Hadde stamfaren til alle L-144 virkelig blå øyne?

Jeg er vel egentlig ikke er noe L-malle menneske men heller mer C-malle frik :p men jeg liker å vite bakgrunnsinformasjon om fiskene jeg holder og historien bak om det finnes. I det siste har jeg, merkelig nok, fått flere email og pm'er med spørsmål om L144 - kanskje fordi jeg har arten :p Og tilfeldigvis, så kjenner jeg bakgrunnshistorien til L144.

Kort summert, fritt gjengitt etter min hukommelse:

Absolutt alle L144 maller som er spredd rundt i akvariehobbyen i dag, stammer fra et enkelt eksemplar, og det var en hann. Det er den ENESTE L144 mallen som noengang er funnet i naturen (Paraguay, årstallet har jeg ikke funnet ut, men det skal stå i Datz magazin). Det var en hann, og hannen ble så krysset med vanlige, brunfargede Ancistrus sp. oppdrettsvariant-hunner. Avkommet var da 50/50 av hver. Det er disse som er spredd i hobbyen gjennom årene.

--- gjenfortelling slutt----

Det finnes altså ingen viltfangede L144 å få kjøpt, og ingen kan egentlig påstå at deres L144 er mer "ekte" enn andre (har hørt rykter om at enkelte personer har forsøkt å selge sine L144 som "viltfanget" i annonser, hehe )

Men i dag begynte jeg å tenke litt og gruble litt mer... Hadde stamfaren virkelig blå øyne??? (som ryktene sier)
Iflg. diverse utenlandske nettsider, så nevnes ikke noe om at stamfaren til alle L144 hadde blå øyne, men kroppsfargen beskrives som helt lys gulhvit. Se f.eks. L144 her på den tyske nettsiden L-welse.com.
De knallgule vi ser i hobbyen er altså en oppdrettsfarge. Noen eksemplarer er imidlertid blekere, nesten hvite, eller gulhvite. Disse skal jo da ligne opprinnelsen mer enn hva de knallgule gjør.

Men hvis denne stamfar-hannen hadde dette trekket med blå øyne... er denne arven spredd videre, eller forsvant den øyefargen kjapt i oppdrettshobbyen?

Jeg har i dag et kar med L144 maller. Jeg har hatt denne mallen flere ganger, både de hvite og de gule, og den første gangen kjøpte jeg noen av Knut Kjesbu i Oslo i 2005. Det er vanskelig å huske særlig detaljert flere år tilbake i tid, men jeg mener å huske at disse mallene hadde en slags lyseblått skjær i iris i øynene (sort pupill). Merk at jeg TROR det, men sikker er jeg ikke. Men jeg tror jeg må huske feil, og sannsynligvis blander jeg minner fra virkeligheten med minner om ting jeg har lest Uansett var ikke fargen slående eller påfallende, det må ha vært mere lyst sølvblå i så fall.

Er den påståtte blåfargen en myte, eller et tolkningsspørsmål? Kan enkelte mennesker tolke sølvgrått som blått? Kanskje jeg tolket det sånn også?

Den første gruppen jeg hadde på 5 er forlengst solgt, men jeg har senere skaffet meg nye L144 fra to ulike kilder og har hatt dem til og fra hele tiden siden 2006.

Alle L144 maller jeg kan huske å ha sett siden, har hatt sølvfarget iris og sort pupill. Kan ikke si jeg ser noe blåskjær i øynene deres, på de som finnes på markedet nå. Kan heller ikke spore noe blått på bilder på nettet noe sted, lagt ut av folk fra hele Europa, ingen bilder viser L144 med blå øyne. Kun sølvfarget iris.

Er det noen der ute som i det hele tatt har sett bilder av en blåøyd L144? Eller sett en i virkeligheten?
Egentlig ganske interessant tema dette, som jeg nå som jeg først har begynt å gruble på bare MÅ finne ut av
Jeg leste nylig noe litt interressant om L144. Ett eksemplar ble funnet i en sending med Ancistrus fra Paraguay til Tyskland i 1993. En kar ved navn Holota mente at det måtte være et avvikende eksemplar av arten som ble importert, så han satt den sammen med en hunn fra samme importerte gruppe. Denne hunnen beskrev han på en måte som gjør det nærliggende å tro at det dreier seg om arten A.sp.Paraguay. Allerede i første generasjon dukket det opp gule yngel, og med litt selektiv avl fikk Holota frem en stamme som liknet sin gule far. Iløpet av årene som gikk forsvant denne stammen tilsynelatende helt, men naturligvis kan noen ha rukket å mikse dem med gule individer av vanlig Ancistrus. Alle såkalte L144 på markedet idag er avlet frem av andre Ancistruser, og ikke fra Holotas linje.

A.sp.Paraguay finnes på markedet. Interressant nok rapporterer Seidel i sin Wels Atlas II bok om avkom som er mye lysere enn sine søsken i sin første levetid, for så å utvikle normalfarge etterhvert. Muligens er dette tegn som tyder på at denne arten har genetiske forutsetninger for å skape ett og annet individ som den originale L144.

Mvh

Haakon
AquaZoo
HaakonH
gule individer av vanlig Ancistrus. Alle såkalte L144 på markedet idag er avlet frem av andre Ancistruser, og ikke fra Holotas linje.
Finnes det gule individer av vanlig Ancistrus da?
Donald
[QUOTE=HaakonH]gule individer av vanlig Ancistrus. Alle såkalte L144 på markedet idag er avlet frem av andre Ancistruser, og ikke fra Holotas linje.
Finnes det gule individer av vanlig Ancistrus da?

jeg lurer på det samme Donald - idag kjøpte jeg en knallgul ancistrus sp. , men den ser ut til å ha røde øyne. Er det en albino? Jeg trudde albino var mer rosa?
Siden den har røde øyne er det en albino, ja. De er helt gule de også.
Jeg fikk fatt på en del yngel av LDA16 , disse var på 2-3cm og var gule til gul/sort flekkete, og utviklet seg etterhvert til normalfarge.

jeg vil nok tro at det er mulig at det er fisk her som eventuelt kan ha ressesive gen som gjør at de forblir gule. Og jeg antar at det kan forekomme hos de fleste fisk.
Siden det en gang har oppstått en gul mutert Ancistrus er det selvfølgelig rimelig å tro at det kan ha skjedd flere ganger. Men eg har aldri hørt/lest det. Finnes det dokumentasjon på dette?

Fargeløst objekt på en orange bakgrunn vil oppfattes som blått. Tipper at dette er grunnen til myten om de blå øynene.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap