lavt nitratnivå. Dette henger sammen med at fosfater har en pH-buffrende virkning og er dermed ingrediens i en del pH-stabiliserende remedier. Nå tror jeg ikke du bruker det, men problemstillingen er jo høyst relevant.
Tilfeldig bekjentskap
© Joanna & Pål
Reklame for plussmedlemskap