Skal planter stå oppå eller gjennom myggnetting i bunnlaget?

Jeg skal nå til med å plante til i karet mitt. I bunn er det et lag med plantenæring(substrat), så myggnetting over, og Engelsk elvegrus øverst. Skal jeg da sette plantene oppå nettingen og fylle rundt med grus, eller bør jeg lage hull i nettingen og tre plantene nedi. Røttene klarer kanskje å komme seg gjennom selv?
Hvorfor vil du ha myggnetting i bunnlaget?

Om du er redd for at bunnæringen skal komme opp og blande seg med grusen, så er ikke det noe problem i ditt tilfelle. Elvegrus er tyngre enn næringssubstratet, og det er de tyngste steiner\ting som vil legge seg øverst.

Jeg har aldri hatt noe slikt nett mellom bunnæringen og grusen, men jeg vil ikke råde deg til å skjære hull i nettingen. Planterøtter blir store, og vokser seg rundt og fast i det meste.

Se for deg hvor mye du får med opp, når hele bunnlaget og alle planter er festet sammen med myggnetting, og du skal fjerne\flytte kanskje bare en eller to planter :S
Jeg er enig at så lenge grusen ligger rolig oppå substratet er alt greit, men hvis du roter litt i det vil det jo blande seg. Og da vil vel det letteste legge seg øverst? Eller tar jeg helt feil?

Bak mot bakgrunnen har jeg en perforert luftslange, luftboblene kom seg ikke gjennom nettingen, så jeg måtte kutte av en stripe bakerst. Der har det kommet opp noen biter av substratet, men der er det jo luftbobler som kommer opp og da.

Men jeg ser problemet med å flytte planter når røttene er vokst gjennom nettingen ja. Får håpe jeg er fornøyd med plasseringen med en gang.
Øyvind Aarum
Får håpe jeg er fornøyd med plasseringen med en gang.


I så fall er du adskillig bedre til å planlegge enn MEG!!

Med sand/steiner og andre "ting" er det sånn at det er de STØRSTE steinene som helst vil legge seg på toppen. Fyll en kopp med erter og linfrø, rist litt på den, og du vil se at linfrøene kommer på bunnen, ertene oppå.
Det er derfor det til stadighet må plukkes stein på jordene! Det blir jo for søren ALDRI tomt for stein, og de kommer OPP!
Det er altså ikke VEKTEN på partiklene som er vesentlig her, men størrelsen. Substratet er omtrent som leire, altså veldig små partikler. På grunn av at de er så små og lette, så vil de lett virvles opp i vannet hvis du romstrerer litt i det, men det er jo bittebittesmå steiner, så det VIL jo synke til slutt, og da vil det falle NED mellom de større partiklene (elvegrusen) og legge seg godt til ro der.

Jeg har biltemasand og substrat under det igjen. Ikke noen ideell kombinasjon, siden biltemasanden er så finkornet. Men det har ikke vært noe problem. Når jeg har tynnet ut eller plantet om (for det HENDER nok at en finner ut at en vil gjøre det, ja...), har det blitt virvlet opp en del grums, men det forsvinner fort. Verken fisker eller pumpe har tatt skade av det så langt. Med elvegrus vil jeg tro problemet blir enda mindre. Så jeg ville ha droppet myggnetting.
Helt riktig det som Gulli sier. Du kan tryggt legge bunnsubstrat under elvegrusen, for den vil stadig arbeide seg til bunnen.

En annen ting jeg reagerte litt på, var det om luftslangen din. I og med at du har bunnæring, så går jeg ut fra at dette skal være et plantekar.

Planter forbruker co2, og avgir oksygen til vannet om dagen
Oksygenet du tilfører, vil lufte ut den co2 som er i vannet, og plantene vil få problem med å vokse og trives.

Okei. Det jeg har som jeg kaller for plantenæring/substrat er ganske grovkornet. 5mm kanskje. Og minner mye om grus. Heter Fondo Vivo, Prodac. Står på bøtta at det er leire tilsatt næringsstoffer.

Plantekar? Blir vel mere selskapskar egentlig. Og luftboblene er mest til pynt, vil de kunne skape problemer med CO2 balansen?
Tror ikke du burde få så store problemer med at denne bunnæringen kommer opp, selv om den er veldig lett.

Tilført oksygen, vil lufte ut det du har av co2 ja. Jeg ville slått den av var jeg deg.
Tilfeldig bekjentskap
© stian bidtnes
Reklame for plussmedlemskap