Spiser ancistrus eget yngel?

Jeg har en 60 liter med nå 10 sorte tetraer og 2 ancistruser. Hadde først bare en, men den virket sliten, var bare i slottet sitt og spiste lite så skaffet en til. Etter kort tid med mye svømming og aktivitet hos begge to oppdager jeg yngel i karet. En haug med små saker på 1-3 cm, telte vel 16 på det meste. Rimelig raske små saker, overalt i en periode. Var mye i slottet sitt, men ute daglig.

Men en dag var det tomt, ingen små sugefisker langs grusen min. Har kikket jevnt og trutt de siste ukene, men ikke sett en eneste en. Kan de rett og slett ha spist barna sine? Tetraene var livredde for de små siden de ble jaget av de store om de nærmet seg grusen så jeg mistenker ikke de, men er det mulig de har gjort noe? De små kan vel ikke ha gjemt seg inni slottet i flere uker?
Ancistrus spiser meg bekjent ikke eget yngel. Men har hørt at tetra kan være glupske uten at jeg tør legge skylden på dem. Kan hende de plutselig innså de kunne spise småttisene? Ville lest litt mer om tetra for å sjekke.

Ellers kan også ancistrusyngel være sart for sykdom/dårlige vannverdier. Om de har dødd av noe soikt kan det godt hende de ble kosttilskudd for foreldrene.
Får søke litt om tetraene, noen av de var jo halveis til str dems så. Kunne mistenkt verdier, men da regner jeg med at jeg ville sett noen døde når de var 16 stk, fant også en i pumpa når de levde så vile tro noen hadde havna der. Pr i dag tror jeg bare de har lært seg magi!
Plussmedlem
Hei.
Tviler på at tetraene har forsynt seg av yngelen, da yngelen nok er for store for tetraenes små munner. Selv voksen scalare kan ha problemer med å sluke en nyklekt ancistrus.

Det som nok har er skjedd er at yngelen har dødd, mest sannsynlig på grunn av for lite mat tilgjengelig.
Dette er veldig vanlig. De lever godt så lenge de tærer på plommesekken, men sulter det øyeblikket denne er tom. De har nemlig ingen reserver å tære på og krever konstant tilgang på føde.
Skal man ha de til å overleve må man enten flytte de til et yngelakvarie der man kan fore de opp uten konkurranse fra annen fisk, eller tilrettelegge selskapsakvariet de allerede går i ("naturmetoden" kan vi kalle den).

I et eget yngelakvarie er sjansene for høy overlevelsesrate best, siden man da har full kontroll med mengden mat, ingen konkurranse fra andre fisker og man kan hele tiden regulere miljøet deres.

Skal man gå for "naturmetoden", altså der de vokser opp i selskapsakvariet, må det legges til rette for dette. De lever av mikrobiologisk liv og alger som setter seg fast på overflaten av planter, glass, trevirke og andre gjenstander. Men det er sjelden tilstrekkelig mengde av dette i en 60 liter. Man kan påvirke mengden av slik føde ved å:

1. Øke lystiden for å fremme algevekst. NB - alt med moderasjon. For mye lys vil gi grobunn for uønskede alger som er et herk å få vekk igjen.

2. Løv - særlig eikeblader og catappablader er mye brukt, men man kan også bruke tørket løv fra en del vanlige norske trær.
Når disse brytes ned, gir de grobunn for mikroorganismer, som igjen er føde for yngel. Vær oppmerksom på at blader har en viss innvirkning på kjemien i vannet ditt. I ditt tilfelle vil denne påvirkningen nesten kun være til det bedre, da bladene av de førstnevnte sortene inneholder stoffer som motvirker sykdom og i tillegg simulerer de dine fisker naturlige leveområder.

3. For med mye grønnsaker og spiselige planter/blader.
Agurk, squash, spinat, brennesle når det er sesong for det osv. er flotte tilskudd som vil gi verdifulle næringsstoffer til fisk i vekst (og fullvoksne også).
Ancistrus er en utpreget "planteeter" og de er minst utsatt for sykdom og vantrivsel når de får en jevn diett av mye grønt i maten.
Det finnes også mye fint behandlet for som inneholder særlig spirulina-alger. I tablettform er dette også fine saker å gi de små.

4. For maks trivsel er det viktig at ancistrus har tilgang på trevirke å gnage på. Dette dels fordi treet gir feste til mikroorganismer og alger, men også dels fordi selve trevirke gir ancistrusene en stabil tilgang på cellulose som fremmer god fordøyelse.

5. Stabile vannverdier. Et generelt råd som man hører til det kjedsommelige, men likefullt veldig viktig. Yngel er veldig var på svingninger i kjemi og temp., mye mer enn voksen ancistrus er.


Ovennevnte er gode råd uavhengig av hvilken måte man velger å pleie for yngelen, og vil også være positivt for de voksne individene.

Dette ble mye lenger enn jeg hadde planer om å skrive da jeg ville svare på spørsmålet ditt, men håper du gidder lese. Lykke til videre.
Hei. Takk for svar.At det var langt gjorde ingenting da jeg oppdaget 6 småsaker ista.

Jeg får gå til innkjøp av Captablader eller hva det heter i morra. Ikke har jeg noe trerøtter heller. De får TetraWafer mix som de på butkken anbefalte ser det er spirulina i det. De andre fiskere spiser ikke disse så fort det havner på bunn. Fore mer av det da?
Tilfeldig bekjentskap
© Hans-Georg Evers
Reklame for plussmedlemskap