Fra discus til sør- eller mellomamerikanske ciklider

Jeg har i ti-femten år holdt discus som hovedfisk i stadig større akvarier. Under en tre ukers ferietur for halvannet år siden har ett eller annet skjedd siden huset luktet stramt av sjøbod da vi kom hjem. Samtlige fisk i 720 literen var helt eller delvis oppløst og døde. Hovedmistenkt er en ca femten år gammel praktbotia som godt kan ha forurenset vannet om den døde mens vi var borte og dratt med seg de øvrige innbyggerne.

Nå, et par år senere er jeg klar for å ta opp igjen hobbyen og ønsker ikke å automatisk velge arten jeg etterhvert kan endel om, men vurderer å bytte til andre amerikanske ciklider.

Jeg kan tenke meg å fortsette med beplantning og kan tenke meg fisk som engasjerer på en eller annen måte i form av yngling, personlighet og kanskje rangordning. Og så må jeg selvfølgelig synes at de ser bra ut.

Villmarksliv i Larvik anbefalte blant annet ildbuk, regnbueciklide og surinamjordspiser. De sa også at jeg kun burde velge meg et par arter og kjøpe tre-fire par av hver art.

Jeg tipper det er mange som brenner for ulike arter her på forumet, så: andre forslag? Eventuelt kommentar til de nevnte?

Legger ved bilde av hvordan karet har sett ut de siste to årene. Tre SAE, femten kobberbarbe og fem ancistrus har altfor god plass.
Lenker til nevnte fisk
Jeg ser noen av populærnavnene kan knyttes til flere vitenskapelige navn, så her er lenke for nevnte fisker: Regnbueciklide (Herotilapia multispinosa), surinamjordspiser (Geophagus surinamensis) og Ildbuk (Thorichthys meeki).

Legger ved bilder av de to som har bilder i fiskebasen her på forumet og her er lenke til bilde av surinamjordspiseren.
Dette er relativt store arter som er revirhevdende og blir aggressive ileketiden. Hvorfor ikke velge Geophagus...denne kan du holde i en fin gruppe og iaktta interessant dynamikk mellom individene. Dette burde gi et mindre "stresset" akvarium enn blanding av ulike arter. Det fins flere flotte arter Geophagus...disse er ganske robuste og morsomme fisk. Og det går an å ha noen stimfisker av litt størrelse ved siden av.
Takk for tips Jeg så de hadde noen få Guianacara dacrya. Hva tenker dere om disse?
Veldig vakre fisker hvis de får godt miljø og føler seg trygge. En gruppe av disse er absolutt en mulighet Men vet ikke om jeg ville satt disse sammen med mer aggressive arter.
Uansett hvilke av disse du velger, vil du nok få problemer med planter, med mindre du holder deg til veldig robuste/kraftige arter. Disse fiskene er ganske flinke til å "ommøblere" akvariet.
Jeg ble som nevnt anbefalt tre-fire par av hver type, men minimum to par. Hvor mange vil du anbefale? Totalt anbefaler de altså 12-16 fisk... Du anbefaler å velge én art, hvor mange burde jeg i så fall ha av arten?

Med discus bør man ha minimum seks til åtte ungfisk for å spre "mobbingen". Gjelder tilsvarende regler for andre amerikanske ciklider?
Vel...jeg tror det kan bli mye uro ut av 3-4 par av "hver type". Da blir det veldig mange hannfisk som skal etablere territorium. Det er stor forskjell på på arter som primært holdes i par og til arter som trives i grupper med flere hunner enn hanner. Dynamikken blir forskjellig.

Velger du en "gruppe-art" som Geophagus kan du f.eks ha 4 hanner og dobbelt antall hunner...altså 12 store fisk. Og mange arter trives godt med en stim "dither-fish"...det gir dem trygghet.
Vil det si at mange ciklider kan trives selv om de er alene som ett par og at man dermed i teorien kunne valgt par av flere ulike arter med omtrent samme lynne? Tenker spesielt på Guianacara dacryaene som kun var ett enkelt par i butikken, men spørsmålet er også ment mer generelt.
Jada, man kan godt ha ett par alene av de artene som ikke er gruppefisk. Har gjort det selv ved flere tilfeller. Akkurat Guianacara dacrya kjenner jeg ikke, dette er jo en ganske nyoppdaget art....så denne våger jeg ikke uttale meg om. Men er den som andre Guianacara så kan den vel ihvertfall holdes i små grupper.
Guianacarene går fint bare som par, og en masse andre S. Amerikaske gør det.
Geophagus artene er utrolig flotte fik, men de fleste blir alttså temmelig store .
Men jeg ville nok holde mig til Syd amerikanere, mange cetral amerikanere er veldig agressive, især når de har egg eller unger.
Så jeg ville nok bestemme meg for Store eller mellemstore S.A
Takk for innspill Det hjalp med noen oppklaringer.

Da har jeg vært innom Askakvaboden her i Sandefjord og fått med meg en liten start med:

- 5 stk Heckels ciklide VF
- 5 stk Flaggciklide F1
- 6 stk Sommerfuglciklider VF
- 7 stk Corydoras cw029 VF
- Ca 15 stk Kobberbarbe
Kombinasjonen av sommerfuglciklider og Corydoras er ikke så heldig.
Lurer også på hvilken fisk du egentlig mener med "kobberbarbe"...er det praktbarbe (P.conchonius) du mener ?
Hei igjen og takk for tilbakemelding. Hvorfor er ikke kombinasjonen så heldig?

Barbene kalles også Titeya barbe eller Cherry barbe. Hadde 15 fra før så tanken er at 30 kanskje stimer bedre enn 15.
Åja...titteya-barber...håper de står seg mot de store ciklidene, da..

Corydoras og sommerfugler er begge bunnfisk. Sommerfuglene er territorielle, mens coryene har null peiling på hva territorier er og svinser overalt uten tilbørlig respekt. De ender da opp med å få bank. I tillegg er coryene natt-aktive og vil forstyrre sommerfuglene på den tiden de hviler.
Hehe, kan hende jeg må handle større stimfisk etterhvert, ser den.

Skal lufte problemstillingen med selger.
Det kan du nok godt gjøre, ja...han burde vite bedre, som har kontakt med spesialister på dvergciklider.
Høres greit utt. Jeg ville nok ikke ta barberne med. Men det er bare fordi de ikke er fra søramerika
Jeg tror ikke det er noe problem, med coryer og sommerfugle, i så stort et akvarie .
Jeg satser på at karet er stort nok til å huse dem begge

Barbene var et forsøk på å få allerede eksisterende beholdning til å stime, men det ser de ikke ut til å gjøre. Første gang jeg har sett de i stim var i går da jeg byttet vann. Da fant de plutselig trygghet i hverandre som en fin stim. Mulig de har gjort det ved tidligere vannbytter også, men jeg har ikke bitt meg merke i det i så fall. Jeg får fortsette å beundre stimen ved vannbyttene hehe.

Har dere forslag til stimfisk fra sør-amerika jeg etterhvert kan bytte til?
720 liter med diverse søramerikansk.
Hei.. Ser ut som vi har noenlunde samme bakgrunn i akvarieverdenen. Jeg har også drevet med discus i 15 år og har nå startet opp 720-literen uten discus. Hadde ikke tid til å drive med discus lenger og ville ha noe enklere. Kanskje jeg kan få noen tips fra denne tråden.

Jeg har satset på corydoras, stimfisk, L144 og dvergciklider. Har veldig mange Corydoras Sterbai (de har ynglet hos meg), et par regnbueciklider, et par sommerfuglciklider og et par kurvciklider.

Ser at sommerfuglene mine ikke trives så godt og det kan jo tenkes at det skyldes Coryene.

Jeg er imidlertid veldig godt fornøyd med kurvciklidene. En veldig vakker fisk.

Tenkte i utgangspunktet at dette skulle være en søramerikabiotop, men jeg har valgt dronningrasbora som stimfisk i tillegg til neontetra for jeg syns disse rasboraene er så fine. De holder seg litt høyere i vannet enn tetraene og danner derfor fin variasjon. Jeg er også veldig glad i planter og det begynner å bli ganske frodig i karet mitt.

Men jeg kunne tenkt meg noen større fisker som viser litt igjen i karet og er derfor på jakt etter en fredelig ciklide i tillegg til dvergciklidene. Men de må være fredelige og ikke grave eller spise planter.

Lurer på om Heckels ciklide kan være noe for meg. Har også snust litt på Blå acara.



Heckels blir da temmelig stor. Husker ikke men mener da den graver.
Hvorfor ikke få nogle flotte scalarer?
Evt. Rio Nanay eller leopoldii.
Jeg har noen (ikke til salg) Biotodoma cupido, de er ret fredelige og meget smukke.
Tilfeldig bekjentskap
© OME
Reklame for plussmedlemskap