Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Fisk > Ciklider >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Ciklider
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen © Håvard Støre Andresen © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Sør-amerikanske ciklider
Søk
Siste innlegg
Boliviansk sommerfuglciklide, Kjønn/Lek
1  

plask
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Hei har to stk bolivianske sommerfuglciklider. Da jeg kjøpte de var jeg fortalt at de var en han og en hunn. I begynnelsen syntes jeg de virket at de gikk godt ilag men nå er jeg i tvil...? Undrer meg over om det kanskje er to hanner jeg har fått... Synes selv det er vanskelig å skille kjønn. Når jeg sjekker med bilder her på fiskebasen er jeg i grunn ikke sikker da heller. Det er så lite som skiller (i så fall) han i fra hunn. Han har mere markerte farger, men ikke større "finner" enn "hun". Begge to er nok fortsatt ikke helt voksne, har ikke begynt å felle ut i gult ennå(bare litt) Har dette noe å si? Har lest endel om lekatferd her på forumet, det er mye som ligner hos mine to, men jeg synes det virker så aggressivt. De svømmer ikke lenger atmed hverandre uten har hver sitt eget område. Men de søker hverandre hele tiden! !Noen ganger jakter de på hverandre, andre ganger skuler de på hverandre relativt nært. Siste tiden virker det som om de biter tak i hverandres kjever og nistirrer på hverandre i mange sekunder i slengen(mer sinne enn sexy, min fortolkning) Hva tror dere, er det en hunn og en hann og er de kompatible, eller er det to hunner eller to hanner? Skal jeg prøve skifte ut en av dem?

vatten bara vanligt vatten
 
Postet 23.02.2007 kl. 00:46
[Rapportér innlegg]
2  

biXen
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
De kan flørte nokså aggressivt. Mine har også låst kjever, utfordra hverandre og sånn, men bare få ganger, og etter det er en sjef og har det meste av karet og den andre bare pøbler med den. (men så har jeg fått 3 nye mindre nå). Jeg tror mine to første var hanner. Men hvis dine har denne atferden en stund kan det være flørt, for jeg vet at de flørter litt røft. Men jeg tror de henger sammen for det meste om de er par. Det som taler imot er hvis den ene stadig blir jaget fra et område (selv om den går tilbake).

Det mest sikre tegnet er vel også at hunnen blir rød i buken når hun er klar til eggifisering :P Ingenting med prikker, farging eller noe har noe å si. Du kan se forskjell på toppfinnene, men de varierer hvor mye de skyter de opp, selv når de ser helt stretcha ut, så det varierer veldig hvordan finnene ser ut synes jeg, vanskelig å se det på det.

Jeg tror de i butikken skryter seg litt opp når de sier en er han og en er hunn når de var små, det er umulig å si da, man må se om de faktisk er par i butikken. For selv om du har en hun og en hann er det ikke sikkert de blir par. Men det kan også forandre seg. Vanskelig å si sikkert :) Beste er å behandle de fint, fore med bra for og se hva som skjer :)

(Sist endret 23.02.2007 kl. 01:13 av biXen )
 
Postet 23.02.2007 kl. 01:13
[Rapportér innlegg]
3  

plask
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Har ikke merket noe til at noen av de er røde i buken?? Er det et tegn på at de ikke er et parr? Er det lurt å kjøpe flere...?
Har merket at det er spesiellt etter mating de tørner sammen i "leppebiting", ellers så svømmer de rundt og ganske nært hverandre hele dagene.

vatten bara vanligt vatten
 
Postet 24.02.2007 kl. 00:31
[Rapportér innlegg]
4  

biXen
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Hvis du kan sitte på avstand og betrakte dem, og de er nært hverandre hele tiden uten å krangle, så vil jeg tro det er et par. For det gjør ikke mine, hihi :)

 
Postet 24.02.2007 kl. 00:40
[Rapportér innlegg]
5 Blir jo ikke klok på dette!

plask
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Hvor nært er nært i et akvarium på 260l. Det er nok en 10 -15 cm mellom de i all allminnelighet. Ser at den ene(som da muligvis skal være en hunn, heretter kalt fisk 1) ikke har ryggfinnene oppe når den møter den andre(fisk 2, som enlig butikken er en hann), finnene ligger flatt bakover. Normal par-atferd eller tegn på underkastelse fra en hann?? Fisk 1 er jo heller ikke "mindre i størrelse" foruten at den som regel ikke har finnene oppe når den møter fisk nr 2. Å andre siden virker jo fisk 1 ikke redd for fisk 2(da faller vel underkastelseshypotesen bort..) uten jakter like mye på nr 2, som nr 2 gjør på nr 1????


Vil jo egentlig bare ha lykkelige fisker i tanken...

vatten bara vanligt vatten
 
Postet 27.02.2007 kl. 01:51
[Rapportér innlegg]
6  

mona o
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Som du nevner selv, er det ikke sikkert de er helt kjønnsmodne og voksne enda. Det er derfor litt vanskelig å bedømme kjønn utifra oppførsel og adferd overfor hverandre riktig enda. Gi dem litt tid, fòr dem godt og vent... etterhvert som du lærer dem bedre å kjenne og de blir litt eldre, vil du se endringer i adferd og utseende.

Dette med rosa buk på hunner gjelder kjønnsmodne og leksklare Sommerfuglciklider. Hunnen signaliserer til hannen med fargen på buken at "nå er jeg klar, kom og legg egg med meg". Hvis dine er små og ikke voksne nok enda, er det fånyttes å se etter slike kjønnsskillende tegn enda.

Finneprakt og farger kommer for fullt når de blir kjønnsmodne. De må også få sjansen til "å bo seg inn" i sitt nye hjem, bli kjent og skape territorium.

At to ciklider biter hverandre i munnen og har brytekamp er rett og slett en test - de sjekker hverandres styrke og prøver å finne ut hvem som er sjefen og om de evt er like sterke. Og ciklider er ciklider, det vil alltid være en viss form for aggressivitet dem i mellom. Sånn er de bare.

Noen ganger har en hunn og en hann brytekamp med munnen for å sjekke om den potensielle partneren er tøff nok. Ingen vil vel ha en pusling til far eller mor til ungene sine! Men også to av samme kjønn kan bryte, da gjelder saken noe annet - hvem av de to som er sjefen og skal bestemme over en bestemt del av akvariet.


Cleanliness is next to Godliness when raising catfish!
(Sist endret 27.02.2007 kl. 02:04 av mona o )
 
Postet 27.02.2007 kl. 01:59
[Rapportér innlegg]
7  

biXen
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Det er ikke lett å vite, man håper jo alltid. Men er de par så henger de nok veldig tett hele tiden, dvs. henger ikke i hver ende av karet. Og da er det håp, men de kan også være bare "kompiser" har jeg lest. Så det er så lite sikre tegn før de faktisk begynner å legge egg :) Så lenge de går overens er jo det det viktigste. Det gjør det med 5 hos meg, men selv om ingen blir skada osv. så er det et hierarki. Hos meg er sjefen ekstremt utfarga nå, og stråler etter mating, nydelig å se på. Neste er bittelitt svakere i fargene, en yngre er noenlunde lik den, to av de andre varierer veldig. Dette viser trivsel, rang, og status. Og betyr ikke nødvendigvis at de ikke liker seg, men det viser hvem som bestemmer. Vil senere muligens skille dem, men når jeg roter i karet så er alle på lag og samler seg i gruppe, så det er morsomt å se hvordan de fungerer med samhold osv.

Låse kjever gjør ciklider både for å finne ut dette med hierarki, og å finne ut om den fisken av det andre kjønnet er noe å få unger med. Så det verken inkluderer eller ekskluderer. Hvis dine henger sammen, er nær hverandre som du sier, stort sett hele tiden, så er det håp. Men hvis det er slik som to av mine, at den ene bare er på området til den andre og blir jaget av og til, så er det noe annet. Det er bare at nr 2 i rangen er litt tøff i trynet, og aldri gidder føye seg som oftest :) Er de ungdommer (mer grålige enn gule, se i forhold til mitt bilde hvor den nå begynner å bli temmelig voksen-gul) så er de nok kompiser ofte uansett.

 
Postet 27.02.2007 kl. 02:09
[Rapportér innlegg]
8  

plask
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Takk for svar fra ekspertene.... :-) Ser det ikke er lett å finne ut hva som er hva av kjønn på ungfisker og atferd??? Hadde jo helst ønsket en hunn og hann, men siden du bixen sier det er greit med flere BSC(parr) i en tank, så kanskje jeg går for det... bare for å sikre lykke og velstand-

vatten bara vanligt vatten
 
Postet 27.02.2007 kl. 02:22
[Rapportér innlegg]
9  

biXen
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Man vil vel helst ha et par, men jeg har hørt mange si at de tror de har to gutter og så plutselig så blir det bare lek, så har de hatt en dame likevel. Men uansett synes jeg det viktigste er at de kommer overens. Mine har jo sine krangler, og sitt hierarki, men det som gjør at det går fint er at alle fiskene er tøffe nok i trynet til at de ikke står i hjørnet og sturer. Alle får mat, alle går der de vil og suser heller vekk når sjefen kommer osv. Så holder de sammen når "far" er nedi karet med neven ;)

Men mine er stort sett hele tiden på frontglasset og i speilbildet der, så for å se nøye på dem må jeg være litt på avstand.

 
Postet 27.02.2007 kl. 10:43
[Rapportér innlegg]
10 Venter i spenning

plask
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Ja jeg får vel bare ha tålmodighet da...

Ser de nesten hele tiden er ca 10 -20 cm fra hverandre, ikke hvert sitt område i akvariet, men ikke heller så tett. Ser at den fisken jeg tenkte var en hann, har blitt enda mere farvesterk. Men tenker på det Bixen nevner som hierarkifarver... "Munn-bite" atferden kommer nesten altid ved spising. Ser ikke at de driver på med dette ellers... Men det er meget underholdendes å se på..

Håper fortsatt de er en av hver---

vatten bara vanligt vatten
 
Postet 04.03.2007 kl. 01:24
[Rapportér innlegg]
11 Par

bittn
Medlem female.gif
Fra: ostrerøy
sitat av plask:
Ja jeg får vel bare ha tålmodighet da...

Ser de nesten hele tiden er ca 10 -20 cm fra hverandre, ikke hvert sitt område i akvariet, men ikke heller så tett. Ser at den fisken jeg tenkte var en hann, har blitt enda mere farvesterk. Men tenker på det Bixen nevner som hierarkifarver... "Munn-bite" atferden kommer nesten altid ved spising. Ser ikke at de driver på med dette ellers... Men det er meget underholdendes å se på..

Håper fortsatt de er en av hver---

 
Postet 14.07.2011 kl. 23:11
[Rapportér innlegg]
12  

Martina
Medlem female.gif
Fra: Bærums Verk
Klikk på bilde for større versjon
Min bolivianere var vanskelig å kjønne de første månedene da de ikke var kjønnsmodne. Men etter hvert så kunne man ikke bare se forskjell på farge men også kjønnsogranet som ble synlig. Legger ved bilder. Den som er spiss er en hann nr.1 , hoa har et mer firkantet kjønn nr 2, som enden på et sugerør.

Min smak er såre enkel: jeg er alltid tilfreds med det beste. Oscar Wilde
 
Postet 15.07.2011 kl. 14:43
[Rapportér innlegg]
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)