Stein.

Jeg lurte på om man kan bruke vanlige steiner jeg finner ute i hage etc? eller kanskje stein som allerede ligger i vann? (om det er noe forskjell)
Bare å plukke stein det
Spiller ingen rolle om den kommer fra tørt eller vått område.
Men unngå stein som smuldrer opp, og stein med mye rust, krystaller eller kråkesølv.
Kan være lurt å koke steinen litt så du ikke får med algesporer eller andre småtterier som du ikke vil ha i karet.
Shiramor
Bare å plukke stein det :-) Spiller ingen rolle om den kommer fra tørt eller vått område. Men unngå stein som smuldrer opp, og stein med mye rust, krystaller eller kråkesølv. Kan være lurt å koke steinen litt så du ikke får med algesporer eller andre småtterier som du ikke vil ha i karet.

Oj jeg har noen med litt kråkesølv på i malawikaret mitt...hva slags skade kan de gjøre.?
Ikke lett for en nybegynner å finne ut av dette. Har sett flere forskjellige svar og kontaktet en som jobber i en Zoo og han sa at kråkesølv gjorde ingen ting og at steinene ikke bør kokes da det frigjør stoffer som ikke var ønskelig i akvarium. Selv har jeg ikke peiling, men skulle gjerne vist hva som er riktig.
Makrellen
Ikke lett for en nybegynner å finne ut av dette. Har sett flere forskjellige svar og kontaktet en som jobber i en Zoo og han sa at kråkesølv gjorde ingen ting og at steinene ikke bør kokes da det frigjør stoffer som ikke var ønskelig i akvarium. Selv har jeg ikke peiling, men skulle gjerne vist hva som er riktig.

Oj oj jeg kokte de først også jeg da....huff...det har jo ikke skjedd noe negativt i mitt kar med de steinene,men man vet jo aldri på sikt hva slags stoffer de evt kan gi ifra seg og evt seinskader på fiskene?
Koke stein eller ikke?
Jeg tenker å plukke stein selv fra ei elv. Og nå ble jeg usikker, skal jeg koke eller ei?

Nybegynnerhilsen Gunn@
Jeg har hatt kråkesølv i akvarirt i lang tid og koker alltid stener og sand før det puttes i akvariet, kan ikke se noe negativt i det

Mvh Per
For og unngå å få rariteter i karet, så koker jeg alt jeg skal ha oppi, med unntak av fisk og planter da.. Så alt av sand og dtein har hatt en runde eller to til koking hos meg.
Bedre føre var enn etter snar heter det jo
Modig som jeg er...
...så tør jeg å spørre de dummeste spørsmål! Jeg leser her at alt unntatt fisk og planter kokes. Så: Skal akvarievannet man har oppi karet være kokt på forhånd?

Hilsen
Gunn@
nei. det hadde nå vært veldig tungvindt. bruker d varmt van eller bare kaldt vann når du gjør vannbyttet?
Plussmedlem
Gunn@
Skal akvarievannet man har oppi karet være kokt på forhånd?


Kok vann til kaffen. Det holder.
Gunn@
...så tør jeg å spørre de dummeste spørsmål! Jeg leser her at alt unntatt fisk og planter kokes. Så: Skal akvarievannet man har oppi karet være kokt på forhånd? Hilsen Gunn@


det er ikke ett dumt spørsmål Gunn...... tør påstå at mange har mistet mye fisk på grunn av dårlig vannkvalitet i krana hjemme.... normalt holder det å mellomlagre det vannet du har hjemme dette for å lufte ut klor og luftbobler blandt annet.... med mellomlagring mener jeg at du tapper vannet du skal skifte i en bøtte (dunk) og lar det stå med en luftestein i ett døgn ca..... har du en varmekolbe oppi også så slipper du tempraturdropp når du skifter vann.....selv er jeg meget usikker på vannkvaliteten i krana og renser alt vannet jeg har i karret, men da snakker vi også om vannbytter på 200 liter i slengen og dyre fisker ...
Plussmedlem
Frode Berntzen
.... normalt holder det å mellomlagre det vannet du har hjemme dette for å lufte ut klor og luftbobler blandt annet....

Noen gjør dette, ja.
Men flertallet gjør det ikke.
Det er derfor mere "normalt" å la det være
Steintråder og vann
Hei!
Jeg forbereder meg til å bli akvareieier med fisk. Jeg får et akvarie i presang og har begynt på "akvarist-studiet" for å være litt forberedt. Jeg håper jo å unngå noen fallgruver, og at fiskene vil trives når de engang kommer i hus. Så jeg spør, selv om tråden heter stein, skal man bruke lunkent vann eller kaldvann ved vannbytte? Jeg kan jo få et steingodt svar ; )

Gunn@

jeg bruker kaldt vann rett fra springen ved det ukentlige 30 % vannbyttet.
Tusen takk
Takk for svar. Superdupert. Da gjør også jeg det når tiden er inne.

Gunn@
Plussmedlem
Lunkent vann er vel over 30 grader...Det bør du ikke bruke

Jeg bruker kaldt vann.
Mange meninger om dette (som du ser av linken over).

Kommer også litt an på hva slags fisk man har.
Kaldt vann er forskjellig fra de ulike årstider og hvor du bor. På vinteren i Tromsø kryper temperaturen på vanner ned mot 2-4 grader mens vannet i spring i Oslo i sommervarmen nok er nærmer 10 -15 grader.

I praksis betyr dette at skifter du 30 % vann i discuskarret er temperaturfallet ca 4,5 grad med 15 grader kaldt vann, mens det er på 8 grader for 3 graders kaldt vann. Henholdsvis 26,5 og 21,8 grader etter vannbytte med kaldt vann.

Bytter du i 26 graders varmt vann med 3 grader kontra 15 grader er forskjellene 19,1 og 22,7 grader.

Jeg ville nok ikke anbefale ukritisk å bruke "kaldt" vann, både med henblikk på temperaturfall, men også pga av faren med gassovermetning med kaldt vann under trykk som varmes opp.

I 540 liters karret byttes det ca 150-200 liter og jeg bruker kaldtvann som fylles med hageslange fra krana, og bruker ca 1 time på å etterfylle, med pumpa på slik at vannet blandes. Kunkent vann fra krana annbefales ikke da det varme vannet løser opp kobber fra røra, noe som er giftig for fiskene.

Mvh Per
Dette stemmer nok bare til en hvis grad, Per. Skulle jeg ha skiftet 37% av vannet i min 530 med Tropheus ville tempraturen gå fra 28 grader til litt over 18 grader.

I dag er det lite kobber rør som brukes i privathus pga av krav om "rør i rør" for å forebygge vannskader ved skulte anlegg, og varmtvannstanken er som oftes av rustfritt stål. Krav Det er derimot krav at du må bruke metallrør den første meteren etter varmtvannstanken pga av faren for "koking" i varmtvannsberederen.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D.Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap