Hvorfor og hvordan co2? jeg ønsker god plantevekst.

Jeg ønsker jo også god plantevekst. Jeg hadde en ommøblering i akvariet sist lørdag (5 dager siden) hvor jeg endret bunnsubstrat og plantet om plantene mine.

I tillegg så hadde jeg kjøpt javabregner og lignende fra sisselrotfamilien som ble festet til røtter ved hjelp av fiskesnøre.

Jeg ser jo allerede at det gror. Disse bregnene har fått lange brune tråder som det kommer nye skudd i.

Jeg ser også at plantene som er plantet i bunnlaget har fått nye skudd.

Jeg bruker pr. i dag kun flytende plantegjødsel som også har jern i seg.

Jeg har vel relativt dårlig lys er blitt meg fortalt siden jeg har dekkglass. Jeg har to 30W aquaglo lysrør.
Har vurdert å bytte armatur. Ble anbefalt i en dyrebutikk å ikke gjøre dette, men å beholde dekkglasset og heller kjøpe reflektor?

Jeg har veldig lyst å ha et planterikt akvarie og har lest om CO2. Jeg (tror) jeg har sett at de selger tabletter med CO2.

Her på Akvaforum har jeg lest om tilførsel av CO2 i trykkflasker?

Hvordan gjøres dette? Hvorfor er det bra å tilsette CO2?

Hvis noen kan forklare dette for meg så hadde jeg vært veldig takknemlig

Kan prøve å svare men vet selv lite. CO2 trengs hvis man har mye planter. For som du sikkert vet er at planter trenger CO2 og produserer O2 har du mye planter trenger du ekstra tilførsel av CO2.
Det var vel det jeg tør å svare på, de andre tingene er jeg blanke på.
Planter, enten de er på land eller i vann, trenger Co2 til å kunne ha fotosyntese. De "stjeler" da karbon-atomet fra molekylet, og frigjør nyttig O2 for miljøet.
For at fotosyntesen kan fungere, trenger plantene også tilstrekkelig med lys, både i type og mengde. De trenger også mikro og makronæring i balanserte mengder.

Tabletter med Co2 er bob-bob. Dette gir skjelden en god og konstant tilførsel, og en risikerer derfor at pH i vannet endrer seg alt for ofte. For Co2 vil påvirke denne, da dette er en svak syre i gassform.

Trykkbasserte systemer er mest kostbart, men også mest gunstig å bruke.
Slike systemer inneholder en flaske med gass under trykk, noe til å regulere trykket til noe som er håndterbart, slange til karet, og noe som sørger for at gassen tas opp i vannet (oftest reaktor, enten passiv eller aktiv).
En del systemer er også utstyrt med en kontroller, som måler vannverdiene, og tilsetter en mengde Co2 som fører til at pH hele tiden er stabil.
Dette koster ekstra, men er etter min mening vel anvedte kroner.
Nja... og på norsk så betyr det?

Uff, synes det virker så innviklet
2nelise
Nja... og på norsk så betyr det?
Se ovenfor

2nelise
Uff, syntes det virker så innviklet
Litt innviklet er det, ikke noen tvil om det.
Men tar en seg tid til å lese en del om emnet, ender en plutselig opp med å se det berømmelige lyset
Du vet ikke om en bra link da hvor dette står godt forklart?
Det er ikke tvil om at CO2 gir veldig god plantevekst. Den bør da riktignok balanseres med riktig mengde og type gjødning og godt lys som er andre viktige faktorer for god plantevektst.

Når det er sagt så kan man få god plantevekst selv om alle disse komponentene ikke er tilstede.

I mitt plantekar har jeg aldri tilsatt CO2, men har likevel måttet luke ut en studd bøtte med planter 1 gang i måneden på 660 liter.

Det ville sikkert vært mer med CO2, men det er ikke slik at planter ikke vokser uten CO2, men de vokser raskere og neon blir penere.

Det er mulig å få fine akvarier med "Low" tech metoden og man kan få finere akvarier med high tech, men det krever også mer teknisk kunnskap.....

Personlig ser jeg fordeler med begge konsepter, da de er spennende på hver din måte.
Litt om mine erfaringer som relativt fersk planteakvarist.

Hva du trenger for å få plantene til å vokse avhenger av hvilke planter du har og hvor mye du har. Har du mye planter vil de fort bruke opp næringen som finnes i vannet(eller kommer fra fiskene, eller andre levende vesener i karet, også planterester). Da må du tilføre gjødsel. Noen vil ha næringen i grusen og andre i vannet. Dette vet du sikkert.

Jeg har pr. nå ca. 0,75 watt pr liter vann(det vil si MYE lys). Jeg bruker reflektor på alle mine rør. Med reflektor så dobler du styrken pr. rør(sånn omtrent).
Som gjødsel bruker jeg PMDD, som man blander ut selv. Dette er billig og man kan kontrollere sammensetningen av de enkelte næringsstoffer.

Og så har jeg Co2-trykkflaske. Dette et gammelt brannslukningsapparat som er konvertert. Flaska kostet en tusenlapp inkl. Co2, og varer godt over ett år(kommer selvsagt an på hvor mye Co2 man bruker). Jeg har ett akvarium på 750 liter som får ca. 5 bobler i sekundet. Jeg lar boblene gå rett i innsuget til Eheim pumpa, og Co2 blir da tatt opp i løpet av turen gjennom slanger og pumpe.

Nok lys, næring og Co2...da skjer det ting!
Også røde planter(som ofte kan være vanskelige) vokser godt hos meg.

Ikke har jeg problemer med alger heller.
Akkurat det der med å la Co2 gå inn i Eheimpumpen er noe jeg har vurdert, men er litt redd for å gjøre noe galt. Har en 2026, kjører med DIY Co2...

Kanskje noen plutselig kommer med en oppskrift på en god passiv reaktor?
Anders Gjeldnes
Med reflektor så dobler du styrken pr. rør(sånn omtrent).
Vil bare legge til, slik at ingen misforstår:
Med bruk av gode refkeltore, utnytter en alle Wattene i røret.
Det betyr ikke at en plutselig får 30W utbytte av ett 15W rør
Det betyr bare at en får 15W ut av ett 15W rør, i stedet for ca 8W

Forresten; hvilken Eheim-modell er det du bruker til å mixe Co2-en?
En del filtre, spesielt de mer motorsvake, får fort stopp av slikt. Vet at ProII har vært brukt til dette formålet, men vil gjerne vite om andre modeller som også funker
Tilfeldig bekjentskap
© Tor E. Simonsen
Reklame for plussmedlemskap