Av en eller annen snodig grunn dør sugemallene i 400 literen min! (side 2)

Inaktiv bruker
Fant du ut av hva som forårsaket dette? Jeg er nysgjerrig
Skaffet faktisk to små Ancistruser i går.
De går i karantene for øyeblikket men skal settes over om noen uker.
Nå er det jo et halvår siden sist jeg prøvde.
Jeg tok forøvrig en skikkelig oppryddning i karet igår også, og løftet opp alle røtter for å suge opp møkk som har samlet seg under dem. Skiftet nesten 50% av vannet i samme slengen.

Corydorasene har det forresten kjempebra.
Sunne og friske.
Jeg har ikke funnet sandsnegler ennå, men jeg ser mange andre typer snegler i butikkene. (Eple etc) Gjør disse samme nytten? Eller går de ikke like dypt i sanda?
Inaktiv bruker
Sandsnegler er nok det mest effektive om du trenger å rense sanden i dybden ja

Andre type snegler kan vel også spise plantene etter hva jeg har lest, spesielt posthornsnegler osv.

Eplesnegler går neppe nede i sanden. Det gjorde ihvertfall ikke dem jeg hadde. Derimot var de flinke til å rømme ut av akvariet:P

Nå har jeg selv akkurat fått meg noen sandsnegler, så får vi se hva slags nytte de kan gjøre.
Hahah bra det er dekkglass på 400 literen da! Jeg har et nydelig lag med andemat i overflaten (Ja, jeg LIKER andemat!!) i den ene enden av akvariet som jeg er litt redd for at Eplesneglene skal gå løs på. Så jeg vet ikke om jeg skal kjøpe dem uansett. På en annen side er de jo uhorvelig flotte.
Skal høre med dyrebutikken en dag om de har, eller evt kan ta inn sandsnegler. Har også veldig lyst på noen store viftereker i 400 literen, men de er såpass dyre at jeg tror det får vente..
Inaktiv bruker
Reker spiser også slike flyteplanter. Jeg har en annen type flyteplanter, og rekene tar seg noen store javs av dem hver dag. Men, de plantene formerer seg jo raskt så det gjør ikke så veldig mye. Merkelig egentlig at de spiser på plantene, for de får mer enn nok og variert mat / vegetabilsk algefor osv.
Jeg er jo langt fra noen ekspert her men....er akvariet gammelt? Har det vært omsilikonert? (eller "lappet" Kan det da være brukt feil silikon som gir farlige stoffer...og at disse blir blandet bra ut i vannet og blir filtrert slik at de andre fiskene klarer seg men at sugemallen - som suger direkte på silikonen - får i seg for mye?

Vær forsiktig så man ikke riper glass, ta en magnet rundt i sanden og sjekk om du får med deg noe jern/metaller.
Akvariet var kjøpt nytt for 2 år siden. Har ikke vært lappet på noen måte.


Det er blåsesand fra biltema i akvariet. Samme type som i de andre akvariene (hvor mallene overlever).
Men yeah - kan vel sjekke om det er noen metaller i den.
Jeg ville definitivt rettet mistanken mot dekoren, selv om dette er kjøpt i akvariebutikk. Særlig røttene ville jeg tatt ut, og sett om det utgjør noen forskjell, heller ha oppi en rot fra et "trygt" kar. Man vet jo aldri, det kan ha havnet noe forurensende på en rot.

I og med at det bare er sugemallene som dør, så må man jo se på hva forskjellen er på disse og annen fisk - sugemallen suger og gnager på alt, jeg vil tro forklaringen ligger der. Det må jo nesten være et eller annet giftig på røtter, planter eller stein som de får i seg.
På tide men en liten (men viktig) update i dette mallemysteriet.
Like etter at denne tråden ble trukket fram sist ble jeg kontaktet av et godhjertet medlem her inne som sa de hadde sandsnegler å dele. Jeg takket ja, og fikk en boks med X-antall sandsnegler.

Når jeg kom hjem slapp jeg noen never med snegler ned i 400 literen. Når de traff bunnen stakk de hodene ut av skallet, og så seg litt rundt før de trakk seg tilbake igjen. Og slik ble de liggende! Det har vært perioder hvor jeg har sett at skallene har flyttet på seg, men håpet blir raskt knust idet jeg innser at det skyldes Agasizziene som flytter på skallene med snuten sin når de leter etter mat.. Til slutt så jeg ikke annen løsning enn bare å hove de opp igjen.
Sneglene er altså døde. Og jeg vil si de døde relativt raskt.
Med dette har jeg gitt opp. Når til og med SNEGLER dør, da må det være noe som er VIRKELIG galt.
Jeg har med dette gitt opp å sette maller i akvariet for now. Det kommer en dag hvor jeg kommer til å ta ned akvariet for å flytte det, og når den dag kommer skal jeg kaste ut blåsesanda, og heller skaffe noe annet av bunnsubstrat og ha i akvariet i stedet. Røtter eller dekor kan ikke ha hatt noen effekt på sneglene. De rakk aldri å røre noe av dette. Jeg slår meg derfor til ro med at jeg ikke kan ha maller i dette akvariet før sanda er fjernet. Og siden Coryene, Scalarene osv er friske og raske så orker jeg ikke stresse med det. Å fjerne alle disse kiloene med sand kommer til å bli et arbeid uten like.

MEN heldigvis var jeg føre var mtp sneglene, og slapp ikke alle ned i 400 literen. Jeg fordelte dem på flere akvarier. I tilegg til 400 karet slapp jeg snegler ned i en 50 liter og i 150 litern. I 50 literen skjedde det samme som i 400 literen. Også i 50 literen er det blåsesand.
Men i 150 gikk ALT som smurt. Sneglene hadde ikke før truffet bunnen før de begynte å krabbe rundt og grave seg ned. Det er altså en brukbar dunge snegler som klarte seg.
Den eneste forskjellen med akvariene som jeg kan finne er at i 150 literen så er blåsesanda blandet ut med grovkornet grus. Man ser sjeldent den grove sanda, men den er der. Dette var noe jeg gjorde en gang for at større planter som jeg "mellomlagret" skulle få godt rotfeste.

Kan DETTE være løsningen? Å blande ut blåsesanda med grovere grus?
Må også nevnes at jeg eksprimenterte litt. Jeg tok en av sneglene som lå urørlig på bunnen i 400 literen og slapp den i 150 literen. Den ble ikke noe mer levende av det. Heller ikke den jeg tok fra 50 literen. Da jeg tok en siste kvikk stakkar fra 150 literen og slapp ned i 400 literen led den samme sjebne som de andre...

Synes egentlig bare denne saken blir rarere og rarere. Da min erfaring fra tidligere med snegler er at de er nærmest udødelige...

Synes dette bare er trist egentlig. Jeg trodde virkelig snegler ville være løsningen, og gledet meg til å ha maller i akvariet.
Hadde fått tak i 3 fine små Ancistruser som jeg skulle ha oppi karet når sneglene hadde vært der en stund. De har vært i 150 literen til oppfeting imens. Antar de bare får fortsette å være der intill videre.
Må også nevnes at jeg fikk en masse kirsebærreker av vedkommede som gav meg snegler! Disse går i 50 literen UTEN blåsesand og de ser ut til å stortrives! Har mistet tellingen på antall hunner som bærer egg nå.
Har ENDELIG funnet plass til en 30 liter som jeg har fått kjørt inn. Her skal jeg ha noen av rekene og 6 små Klovnekilli jeg har fått tak i. Lurer også på å ta den minste av Ancistrusene og la han få være i 30 literen til han er blitt litt større.
Biltenma sand.
Det er 2 typer blåsesand fra biltema. Den ene kan brukes på akvarium, men ikke den andre. Den ene inneholder cilicat eller hva det heter som dreper fisk og annet som roter i sanda. Men det en en type de har som kan brukes (står på den at den kan brukes til akvarium, golfbunkere mm. sikker på at det er den du har?
Kan det være prikkesyke?
Hadde selv er liknende mysterium i mitt 540L
Det er et Discuskar, men en del maller og stimfisk i tillegg.
Plutselig begynte L-Mallene å oppføre seg merkelig.
Satt høyt oppe i karet på glasset, varmekolber, innsug/utblåsning o.l.
Og så begynte de å dø, en etter en.
Jeg fant ikke ut hva det var, og ingen medisiner hjalp.
Mysteriet var ikke mindre da hverken Discus eller stimfiskene led noen nød.
Et av Discusparene la til og med egg under denne "krisen" :o
Fant ikke ut hva det var før de karakteristiske små prikkene ble synlig på Plecoen.
På de andre var der ingen synlige prikker, men symptomer og oppførsel var lik.
Plecoen lever fortsatt, og varmekur er igangsatt.
De andre mallene ble avlivet eller døde

Vet jo ikke om det er dette som har rammet ditt kar,
men du kan jo lese litt i tråden jeg har lagt ved og se om det lyder kjent.

Prikkesyke
Virker som det er noe problemer med bunnsubstratet, at det samler seg noen bakterier eller noe i sand eller grus. Det vil først og fremst ramme bunnfisker som sugemaller som suger/knager rundt på alt mulig rart. Om du da ikke har flere bunnfisker på bunnen som "renser" bunnsubstratet så vil de kanskje bare bli mer av det og til slutt også begynne å ramme andre fisker i karet. Bare en teori.
Kim-Martin Haugen
Det er 2 typer blåsesand fra biltema. Den ene kan brukes på akvarium, men ikke den andre. Den ene inneholder cilicat eller hva det heter som dreper fisk og annet som roter i sanda. Men det en en type de har som kan brukes (står på den at den kan brukes til akvarium, golfbunkere mm. sikker på at det er den du har?
Begge typene funker. Den som er "feil" av biltemasand vil gi en svak svak grønnfarge til vannet, men er helt ufarlig for fisk, snegler, yngler. Helst ikke feilinformer folk.
Kim-Martin Haugen
Virker som det er noe problemer med bunnsubstratet, at det samler seg noen bakterier eller noe i sand eller grus. Det vil først og fremst ramme bunnfisker som sugemaller som suger/knager rundt på alt mulig rart. Om du da ikke har flere bunnfisker på bunnen som "renser" bunnsubstratet så vil de kanskje bare bli mer av det og til slutt også begynne å ramme andre fisker i karet. Bare en teori.
Rart da det er Corydoras og Banjomalle som er flyr rundt i karet hvor begge graver i sanden. Banjomallen graver seg t.o.m ned i sanden.
Ja i grunn. Er noe merkelig greier han har der. Men den biltema sanden. Der er det bare en som kan brukes i akvarium vell? jeg fikk i alle fall beskjed om at den ene typen inneholdt et eller annet gift stoff, som ville ta knekken på fisk og andre dyr, men selvfølgelig kan jeg jo ha blitt fortalt noe feil. Var i alle fall de de sa på biltema, når jeg var der å skulle kjøpe sand selv.
Jeg trodde biltemasanda man IKKE skulle bruke var svart?
Jeg har jo ikke pakkene med sand lengre så jeg har jo ingen mulighet for å sjekke det opp. Men det kan godt hende. 150 literen har ikke sand fra samme sekkene som 400 literen har. Jeg husker ikke med 50 literen lengre.
MEN mener at jeg reagerte på at blåsesanda i 400 literen var "finere" enn den i 150 literen.

Uansett orker jeg ikke gjøre mer med det. Jeg bytter ut sanda neste gang jeg tar ned karet. Med mindre jeg ser noe forandring på de andre fiskene så klart. Men de har jo levd med denne sanda i 2 og et halvt år nå...

Jeg så aldri hvite prikker eller andre tegn på mallene.
Kommer uansett ikke over at sneglene strøyk med i det de traff bakken...
Jeg fikk sykdom i det ene karet mitt selv en gang, med en gang jeg fant ut av det, avlivet jeg de "syke" fiskene, og tok alle de andre fiskene i en bøtte. Der etter rensa jeg alt jeg hadde i karet, sand planter, røtte, pyntegjenstander etc. Også tok jeg hele akvariet i dusjen og skrubba hele karet.

Etter det har jeg ikke mistet en eneste fisk. Kanskje du bare skulle prøvd det.
Birk L
[QUOTE=Kim-Martin Haugen]Det er 2 typer blåsesand fra biltema. Den ene kan brukes på akvarium, men ikke den andre. Den ene inneholder cilicat eller hva det heter som dreper fisk og annet som roter i sanda. Men det en en type de har som kan brukes (står på den at den kan brukes til akvarium, golfbunkere mm. sikker på at det er den du har?
Begge typene funker. Den som er "feil" av biltemasand vil gi en svak svak grønnfarge til vannet, men er helt ufarlig for fisk, snegler, yngler. Helst ikke feilinformer folk.

Feil.
Ene typen blåsesand av di 2 egener seg ikke til akvariebruk..
Vi har prøvd den ene ved en feiltagelse. å da ente det med at mesteparten av fiskene
som levde på bunnen døde.
dette pga stoffer i sanden.
Bartene til coryene ble "filt" bort. så ble fisken bare dårligere å dårligere. å til slutt døde.
vi har hatt masse forskjellige. å alt døde.

så JA..en av di 2 typene anbefale eg ikke å bruke i akvariumet.
Ciklide
Jeg trodde biltemasanda man IKKE skulle bruke var svart? Jeg har jo ikke pakkene med sand lengre så jeg har jo ingen mulighet for å sjekke det opp. Men det kan godt hende. 150 literen har ikke sand fra samme sekkene som 400 literen har. Jeg husker ikke med 50 literen lengre. MEN mener at jeg reagerte på at blåsesanda i 400 literen var "finere" enn den i 150 literen. Uansett orker jeg ikke gjøre mer med det. Jeg bytter ut sanda neste gang jeg tar ned karet. Med mindre jeg ser noe forandring på de andre fiskene så klart. Men de har jo levd med denne sanda i 2 og et halvt år nå... Jeg så aldri hvite prikker eller andre tegn på mallene. Kommer uansett ikke over at sneglene strøyk med i det de traff bakken...



Jeg er nesten 100% sikker på at det er noe med bunnsubstratet som du bruker.
Høres ut som at du har samme sanda som oss, bare det at mallene overlever i våres akvarium, mens coryene dør.

Har du hatt artikkelnr fra den ene posen du hadde til 400L så kunne jeg med en gang sagt ifra om det var riktig eller feil.

Den ene sandtypen inneholder noe stoffer som ikke er i den som er safe.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap