Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Vannverdier >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Vannverdier
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik © Rita Aspevik © Lars Jamne
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Trenger erfaren og hjelpsom akvarist til daglig rådgivning gjennom innkjøring med salmi-metoden, noen som er interessert? :-d (70-liters)
Sider: 1 2 »
1  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Ja, da er man i gang med fiskeløs innkjøring av 70 liters akvarium. Og dess meir man leser, dess meir forvirra blir man. Har prøvd å nøste sammen, men føler eg trenger daglig rådgivning der noen forteller meg ka eg skal gjøre (tilsetning av salmi, bytting av vann, etc.) Har skreve ned "dagbok" siden vi kjøpte karet:

Dag 1: Torsdag
Vasket kar + sand x 4 i karet. (specialsand rådasand M 0,33mm)
Fylte deretter karet heilt opp og tilsatte aquasafe (etter anbefaling dyrebutikk)

Dag 2: Fredag
Karet putra og gikk, tilsatte to planter. Etter ny runde i dyrebutikken blei eg råda aquastart og ectozon. Tilsatte derfor dette og tenkte det holdt med innkjøring 7 dager.

Dag 3: Lørdag
Etter mye lesing på nett kom eg fram til å gjennomføre salmi-metode likavel. Vil gjøre det ordentlig. Vurderte å bytte vann først, men gjorde altså ikkje dette.
Kl 23.30: 2,5 ml salmi (hadde ikkje amoniakktester på dette tidspunkt)

Dag 4: Søndag
Ph kl 18.15: 8.

Dag 5: Mandag
Kl 22.00:
PH 8,5
NH3/NH4: ca 4 (gjorde innkjøp i dag)
29 grader C (skrudd litt ned)

Dag 6 Tirsdag
Kl 15.30
NH3/NH4: ca 4? (synes det er vanskelig å lese nøyaktig av, har tetra dråpetest)
PH: 8 – 8,5
27 grader C


Så i dag føler eg meg litt oppgitt, og skriver derfor innlegget. Er ikkje pH for høg? Og burde ikkje amoniakknivået begynne å synke snart? Har valgt å ikkje kjøpe nitrat/nitritt tester endå, då de allikevel skyter i været de første 2 ukene. På toppen av vannet ligget det i dag et slags oljefilter, som eg leste meg fram til at er forurensning/proteinfilter. Er ikkje akvariet reint nok kanskje, burde eg bytte heile vannet?

Eg er litt rådløs, og føler ikkje vannverdiene går som det skal ifølge forumene. Så då lurer eg på om noen kan hjelpe meg daglig no i begynnelsen, til kunnskapen kommer seg litt og innkjøringa kommer på riktig vei :p

Så, ka blir mitt neste trekk? :-)

Mvh ei som vil få det ordentlig til!

 
Postet 15.08.2017 kl. 16:34
[Rapportér innlegg]
2  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hei! Jeg er ikke innom her så ofte, og kan ikke love deg daglig oppfølging, men jeg kan prøve å hjelpe deg litt og være her litt oftere framover. Ekspert er jeg slettes ikke, men jeg har kjørt inn 3 kar selv på denne måten, så kan prøve å hjelpe som best jeg kan. Har ganske grei oversikt over prosessene.

Alt du har tilsatt er ganske bortkasta, men det gjør nok ingen skade. Salt er totalt unødvendig (ferskvannsfisk skal ikke ha salt, anbefales kun som støttebehandling ved sykdom/stress), men hvordan det påvirker innkjøringen vet jeg ikke. I små doser skal det ikke ha noe særlig å si - regner med du ikke har overdosert/hatt oppi på slump? Om du finner ut at du vil bytte vann, så kan du det, da er det bare å tilsette mer Salmi etterpå så du får NH3 opp på 4 ppm igjen.

Du trenger ikke å forvente at NH3 skal synke allerede nå. Noen ganger vil det skje fort, mens andre ganger skjer det etter lengre tid. Ingen innkjøringer er like! (sitat Silvershaded :-)) Ved min siste innkjøring sank den ikke før på dag 12, men den innkjøringen tok totalt like lang tid som min første innkjøring, da NH3 sank på et litt tidligere tidspunkt.

Hva er pH i kranvannet? Du måler pH før tilsats av Salmi, ikke etter?

Det er greit å kjøre inn med de vannverdier og den temperatur du har tenkt å ha når innkjøringen er over, som passer til de fiskene du vil ha. Jeg tror ikke pH på 8-8,5 vil by på store problemer, men spørsmålet er jo da om pH virkelig er såpass høy hos deg.

Oljehinne/proteinhinne - er sirkulasjonen i overflata god nok? Dette oljete laget er ikke noe stort problem hvis det ikke er veldig "seigt", men det bør være minst mulig av det da gassutvekslingen kan bli redusert. Proteinhinna kan komme av bakterier som spiser avfallstoffer i akvariet, ellers kan du også få oljete hinne hvis du har hatt noe såpe e.l. oppi karet, eller har hendene oppi uten å vaske deg først (hvis du bruker mye fuktighetskrem, prafyme, e.l.)?

Vil ellers si at jeg har lite erfaring med dråpetester fra Tetra, bruker bare JBL her. Har prøvd ammoniakktesten til Tetra da, funker greit nok den. Skaff helst nitritt-test fra JBL, den har finere intervall. pH-testen er også bedre.

Jeg regner med su har sett steg-for-steg-guiden til Salmi-innkjøring?

 
Postet 16.08.2017 kl. 22:53
[Rapportér innlegg]
3  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Hei.

Og tusen takk for at du kan hjelpe meg nå i starten, kjente eg fikk ekstra god tro på innkjøringen :-)

Som sagt har eg vært litt att og fram, forvirra av all informasjonen. Det endte med på tirsdags kveld at eg bytta alt vannet og lot karet putre til onsdag. Tilsatte da 1,5 ml salmi, og målte litt seinere på dagen NH3/NH4 til ca 3. Tilsatte derfor ekstra 0,5 ml salmi (har kjøpt sprøyte på apotek). Pumpa har eg satt litt lenger opp så det blir meir sirkulasjon i vannflaten, og vannet er satt til 27 grader.

Målte pH i krana i går, som til min overraskelse viste 8. Så er jo ikkje rart at eg har målt høg pH i karet. Har lest det er vanskeligere å senke pH enn å høyne den, men det ideelle er vel å ha den mellom 7,3 - 7,5? Grunnen til at eg har målt pH daglig er at eg har lest at nitrifikasjonsprosessen stopper opp med pH under 5,8 og over 8,5.

I dag kl: 12.15 måler NH3/NH4 ca 4 og pH 8-8,5. Ser ikkje noe til den litt oljete overflaten, så det er jo bra! Etter å ha lest rundt om kring er det forskjellige meininger om man skal ha 4 eller 5 mg/l med NH3/NH4, tenkte først å legge meg på 5. Ser du bruker 4, så skal prøve å legge meg der istedenfor :-) Har ingen formeining om ka som er best.

I dag eg det vel ikkje så mye som skal gjøres, siden NH3/NH4 ligger der det skal. Skal gå til innkjøp av nitritt-test på nett!

Og igjen, tusen takk for hjelp :D

 
Postet 17.08.2017 kl. 12:49
[Rapportér innlegg]
4  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Godt å høre at du har tro på at dette skal gå! Vi skal nok få deg gjennom dette, selv om jeg ikke akkurat er noen guru ;-) Evt. guruer må gjerne komme med sine innspill her!

Jeg tror ikke at du trenger å bekymre deg for pH hvis den er ca 8, da skal det nok gå fint å kjøre inn. Utover høsten har jeg selv tenkt å kjøre inn med pH over 8, mange gjør dette, og jeg har aldri hørt at det er et problem. Kanskje prosessen vil gå noe saktere, men det er jo helt ok såfremt man ikke er veldig utålmodig, hehe... Det du etterhvert skal holde øye med, er for lav pH. Skjer det, bruker du bare litt natron for å få pH opp igjen.

Hva slags fisk har du planlagt? Har du målt KH og GH også? Det er nok litt vanskeligere å senke pH enn å øke den, fordi en høy pH er ledsaget av en høyere KH, dvs. at bufferevnen er større. Det er mange måter å senke pH på, alt fra filtrering over torv, bruk av syrer (eddik, eikebarkekstrakt), tilsats av andre ting som senker pH (orekongler, katappablad), bruk av kommersielle bufferprodukter (Seachem acid buffer + Seachem alkaline buffer, pH-, m.fl.), osmosevann, ... Ja, det er ihvertfall fullt mulig, men jeg har aldri prøvd det selv.

NH3 = 4 ppm er finfint, bare hold det der. Prøv å måle til noenlunde samme tid hver dag. Det er riktig at det ikke er noe særlig vits i å måle nitritt og nitrat nå i begynnelsen, men det er lurt å ta en måling på nitritt når du får testen, for å sjekke at denne kommer igang. Hos meg har nitritt gitt utslag på dag 3-5.

Lykke til videre, jeg følger med!

 
Postet 17.08.2017 kl. 19:52
[Rapportér innlegg]
5  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Klikk på bilde for større versjon
Hei igjen, her kommer litt oppdatering!

Dag 7: Onsdag
Kl 14.30
NH3/NH4: 0,25.
pH: 8-8,5
Tilsatte 1,5 ml salmi
Målte deretter NH3/NH4 til ca 3, tilsatte deretter 0,5 ml salmi

Dag 8: torsdag
NH3/NH4 ca 4, ingen tiltak

Dag 9: fredag
NH3/NH4 ca 3, tilsatte 0,5 salmi.

Dag 10: Lørdag
Lite tid heime og misforståelse med samboer blei det ikkje målt denne dagen :O

Dag 11: Søndag
NH3/NH4: 0
Nitritt/NO2: blodrød i fargen – utenfor skalaen?
GH: 3 (er det bra eller dårlig?)
26,5 grader celsius
Tilsetter 2 ml salmi kl 13.45.
NH3/NH4 kl 14.30: ca 4,5

Så de testene eg har no er pH, NH3/NH4, NO2 og GH. Fleire tester selger de ikkje her, så er det noen andre eg "bare må ha" ? Då bestiller eg på nett i dag :)

Når det kommer til fisker så ønska eg en del rødmunntetra, men ser no at de liker litt surt vann - pH 5-7, så blir kanskje litt vanskelig. Ellers hadde eg lyst å skaffe disse gule fiskene - Golden. Men de trenger visst minst 200 liters akvarium, så mitt blir for lite. Med andre ord er eg veldig åpen for fisk. Eineste eg har bestemt meg for er et par sugemaller. Har du noen gode forslag kanskje? Med unntak av guppy, som eg uten grunn ikkje ikkje er så interessert i. Slenger med et bilde av akvariet vårt :)

Fra no skal eg måle rundt kl 13.30 hver dag, har blitt litt varierende i det siste med skiftarbeid. Men de neste to ukene skal vi klare rundt den tida iallefall!

 
Postet 20.08.2017 kl. 15:16
[Rapportér innlegg]
6  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Sånn, da har vi bestilt JBL Combi Set :-)

 
Postet 20.08.2017 kl. 16:13
[Rapportér innlegg]
7  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hoi! Her går det jo unna :-) Virker som dette går veldig fint. NO2 er sikkert utenfor skala nå, og det vil den være en ganske lang stund. GH kommer an på fiskevalg, men enn så lenge kan den godt være bare 3, mens du tenker deg om. Skal du endre den, så gjør det trinnvis over en lengre periode. Av andre viktige tester trenger du NO3, og KH. Disse er sikkert med i Combi-settet? Noe som er fint med JBL-testene er at det fins refill å få kjøpt til mange av dem.

Du kan med fordel sette inn en hel del mer planter, som vil ta opp nitrat nå under innkjøringen. Hurtigvoksende stilkplanter anbefales.

Fiskevalg ja... Det er ikke alltid lett! Hvis du liker ciklider (jf. golden), ta en titt på fx sneglehuslekere fra Tanganyika-sjøen, her er det endel som ikke trenger så stort akvarium. pH over 8 er nok ikke av det beste for sugemaller, så pass ihvertfall på at du får tak i Ancistrus oppdrettvariant, den er vel noe mer tilpasningsdyktig enn mange andre arter. Liker du snegler, vil du finne mye som trives i slik pH og mer eller mindre hardt vann. Selv har jeg Sulawesisnegler - koselige, rare typer :-P Så er det jo andre levendefødere av mange slag - sverddrager, platy, molly, limia... Med en slik pH kan du også snuse litt på brakkvann? Hehe... Det er min store høstplan ihvertfall, åttetallskulefisk og humlefisk. Du får titte litt i fiskebasen, masse å velge i der!

 
Postet 20.08.2017 kl. 22:00
[Rapportér innlegg]
8  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Ja, i dag har det vært den store akvariedagen her i hus! Herlighet så mye eg har lest, og prøvd å finne fisker vi skal kjøpe. Alternativene til no er dverggurami, kuhlii ål, pansermalle, black molly, kampfisk. Vil ha mye aktivitet på bunn, altså fleire bunnfisk. Kunne og tenke oss snegler, men har ikkje sett noen til salgs her i byen. Vil samtidig ha et par fine/fargefulle fisker i midt/topp sjiktet - her kommer dvergguramien inn. Alle disse fiskene vil ha pH rundt 7, så må finne en plan for å senke den fra 8 eventuelt. Så eg må finne ut den beste sammensetningen, og kor mange/få fisker vi kan putte oppi til sluttresultat.

PS: Søkte opp sneglehuslekere, og falt pladask. Syntes spesielt Lamprologus ocellatus (Gold) var flott, men vil tro lamprologus steppersi ville passe bedre inn i akvariet vårt.

I måro skal vi på dyrebutikken og handle inn en del planter (takk for tips) samt se etter en fin bakgrunn til akvariet. Motivasjonen er på topp, og det er og kjekt å se at amoniakken faller ned fortere.

Ja, det følger med NO3 og KH test i combi-settet. Så det er bra! Tror vi har det meste då :p

 
Postet 21.08.2017 kl. 00:28
[Rapportér innlegg]
9  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Vanskelig å finne informasjon om sneglehuslekere. Lurer på om de går ilag med andre fisker, eller må man ha et reint sneglehuslekere-akvarium? Tenkte på å sikte inn på 2 stk, samt noen sneglehus. Og kossen fisker passer evt i lag med de? :-)

 
Postet 21.08.2017 kl. 00:48
[Rapportér innlegg]
10  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hei igjen! Jeg tror jeg ville gjort ett av to:

1) Nåværende pH og økt GH i rent artskar for en Lamprologus-art (det eneste jeg har lest om dem er at de er mega-hissige, men artige), eller

2) Senke pH, hvilket gjør valgmulighetene mye større. Pass på å ikke fylle opp med for mye forskjellig, det kan bli "rotete". I et så lite kar syns jeg ikke det bør være mer enn én art i hvert sjikt. Jeg tror ikke dverggurami og kampfisk sammen er så lurt, men begge disse skal kunne gå med både kuhlii og pansermaller. Kuhlii og pansermaller skulle også gå helt fint sammen med hverandre, men begge er bunnlevende, så kan jo bli litt mye siden begge er stimfisk og må ha artsfrender rundt seg (5-6+ individer). Vær også klar over at dverggurami kan være noe utsatt for sykdom, uten at jeg skal påstå noe om hvor utbredt dette er.

Molly passer bedre i alternativ 1 enn 2 mht. vannverdier, men av en eller annen grunn jeg ikke har oversikt over, passer visst levendefødere og afrikanske ciklider dårlig sammen. Antakelig pga. ciklidenes aggresjon, men det kan være flere faktorer.

Kanskje er det andre fisk som også passer til pH 8, men jeg kommer ikke på så mye.

Fortsett å lese deg opp og fundere, spørre om andres erfaringer (lag gjerne en egen tråd om fiskevalg, hvis du ikke får respons fra andre enn meg her), søke i forumet... Tilslutt faller brikkene på plass! :-)

PS - ad snegler: Det er lett å få tak i fra privatpersoner, mange selger og sender til hvor som helst i landet.

 
Postet 21.08.2017 kl. 10:20
[Rapportér innlegg]
11  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
PS2: Leste i en tråd her om noen som hadde Lamprologus. Da gikk det dårlig å ha bare to (den ene ble drept av den andre). Andre hadde erfaring med at å ha flere enn to gikk bra, for da var det flere å spre aggresjonen på. Og ha maaaaange sneglehus, så alle individer har litt å velge i. Kanskje 70 liter blir litt lite?

 
Postet 21.08.2017 kl. 10:23
[Rapportér innlegg]
12  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Dag 12: Mandag
Kl 13.35
pH: 7
NH3/NH4: ca 0,5
Nitritt: blodrød i farge, utenfor skalaen.
GH: 3
27,5 grader celcius.
Tilsetter 1,5 ml salmi kl 14.00
NH3/NH4 kl 14.40: ca 4!

No begynner samboers genuine interesse å våkne til her i hus, og vi er vel enige om å skaffe fisk som trives med pH på ca 6,5 - 7. Selv om dvergguramien lett kan bli syk, så ønsker vi å gi det et forsøk med 2 av disse. Som bunnfisk har eg lyst på kuhlii ål. Noe forslag til en siste type kanskje? Samboeren har veldig lyst på rødmunntetra, og de passer jo inn med vannverdiene men skal helst ha minst 100 liter i karet :/ Så blir det kanskje litt mye i midt/topp sjiktet..

Føler vi har kontroll på salmi-tilsetninga egentlig, men ønsker jo stabile vannverdier fremover. Noen tips til å få pHén stabil på 6,5-7, GH 2-10 og at plantene trives i karet? :-) Vi skal gjøre innkjøp av fleire planter i dag, det er vel positivt for karet? Har og sett et par små snegler, er det bra/dårlig?

 
Postet 21.08.2017 kl. 15:03
[Rapportér innlegg]
13 Akvariumet i utvikling :-)

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Klikk på bilde for større versjon
Då har man tilsatt fleire planter og bakgrunn, blei plutselig mye bedre! :-)

 
Postet 21.08.2017 kl. 18:26
[Rapportér innlegg]
14  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Der ja, stadig en utvikling her! Planter er bra, ja, helt klart. Også nå i innkjøringen. Snegler anses som nyttedyr her i huset, andre liker dem ikke - ditt valg ;-)

Jeg syns dere gjør riktig i å prøve dverggurami hvis det er det dere helst vil ha! Andre forslag... hmmm! Det må være noen fredelige, små fisk som ikke napper finner. Sjekk ut forskjellige rasbora/boraras, microrasbora, microdevario, evt. barber, tetra, smykketetra, øksefisk?? Otocinclus, pygmecorydoras? Du får titte litt nærmere på hva som kan være kompatibelt mht. alle faktorer :-) Med 70 liter løper man en viss risiko for overbefiskning, så man må også tenke litt på hva filteret er dimensjonert for.

Jeg har aldri senket pH, så jeg vet ikke helt hva som vil være beste metode for dere her. Problemet med å senke pH er at man også må senke KH, og da kan pH bli ustabil, særlig i et kar med høy belastning (nitrifikasjon fører til forsuring). Jeg får referere til SilverShaded igjen - hun har brukt bufferne til Seachem til pH-senking, og har sagt seg fornøyd med dem, så det kan nok være en mulighet. Hun mener at man ved bruk av disse innfører et annet buffersystem til erstatning for det karbonatbaserte buffersystemet. Men her er det som jeg tidligere har pekt på mange muligheter. GH ville jeg lagt på kanskje 5-6, det er enkelt med fx GH/TH+.

 
Postet 21.08.2017 kl. 21:31
[Rapportér innlegg]
15 Dagens målinger

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Dag 13: Tirsdag
Kl: 13.10
pH:7-7,2
KH: 2
NH3/NH4: 0
Nitritt: enda rødere enn tidligere – utenfor skala
GH: 3
27,5 grader celsius.
Tilsetter 2 ml salmi kl 13.35
NH3/NH4 kl 14.40: ca 4

Har spurt litt rundt ang fisk, og fikk forslag om sommerfugl ciklide. Vi såg de i dyrebutikken og falt pladask! De hadde både blå og den vanlige fargen som ikkje blir så stor. Når vi såg dvergguramien var ikkje entusiasmen like stor, så vi følger magefølelsen :-)

Då må eg sikte inn vannverdiene på
pH: 5-6,5
GH 0 - 5
Temperatur: 24-29 grader

Når man skal ha en så lav pH, må man då ha lav KH? For det viktigste for fiskene er bl.a. stabil pH, men den blir jo ustabil når KH er lav? Og hvis man øker KH så øker jo pH og automatisk? Synes det er forvirrende.

Har du noe erfaring med disse fiskene? De er jo bare så nydelig, og kjekk i atferd! Ser de trenger 80 liters kar (anbefaling), men om man holder antall fisk nede går det kanskje bra? Eller.. ?

 
Postet 22.08.2017 kl. 14:49
[Rapportér innlegg]
16  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Dag 14: Onsdag
Kl: 13.15
pH: ca 6,7
NH3/NH4: 0
Nitritt: utenfor skalaen.
Kl 13.45: tilsetter 2 ml salmi

Dag 15: Torsdag (JBL combiset)
Kl: 15.00
pH: 5
pH (tetra): 5
NH3/NH4 (tetra); 0,25+
NO2/nitritt: langt utenfor skala
NO3/nitrat: 40 ppm
KH: 0-2?

Kl 16.30:
Tilsetter kalkstein
Tilsetter 1,8 ml salmi

Er litt ute å kjører no :p

 
Postet 24.08.2017 kl. 16:31
[Rapportér innlegg]
17  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hehe... Skikkelig fart på sakene her, og forsuringen er i gang! Så lavt som pH 5 bør det ikke få lov til å komme, men her var det jo et kjempedropp i løpet av et døgn. Bare å få pH opp igjen, det går nok bra. Kalkstein kan nok hjelpe litt på sikt, så helt greit å ha den der, men natron får du en større (kommer jo an på hvor mye du tilsetter) og mer umiddelbar effekt av, det har jeg brukt i samme situasjon. Du som har så basisk vann kan også bytte endel av vannet, men da må du huske å ta høyde for det ved påfyll av Salmi. Har du målt pH og KH i kranvannet med JBL-test? Blir det samme som med Tetra?

Du spurte om pH versus KH - ja, disse følger hverandre, så skal pH være lav, må nødvendigvis KH også være det. Stabil pH er viktig, men det er også faktisk pH for mange fiskearter (noen er mer tilpasningsdyktige enn andre). Det går an å ha stabil pH selv om KH er lav, jeg har KH på ca 1 her (og pH 6,7-6,9), og i karet der jeg ikke gjør noe med pH/KH, har jeg alltid hatt stabil pH. Dette er et kar med veldig lite belastning, pga. stort vannvolum med få og små fisk, lite mating og ganske godt renhold. Poenget med å tipse om Seachem-bufferne, er at disse, etter det jeg har blitt fortalt, først fjerner karbonatbuffersystemet, for så å erstatte det med et annet buffersystem. Dvs. at det blir noe annet der som stabiliserer pH, men jeg kjenner ikke til hva det er for noe (annet enn at det kan være snakk om sulfater). Jeg syns ellers dette med surt vann er litt vanskelig, og har ikke den helt store forståelsen ennå. Skal du under 6 i pH, blir det vanskelig pga. filterbakteriene som ikke trives, på den annen side er det også en annen type bakterier (arkebakterier) som kan gjøre (deler av?) samme jobben (mindre effektivt?) ved lav pH, meeeeen, hummm... Selv hadde jeg kanskje bare prøvd med enkle midler (orekongler, eikeblader) for å få ned pH til rett oppunder 6,5, kjørt med lavest mulig belastning, og overvåket nøye en stund?

Hvis du skal ha sommerfuglciklider, tror ihvertfall jeg at det er ekstra viktig å ha passende vannverdier, for dette er etter sigende svært sensitiv fisk. Men jeg har ikke erfaring med denne arten selv, og vet ikke hva som er mest kritisk for den. Har du lest om den her også?

 
Postet 24.08.2017 kl. 18:40
[Rapportér innlegg]
18  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Kl 19.00:
pH i karet
JBL: 7
Tetra: 8,5 – 9
KH: 2-3? Veldig vanskelig å se gul til oransje farge

Tar ut kalksteinen igjen, redd det skal stige drastisk i natt.

pH i springen
JBL: 7.
Tetra: 8-8,5 Stor forskjell.
KH: 3

(Synes generelt det er vanskeligere å lese av JBL-testen for pH og KH, då fargen er mye svakere enn i fargekartet)

Fylte og karet opp med ekstra 5-6 liter når kalksteinen blei tilsatt tidligere i dag. Har sikkert hjulpe litt på pHen det og.


Takk for link, har skumlest den litt no. Informasjonen samsvarer ikkje heilt der med infoen på fiskebasen. Hmm. Når eg prata med en tilsynelatende erfaren fyr i dyrebutikken, meinte han at sommerfugl ciklide var meir følsom for ustabil pH enn at pHen blei for høg. Og man måtte passe veldig på nitritt/nitrat nivå, samt riktig og passelig mat. Ellers var ikkje hans erfaring at de skulle være så vanskelig som enkelte skulle ha det til. Men eg forstår jo at det er veldig individuelt. Planen var å kjøpe 2 stk som virke som par i dyrebutikken, samt noen rødmunntetra. Akvariet skal ikkje overfylles her i hus :-)

No avventer eg målingene til i mårra, så får man ta det deretter. Eg så håpa på en smertefri og lett innkjøring, hehe :D

 
Postet 24.08.2017 kl. 19:52
[Rapportér innlegg]
19  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Jeg tror innkjøringen din er ganske så normal, så ingen grunn til bekymring :-) Og da virker det som kalksteinen har hjulpet pH opp allerede. Du får følge litt med, jeg vet ikke helt hvor mye den kalksteinen vil påvirke i den videre prosessen, men det er jo ikke bra hvis pH blir ukontrollert høy heller (noe den neppe blir, men hvem vet). Husk at den også kan komme til å øke GH.

Interessant at det blir så stor forskjell på pH med de to testene. Men KH på 3 i kranvannet tyder på at pH neppe er hele 8-8,5 (og 8,5-9 i karet??? Rimer ihvertfall ikke med KH 2-3!), heller nærmere 7, som du får med JBL-testen. Det er sikkert ikke en av de detaljerte JBL pH-testene du har, da? De er mye enklere å lese av. Den ene er for pH-området 6-7,6, den andre 7,4-9. Jeg bruker disse. Har brukt den andre før, og syns også den var håpløs. Jeg har ikke brukt Tetra sin.

Generelt råd: Ikke stol på ansatte i dyrebutikker, de er selgere, og mange har lite kunnskap. Ikke sikkert det gjelder han du snakket med, og siden jeg ikke har noe kunnskap om sommerfuglciklider, skal jeg derfor ikke si noe mer om den saken ;-)

Avvik mellom ulike informasjonskilder finner man stadig, så man må bruke sunn fornuft og være litt kritisk. Jeg syns Seriously fish generelt virker bra, men samme med Fiskebasen her. Noen ganger får man kanskje bare legge seg på en gylden middelvei. I dette tilfellet ville jeg tenkt at det er fornuftig å holde seg til grensene gitt av Akvaforum, da de ligger innenfor grensene på Seriously fish. Men dette er slik jeg ser på det, det får til sjuende og sist bli opp til den enkelte.

EDIT: Du bruker KH-testen riktig? Ser etter fargeomslaget fra blå til gul? Hvis den blir gul med en gang, er KH 0-1.

(Sist endret 24.08.2017 kl. 21:12 av Kuledrøm )
 
Postet 24.08.2017 kl. 20:53
[Rapportér innlegg]
20  

Bodø91
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Dag 16: Fredag
Kl 15.30
pH: 5 (både tetra og JBL)
NH3/NH4: ca 1 ppm

Bytta tre bøtter vann (ca 24 liter), tilsatte kalk-klumpen igjen.
Kl 16.30: 1,7 ml salmi.
NH3/NH4 kl 17.10: 5
pH 19.00: 7-7,5 (JBL)
Har kjøpt natron på butikken i dag, itilfelle pHen faller fremover. Burde eg tilsette noe i kveld?

KH-testen har eg tydeligvis misforstått fra JBL ja :P Så det vil si det er 0-1 i karet og 3 i krana ja. Kjenner eg blir litt frustrert på at tetra sine tester ikkje er til å stole på, og JBL sin pH test er så vanskelig å tolke, så karet putre litt i blinde. Har ikkje testa alle de forskjellige i dag, mtp vannbyttet, kalkklumpen osv. Får ta full pakke i mårra!


 
Postet 25.08.2017 kl. 19:38
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2 »