Produktomtale: Eheim ProII serien

Eheim lanserte sin ProII serie for en del år siden. Siden den gang har dette vært ett meget populært filter, i de fleste akvariekretser.
Serien består av modellene 2026, 2028, 2126 og 2128. De siste to er filtre med integrert varmeelement.
Periodevis leveres 2026 og 2028 som edisjon-utgaver, der all filtermasse følger med.
Slike tilbud sparer deg for en god del kroner!

ProII serien baserer seg på flere av løsningene i profesjonell serien, som blant annet fasongen på filtertønna, kurvene, og delvis selve motorhuset.
Det er imidlertid gjort en del forbedringer på ProII-serien.
Dette er blandt annet:
• Enklere hurtigkobling mellom filter og slanger. Du kan ta filteret løs fra slangene, uten at en dråpe søles, i løpet av ett par sekunder.
• Serien har også fått en start-pumpe på toppen av tønna. Med denne skapes tilstrekkelig sug, til at vannet begynner å renne inn i filteret, ved oppstart, og man får fylt opp filteret, uten å drive å suge slik som på eldre modeller.
Husk å ha slangen til utløpet av vann, over vannflata, når du skal starte denne prosessen. Lufta i filteret må jo komme seg ut ett sted.
• Det er montert ett flow-meter på utløpskoblingen. Dette indikerer hvor mye gjennomstrømming det er i filteret. Personlig syntes jeg denne er helt meningsløs, det er jo mye lettere å se gjennomstrømmingen i karet, enn i ett mørkt skap
• Det er også kommet en rist over finfilteret, noe som gjør at dette holder seg der det skal.

Filterserien har vist seg å være svært pålitelige, slik som Eheim er kjent for. Har selv ett 4 år gammelt 2028-filter, som har gått, og gått, og gått. Dette begynte å trekke falskluft etter ca 4 år, men siden det er mulig å få tak i alle delene til disse filtrene til overkommelig pris, er det ikke noe jeg anser som kritisk.
Hvor mye annet går non-stopp i 4 år uten noe som helst behov for utbytting av slitedeler?
I løpet av mine mange, uhyre mange, timer på ulike forumer, både nasjonalt, og internasjonalt, har jeg sett svært få klager på disse filtrene.
Filtrene er også etter mitt syn (eller hørsel) såpass støysvake, at de ikke er til noen form for sjenanse for meg. Har 2028 stående rett på gulvet, og heller ikke da er det plagsom med lyd fra denne. Hører mer til naboene, enn til filtrene i alle fall :p

Oppbyggingen av filtermasse:
Det er svært lett å holde disse filtrene vedlike, siden filtermassen er plassert i lett håndterbare kurver. Siden vannet strømmer til bunnen av filtertønna, og filtreres oppover, skal man fylle nederste filterkurv med Eheim Efimech, og den blåsvamp-plata som følger med.
Ingen av disse filtermediene har spesielt stor overflate til bakteriene, og disse filtermediene kan derfor med fordel renses godt når filteret begynner å tettes. Selv er det stort sett kun disse som renses hos meg, den biologiske filtermassen får stort sett være helt i fred.
Kurvene over denne (en i 2x26, 2 i 2x28) fylles med f.eks Eheim Efisubstrat pro. På toppen legges den hvite filterplata som følger med. Denne kan med fordel byttes hver gang du åpner filteret.
Om man vil, kan man kjøpe ferdig tilpassede plater med finfilter til disse filtrene, eller man kan bruke vanlig filtervatt. Det finnes også pakker med ett blått filter, og 2 finfilter, om man vil bytte den blå svampen oftere.
Hver av kurvene til pumpeserien rommer ca 1,4L filtermasse.

Vedlikehold av filter og slanger:
Alle filtre vil før eller senere bli tette. Hvor fort\ ofte dette skjer, kommer mye ann på både filter, akvaire og akvarist. Jo mer belastning på filteret, jo fortere tetter det seg.

Som allerede nevnt, det er ofte tilstrekkelig å rense den kurven med kun mekanisk filtrering.
Det er her mesteparten av partikler samler seg, og du endrer da ikke den biologiske balansen i karet.
Om du må rense den biologiske filtermassen, bør du aldri rense alt på en gang. Om du har to kurver, la den øverste være urørt. Har du en kurv, rens halvparten (max).
Rens kanalene i selve pumpetoppen når du først har dette av. Rens også kanalen der impelleren (propellen som pumper vannet) er.

Husk å sørge for at rørene i kurvene plasseres over hverandre, her må vannet få renne fritt. Sjekk også at gummiforingene er på plass, og hele. Dersom du får lekkasje mellom kurvene, vil du miste store deler av effekten i filteret.

Rens av slangene er også noe som er viktig. Her vil det danne seg avleiringer av avfall, og kalk. Dette er noe som kan redusere gjennomstrømmingen såpass, at du mistenker at filteret er tett.
Rens av slangene kan enkelt gjøres med en passende børste til slike slanger. Slangetykkelsen er jo 16mm, og det finnes egne slangebørster som passer til disse. Velg en i 150cm lengde, så kommer du gjennom hele uten å demontere noe på filteret.
Selv renser jeg slangene mens pumpa er i drift, men dette kan gi litt ekstra grums i vannet. Jeg tar derfor slangen som er ut fra karet over i en bøtte, og renser der. Får da ut all skitt, uten å grumse vannet.

Hos meg må jeg rense blåsvampen\ efimech-en ca hvert halvår i det karet med kraftigst belastning. Slangene renser jeg vel ca hver 4. måned, vil jeg tro.
Det biologiske filteret har jeg ikke renset på ca 2 år, i min 2028. Har alltids stjålet litt filtermasse til andre filtre, så det er ikke snakk om riktig så lang tid reelt sett.

Pumpekraft og sirkulasjon.
Pumpene er relativt kraftige, men ikke mer enn de bør være. Alle modellene har etter hva Eheim opplyser, ett forbruk på 20W. Dette er tilstrekkelig til at de greier å løfte vannet 2m på det meste. Vær obs på at jo høyere den må løfte, jo færre antall liter vann sirkuleres. Slik er det for øvrig med alle pumper, bare for å nevne det
At pumpa bruker litt mer strøm enn mange konkurrenter, gir fordeler som mer stabil gjennomstrømming, bedre gjennomstrømming ved delvis tett filter osv.

Holdbarhet.
Dette er en filterserie som er designet for å holde. Alle delene er enkle å ta fra hverandre, uten at filteret ryr i biter av seg selv.
Slitedelene i disse filtrene er slik jeg ser det:
Akslingen\ impeller holder oftest over 5 år, vanligvis i minst 10 år.
Impelleren holder lengst, om man renser vingene lett, og kanalene ved jevne mellomrom.
Mye gass-ansamlinger, mye dritt, og mange tørr-starter sliter på alle typer pumper, også Eheim. Dette bør man unngå så mye som mulig, for å øke levetiden.
Pakninger\ O-ringer bør byttes ut etter 4-5 år, med normal bruk. Når jeg sier normal, mener jeg at disse settes inn med egnet fett hver gang du monterer filteret.
Selv har jeg vært sløv med dette, og må derfor bytte disse før det skulle vært behov.
Ut over dette holder filteret, slik jeg ser det etter 4 års drift, i minst 15-20 år fremover.

Reservedeler.
Jeg har nå studert listene over reservedeler til serien, og er gledelig overrasket over at de fleste delene går om hverandre. Dvs at man slipper å ha ett helt lager med reservedeler på lur, om man skal være helt trygg.
De viktigste delene en bør ha liggende, er etter min mening: (passer alle proII pumper)
-Aksling, med gummihetter. Denne har artikkelnummer 7444390.
-Impeller, 50Hz. Denne har artikkelnummer 7656180
-Tettering, mellom motorblokk og filterbøtte. Denne har artikkelnummer7343150 (passer også 2226, 2227, 2228, 2229, 2326, 2327, 2328, 2329)
-O-ringer, til hurtigkobling (sett med 2) Denne har artikkelnummer 7444190

For øvrig; EZ-klips, bøtter, kurver og gjennomføringer til ProII passer også til de modellene jeg har nevnt over

Spesifikasjoner.
Opplysningene om volum på filtermasse, og antall liter vann, er etter egne beregninger\ erfaringer.

2026\ 2126
Pumpekapasitet med belastning: 650 l/t
Plass til bakterier, i m2, med normalt oppsett: ca 675m2
Kapasitet til antall liter akvarie,
med normal til høy belastning: 200L
Varmeelement 180W
2028\ 2128
Pumpekapasitet med belastning: 850 l/t
Plass til bakterier, i m2, med normalt oppsett: ca 1300m2
Kapasitet til antall liter akvarie, med normal til høy belastning: 400L
Varmeelement 210W

Lavere fisketetthet, gir naturlig nok større volum pumpen håndterer uten problemer. Dersom størrelsen på filtrene tilpasses karet, slik som listet over, og du har normal til moderat belastning, vil filteret fungere ypperlig, med minimalt med vedlikehold.

Drift under strømstans.
Som de fleste vet, er manglende sirkulasjon kritisk for etthvert utvendig filter. Jeg har derfor forsøkt meg fram med ulike rimeligere invertere og UPS-er, for å se om filterserien kan drives med noen form for billig backup-spenning.
Som forventet, slet pumpa stygt med å starte med spenning uten skikkelig sinusbølge. Det hørtes ikke helt sunt ut, en del håpløse lyder før den starter.
Driftingen med feil bølge, gir også reduksjon i vanngjennomstrømmingen på ca 25%, uten at dette betyr spesielt mye.
Min erfaring er at skal man drive disse pumpene (og andre jeg har testet) med en eller annen form for reservespenning, må man legge en del penger i dette, for å få skikkelig utstyr, som leverer sinusbølge, ikke trinnvis tilnærming av dette.
Prislappe pr dato: ca 3000.- for en UPS som kan drive ett enkelt slikt filter i om lag 3 timer.
Å drive å prøve seg fram med slike billige greier har resultert i at jeg har slitt ut impelleren i den ene pumpa. Jeg vil derfor fraråde andre å prøve det samme!

Konklusjon:
Jeg er aldeles fornøyd med mine ProII filtre. De siste dagene har jeg også lært at reservedelene passer mye om hverandre, og jeg vurderer derfor å kun ha filtre i denne serien til mine akvarier. På den måten kan jeg redusere behovet for større antall reservedeler til ett lite utvalg reservedeler.
Filtrene fungerer slik filtre skal; de renser vannet på en ypperlig måte. Har aldri vært plaget med partikler i vannet, vannet er til enhver til krystallklart.
Filtrene er lette å sette opp, lette å holde ved like, og driftssikre.
På tross av lette problemer med falskluft, har jeg til gode å oppleve lekkasjer fra pumpeserien.

Om jeg skal rulle terninger, vil jeg gi filterserien terningkast 5.5.
Det som trekker ned er at gummien i tetningene kunne vært hakket bedre. Ikke noe mer enn det.

Jeg engster meg i alle fall verken for å krype til køys om kvelden med slike filtre i hus, eller for levetiden på disse.
Har neppe kjøpt mitt siste filter i Eheims ProII serie
Del gjerne deres erfaringer med denne pumpeserien i denne tråden!

Har du produkter du føler du vil informere om? Da er det bare å starte en egen tråd om dette!
Siden det er dukket opp en del termostatfeil på en av modellene, så føles det riktig at dette blir notert her
Bra du legger inn denne linken, Aggi
Og bra at Eheim tar noe ansvar, i motsetting til hva mange butikker\ importører selv gidder å gjøre.
Vet ikke hvorfor
er det noe som vet hvorfor min pumpe 2026 lekkasje mellom topp lokk og lokk til motoren. ikke mellom bøtter og lokk til motoren. lure på om det finn tett pakning for disse mellom lokkene. jeg prøver å åpne, men finne ikke feilen. hjelpppppppppppppppppppppp. takk
Du må nesten søke deg fram til feilen. Ofte er det fra selvstarteren en opplever slike lekkasjer.

Det skader neppe å starte en egen tråd om dette, blir litt feil å bruke en omtale av ett produkt til hjelp rundt ett slikt problem
denne var nok tråden jeg trengte. takk.

har nettopp kjøpt min første utvendig, en eheim 2028. synes det er noe skummelt, har så veldig ikke lyst til at jeg skal sette det opp feil. pumpen er en av de som kom med ferdig filter masse til kurvene og bruksanvisning er skrevet i teskje form(dog forstår ikke jeg alle terminology enda) så det burde gå bra.

har allikevel et par spm.

jeg mener å ha lest et eller annet sted inni her at en gummiring i pumpen må smøres ellers har det en tendens til å ryke. det er vedlagt vaseline men det eneste sted som jeg kan se i bruksanvisning at dette skal brukes er under primeren på en eller annen måte om det ikke fungerer optimalt fra starten. leste ovenfor at det anbefales på gummi rundt kurvene.

noe annet sted som noen vet om eller skal jeg smøre alt jeg finner av gummi??

jeg husker også å ha lest et sted her at noen hadde slamsugd tanken de hadde i drift, filtrert vannet i en kaffefilter for så å sette det som hadde samlet seg i den nye pumpen for å hjelpe systemet på sitt nytt akvariumet i gang. jeg har også et kar i drift som skal avvikles etter at det nye på 250 er i gang.

om jeg skal filtrere og tilsette massen i mitt nytt filter, er det helt i bunn at det skal være?

lurer på utvendige filtre til noen mindre kar 60 og 120L. Hva er forskjellen på Eheim pro I og Eheim pro II. Skjønner at det er forskjell på størrelse, fitrering osv. Men har betegnelsen pro I og pro II noe å si er pro II bedre ??
Har 2 stk 2128, 1 stk 2028 og en stk 2126.

Bare fryd og gammen. Én filleting å påpeke: Rørene ble knipet igjen da jeg lot dem dingle ned i en u fra lokket før de gikk opp i karet igjen.

Liker:
- Størrelsen. De er lavere enn tilsvarende JBL filter og passer fint opp i kabinettene mine.
- At de har varmeelement
- At de ikke støyer
Har en 2028. Bortsett fra et par bagateller, har filteret prestert problemfritt i et par år nå.

Bagatell 1: Den lille plastkula i flow-indikatoren kilte seg, og jeg plukket den ut.

Bagatell 2: Primer-pumpa er treig og lite effektiv, men jeg trenger den ikke uansett.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap