Nitritt i akvariet - hjelp til "diagnostisering"?

Har siden oppstart (6 mnd siden) håpet jeg skulle slippe å poste en tråd som denne, men neida, jeg skulle visst ikke få slippe unna problematikken :-S

For et par dager siden oppdaget jeg at en av kulefiskene svømte litt "hysterisk" langs bakveggen. Hun er skvetten og gjør ofte dette når jeg tar av gardina eller hvis jeg kommer for brått på, men det pleier å gå fort over. Nå gikk det liksom ikke over, samt at en kule til virket stressa, så jeg ble mistenksom. Jeg målte vannverdier, og oppdaget at NO2 var svakt rødlig på JBL-dråpetesten, mellom 0,02 og 0,05. NH3=0 ifølge Tetra-test. pH, temperatur osv. som normalt. Vannskifteopplegg ble igangsatt.

I dag oppfører alle kuler og reker seg noenlunde rolig. Jeg ser ikke noe tegn til sykdom, som f.eks. hvitprikk, hvilket kuler svært lett kan få ved stress. Ei heller noe gisping i overflata eller annen rar oppførsel eller ytre tegn. NO2 er i dag gul, men fortsatt litt gulere enn den lyseste gule på skalaen. NH3=0. Må vel bytte vann i dag også.

Det jeg lurer på er hva årsaken kan være til at det nå ble nitritt. Jeg er redd for at det er noe som ligger og "ulmer" noe sted.

- Alle fisk og reker er gjort rede for, de lever. En reke har byttet skall i dag.
- Sandsneglene vet jeg ikke om lever eller ei, de viser seg jo ikke.
- Jeg har fôret som normalt før dette skjedde (kontrollert fôring pga glupske fisk uten magemål).
- Jeg har ikke renset filteret eller gjort noe annet "unormalt", utover å ha:
- Fjernet noen planter og plantet noen nye. De jeg fjernet var imidlertid i ferd med å smelte etter en algebehandling med karbodusj. Kan denne smeltingen ha vært nok til å utløse problemet, evt. også pga litt roting i substratet ved fjerning/planting (har aldri fått nitritt av planting før!) + at jeg har satt inn noen flere gjødselkuler?

Er det andre årsaker jeg kan/bør lete etter? Bør jeg åpne filteret og sjekke tilstanden, evt. bytte filtervatt hvis denne er veldig gjørmete? Det kan ha gått endel dødt plantemateriale, algegrums etc. inn der i det siste.
Tipper det er roting i bunnlaget som er årsaken. Nå er jo dette veldig lave verdier, og burde ikke gjøre noen skade på så kort tid...særlig hvis du tar et vannbytte. Særlig med næringskuler i bunnlaget kan dette skje, men ellers også. Litt plantedeler burde ikke tippe nitritten...det er slikt som finnes titt som tett.

En annen ting er at det kanskje er et lite signal om at filteret ikke kjører optimalt...enten er det litt underdimensjonert, eller så er det mye grums der. Ta en filtersjekk, du....det burde holde å kikke oppi der. Du ser om det er mye gjørme på toppen.
Jeg oppdaget at endel av de næringskapslene har kommet opp av bunnlaget og ligger delvis oppå som blanke hylster, og endel av de gule kulene som var inni ligger også oppå substratet. Hvilken betydning har dette? Skjønner ikke helt hvorfor de popper opp.

Jeg skal ta en kikk nedi filteret. Ellers syns jeg det er litt rart hvis filteret skulle være underdimensjonert? Eheim pro 3 250/2071 til 112 liter med så få og små fisk og reker - burde ikke det holde da? Har jo holdt til nå, ihvertfall. Jeg holder en knapp på grums, men vi får se
Hvis kapslene kommer opp, har du nok ikke lagt dem langt nok ned. De må helt til bunns og mest mulig under planten. Det kan være de som skaper litt ekstra ammoniakk, for de har jo nitrogen-forsyning.

Jada, filteret burde holde i massevis. Jeg trodde du hadde noe innvendige greier...vet ikke hvor jeg har den tanken fra. Men hvis du ikke har åpnet det ennå, etter 6 måneder, kan det hende det er på tide
Akkurat, ja, det virker rimelig. Da er de kapslene mulige syndere.

Jeg åpnet Eheim-filteret da jeg skulle kickstarte det innvendige filteret til sneglerekekaret, så sikkert der du har det fra med innvendig filter Det var i slutten av mai, så da fikk jeg rensa litt oppi der. Men da var jeg veldig overrasket over hvor lite grums og skitt det var oppi der. Det jeg ikke gjorde da, var å skifte filtervatten (jeg bare skylte den), og jeg lurer på om den kanskje skulle vært skiftet litt oftere enn... null ganger? Hehh...!
Tja, hvis du har platene, er det greit å bytte. Jeg bytter og skyller sånn omtrent annenhver gang. Filteret (Eheim eXperience 350) i Mallekaret, som har gått siden helt i starten av november, åpnet jeg først i forrige uke...og da byttet jeg finfilteret. Jeg hard essuten et ekstra finfilter mellom kurvene, altså mellom de mekaniske og de biologiske filtermediene.
Jeg har en bestilling inne på de vattplatene, så da kan jeg evt. skifte snart hvis det ser helt ille ut.

Jeg får sjekke grundig om jeg finner noe mer rotgjødsel i dagen, og fjerne dette helt. De resterende håper jeg holder seg under overflata! Irriterende...

Litt av hvert man må passe på, gitt!
Kuledrøm
Litt av hvert man må passe på, gitt! :-)


Kanskje det...men det styrker min tro på noe jeg svarte i en annen diskusjon (det ble sagt at man gjør akvaristikken for teknisk) : Det det dreier seg om, er gode vaner !
Helt enig, og jeg tror at gode vaner gjerne springer ut av at man forstår hva man holder på med og hvorfor ting skjer - kall det gjerne teknisk, det låter ikke negativt i mine ører, ihvertfall
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap