Klebemateriale til undervannsbruk: Er ikke silikon, men hva er det?

Jeg fant denne patronen med et slags klebemateriale for akvarie- og undervannsbruk;
Aquarium Münster ORCA undervannskleber
[External Image]
Det står at den herder like bra under vann som over vann, kan brukes i et fyllt akvarie, og at den kan brukes til alle materialer og undervannsdekorasjoner.

Det står noe om en herdighetsgrad som jeg ikke skjønte. Finnes det en skala på slikt?
Det står (uthevet):
"Mit extrem hoher Klebkraft und einem Härtegrad von mehr als 56 Shore A verbindet ORCA Unterwasserkleber fast alle Materialien"

Å ha en patron med ORCA stående i beredskap som førstehjelp ved krisetilfeller f.eks. i helger er smart.... og det skjønner jeg jo absolutt. Om et akvarie begynner å piple en lørdagskveld, er jo hundre og ett ute. Med en patron ORCA som kan brukes under vann er det jo iallefall håp?

Men jeg tenkte også på bruke den til stabler med stein o.l. Har ikke våget å bruke noe særlig stein pga fare for sammenrasing tidligere, men med et skikkelig klebemateriale som også holder sammen stein er jo perfekt. (Silikon hefter jo dårlig til annet enn bare glass)

Noen som vet hva et norsk navn på dette klebemiddelet kan være?
Klikk på det engelske flagget så får du samme tekst på engelsk:
Article Description:
The Aquarium Münster ORCA underwater glue contains no solvents, isocyanates or silicones and is therefore not harmful to fish or plants. It is ideal for sealing of aquaria or garden ponds as well as for bonding decoration materials. Thanks to its extremely high adhesive strength and hardness of more than 56 Shore A orca underwater glue bonds nearly every material and can even be employed for industrial applications, especially wherever the task at hand invelves sealing in the presence of moisture or at atypical temperature ranges. Aquarium Münster ORCA underwater glue is extremely resistant to UV and age. It can be used without a primer directly even in a filled aquarium or garden pond.
Anyone who ever had a leaking aquarium on the weekend, will be feeling save, having available a cartouche of Aquarium Münster ORCA underwater glue all the time.

Nesten som jeg fikk lyst å leke rørlegger med denne limen også ;P
Shore hardness
Du finner en artikkel om shore hardness i Wikipedia og jeg forstår det slik at det handler om hardhet kombinert med elastiske egenskaper.

Og her fant jeg en slags skala uten at jeg som ikke-ingeniør kan tolke det som annet enn "hardt nok"...
Takk for det, Ottarev, men jeg kan jo lese i nettbutikken selv da Jeg leser både tysk og engelsk, selv om tysken ikke er like stødig.

Spørsmålet var vel kanskje litt om det fantes noe slikt i Norge, og evt om produktet er så bra som det virker som...
Holder det tingene i hop, for å si det sånn? Vil jo ikke at stein o.l. skal løsne...
Noen som har brukt et identisk produkt, om ikke nødvendigvis med samme produsentnavn?
Aggi
Tror [URLBLOCK1]er noe lignende...

Vet ikke hvor identisk dette er, men det er iallefall det eneste jeg har hørt om i norsk handel... Om man kan bruke det til å tette kar med, er jeg litt usikker på.. Hør med Frank, han som tester alt
Kunne vært svært interessant å finne mer info om denne tuben
Ikke finner jeg HMS-datablad, ikke teknisk datablad eller noe.

Det jeg selv er mest interessert i, er å vite hvilke forbindelser den er bygget opp av, og hva som fremmer herding.

Om noen er bedre å google enn meg, og finner dette, send meg link, please

Kjenner ikke at jeg orker å bestille kun denne tuben fra Tyskland, blir vel en formue i frakt for ett allerede etter min mening for dyrt produkt.

Det som bekymrer meg mest med denne, dersom en tenker å bruke denne til å lime glass mot glass, er at den er hard som juling.
Sikaflex FC11 regnes som hard, men AM Orca er dobbelt så hard.
0 flexibilitet er 0 fleksibilitet

Ang lekke kar på en lørdags kveld, vanlig akvariesilicon kan fint brukes under vann den også.
Legger man en krisefuge i ett kar som er krisetømt, kan en etter 30min begynne å fylle vann. Ph vil riktignok droppe noe på grunn av eddikksyra, men så lenge en er obs på dette og øker Kh noe etterhvert, er det ikke noe problem.
Selvsagt, har en sidevegg falt ut, er det ikke noe å tenke på å gjøre en slik reparasjon.
Det er pipleskader jeg snakker om
Har nå fått tilsendt datablad på denne via e-post.

Produktet virker nå ekstremt mye mer lovende enn hva teksten i produktannonsen tilsier. I alle fall for noen som er interessert i detaljer :p

Dette limet er high-tech, slikkelig sådann. Det er bassert på MS-Hybrid-Polymer, som er ett nanostruktur-bindemiddel. MS-Hybrid-Polymer har ingen tærende egenskaper, og er ekstremt robust mot vær og vind. Altså helt perfekt til vårt formål.
At dette bindemiddelet har vesentlig større styrke enn vanlig silicon, er heller ingen ulempe.
Faktisk brukes Hybrid-Polymer relativt mye både i bilproduksjon og produksjon av solcellepaneler, begge produkter som skal tåle mye, over lang tid.

På tross av en relativt høy hardhetsfaktor, er ORCA Unterwasserkleber relativt elastisk, og kan derfor også benyttes til å lime flater som vil ha en naturlig bevegelse.

Herding:
Produktet har en relativt rask herding, det skal etter det som opplyses være overflatetørt etter ca 7 min. Gjennomherder med ca 2,7mm pr døgn, og 4mm pr 48 timer (23`C, 50% Rh).
Fugene bør ikke overstige 4mm, da dette vanskeliggjør sluttherding.

Eneste ulempen med dette produktet, er at en del reagerer med allergisk reaksjon\ kontakteksem på grunn av herdestoffene. Ett par tynne latexhansker og arbeide i ett godt ventilert rom, hindrer denne problemstillingen.

Hjertelig takk for at du sendte over disse databladene, Geir A.
Nødreperasjon
Jeg har ikke forsøkt det, men lest at andre har gjort det med hell.

Benytter plastfolie over lekasjen på innsiden av akvariet...

Ingen permanent løsning, men en kjøper seg tid på å finne bedre løsninger..
Da har jeg den store glede å kunne fortelle at dette produktet også er å få tak i innenfor landets grenser
Tropefisk har denne lagerført, fantastisk kjekt!
Tilfeldig bekjentskap
© Lene Jødahl
Reklame for plussmedlemskap