Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Vannverdier >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Vannverdier
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Bjarne Sætrang © Birgitte Roland
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Høy ph i akvariet, normal i kranvannet. hva er grunnen?
1  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Som overskriften sier har jeg veldig høy ph i akvariet, 9 !! Men i springen har vi 6,5. Hva kan årsaken til dette være? Jeg har ikke kalk i grusen, og har en rot oppi. Akvariet har stått i ca 6 år, ph'en har vel egentlig blitt høyere med tida. Hva i all verden kan grunnen være, og hva skal jeg gjøre?? Fiskene (to scalarer og 6 tetraer pluss ancsistrus) ser ut til og trives utmerket og har levd i flere år. Men da vi skulle kjøpe nye kardinaler døde 7 av ti innen to dager. De i dyrebutikken mente det var pga den høye ph'en. Målte kh/gh for et par år siden, da var den på 3-4. Siste måling viste 0 nitritt.

 
Postet 12.06.2017 kl. 19:19
[Rapportér innlegg]
2 Dette hørtes rart ut...

thankthefishtank
Medlem male.gif
Fra: Trondheim
Er det noe annet i karet som kan øke pH? Da tenker jeg på om du bruker stein i innredningen (kalkstein?), eller om det er noe annet? I teorien kan du vel ta ut det aller meste utenom sanden og plantene og se om du da får senket pH-en.

Ettersom jeg driver med Malawi, så ville en høy pH vært gunstig for meg. Men i dette tilfellet ville jeg lett etter mulige løsninger i hva du har i akvariet. Fjern dekorasjoner, stein - og sjekk gjerne sanden også. Om du tar ut disse ingrediensene og legger de i ei bøtte, og så undersøker du om pH-en stiger i bøtta, da får du sjekket dette.

En annen mulig løsning er at det er noe feil med måleutstyret. Men da høres det rart ut at du får så stor forskjell mellom springvannet og vannet i akvariet.

Kardinalene er vel de som helst ville hatt lavest pH av fiskene som du har beskrevet. Nå vet jeg ikke om du har andre tetra-arter i tillegg, og om disse også er sensitive for pH-en. Perioden når nye fisker skal overføres er nok også ganske stressende for fiskene, slik at de kan være ekstra sårbare da.

Gjeller er det som teller. Lunger er for unger.
 
Postet 12.06.2017 kl. 21:57
[Rapportér innlegg]
3  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Takk for svar! Nei jeg har ikke noen steiner i akvariet, kun en rot som sagt, og et rør i terrakotta. Er det kalk i den? Eller kan det være grusen? Den har sorte, brune og hvite steiner, kjøpt i dyrebutikk i Tønsberg. Men vil gjerne slippe og bytte den...:-/ Har jo masse planter som vokse her og der. Jeg får kanskje ta ut litt grus og ha den i en bøtte sammen med kranvann da, og se om ph'en stiger etter noen dager? Kanskje vi kan bytte akvarievann, hi hi ;-)

Har lest om flere her som har høy ph og noen bruker eddik for og senke den?! Kanskje jeg får prøve det...Sånn ph-senker blir veldig dyrt i lengden, må jo ha så mye av den også. Har forresten en boks med pulver som jeg fikk av ei venninne da hun sluttet med akvariet sitt for litt siden som det står aqua KH+ på, er det noe jeg kan bruke i mitt akvarium/vil det hjelpe på ph'en? Står at den stabiliserer ph, hva nå enn det menes....( Merke; Aqua Medic)
Jeg har bare kardinal og scalare, i tillegg til ancistrus og Siae.

 
Postet 13.06.2017 kl. 10:23
[Rapportér innlegg]
4  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Nå har jeg selv funnet svaret tror jeg...Lot litt akvariegrus stå i en kopp sammen med kranvann fra morgenen idag, målte ph på dette vannet nå, og det var på 9! ( Kranvannet har som sagt en ph på 6,5 til vanlig) Altså må det være noe i grusen som inneholder kalk? Men hvorfor selges dette til vanlige akvarier? Det blir jo den jobben hvis jeg nå skal skifte grus, og ikke har jeg lyst heller, for da blir jo hele miljøet forstyrret. Så da får jeg kanskje prøve eddik..er det å anbefale? Eller er det ingen vei utenom, så jeg må skifte ut grusen? Blir det mye styr med eddik el.l hadde vel det beste vært å skifte grus... :-(

 
Postet 13.06.2017 kl. 17:29
[Rapportér innlegg]
5  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei.
Det aller enkleste er å bytte grusen i en uten kalk.
Ellers vil du få denne evige kampen mot høy ph.

KH + er ment for å ØKE ph, og det har du absolutt ikke bruk for.

Men du sa at akvariet hadde stått i 6 år? Med samme grusen?

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 14.06.2017 kl. 13:15
[Rapportér innlegg]
6  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Ja nå har jeg bestemt for og bytte til sand, så kan jeg kanskje ha noen pansermaller også etterhvert. Selv om det er litt av en jobb...! Kom fram til det jeg også, at det blir et styr og holde den ph'en nede. Og nå er det jo noe og gjøre med det. Ja har hatt akvariet i 6 år, men byttet grus halvveis tenker jeg, det skulle jeg såvisst ikke ha gjort :-/ Men ville ha en litt penere grus....Akkurat, da fikk jeg svar på det med det pulveret da. Er det er ok med ca 6,5 i ph for scalarer, maller og kardinaler? Det er vel det det vil ligge på etter at jeg har byttet ut grusen. Jeg burde kanskje ta vare på halvparten av akvarievannet når jeg bytter til sand, så fiskene ikke får ph-sjokk...?

 
Postet 14.06.2017 kl. 14:57
[Rapportér innlegg]
7  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
sitat av Berit Næss:
Nå har jeg selv funnet svaret tror jeg...Lot litt akvariegrus stå i en kopp sammen med kranvann fra morgenen idag, målte ph på dette vannet nå, og det var på 9! ( Kranvannet har som sagt en ph på 6,5 til vanlig) Altså må det være noe i grusen som inneholder kalk?


Hadde du en kontroll også? Altså en kopp med kranvann uten grus? Det er ikke sikkert at pH fortsatt var 6,5 der heller.

Test to kopper hvis du ikke har gjort det allerede. En med grus og en uten. Hvis kranvannet stiger av seg selv etter tapping, nytter det ikke å bytte bunnlag, og da bør du rett og slett belage deg på å ha fisk som trives i høy pH. Alternativet er å kjempe en evig kamp mot kranvannet ditt, som du er dømt til å tape.

 
Postet 15.06.2017 kl. 09:22
[Rapportér innlegg]
8  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Jeg lot litt kranvann stå et par timers tid uten grus (skal la nytt vann stå til imorgen og sjekke da) , og da var jammen var ph'en 7.5! Men hva i alle dager er grunnen til at ph'en stiger mens det står bare? Det var noe heeeelt nytt for meg. Er det sånn alle steder, eller er det bare noen steder at sånt kan skje?

 
Postet 15.06.2017 kl. 22:14
[Rapportér innlegg]
9  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Testet vann som hadde stått fra igår, og da var ph 8,5-9 ja.....Hva er det som skjer, har noen en god forklaring på det?? Og hva slags fisk er det som egentlig trives i så høy ph? De ser jo ut til og trives de jeg har, men skulle gjerne hatt litt flere kardinaler, ser litt "dødt" ut med bare to scalarer, og 7 kardinaler....

 
Postet 16.06.2017 kl. 11:04
[Rapportér innlegg]
10  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Jeg må komme med enda en kommentar her; fant en lapp i "akvarieskapet" hvor det stod: kh: 20....! Altså er dette også målt, det må være ca tre år siden eller noe. Ph var 8 stod det, så jeg regner ikke med at kh har blitt lavere siden dengang, siden ph nå er på 9.... Gh var 3

 
Postet 16.06.2017 kl. 14:02
[Rapportér innlegg]
11  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Vannverket trøkker nok vannet ditt fullt av vannglass (natriumsilikat) eller lignende for å heve pH, for å spare på rørene.

Når vannet står, luftes overskuddsgassene ut. F.eks. CO2 virker jo som en syre som drar pH ned. Hvordan nitrogen og oksygen oppfører seg er jeg ikke sikker på, men oksygen kalles jo surstoff, så ikke vet jeg? Jeg er ikke kjemiker.

Min erfaring er at det går an å senke pH med f.eks. eikebarkekstrakt, men natriumsilikatet (eller hva det nå enn er) virkre som en buffer og drar pH opp igjen i løpet av noen timer. Når man har senket pH så mange ganger at bufferen er "brukt opp" og pH stabiliserer seg der du vil ha det, så har fiskene gjennnomgått en berg-og-dalbane av pH-verdier som neppe kan være sunt for dem.

Du kan også bruke fosforsyre (typisk ingrediens i pH-minus-produkter som man får kjøpt på akvariebutikken), som ikke senker pH til noe lavere enn 6.5, og dermed kan du ha i masse fosforsyre på en gang, og slippe å sjonglere så mye med pHen. Ulempen med fosforsyre er at alger elsker det, så i praksis er også det en dårlig ide.

Derfor anbefaler jeg at hvis du har sånt vann, og med mindre du har veeeeldig mye tålmodighet, penger, tid, og vilje til å risikere å miste fisk og/eller få akvariet fullt av alger, så bør du la kranvannet gjøre som det vil, og heller satse på fisk som trives i høy pH.

 
Postet 16.06.2017 kl. 14:40
[Rapportér innlegg]
12  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Vel, her har vi brønnvann, så det er nok ikke derfor. Og det med co2 og alt det der...det blei litt for mye for meg rett og slett ;-) Men tusen takk for svar! Jeg har ikke mye av noe av det du nevnte til slutt nei, så da får jeg nok la det være som det er. Har du noen tips ang fisk som trives i det merkelige akvarievannet jeg har da, i høy kH og pH men lav gH? I en 80 liter.

 
Postet 16.06.2017 kl. 18:44
[Rapportér innlegg]
13 Tanganyika-ciklider

thankthefishtank
Medlem male.gif
Fra: Trondheim
Men siden akvariet er på 80 liter, så bør du nok helst begrense deg til noen sneglehuselskere... Dette er små fisker, men de liker høy pH. Styr unna Malawi, akvariet er for lite for disse fiskene.

Gjeller er det som teller. Lunger er for unger.
 
Postet 19.06.2017 kl. 18:42
[Rapportér innlegg]
14  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Takk for svar! Men...hva er sneglehuselskere for noe/navn? Og liker disse også høy kh, eller har ikke det noe og si ? Jeg synes det er litt stusslig med bare to scalarer, litt lite liv liksom.

 
Postet 08.07.2017 kl. 17:28
[Rapportér innlegg]
15  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Jeg leser og leser innlegg opp og ned om vannverdier, men synes det er litt innviklet det der med kh-verdier osv. Er en sånn CO2 regulator/diffuser eller hva det heter noe for akvarievannet vårt? For og få ned både ph og kh? Eller vil det holde med torv? Er det i det hele tatt noen andre her inne som har ph på 9 og kh på rundt 20 og kan fortelle litt om sine erfaringer med det??

 
Postet 08.07.2017 kl. 22:33
[Rapportér innlegg]
16  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Prøv å søke i forumet, jeg har sett før at det opp gjennom årene har vært flere tilfeller av liknende problemer.

Mulig jeg har oversett noe i denne tråden, men tar sjansen på å spørre: Hva slags vanntester bruker du? Strips eller dråper?

Hvis pH og KH faktisk er så høye, så må det nok torvfiltrering eller tilsetning av remedier til (som Kampfisk allerede har tipset om), eller du kan skaffe osmose-anlegg, evt. samle opp regnvann og bruke dette i stedet for eller blandet med kranvannet. Søk gjerne i forumet på disse alternativene, så kan du se om noe av dette passer for deg. Om du heller vil bytte ut fiskene med noe som passer bedre til de verdiene du har i karet, kan du søke i fiskebasen ved å begrense søket mht. pH. Jeg tror ikke pH 9 er særlig bra for scalarer og kardinaler i det lange løp.

 
Postet 10.07.2017 kl. 20:25
[Rapportér innlegg]
17  

Berit Næss
Medlem female.gif
Fra: Undrumsdal
Vannverdiene blei målt i en dyrebutikk, husker ikke om det var dråper eller strips da det er et par-tre år siden nå. Men ph har jeg også målt flere ganger selv hjemme, med dråpetest. Ja...takk for tips, skal leite litt mer her på forumet og se om jeg kommer over noe som kunne være til hjelp :-)

 
Postet 12.07.2017 kl. 18:05
[Rapportér innlegg]