Modifiserte fluvaler

Jeg modifiserte to fluvaler for å hjelpe på en litt dårlig filterkapasitet. "Får gjøre det jeg kan," tenkte jeg i mangel av en solid øknomi rundt akvarieholdet i familien. Men nå opplever jeg at de går tett i løpet av en uke eller to. De ble fort tett før også, men jeg synes dette slår alle rekorder. Det værste er at det er bare den øverste halvparten av filteret som blir tett. Det synes jeg virker rart. Har inntrykk av at de fleste opplever at det er den nederste delen av filteret som trekker til seg mest skitt.

Jeg har lagt merke til at det uvikler seg et slags slimete belegg i svampene som tetter disse. Det blir helt fullt. Jeg har tenkt at dette antakelig er de berømmelige baktereiene som skal bryte ned amonium/amoniakk og nitritt. Er det riktig? Og hva gjør jeg med at filtrene blir helt tette så fort av dette belegget og muligens også en hel del skitt og det i øvre del av svampen?

Jeg har vurdert, på en eller annnen måte,å lage et sylinderformet hull i svampen slik at jeg får e åpent tomrom inne i svampen og på den måten bedre utnyttelse av den, men jeg vet ikke hvordan jeg skal få det til. Loddebolt, kanskje?
Geir Tøndel Fossum
Jeg har vurdert, på en eller annnen måte,å lage et sylinderformet hull i svampen slik at jeg får e åpent tomrom inne i svampen og på den måten bedre utnyttelse av den, men jeg vet ikke hvordan jeg skal få det til. Loddebolt, kanskje?

Hvis du bruker loddebolt,vil jeg tro at du tetter porene slik at du ikkje vil få den sirkulasjonen gjennom svampen som du bør ha.
Hvilken fluval er det snakk om, og hvor stort er karet ditt?
Grov, medium eller fin svamp?
Fluvalen er en Fluval 4+ med grovt blåfilter.
kaharald
Hvis du bruker loddebolt,vil jeg tro at du tetter porene slik at du ikkje vil få den sirkulasjonen gjennom svampen som du bør ha.


Ja, jeg har tenkt det samme, men det er ingen selvfølge at det blir slik. Det kommer vel litt ann på hvordan filtersvampen reagerer på smelting og også en del på hvordan håndtverket blir utført.
Slimete belegg?
Hadde selv problemer med dette en periode, men det var i et oppforingskar for ancistrus. Med veldig hard foring med spirulinafor og grøntfor.
Men etter at jeg byttet ut karet med et som er ca dobbelt så stort, forsvant også slimet.

Men uansett skal du få min løsning på problemet med tette Fluval-modder:
Istedet for å bruke èn stor kube med blåfilter, har jeg delt den lagvis. Slik at jeg rullerer lagene ved vannbytte/ rens av filter.
Hvor mange lag? Og hvordan hjelper dette annet enn at du slipper å skylle hele svampen på en gang?

Er det å forstå at det slimete belegget ikke er normalt og muligens resultat av overforing? Har vært nok så restriktiv egentlig. Men i det siste har jeg sluppet meg litt mer løs. Gav en periode våre 25-26 malawier omtrent en barneskje med flakfor to ganger om dagen.
[QUOTE=Geir Tøndel Fossum]Hvor mange lag? Og hvordan hjelper dette annet enn at du slipper å skylle hele svampen på en gang?

QUOTE]

Bruker 4 lag. Det viktige er rulleringa, ikke skylling. Som du selv sikkert har oppdaget, er det den øverste delen av filteret som først blir tett (nærmest pumpa). Og ved å flytte det "tette" laget nederst i filterhuset vil du i teorien fordele bakteriene bedre i hele filteret.

Har en misstanke om at slimet kan skyldes dårligt innkjørt filter. Uten at jeg skal påstå dette for sterkt. Eventuelt nedbrytning av plantematrialer.
Takk for tipset!
Skal vurdere å dele svampen i fire neste gang og begynne å rotere. Evt. vil jeg prøve å finne en måte å lage et hull i svampen, men legger jeg ikke inn et rør vil vel hele greia kollapse. Da er jeg like langt.

Men det slår meg: Fungerer egentlig dette med rotering? Når en tett svamp blir flyttet ned vil det da være nok sirkulasjon i hele svampen til at friskt vann kommer inn i de nederste delene og holder liv i bakteriene?

Planterester:
Kan godt være planterester som brytes ned i pumpa. Jeg har akkurat gått over til hjemmelaget frossenfor etter å ha brukt kun flak over lengre tid. Frossenforet blir mer gris selv om jeg denne gangen forsøkte å bruke gelantin. Jeg fikk for mye vannn i blandingen.

Men vi har også en javabregne, tror jeg, som ikke liker seg. Den får nok for lite av alt. For lite ro (tar alt ut når jeg slamsuger, trenger en fast installasjon med isopor i bunnen), for dårlig lys (skulle vært byttet rør for lenge siden) og lite næring.
Kan legge til at når jeg hadde dette slimproblemet, hadde jeg ingen planter og kun 25w halogenbelysning. Altså ingen plantevekst/alger. Alle algene til mallene ble hentet fra stener i et annet kar.
Egentlig vanskelig å si hva det egentlig kommer av. Om en ikke prøver seg frem å endrer et parameter om gangen da. Men dette vil jo ta utrolig lang tid.

Det med rulleringa ser ut til å fungere for meg, men jeg har bare gjort det på denne måte i ca 2 mnd enda. Så det gjennstår å se hva som skjer når det dukker opp nye kull og foringa gjenn er på topp. Kjører minimumsforing så lenge jeg ikke har større kull i karet.
Men regner med at det fult av småttiser igjen straks, for ancistrushua er stordiger på tredje uka nå!
Ja, det er moro med yngel. Kunne vært greit å høre dine erfaringer når du har prøvd det ut mer. Gjør vel ingen ting om jeg skjærer min svamp i flere deler heller. Har rikelig med materiale ennå.

Det må vel ellers være flere som har erfaringer her?!! Å modifisere fluvaler er da nok så vanlig?
Når det gjelder dette med å lage hull i en svamp fikk jeg høre en ganske genial løsning sist jeg var innom Dahls i Moss. Sleng svampen i en avkuttet melkekartong, eller liknende - fyll med vann - sett i fryseren. Når svampen er frosset - finn frem bormaskin og borr hull. Sett til tining.

Utrolig hva folk klarer å tenke frem av løsninger...
Ja, dette var rett og slett genialt! Kan være jeg prøver dette hvis jeg bare kan finne en løsning på hvordan jeg kan få festet et rør eller slange til utsuget på fluvalens ytre filterkassett (den originale kasetten inne i fluvalen har jeg selvsagt "kastet").
Hull i svampen klipper du enkelt med en saks. Men for all del, hvis det er viktig at det ser vakkert ut inni svampen, såp må du gjerne gjøre det på den vanskelige måten.

Jeg har en fluval 4+ som er i en 96 liter. Her har den surret og gått i flere måneder nå... Snart i ett år, tror jeg, uten at jeg trenger rense svampen ennå. Det hele beror på fór-mengde og antall fisk. Kanskje du har for stor belastning i karet, eller at du fórer for mye? Det vil du merke dersom du tar en nitrat-test. Hvis du har høye nitratverdier på tross av vannbytte hver uke, så har du en ubalanse mellom størrelsen av karet og mengden fisk/fòr.
96 l! Det var nå lite for en fluval 4+ også da, synes jeg. Men du har nok rett. Jeg forer for tiden i hvert fall med for som gir en del mer belastning på filtre. Har en mellomstor ecco og to fluval 4+ i en 375 liter, så filterkapasiteten er et problem.

Om det er lettest med saks eller med fryser er jeg jammen ikke sikker på. Virker for meg ganske plundrete med saks. Blir i alle fall mye smuler.
Hehehe, jeg fant ut at den var akkurat passe til en 96-liter, jeg...

Tror du det blir mindre smuler og mindre plunder med en drill? ;D
Tja, ikke så godt å si hva som gir mest smuler, men renere kutt i frossen tilstand, tenker jeg, i alle fall. Med saks blir det vel mye grums igjen i svampen som evt. blåses ut i akvariet?
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap