Hule til kakadueciklide, hvordan bør den være?

Planen er etterhvert å ha kakadueciklider (apistogramma cacatouides) i karet vårt - syntes de ser veldig fine ut. Har et 240 L og da tenker jeg at én hann og tre hunner kan være fornuftig. 2 hanner bør vel helst ikke gå i samme kar?

Jeg prøver å finne ut hvordan jeg bør innrede for at disse fiskene skal ha det bra, men har ikke lykkes hittil. Jeg har sandbunn, men jeg tenker på hvordan jeg skal bygge opp hulene, for de vil ha huler - ikke sant? Bør alle ha sin egen hule, eller er det kun hannen som trenger dette? Jeg lurer også på om hulen skal være trang, tett i bakkant, eller om den foretrekker en "åpen" hule (type: tunnel)?.

Jeg kommer antakeligvis til å ha en eller annen Ancistrus-variant gående også for å ta seg av litt alger, er det noe jeg må passe på her? Kan det bli territoriekonflikt iom at begge stort sett oppholder seg på bunnen og er det enkelte Ancistruser som passer bedre/dårligere sammen med kakaduen?

Om dere har andre tips og råd i forhold til hva jeg kan gjøre for å tilrettelegge for denne fisken er jeg veldig glad for det.
Kokosnøtter, delt i to og med en åpning på str med en halv tjuekroning nede på kokosnøttas kant, er fint til Apistogramma. Da blir åpningen liggende nede på sanden. De vil helst selv styre med å justere åpningen, og det gjør de ved å skyfle og flytte sand inne fra hulen og stenge for åpningen. En slags liten voll av sand Da får de ordnet det slik de vil, og resultatet er som oftest en sprekk som bare den lille hunnen kommer inn gjennom. Den større hannen blir holdt utenfor, hans jobb er å patruljere området rundt og jage vekk trusler. Åpningens lille størrelse skjermer også avkommet mot potensielle inntrengere.

Unntatt Ancistrus, dessverre... de bryter seg ganske enkelt inn om natta ved å feie vekk sanden. Om natten døser Apistogrammaene, og er ikke like mye på vakt som på dagen. Ancistrus derimot, er meget aktiv på nattestid.

Kokosnøtten som ligger helt til høyre dette bildet fra Aquazoo (og den i midten helt foran) er slik jeg mener åpningen kan være til Apistogrammaer:

[External Image]

Gode huler det der - en halv kokosnøtt ser ut til at de liker. Jeg hr begrenset hulstørrelsen slik at andre fisker som er større enn Kakadueciklidene ikke kommer inn - de foretrakk i hvertfall selv disse hulene fremfor de med større åpning.

[External Image]
Dette ser jo ut som fine huler, absolutt.

Hvorfor er det de foretrekker slike huler? Jeg regner med at den lille inngangen har med sikkerhet å gjøre, men er det også viktig for de at de har litt plass inni selve hulen også? Og det er det som gjør kokosnøtt idéelt?. Jeg ser jo at mallehulene er ofte avlange og relativt trange, en slik hule - selv med trang inngang vil antakelig ikke være foretrukket blant kakaduene? Leker de f.eks. inni hulene og trenger derfor litt plass, eller er det slik at de foretrekker å kunne trekke seg tilbake til et beskyttet sted inniblant? M.a.o. hva bruker de hulen til?

Jeg har endel stein fra en skogtur litt tilbake som jeg har lurt på å lage huler av. Hvis jeg prøver på dette, er det da viktig å ha litt plass inni hulen eller er det av mindre viktighet? Må hulen være helt (lys) tett overalt? Kan det være glipper der steinene ligger oppå hverandre eller føler de seg utrygge av det?

Er det slik at hver kakadueciklide må ha hver sin hule eller holder det med én hule på 1 hann og 3 hunner? Er forresten 1+3 et godt forhold?
Mine Apistogrammaer bruker bare kokosnøtthulene når de har egg eller yngel. Det er ikke et sted de vanligvis oppholder seg. Eller et unntak; hvis jeg kommer med håven og jager rundt i akvariet deres Har sett at hannen, den digre greia, presser seg inn i hulen da for å gjemme seg.

Poenget med liten inngang er som du selv er inne på, å beskytte avkommet. Hunnen er så mye mindre enn hannen, og det er hun som ordner med åpningen og størrelsen på dette. Han trenger strengt tatt ikke komme inn i det hele tatt, etter hva jeg har observert hos f.eks. mine Apistogramma macmasteri
Hunnen legger eggene inne i kokosnøtten, gjerne i taket på hulen, og så signaliserer hun til hannen at nå er eggene lagt. Hun henter ham rett og slett, hvis han da ikke allerede står klar rett utenfor og venter. Det han så gjør, er å stille seg kloss inntil åpningen på kokosnøtta og slipper melken sin der, og med noen velrettede haleslag vifter han det inn i hulen der det befrukter eggene. Han bukter med hele kroppen, og det er tydelig at det er noe han driver og "dytter" inn gjennom huleåpningen. Og yngel blir det, så det er tydelig at det fungerer selv om han altså befinner seg utenfor, og eggene innenfor.

Hunnen stoler ikke helt på hannen heller, og vil helst ikke ha ham for nære egg og avkom. Hvis hun har tatt med yngelen ut, gir hun tydelige tegn til ham at han skal holde avstand om han kommer for nær yngelflokken. Hun bukter kroppen sin i en slags "S", legger seg halvt over på siden så han får se hele kroppssiden hennes tydelig. De sorte tegningene forandrer mønster på et øyeblikk, alt etter hva slags beskjed hun ønsker å gi.
Dette signalet med å legge seg over på siden og bøye kroppen i en S er åpenbart en veldig tydelig beskjed om "Ikke plag meg, jeg har yngel å passe", for det stopper ham alltid, han ser på henne, og trekker seg litt lenger unna eller går ikke nærmere.

Dette er en av grunnene til at Apistogramma fascinerer meg sånn! De har en hel rekke signaler å kommunisere med hverandre med.

PS!
Hvis du ønsker at eggene skal overleve, bør du ikke holde Ancistrus sammen med Apistoene.
Takk for flott og utfyllende svar. Dette med å studere og kjenne igjen forskjellige typer adferd gleder jeg meg til. Bli litt kjent med fiskene...

mona o
Dette er en av grunnene til at Apistogramma fascinerer meg sånn! :-) De har en hel rekke signaler å kommunisere med hverandre med.

Gleder meg, gleder meg...

mona o
PS! Hvis du ønsker at eggene skal overleve, bør du ikke holde Ancistrus sammen med Apistoene.


Hmm, der sier du noe. Ingenting er (antakelig) så morsomt som å se fiskene formere seg så jeg vil jo helst at eggene skal overleve... Da må jeg finne en "erstatning" for Ancistrus. Frem med bøkene og fiskebasen! Takk for tipset.
Tilfeldig bekjentskap
© K. S. Cummings
Reklame for plussmedlemskap