Høsten, en fin tid for å samle blader!

Har blitt bitt av bladbasillen, og takket være Lars Jamne i Bergen Akvarieklubb har jeg fått utvidet repetoaret mitt. Takket være denne artikkelen han delte vet jeg nå mer om hvilke egenskaper bladene har.

Da er startskuddet gått, hvem fyller lageret først?!
Takk for lenke til fin artikkel! Dette får jeg vel slenge meg med på, ettersom jeg fortsatt vurderer survannskar (heller mot Apisto akkurat nå). Syns jeg leste noe om et lyrehalekilliprosjekt i en annen tråd her? Er det til dette du har tenkt å bruke blader?

Her hvor jeg bor har vi Europas nordligste sammenhengende eikeskog, så da skulle man vel kunne velte seg i eikeblader. Jeg tenkte også å lete etter orekongler, men disse må kanskje brukes med varsomhet, da den forsurende effekten er svært sterk. Det kan kanskje være nyttig ved justering av pH i byttevann som mellomlagres?

Men hvor mye blader trenger man egentlig å samle for å ha nok til neste høst??? Ser for meg at hele huset plutselig fylles opp med tørt løv... ;-D
Viser seg å være blå lyrehalekilli/nigeriakilli, så survannsbehovet er ikke tilstede likevel. Heller faktisk mot å prøve meg på et kull eller to stjernedanio..

Jeg fylte bunnen av en 25liter (25x40 cm) med eikeblader og to røtter, og etter 2-3 døgn var ph sunket fra ca 7,5 til 6,5 i de knappe 20 literne jeg hadde i. Det var vel drøyt 100 blader. Nå har jeg plukket ut de som fremdeles fløt (antar de har mest syre igjen) og begynt å putte i hassel i stedet, som er mer nøytral.

Sammenhengende eikeskog ja, bare å ta med rive og store sekker da Vaske i dusjen kanskje, kommer raskt en del groe på dem har jeg funnet ut, og når man plukker på bakken kan det komme med snegl o.l.

Når det gjelder mengde kan man kanskje lage et OVERSLAG utfra eksperimentet mitt: ca 100 blader (små og medium) senker ph med 1/20 liter/3 dager. Effekten vil nok være noe høyere siden det vel tar en ukes tid før alt er kommet ut i vannet, og jeg brukte relativt små blader? Kanskje +50% igjen, altså 1,5 reduksjon? Sikert lurt å kjøre litt egne tester og måle underveis.

Leste et sted at eikeslektens blader har basisph på ca 4,3-5,3 i ph.
Plussmedlem
Kuledrøm
Takk for lenke til fin artikkel! Dette får jeg vel slenge meg med på, ettersom jeg fortsatt vurderer survannskar (heller mot Apisto akkurat nå). Syns jeg leste noe om et lyrehalekilliprosjekt i en annen tråd her? Er det til dette du har tenkt å bruke blader? Her hvor jeg bor har vi Europas nordligste sammenhengende eikeskog, så da skulle man vel kunne velte seg i eikeblader. Jeg tenkte også å lete etter orekongler, men disse må kanskje brukes med varsomhet, da den forsurende effekten er svært sterk. Det kan kanskje være nyttig ved justering av pH i byttevann som mellomlagres? Men hvor mye blader trenger man egentlig å samle for å ha nok til neste høst??? Ser for meg at hele huset plutselig fylles opp med tørt løv... ;-D


Du kan gjerne samle eikeblader for min del, også legger du ut for salg.
Eika er ikke så glad i været her i Trøndelag så det finnes ikke all verden av dem.
Kjenner til det været der ja, Viktor, hehehe... Skal si fra hvis jeg sanker over evne og må bli kvitt litt!

Syns ellers det var passende å linke til dette innlegget.
Her er også en veldig interessant artikkel om løv, som ser enda nærmere på effekten av dem.

Fant den når jeg søkte på "leaf litter as fry food"
I går, da jeg vandret hjemover, så jeg på alle de fine eikebladene som lå strødd langs veien, og tenkte ut en plan om å dra til eikeskogs lørdag eller søndag. Og så kom snøen - aaarrrrgh...

Fin ny artikkel - takker!
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap