Elektrisk ledningsevne

Jeg lurer på om det er mange akvarister der ute som måler
elektrisk ledningsevne i akvariene sine?

Leser ofte at de som er ute på fiske fangst, måler temperatur, ph og elektrisk ledningsevne på fangstplassen.

Har også sett et Fluval G filteret har innebygget måler for dette. Og at flere nettbutikker
selger måleinstrument for elektrisk ledningsevne.

Jeg lurer også på hva det har å si for fiskenes trivsel (vannets elektrisk ledningsevne)
f.eks på linje med de andre vannverdier vi akvarister er opptatt av.


hilsen
RHD
Er vel viktigst hvis man har saltvannsakvarie eller bruker RO vann.
Tom C oppgir gjerne ledningsevne i MicrSsiemens pr cm i vannet der han fanger fisk og er en klart bedre mann til å svare. Han er kanskje temmelig opptatt etter å bare ha vært hjemme en drøy uke, så jeg drister megi mellomtiden til å foreslå at ledningsevne indikerer mengden oppløste salter i vannet. Trolig lettere å måle med et apparat enn å tukle med dråpetester ute i jungelen.
MicroSimen's... jeg trur jeg tar denne. Det er hvordan jeg "reiter" smaken på vannet. Det er selvsagt bi-smak/ettersmak/farge som sjekkes mm. Er det bra nok for meg, er det bra nok for andre...
MicroSimen's... jeg trur jeg tar denne. Det er hvordan jeg "reiter" smaken på vannet. Det er selvsagt bi-smak/ettersmak/farge som sjekkes mm. Er det bra nok for meg, er det bra nok for andre...
Da følger jeg opp med: når og hvorfor vil man måle dette?
Vi hobbyakvarister kjøper gjerne tester for pH og nitritt. pH-testene gir oss sjelden noen overraskelser, og nitritttesten avslører generelt egen dumskap. Nitrattest er sjelden nevnt som et "må ha", men den testen er ihvertfall bedre å ha enn de førnevnte.

Microsiemens som praktisk måleenhet kan umiddelbart synes som en jålegreie, men det er faktisk ikke det. Selv om man har aldri så gode testresultat i sine kar angående hardhet, pH og nitritt , så vil det være umulig å drette enkelte mallearter.

Det kreves mer enn godkjent fra JBL


530
Trolig lettere å måle med et apparat enn å tukle med dråpetester ute i jungelen.

Dråpetester fanger ikke opp slike verdier.
Eg måler ledningsevne i karene mine og det er utrolig nyttig i akvariehverdagen min. Ledningsevnen formidler kor "belastet" vannet er med ukjente stoffer som mineraler, organiske forbindelser, evt. miljøgifter osv. Eg bør ikke alltid å vite kva "det" er men bare at "det"er i vannet. 3 eksempler.
1. Eg bruker regnvann for de fleste akvariene mine med oppsamling fra hustaket. Måler eg under 30 µS/cm er vannet godkjent for akvariebruk, mellom 30 og 50 µS/cm vurderer eg det med andere test og over 50 µS/cm kommer dette vannet ikke i akvariene mine. Ved sterk og langvarig regn er verdiene hos meg best med 0 - 20 µS/cm. Snittet over alt ligger på litt over 20 µS/cm. Dårligaste verdiene har eg ved regn og storm fra vest med over 250 µS/cm! Men dette var ikke pga. miljøgifter, her var det en del mineraler fra havet med i regnvann.
2. Eg salter opp med forskjellige mineraler for å tilpasse vannet til de forskjellige akvariene og her bruker eg konduktiviteten som målestokk. Bierekene får 250 µS/cm, Tiger 400 µS/cm, Kardinal ca. 500 µS/cm osv.
3. Når konduktiviteten stiger i akvariene med 20% er det høgaste tid for vannskift.
Takk for svarene.

Da er jeg fristet til å kjøpe meg en slik måler.

Hilsen
RHD
Tilfeldig bekjentskap
© Holger Lockertsen
Reklame for plussmedlemskap