L204 tok livet av L204

Har hatt 4 stk L204 gående i en 240-liter i 2-3 uker som karantene. Disse er VF og godt voksne 9-13 cm. Etter hva vi fant ut på butikken, hadde jeg kjøpt 1 hann og 3 hunner. I går oppdager jeg det jeg tror er leksatferd, to av mallene går ved siden av hverandre, slår halen ned i sanda og romsterer rundt. Litt senere finner jeg den ene liggende på rygg og puster tungt. Isolerte den i et yngelakvarium i samme kar, og idag fant jeg den dessverre død

Må nevne at PGA mistanke om hvitprikk, så har jeg den siste uka hatt 3 dager med 32 grader, en dag med 28 og 1 dag igjen med 32 grader. Ser nå ingen tegn til hvitprikk lenger, men to av mallene som er i live, har hva jeg tror er bitemerker. Dette er ved halerot og toppen av ryggfinna.

Noen som vet hvorfor de kan ha slåss slik? Karet er forholdsvis stort med mange gjemmesteder. Per idag er en malle nærmest i hvert sitt hjørne, men er de virkelig så territorielle? Skulle akkurat flytte de over til en 250-liter med tre 4 stk litt mindre L204 som antagelig er oppdrettsfisk. Kan den voksne som tok livet av den igår, ta livet av disse små når de flytter sammen?
Hannene kan i alle fall være svært territorielle overfor andre hanner. Kanskje ikke kjønnsfordelingen var slik du trodde?
Det er godt mulig at det var to hanner, ja....
Blande VF og oppdrett?
Ser at veldig mange her ber om at en ikke skal blande disse to variantene i avl. Tror nok også at du ville få mer igjen for yngel dersom de har to VF foreldre og ikke en av hver. Selv vanlig Ancistrus er jo territoriell, og et akvarie på bare 250 l vil det neppe være plass til alle disse mallene dine. Jeg ville i alle fall holdt dem hver for seg.
Var kun 4 stk helt alene i en 240 liter, når den ene tok livet av en annen. 4 maller i en 240-liter synes jeg ikke er for mye, selv om de er store. Nå går da 3 voksne VF og 4 små F1 sammen i 250-liter i stua, foreløpig går det helt bra. Har sett dyrebutikker med 20-25 voksne VF i 100-liters karantene kar, uten at arten har slåss veldig mye. Forstår ikke helt hvorfor mine gjorde det....
Har hatt litt aggressivitets problemer med min 204, men det gikk over ettervert. De går fint sammen i et 180L juwel kar, så akvariet ditt er stort nok. Men det er vel alltid en risiko for at de dreper hverandre.
Orre
Var kun 4 stk helt alene i en 240 liter, når den ene tok livet av en annen. 4 maller i en 240-liter synes jeg ikke er for mye, selv om de er store. Nå går da 3 voksne VF og 4 små F1 sammen i 250-liter i stua, foreløpig går det helt bra. Har sett dyrebutikker med 20-25 voksne VF i 100-liters karantene kar, uten at arten har slåss veldig mye. Forstår ikke helt hvorfor mine gjorde det....


dyre/fiske butikkene har jo også bla 15-30 "red belly" piraya i samme tank ca 100-120liters. De skal for det første ha hvertfall 300 liter pr par og for det andre når du ser de i butikken så ser de ut som venner men når du kjøper 4 så spiser de plutselig den ene

Når det gjelder blanding av VF og oppdrett så syntes jeg det er en god ting! Det er viktig å lage nye stammer av oppdretts arten. Kanskje VF hannen finner seg en oppdretts hun og visaversa, da tror jeg mann har en sunn miks, selv om yngel av VF er opptimalt så er det også viktig å tenke på det fra et akvaristisk hobby syn. Tror ikke det er mange som tjener penger på fiskene sine, hvertfall ikke jeg og jeg mener at det å ha villt fanga eller oppdrett ikke avgjør fiske hobbyen for meg.
Takk for to gode svar
Om det er VF eller ikke er for meg ikke så interessant når jeg anskaffer fisk, kun i dette tilfellet hvor jeg da kombinerer. Har vært rolige tilstander i karet de siste dagene, så tror rangordningen er satt...
Er du sikker på at hannen din drepte den den som døde , eller kan den ha dødd avandre årsaker? Det er ikke uvanlig at rognstinne hunner dør. Lykke til med oppdrett; er like spent hver dag jeg kommer hjem fra jobb, det hadde vert gøy å få det til.
Mine 4 lever sammen i fred og ro , de sitter stort sett på samme roten, noen cm fra hverandre, så jeg tror ikke de er spesielt territorielle., ikke mine ivertfall.

Nå har jeg 7 VF L260 i et 180 liters. Sammensettningen er 3 Hanner og 4 hunner. Størrelsen på hannene er marginal. Dette kan medføre ganske så heftige slosskamper.

Det viktige her er å ha nok huler som blir akseptert av hannene. De siste dagene har jeg kunne observere hva som skal til for at hulen blir akseptert. Pektoralfinnene på malla må kunne festes mot sideveggene.

Når hannene har blitt enige om hvem som skal holde til i de forskjellige hulene roer det hele seg. Har man for få huler vil kampene holde på mye lengre og taperen vil stadig prøve seg igjen hvis fiskene er omtrent jevnbyrdige.

Under leken jager hannen hunnen inn i hula og stengar av inngangen ved å feste pektoralfinnene mot sideveggen. Hunnen slipper ikke ut før eggene er lagt.

Hvis du er sikker på antallet hanner sørger du for at det finnes like mange huler som det er hanner. Hunene vil velge den hannen som har fått den beste plassen og det er ikke nødvendigvis enighet blandt hunnene hva som er den beste hulen . Akkurat nå har jeg to L260 hanner som passer hver sin hule med yngel. Ut fra plommesekken er det kun et døgn mellom klekkingen på de.

Geir Kristiansen
Hvis du er sikker på antallet hanner sørger du for at det finnes like mange huler som det er hanner. Hunene vil velge den hannen som har fått den beste plassen og det er ikke nødvendigvis enighet blandt hunnene hva som er den beste hulen :-).


Etter det jeg har lest, Geir, er det noen som sier at du bør minst ha ei hule pr voksen fisk. Ser du skriver 1 pr voksen hanne. Noen tanker om dette?

Selv tenker jeg at det høres mere rett ut med flere huler slik at hannene kan velge de huler de synes er best, og at det hele tiden er ledige huler.

Tanken er at hulene skal bli rangert av fiskene ut fra det de regner vil bli enklest å beskytte/klekke yngelen i. Hos meg trodde jeg at hulen måtte ha god strøm fra sirkulasjonspumpen, men denandre hulen med yngel i ligger rett bak ei rot så der er det ikke mye strøm.

Alfahannen vil selvfølgelig beslaglegge den beste hulen og hunnene vil mest trolig velge denne hannen, Man skal heller ikke se bort fra at alfahannen regelrett jager hunnen inn i hulen og stenger henne inne. Jeg har lest om hunner som har blitt berget ut av hulen etter 14 dager.

Det skal kun være huler for hannene, men det må være gode gjemmesteder for hunnen. Hunnen vil velge den hannen som har best lokalitet(eller den største hannen, ikke godt å vite). I allefall ønsker vi som akvarister at det er de beste individene som får yngel.

Ser at de hulene som ikke er egnet heller ikke blir benyttet av mallene. Siden det ofte kan være vanskelig å bestemme kjønnsfordelingen er det sikkert ingen skandale om man har flere huler enn hanner.
Inaktiv bruker
Kjøpte i vår tre L204 som ble satt i en 240L sammen med fem discus. Disse har siden slutten av juli gått i karet sammen med den eneste gjenlevende diskusen (som har vokst seg stor).

(Fikk sykdom i karet da jeg i slutten av juni var så dum å sette inn stim med keisertetra uten karantene. Tetraene døde som fluer og etter hvert også diskusene. Skifta masse vann og fulgte råd gitt av Geir Kristiansen)

Vet ikke kjønn, men to var slik bildet i basen viser (stripet), mens den tredje har litt av stripene på "snuten" markert som stiplede linjer og bare hvite prikker på resten av kroppen. De to stripete vokste mye raskere enn den prikkete og de jaget etter hvert hverandre ganske heftig iblant.

De to stripete fikk etter hvert en ca 1,5 cm lang ekstra forlengelse av nedre del av halefinnen. I siste uke i september var plutselig hele denne forlengelsen bitt (?) av hos den med det største "slepet". Den virket like sprek, men dette var siste gang jeg så denne fisken.

Begynte et mer målrettet søk etter noen dager, men fant aldri rester. Lurte da litt på om den ene hadde tatt livet av den andre, for den virket jo så pigg!
Orre
Var kun 4 stk helt alene i en 240 liter, når den ene tok livet av en annen. 4 maller i en 240-liter synes jeg ikke er for mye, selv om de er store. Nå går da 3 voksne VF og 4 små F1 sammen i 250-liter i stua, foreløpig går det helt bra.


Jeg har hatt 4 helt vanlige Ancistrus i en 250 liter, og en skulle jo tro de hadde nok plass med hauger av røtter og alt. Men etterhvert som tiden gikk og den ene ble eldre og større, og desto mer territoriell og grinete, begynte den og krangle med alt og alle som befant seg på bunnen. Den angrep, rett og slett, og beit og gnagde!

De øvrige tre Ancistrusene (hvorav to stk forresten hunner!) var konstant gråflekkete og "flate" pga stresset.

Så dukket den første pansermallen opp med et blodig, sirkelrundt kjøttsår midt på kroppssiden... Akkurat størrelsen på en Ancistrus-sugemunn...! Stadig kom pansermallene fykende ut fra under røtter o.l. med fillete finner. Og da pansermalle nr to fikk sugesår på siden og den første strøk med av det, så flyttet jeg grinbiteren til et eget kar mutters aleine!

Det var nok bare et tidsspørsmål før han skadet eller drepte noen flere.

Jeg tror neppe at disse alminnelige Ancistrusene er alene om den typen adferd i den enorme mallefamilien Loricariidae...
så man bør egentlig holde et skarpt øye med dem i tilfelle territoriale kamper bryter ut, ja.

Orre
Har sett dyrebutikker med 20-25 voksne VF i 100-liters karantene kar, uten at arten har slåss veldig mye. Forstår ikke helt hvorfor mine gjorde det....


Jeg tror jeg har en anelse eller en teori om hvorfor... i et kar med så mange fisk, og så lite territorium (mangel på huler) er det rett og slett for mange til at det er noe poeng i å slåss. Det kryr av konkurrenter overalt, og det har ingen hensikt å slåss når man ikke finner et territorium å slåss for
Det blir kanskje litt for "overveldende motstand" også

Det stiller seg helt annerledes når plassen blir stor og man kun har en eller to konkurrenter å forsvare territoriet sitt mot


Hei Mona
Det var kloke ord, men om det er fasiten, vet vel ingen av oss foreløpig... uansett, den som tok livet av en av mine L204 går fortsatt sammen med de 5 "overlevende". Det er ingen tegn til slåssing, og en av mallene ligger fast på en hule. Ser jeg egg i hula, vil jeg kaste ut diskus, uaru og skalarene som er i karet...
L204
Hvordan går det blir det noe yngel ?
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap