Produktomtale: Filtermasse fra Eheim

Det finnes en hel del ulike typer filtermasse, med ulike egenskaper fra Eheim. Siden jeg har lite kjennskap til de ulike filtersubstratene fra andre produsenter, velger jeg å omtale kun Eheim i denne omgang.

Poenget med de ulike typene filtermasse, er rett å slett å få en best mulig filtrering. Å kombinere alle egenskapene i ett filtermedium, ville vært helt umulig.

Eheim Ehfimech
[External Image]
Efimech er biter av kjeramikkrør, med meget glatt overflate. Dette filtermediet benyttes i bunnen av utvendige filtre, for å skape turbulens i vannet. På denne måten fordeles vannet over mye mer av den biologiske filtermassen, og bedre filtrering oppnås.
Siden dette filtermediet er slik det er, er det lite bakterier å ta vare på her. Ved rens, kan dette filtermediet med andre ord skylles meget grundig. Selv bruker jeg hageslange på full guffe, bruker rent kaldvann. Temperaturen spiller for øvrig ingen rolle.
EfhiMech er mer eller mindre evigvarende. Skylles godt før bruk!!!!


Eheim Ehfisubstrat
[External Image]
Ehfisubstrat er ett naturformet filtersubstrat (form og størrelse som grus). Dette filtermediet, har en overflate til bakteriene på ca 450m2 pr liter. På grunn av form og størrelse på substratet, vil det bli noe tettere med bruk av dette filtermediet, kontra ved bruk av Ehfisubstrat pro. Dette reduserer gjennomstrømmingen, så dette filtermediet bør etter min mening erstattes med Pro-varianten.
Når det er behov for rens, bør dette gjøres i en bøtte akvarievann, der filtermassen skylles lett.
Dersom du har mer enn en kurv av dette filtermediet, rens kun en av gangen, men da noe grundigere.
Filtersubstratet kan fint benyttes i innvendige filtre, som er beregnet for mer enn bare svamp.
EhfiSubstrat er mer eller mindre evigvarende. Skylles godt før bruk!!!!

Eheim Ehfisubstrat Pro
[External Image]
Dette er samme filtermedium som det over, men med mer plasseringsvennlig form. Den runde formen sikrer bedre gjennomstrømming av vann gjennom filtermassen, og lengden mellom hver rens av filtermassen økes derfor merkbart.
Dette er filtermediet som brukes av de fleste, i alle fall eiere av Eheims filtre
EhfiSubstrat Pro er mer eller mindre evigvarende. Skylles godt før bruk!!!!

Eheim Ehfilav
[External Image]
Dette er ett ganske lite brukt filtermedium, på grunn av mindre overflate til bakteriene enn de to filtermediene over.
Ehfilav er rett å slett knust lavastein, og er derfor billigere enn de over.
Om man veier pris, opp mot bakterieoverflate, vet jeg rett å slett ikke hva som lønner seg.
Men for mange er nok volumet for bakteriene det som veier tyngst

Eheim EhfiKarbon
[External Image]
Dette er som navnet sier, kullfilter. Denne er ikke like effektiv som EhfiAkvit, men har en mye mer behagelig pris.
Kullfilter benyttes for å absorbere medisinrester, tungmetaller, farge og lukt fra vannet. En bør regne med at viktige komponenter fra plantenæring ender i slike absorberende filtermedier.
Kullfilter har den egenskapen, at de absorberer i ca 28 dager. Etter dette, vil absorberte giftforbindelser, frigis i voldsom fart.
Man er derfor helt avhengi av å fjerne kullfilteret før den tid.
Kullet bør for letthets skyld plasseres i en filterpose før bruk

Eheim EhfiAktiv
[External Image]
Denne har samme egenskaper som EhfiKarbon, men er vesentlig mer effektiv. Man trenger altså mindre kull, til å absorbere det som skal absorberes. EhfiAktiv starter raskere å absorbere forbindelsene det er satt til å absorbere, og vil derfor fortere brenne ut. Bør byttes etter 2 ukers bruk.

Eheim EhfiSynth
[External Image]
Dette er rett å slett filtervatt, som brukes øverst I utvendige filtre, i lag på 2-3cm. Filtervatt fjerner selv små partikler fra vannet, og vil derfor tettes relativt lett. Det er også meget liten overflate til bakterier i denne typen filtermedium, og den kan derfor med fordel kastes etter en gangs bruk.
Å bare benytte EhfiSynth, eller andre typer filtervatt, i ett filter, er derfor ikke spesielt gunstig med tanke på biologisk filtrering.
Filtervatt, leveres også i plater, tilpasset til Eheims utvendige filtre. Disse er litt mer luftige enn hva filtervatt vil være, og passer perfekt til ditt filter.
Men prisen er selvsagt høyere enn filtervatt i løsvekt.
Bør skylles godt før bruk

Eheim EhfiFix
[External Image]
Dette er grovmasket filtervatt, bassert på mye tykkere og stivere fibre enn vanlig filtervatt. På grunn av dette, vil filtermediet ikke samle opp så mye småfragmenter fra vannet.
EhfiFix er lett å skylle, og kan derfor brukes nesten uendelig mange ganger.
Filtermediet har relativt liten overflate til bakterier, og bør derfor ikke brukes som eneste filtermedium.
Bør skylles godt før bruk

Eheim EhfiTorf
[External Image]
Dette er torv, som er presset til små kuler. Torv har flere positive egenskaper, og passer ypperlig til akvarier der brunt, surt vann er en forutsetting.
Torv tilfører vannet humusstoffer, og hormoner, mange fisk er avhengi av. I tillegg vil torv senke Kh, og dermed også Ph.
All torv har begrenset tid det er virksomt, og etter 3 ukers tid har torven gjort jobben sin.
Torv har ikke noen biologisk effekt med tanke på nedbrytingen i filteret, og bør derfor ikke ta opp for mye av volumet i filteret.
Mål deg frem til hvor mye du trenger i ditt filter, for å oppnå ønskede vannverdier.
Torv bør benyttes i filterposer, slik at den er lett å fjerne.
EhfiTorf er en av de mest effektive på markedet.

I tillegg til disse filtermediene, finnes det svamper med ulike grovheter på sin struktur. Til utvendige filtre er det vanlig med relativt grov svamp, mellom Ehfimech og EhfiSubstrat Pro. Dette filteret er ca 2-3cm tykt, og er mest der for å fjerne grove partikler.
I utvendige filtre, med ulike typer substrat som filtermedium, renser jeg slike svamper på samme måte som Ehfimech.
Det selges spesielt tilpassede svamper til Eheims utvendige filtre, dersom du ikke vil kappe dette til selv fra en stor blåsvamp.
Men den svampen som følger med filteret når du kjøper det, varer i flere år, så det er ikke noe å stresse med

Til innvendige filtre, uten kurver til filtermediet, er det vanligst at det er svampefiltre som benyttes. Slike svamper er gjerne mer fine i strukturen enn til utvendige filtre. Den vil derfor tettes noe fortere, og inneholde litt mindre bakterier. Til gjengjeld, samler den opp mindre partikler.
Slike svamper bør renses lett, ved å kryste dem forsiktig i en bøtte akvarievann. Dersom filteret ditt rommer flere enn en svamp; bytt\ rens aldri mer enn en svamp av gangen.
Til innvendige filtre med kurver til valgfritt filtermedium, anbefaler jeg bruk av svamp som første filtermedium vannet kommer i kontakt med, deretter EhfiSubstrat Pro. Dersom du plages med svevepartikler i vannet, kan du benytte litt filtervatt som siste ledd i filteret.
Tilfeldig bekjentskap
© Cathrine
Reklame for plussmedlemskap