Råd/annbefaling om apistogramma

Hei

Jeg vurderer å ha en Apistogramma sort i mitt 63 l kar.
Har søkt igjennom fiskebasen med bla karstørrelse som kriterie,
fikk opp en del som kunne gå i et 63 liters kar, men siden jeg er fersk og ikke har noe erfaring med Apistogramma lurer jeg på om det er noen her som kan gi meg noen tips på en som er mulig å få tak i samt vil trives
i et lite kar. Hva koster sånn ca den eventuelle fisken?

Ser at jeg bør ha kun 1 hanne og 2 hunner.

Noe annet jeg bør tenke på?

Bør fiksene gå alene i karet eller kan jeg ha noen andre sammen med dem?
vil gjærne prøve et biotop kar.

Takk for evt tips og råd

F
Hei. Du har mange fine apistoer å velge mellom; det beste er sannsynligvis å dra til din lokale dyrebutikk og se hva de har der. Den vanligste varianten er vel a.cacatuoides som jeg selv har. En flott og ganske hardfør fisk som yngler lett i de fleste vanntyper. Det finnes også veldig mange andre spennende apistoer, men som sagt - sjekk hva de har eller kan få tak i hos din dyrebutikk. Evt. i akvarieklubben, om du er med der.

De aller fleste apistoer er territorielle og selv om dette er stort sett uproblematisk i naturen, hvor jagede fisk bare kan svømme bort - har de ikke denne muligheten i et akvarium. Har du da for lite akvarium eller for mange territorielle fisk så kan du risikere at enkelte fisker blir jaget konstant uten mulighet for å slippe unna; noe som sjelden går bra.

Jeg vil ikke anbefale deg å ha mer enn én hann og én hunn i din 63-liter. Hannen og hunnen jager sjelden hverandre, med mindre hunnen ikke er kjønnsmoden. I alle fall når det gjelder cacatuoides er det slik at hannen etablerer et stor-revir hvor han tillater hunner å etablere mindre revir inne i sitt eget territorie. En ikke-kjønnsmoden fisk vil sannsynligvis bli jaget da han ikke har noe bruk for henne; så pass på å ikke kjøp fisk med alt for stor størrelsesforskjell.

Disse fiskene er stort sett snille, men blir ganske hissige når de har yngel og da bør de andre fiskene ha steder å gjøre av seg.

Du bør unngå å ha corydoras sammen med apistoer, i tillegg bør du ikke ha andre territorielle fisk og i en 63-liter vil jeg ikke ha så mye annet på bunnen heller. Ancistrus elsker apistoegg, så om du vil ha noen algespisende maller vil jeg heller anbefale otocinclus. Du kan jo ha en liten stim øksefisk sammen med de, kanskje?

Jeg tror de fleste av de vanligste apistoene ligger på rundt en hundrelapp om jeg ikke husker feil. Noen kroner er det, men de er veldig fascinerende fisk med mye spennende adferd!
Finnes mange flotte apistogrammaer, og vil du se mange typer så vil jeg anbefale TomC her inne sin hjemmeside. Han er norges guru når det kommer til apistogrammaer

Desverre så er mange av de han har på sin side ikke tilgjengelig i butikker.

De mest vanlige i butikker er:

Apistogramma Panduro
Apistogramma Borelli
Apistogramma Cacatouides(kakadue)
Apistogramma Macmasteri
Apistogramma agassizii
Apistogramma veijita
Apistogramma Hongsloi

Men det hender også at butikker tar inn noen mere uvanlige arter. Eventuelt om noen i området der du bor driver med apistogrammaer.

Når det kommer til ditt kar, så ville jeg anbefalt maks 1 hunn og 1 hann. Men utifra personlige erfaringer rundt å holde apistogramamer så ville jeg ikke hatt dem i mindre kar en 85l. Men det er min mening og absolutt ingen fasit.

En liten stim på 6 tetraer bør også kunne gå sammen med dem, så vil heller apistogramamene jage på de i stede for å gå løs på hverandre. Samt at apistogrammaene vil føle seg tryggere. Men de kan fint droppes også.

L-maller og c-maller ville jeg ikke ha hatt i karet, men noen ottoer vil kunne gå bra da disse ikke går etter egg og yngel om du skulle være så heldig å få det på dem. Ottoer er flinke små algespisere.

En annen ting er oppsett av karet: må ha sand, godt med planter/flyteplanter og en til to kokosnøtt huler. Gjerne eikeblader i karet/ tørka sådanne.

Videre så er det viktig at man justerer phen etter hva slags apistogramma man har. Jeg har selv arter som trives og yngler med Ph under 5, mens andre som feks cacatouides klarer seg bra på 6-6,5. Ph over 7 må ikke forekomme, da dette vil føre til at fiskene kan få diverse sykdommer med døden til følge.

Som han over meg sier så kan hannen jage på hunnen om hun ikke er kjønnsmoden eller rett og slett ikke er i humør til lek.
Men hannen er ikke bare den som jager, for flere av mine apistogramma hunner skifter lynne med en gang det er kommet yngel. Da er det hu som er sjefen og hannen som får gjennomgå.

Når det kommer til pris så ligger de vanligste artene fra 75-100 pr stykk, men fins også arter som er dyrere enn disse.

Håper du har fått en del innspill du kan bygge videre på

Tusen takk for svar fra dere, mange gode råd der, har sjekket litt i lokale
butikker, de apistogramma de har inne er A. agazissi, cacatouides og hongsloi. De kunne også bestille enkelte andre arter.

Ut i fra fiskebasen ser det ut som det er kun a.cacatouides som kan gå i et 63l kar. Så det blir vel til at jeg prøver med denne, siden den også ser ut til
at det skal gå an å holde den phen denne krever. Mulig det blir et større kar ettervært til apistogramma.

Tom hva bruker du for å redusere ph i dine apistogramma kar?
Vurderer å bruke torv, enten ved å bruke torv i vannet som jeg har i karet ved vannbytte, eller om jeg klarer å holde stabil ph, ved å ha en strømpe el med torv på innsiden av hjørnefilteret.

oppsettet av karet er fin sand (0.2-0.7mm), endel planter, trolig mangroverøtter. Kokosnøtt huler, bør hulene kun ha en åpning?
og evt hvor bør den sitte? på siden ved sanda eller oppe på siden av kokosnøtta?

har ikke funnet flytplanter hos noen av butikkene i trondheim, skal høre om de kan bestille.

Ser at mange apistogrammea arter ikke trives i kar med for mye bevegelse i vannet, hvordan kombinere dette med god filtrering ?



Takk for linken til Tomc sin web side, mye spennende lesning der.
Jeg bruker ikke noe for å senke phen i karene mine, for dette skjer av seg selv grunnet at kh`en som er bufferen til Ph`en er meget lav i Larvik. Det skjer rett og slett av seg selv, jeg må heller bruke natron for å holde phen stabil på feks 7 i enkelte kar.

Men du kan bruke eikebarkekstrakt evt ph- minus. Og skal du bruke dette er det viktig å blande dette ut i ei bøtte på forhånd. Så du ikke heller dette direkte i karet, i tillefelle phen dropper skikkelig lavt med påfølgende fiskedød.

Bør være kunn en hulegang og bare så stor at hua kommer seg inn i den. Da vil hua være trygg på at ingen andre kommer seg inn, og dermed vil hun satse på å legge mange egg. Om det er flere åpninger og for store vil hun derimot ikke satse så stort og legge et mindre antall egg.
Jeg pleier å sette mine huler sammen med planter slik at disse også gjør at fisken syns at hulene ligger på et tryggere sted, men akkurat dette spiller ikke så stor rolle.

De liker ikke for mye strøm nei, men nå henger ikke mye strøm i karet sammen med stor biologisk filtrering.Om vannet går for fort igjennom filteret, så vil den biologiske nedbrytningen fungere dårligere da bakteriene ikke får tid til å bryte ned avfall. Jeg bruker modifiserte fluval 2 i mine reol oppdrettskar, og de har man mulighet til å nedjustere vanngjennomstrømningen på. Da bytter jeg også ut den originale innmaten med en stor bit med blåsvamp.

Hva slags filter har du?
Jeg har satt opp et hjørnefilter med ei Eheim kompakt 600 pumpe som har
justeringsmulighet (150-600 l/t)

Vannkvaliteten uten tilsetninger er i karene mine ph 7 og kh tilnermet 0
skifter farge med en gang med tetras kh test.

Hadde en liten topp i det andre karet med en ph på 7.5, men dette sank ned til 7 igjen etter en uke og har vært stabil på det.
Oki, men da er det bare å justere pumpen slik det paser seg. Ca rundt 2-300l i timen bør holde plenty. Jeg husker ikke hvor mye fluval 2 + leverer per time, men jeg har satt justeringa midt i mellom maks og min. Dette fungerer veldig bra.

Da må du bare tilføre ph senkende midler i ei bøtte og se hva som skjer. Samt la den stå i minst et døgn og se hvor langt phen går ned. Iom at du har kh på ca 0 så har du ingen buffer på phen, og kan da få et ph dropp. Så da er det bare å prøve seg frem og måle phen.

Til sammenligning så har har vannet mitt i springen en Ph på 8-8,3 og med en kh på ca 2.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap