Nitrat forgiftning?

Hei! Har hatt akvariet mitt oppe å gå siden juni 2019. Den siste halvannen måneden har fisker begynt å dø. Har mistet 1 ancistrus, 4 platy og 4 guppy. Fiskene har ingen synlige sykdomstegn, men ser at de er mer sky/gjemmer seg eller ligger å flyter stille oppi vannflaten i tiden før de dør. Ser også at noen av de blir litt «skjeve» hvis noen av de andre fiskene dytter borti dem. De er også mindre interessert i mat. Noen dør raskt, andre dør etter noen dager. Når en fisk først før følger gjerne en eller to etter før det kan gå en til to uker før noen dør igjen. Nitritt er gul, ammoniakk er lav, GH er 7 og KH 6. PH er 8. Den eneste testen som slår ut for høyt er Nitraten, som ligger mellom 30-40. Har også hatt oppblomstring av alger. Mitt spørsmål er vel egentlig PM det kan være nitraten som gjør at fiskene dør? Har mange planter i akvariet (70 liter). Har per nå 3 guppy, 2 corydoras maller, 1 ancistrus og 1 platy oppi der så det bør vel ikke være for mange fisk?
Hva slags filter har du i akvariet? Og hvordan er rutinene dine for vannbytte og filterrens? Nitrat hoper seg ikke opp av seg selv. Kan det være at du fôrer for mye?
Nitratverdier på 30-40mg/L skal være helt ufarlig, selv om det begynner å nærme seg "grenseverdien" på 50mg/L. Det er en hypotese om at fisk får redusert immunforsvar av å være eksponert for høye nitratverdier over lang tid, men det skal mye mer til før selve nitraten dreper dem. Dødelig dose inntreffer gjerne ikke før et sted mellom 100 og 500mg/L, så det virker veldig usannsynlig at det er nitrat som er synderen her.

Men jeg har dessverre ingen gode forslag til hva jeg tror problemet er :/ Vannverdiene ser jo fine ut, så min mistanke faller jo mot en slags sykdom uten at jeg kan gjøre meg opp noen gode tanker basert på det du har skrevet.
GH, KH og pH får vi tall på, så de kan vi uttale oss om, men så lenge vi ikke vet nøyaktig hvilke typer tester som er brukt, om testene er innenfor utløpsdatoen, og hvordan de er brukt og tolket, så sier de andre testene oss egentlig ikke noe sikkert.

"Nitritt er gul" vet jeg ikke helt hva betyr. Hva de forskjellige fargene betyr kan vel variere litt mellom ulike typer testsett. Men jeg syns ikke "Ammoniakk er lav" egentlig høres helt bra ut. Ammoniakk skal jo være null og niks, ikke lav.
Har et juwel akvarium på 70 liter med tilhørende pumpe. Ecoflow 300 heter pumpa. Har lest side opp og side ned om sykdommer, men klarer ikke å finne noe som passer helt. Den nærmeste jeg kommer er bukvannsott, men heller ikke den stemmer helt.. frustrerende å ikke finne ut hva disse dødsfallene skyldes.. Bytter vann en gang per uke (25-30%), men etter å ha fått en nyfødt baby i hus har nok dette glippet litt den siste måneden skal jeg innrømme. Bruker tetra og JBL dråpetester. Nitritt gul vil si under 0,3 mg/l. Ammoniakk er lav vil si under 0,05 (som er det laveste nivået på JBL testen). Forer kun litt 1 gang om dagen 5 dager i uka. Har 2 forfri dager per uke. Filteret renses kun ved å klemme det sammen et par ganger i akvarievann. Har ikke byttet filter ennå, da akvariet kun har vært i gang siden juni i år.
platyfisken
Bytter vann en gang per uke (25-30%), men etter å ha fått en nyfødt baby i hus har nok dette glippet litt den siste måneden skal jeg innrømme.

Problemet med så små akvarier er at de er veldig følsomme for sånne glipper. Hadde det vært 250 liter hadde det sikkert vært helt innenfor, men et 70-liter skal det ikke mer til for å vippe av pinnen.

Filterrens-metoden din høres grei ut. Det er forresten ingen poeng i å bytte ut filtersvampene med mindre de er så gamle at de begynner å skrumpe inn eller smuldre opp. Bytt da en svamp av gangen, slik at bakteriekulturen får god tid til å etablere seg i den nye svampen før du bytter ut den neste.

Hvis du har noe tynn vatt på toppen til å fange partikler, holder det med å bytte ut denne. Men også vatten kan rengjøres, og siden den ikke inneholder så voldsomt med bakterier er det OK å vaske den under rennende springvann.

Å fôre 5 ganger i uka høres også OK ut. Men vær bevisst på at du ikke fôrer for mye av gangen. Det er en lett feil å gjøre når man er ny med akvarium.

I tillegg vil jeg råde deg til å bytte 20-30% vann hver dag i flere dager framover, fram til fiskene begynner å se bedre ut, og deretter være nøye på å ikke hoppe over flere fremtidige vannskifter og filterrens enn høyst nødvendig.

Pass også på at det er god gjennomstrømning i filteret til enhver tid, og at filteret skaper sirkulasjon i mesteparten (minst 50%) av overflaten på karet. Dette kan være litt vanskeligere å få til hvis man har masse planter, men det er viktig for gassutvekslingen.

Temperaturen har vi ikke diskutert, men det er selvfølgelig viktig at den er noenlunde stabil og nær fiskenes trivselstemperatur.
Da er det kanskje der feilen ligger da. Da skal jeg komme meg tilbake til faste rutiner med vannbytter igjen, og bytte daglig en liten stund fremover. Hvor ofte bør filteresvampen renses da? Sirkulasjonen er god og tempen ligger på 24 grader. Tusen takk for gode tips
Så lenge filtersvampen fungerer og ikke er synlig slitt/skadet, og ikke mister elastisiteten (forblir sammenklemt etter at du har renset den) så trenger den ikke å byttes.

En filtersvamp kan vare i mange år hvis den renses passe ofte og forsiktig.
Tilfeldig bekjentskap
© Klaus Steinhaus
Reklame for plussmedlemskap