Low-tech akvarie.

Har tenkt en liten stund på å sette opp et low-tech/balansert akvarie.

Har satt av en 250 Liter som skal settes opp på nytt i forbindelse med storauksjonen neste lørdag. Regner med å klargjøre det fredag kveld.

Helt i bunnen skal jeg ha leire og torv/jord tilsatt litt ferrogan granulat og plantenæring. Oppå dette skal jeg ha et ganske tykt lag med biltema sand. På denne måten lager jeg et næringslager for plantene i bunnlaget.

Har tenkt å ha mye planter og noen røtter osv.

Vil starte med å sette inn cyclops og ferskvannsvannlopper. Vil også ha noen reker og snegler, samt prøve med smådyr jeg fanger selv, såsom gråsugge/asell osv.

Når dette har fått godgjøre seg litt, vil jeg sette inn noen Galaxy rasbora. Forhåpentligvis vil det være nok smådyr og gjemmeplasser til at de ikke blir fullstendig utryddet, sammtidig som rasboraene vil holde litt kontroll på populasjonene. Men det skal forhåpentligvis bli slik at det er en masse småkryp som driver med sitt der inne.

Siden akvariet er såpass stort i forhold til størrelsen på innbyggerene, vil det forhåpentligvis bli mye mere som et utsnitt av naturen enn et vanlig akvarie.

Har blitt inspirert av et akvarie som står ved inngangen til TopZoo butikken på kilden senter, og denne utrolig vakre filmen, kjenner at roen senker seg når jeg ser denne. Tenk bare på effekten når jeg får noe lignende selv...
Spennende konsept, det ligner min planlagte oppbygging av kaldt saltvann der alle små organismer skal inn først og så setter man inn nye etterhvert og håper populasjonene klarer å leve i balanse.

Problemet man ofte møter er at balansen fort faller bort som følge av at dette er et veldig begrenset område. Men ved å fjerne avkom fra galaxy stimen så tror jeg en balanse vil kunne opprettholdes.

Håper på bilder og å få høre erfaringer fra dette prosjektet. Low tech har en egen sjarm, spesiellt om man får det meste til å fungere på et biologisk vis
Var det du som stakk av med Walstad-boken på forrige klubbmøte?

Ser spennende ut. Du får bruk for disse loppene da, ser at han har samme sort i det karet du linket til.

Hvis dette er det samme karet, så er det fremdeles mye smått liv der, selv om det er fisk tilstede. Men den samme roen over karet eksisterer ikke lenger... -Selv om det sitter en tyrker og snakker med monoton stemme....

Jeg blir litt småstressa over levendefødere som kommer i veien for linsa når det er noe annet spennende å se... ;D

Men er du sikker på at du vil ha noe så finkornet som biltemasand i karet? Jeg vil tro at du risikerer en masse anaerobe bakterievekst som kan bli negativt for miljøet... Hva med å finne sand og grus i en bekk/elv, så blir det seende mer naturlig ut...

Jeg har tidligere fundert på et sånt akvarie selv, men fant ut at jeg må lese denne walstad-boken først.

Det er visst viktig at man har torv som ikke er tilsatt gjødning. Det finner du på plantasjen. Tror de kalte det for natur-torv, eller noe sånt...

Lykke til
Jeg forsøkte å finne Walstad boken, men den var utlånt.

Det er jo mye av den samme roen når guppyene ikke svermer forran linsen, antar det ble filmet sammtidig som det ble matet.

Biltema sanden er mest fordi det blir mye styr å hente sand i en elv. Jeg vet om et fint sted å hente, så sånn sett kunne jeg gjort det.

Er ikke så redd for gasslommer og denslags. Det kan nok forekomme, men tror man skal være veldig uheldig for at det skal gå ut over innvånerne. Det vil uansett ikke være snakk om store mengder torv/jord, men får vurdere om jeg skal droppe det, og kun gå for leire.
Tok noen bilder da jeg satte opp karet. De ble stort sett veldig dårlige.

Her er ett som bare er ganske dårlig.

På stammen/roten eller hva man nå skal kalle det, sitter det igjen endel bark, og det er vanlig mose på. Blir spennende å se hva som skjer. I verste fall blir det masse alger og mosen dør.

Regner med det kommer til å være slik frem til etter neste klubbmøte. Dersom jeg kjøper flere planter, blir de plantet da. Håper på å kunne fjerne stripsene da. Lurer litt på hva jeg skal gjøre for å skjule det tekniske, enten blir det å dekke med røtter eller å vente til det har blitt nok planter.

Målet er å ha en liten jungel derinne, men det vil jo ta litt tid.

Håper også på å få laget meg en ny lystopp, nå er det bare ett enkelt lysstoffrør, det er skjøvet bak på bildet fordi jeg hadde rotet i karet.

Skal på fangstturen til BAK på torsdag. Håper å finne endel småkryp som kan få plass i karet.

Veldig usikker på når jeg kan sette inn Galaxyene. De må nok vente i hvertfall noen uker til regner jeg med...
Synes det ser lovende ut

Liker måten karet er innredet på da jeg får inntrykk av at det er lite orden og mer kaotisk slik naturen gjerne er. Tror det vil føre til at galaxy vil trives veldig bra
Håper at det skal se ganske så "rett fra naturen" ut.

Sammtidig synes jeg det ble en veldig fin dybdefølelse. Speielt om man ser fra høyre side. Da vil blikket følge stokken helt til venstre, eller helt bak langs den stammen som stikker ut bak(og ender opp ved filterinntaket). Dessuten er det en veldig fin 3D effekt ved at man kan kikke bak/rundt roten.

Vises ikke på bildet, men stammen ender opp i sideruten og bakruten.
Den som stikker opp gjorde jeg litt for kort i en sinnsyk sageulykke, skulle egentlig vært 5 cm lengre så den stakk like over vannskorpen.
Ble litt inspirert nå, så jeg forsøkte å ta noen bilder. Ikke så veldig vellyket.
Har satt inn noen få mini cyclops, moina, vannlopper, tanglopper og fereker(fairy schrimps).

Eneste som kom frem på bilde var ferekene.

Skal sette inn flere småkryp på torsdag.
Dette ser bra ut, altså... Er det wallstad du er inspirert av, eller er det bare low-tec? Hvis jeg ikke tar feil, så er wallstad sitt prinsipp belyst av et vindu, og med åpen topp. Men det får vi finne ut når vi leser boken.

Skal bare se at vi står og river i hver vår ende av den boken, på neste BAK-møte... ;D
Jeg klør meg litt i hodet her, for jeg skjønner ikke helt... hva er det som er low-tech med dette akvariet? På bildene ser man jo alt det vanlige tekniske utstyret (varmekolbe, filter, belysning). Hva er forskjellen på dette og vanlige akvarier? Jeg skjønner at du setter inn en del insekter, og har planer om at fiskene skal klare seg på dette og du ikke skal fôre her. Men fraværet av regelmessig fôring er jo ikke det som gjør et akvarie low-tech.... eller er det jeg som har misforstått noe kolossalt?
Opplys meg i så fall Men "low-tech" betyr jo "lite teknisk", dvs teknisk utstyr.
Haisann Mona.

Du har rett i at dette muligens er i overkant av hva som kan kalles et low-tech akvarie.

Mulig jeg dropper varmekolbe, og setter inn en ren sirkulasjonspumpe istedet for filter, evt dropper pumpe helt. Men det får jeg i så fall ta etterhvert.
Filteret har utblåsnig og innsug veldig nært hverandre, så det er ganske lav vannbevegelse ellers i karet.

For meg er det viktiste å få den feelingen som et low-tech akvarie har.
Så det riktigste for meg er gjerne å si low-tech inspirert.

Det diskuteres forøvrig litt på hva som er low og high tech, og det ser ut til at de fleste havner et sted midt imellom.

Hovedskillet slik jeg ser det, er mengden jevnlige inngrep i akvariet. Slikt som gjødsling, vannbytte, luking osv.
Det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig å jevnlig tilføre annet enn fiskefor.
Det skal ikke være "for mye" lys, og næringen kommer først og fremst fra ordinær plantejord i bunnen.

I et high-tech akvarie vil man "pøse på" med det som til enhver tid begrenser plantenes vekst, enten det er CO2, lys eller forskjellige former for næring. Her vil næringen først og fremst være i vannet og man ønsker gjerne å sirkulere dette ned i bunnlaget ved hjelp av varmekabler.

Kunne kanskje like gjerne sagt:
Low-tech - high patience vs High-tech - low patience.
Aggi
Dette ser bra ut, altså... Er det wallstad du er inspirert av, eller er det bare low-tec? Hvis jeg ikke tar feil, så er wallstad sitt prinsipp belyst av et vindu, og med åpen topp. Men det får vi finne ut når vi leser boken. Skal bare se at vi står og river i hver vår ende av den boken, på neste BAK-møte... ;D


Hei.

Har ikke lest Walstad boken enda, så det er vanskelig å si. Er mest på jakt etter et miljø som er mest mulig likt det man ville funnet i en dam ute i naturen.

Såvidt jeg kan forstå, er oppsettet mitt en lett blanding av Walstad og Quackenbush.

I Walstad karet skal det være minst mulig tilført næring i bunnlaget(kun ren jord), og det skal ha en viss kontakt med vannmassene over. Grusen skal

I Quackenbush bruker man mye næring(lateritt) som er adskilt fra vannmassene med fin sand.

I mitt kar, er det plantejord som er blandet med litt leire og ferrogan og toppet med biltemasand. Til gjengjeld er det En stor rot hvor jeg kun har spylt av jord, men det er bark og annet som vil råtne. I tillegg kommer jeg til å tilsette blader, og vil bedrive minimalt med slamsuging.
Angående definisjonsforvirringen
Jeg syns Dan S. Quackenbush har en fin måte å definere dette på: I define as follows; "High-Tech" uses all of the most expensive equipment known to God or man, "Mid-Tech" uses some High-Tech or do-it-yourself versions of High-Tech equipment, "Low-Tech" which uses the cheapest possible products that will maintain healthy plants, "No-Tech" which is a complete absence of any product that plugs into a wall socket. (Sitat hentet [URL=http://www.malloftheworld.com/aquarium/part1.htm#MOTHER NATURE'S FILTER]herfra[/URL].)

Dvs at mange av oss kjører mid- til low tech, mens Walstad har undersøkt økosystemet i et no tech-oppsett.

I tillegg kommer selvfølgelig dette med inngrep i form av gjødsling, vannbytter osv.
Takk for svar, Trygve. Om jeg følger den definisjonen, så har jeg en haug med low-tech kar Hehe Ingen varmekolbe flere steder, bare akkurat nok lys til at plantene ikke dauer (1 lysrør i de fleste, to i noen kar), tilsetter ikke masse plantegjødning o.l. (men ingen jord, bare sand) Ja, egentlig har jeg bare lys og filtrering mange steder.

Fikk lyst å synge litt. "I'm a looooooow-tech womaaaaaaaaaan...."
(beklager off topic, jeg prøver å bli kvitt en fryktelig sangsnutt som har hengt seg fast inni hodet mitt i dag)


REDIGERT:
Nei, forresten, jeg har ikke low-tech. Jeg bytter jo vann hver uke og fôrer.
Da blir det ikke low-tech, ikke sant, for det er jo regelmessige, menneske-inngrep i akvariets egen balanse?
mona o
REDIGERT: Nei, forresten, jeg har ikke low-tech. Jeg bytter jo vann hver uke og fôrer. Da blir det ikke low-tech, ikke sant, for det er jo regelmessige, menneske-inngrep i akvariets egen balanse?

Eh, det blir vel mer walstad-prinsippet som er med sjeldne. Tror ikke vannbyttene har noe med teknologien å gjøre....
Jeg tenkte på dette Trygve skrev:

Trygve Lillefosse
[I]Hovedskillet slik jeg ser det, er mengden jevnlige inngrep i akvariet. Slikt som gjødsling, vannbytte, luking osv.[/I] Det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig å jevnlig tilføre annet enn fiskefor. Det skal ikke være "for mye" lys, og næringen kommer først og fremst fra ordinær plantejord i bunnen.
mona o
REDIGERT: Nei, forresten, jeg har ikke low-tech. Jeg bytter jo vann hver uke og fôrer. Da blir det ikke low-tech, ikke sant, for det er jo regelmessige, menneske-inngrep i akvariets egen balanse?


Foring hver dag er greit. Kommer nok til å gjøre det, ikke minst fordi fiskene nok vil ta godt for seg av småkrypene når de kommer til.
I Walstad akvarier tror jeg det er meningen at man skal fore ganske mye, og at den økte forurensningen skal gjødsle plantene.

Men ser først og fremst dette som en tilnærming til akvariet, dvs. at man streber etter den naturlige balansen, og ikke nødvendigvis hvilke metoder man bruker. Dvs. tror man kan skifte masse vann og bruke litt high-tech metoder og samtidig ha en low-tech tilnærming til hvordan man gjør det. Om du skjønner hva jeg mener.
Godt mulig jeg missbruker bregrepet low-tech litt. Kansje Zen-akvarie ville vært riktigere.

Håpet er mere at det skal være konstante "drypp" av levendefor hele tiden, slik at de opprettholder sin natrurlige adferd, istedet for at de får masse mat en gang eller to i døgnet og veldig lite ellers.
Hjelper selvagt på at det vil være over 10 liter pr. galaxy inntil de måtte finne på å yngle. I et "normalt" akvarie ville gjerne fisketettheten vært 5-10 ganger så høy.

Nå er det godt mulig at det blir flere av dem etterhvert, og der skal reker og oppi. Så jeg er veldig usikker på hvor stor biolast det vil være i karet.

Når det er vel etablert, kan jeg godt tenke meg å la filteret gå i en bøtte noen dager, mens jeg setter inn et lite powerhead for sirkulasjon/vending av vannet. Spennende å se om jeg kan få plantene til å ta helt over for filteret. Men om jeg tør å ta filteret vekk mere enn bare for en test er mere usikkert.

Kan godt tenke meg å lage en DIY topp med bedre lys. Nå får karet litt ettermiddagssol, så da er det ikke så nøye. Får se, får se.

Ser heller ikke brt ifra at jeg kan komme til å gi litt co2.

-So dont hold me to that lo tech stuff.
Du får nok ikke javabregnene til å tappe vannet for næring, for de vokser for seint. Men jeg har en plante som vokser veldig bra under de fleste forhold. Den heter Najas. Helt super til å fjerne forurensning. Tenkte å ta med meg noen på neste BAK-møte.
Trygve Lillefosse
Håpet er mere at det skal være konstante "drypp" av levendefor hele tiden, slik at de opprettholder sin natrurlige adferd, istedet for at de får masse mat en gang eller to i døgnet og veldig lite ellers. Hjelper selvagt på at det vil være over 10 liter pr. galaxy inntil de måtte finne på å yngle. I et "normalt" akvarie ville gjerne fisketettheten vært 5-10 ganger så høy.


Husk å sette inn mye planter, slik at lopper og reker får en reell mulighet til å bli flere.

Galaxyen er en formidabel jeger på småkryp, alltid på jakt.

Har selv en stim med Galaxy gående i en 222 liter sammen med maaaange kirsebærreker og noen få amanoreker.

Denne lille fisken har ingen problem med å ta rekeyngel. Ser også at den går bananas når amanorekene slipper egga/larvene. Da er det festmåltid.

Så tanken med konstant tilgang på levendefor funker funker fint det.
Takker for tipset Morten.

Har fundert litt på å lage en form for refugeum, problemet er bare å få det til uten at det synes. Galaxyene er jo ikke så store, så javamose vil neppe gjøre nytten fult ut.

Får satse på masse gjemmesteder.

Nå går de i en 50-liter hvor det er små hvite cyclops som blir 1-2 mm. Disse ser ut til å være flinke til å gjemme seg, og til å formere seg når de ikke blir spist.

Kommer også til å ha ferskvannstanglopper som er flinke til å gjemme seg innunder steiner o.l. (De svømmer rett ned og vekk fra lys om de føler seg truet.)

Kanskje en liten røys med småstein kunne vært noe, da bude det kunne være gjemmested for endel småkryp.

Må nok holde kultur i tillegg. Har en misstanke om at de ganske fort vil renske karet for vannlopper og annet som svømmer fritt i vannet.

Forresten: Hvor mange Galaxy har du i det karet?
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap