(...abonnement på tråd ble til) Labyrintoppdrett (side 4)


Gleder meg til P.dayiene min kan gå i artskar. Må bare få plassen klar
Jeg kan se, der er liv i tråden. Jeg har ikke modtaget mail derom, det må være fordi den er blevet flyttet.

#58: Tak for din oplysning Per. Det er endnu en reminder til mig angående min pc. Den har nået et stadium i sin levetid, hvor jeg fylder mindst muligt ny software og andet i den, så det bliver nok en brænding, der kommer på tale . Forøvrigt interessant at vide om msn, det du skriver, det vidste jeg ikke.

#60: Medmindre dit tapvand har ekstreme værdier, skal du bare tappe noget vand fra hanen (30-40 liter) og opvarme det til 24-25 grader, og så skal du bare holde dayi i det. En han og et par hunner ville være en fin lille ynglegruppe. Med en god tæthed i beplantningen, vil der snart gå små unger. Nogle kilder angiver temperaturer på op til 28 grader til denne fisk, men det er absolut unødvendigt både til daglig og til opdræt.

Det er en udbredt misforståelse, når vi giver vores fisk en konstant høj temperatur året igennem. Det forkorter fiskenes liv, og kan også i visse tilfælde være en indvirkende faktor til sygdom og mistrivsel. Dværgguramien, Colisa lalia, er et godt eksempel. Det er tilsyneladende en af de labyrintfisk, der har den korteste levetid. Den er samtidig også en af dem, der hyppigst rammes af bugvattersot, jeg kender ikke det norske udtryk for denne sygdom. Jeg har lavet forsøg med denne fisk, og den yngler lystigt og stortrives på temperaturer på op til 32 grader, den ved tilsyneladende ikke det er skadeligt for den i det lange løb. Makropoderne viser deres ubehag tydeligere. Sidste år eksperimenterede jeg en smule med Macropodus opercularis. Ved temperaturer på 28 grader begyndte de at udvise apati og dårlig trivsel. Da varmelegemet blev afbrudt, og temperaturen var faldet til 24 grader, begyndte de at lege. Jeg vil bringe et citat fra Arend van Den Nieuwenhuizen´s bog "Labyrintfisk":

"Man hører ofte, at Colisa lalia er døde af bug-vattersot. Forskellige akvarister har eksperimenteret for at finde årsagen til disse dødsfald. Det ser ud til, at fisk som har overvintret ved en høj temperatur, 25-27 grader C. og ved en høj vandstand (40-60 cm.) for det meste døde, når de var ca. halvandet år gamle. Ved et tilfælde kom nogle akvarister på sporet af, at hvis fiskene overvintrede ved en lav temperatur 20-24 grader C. og en vandstand på 15-20 cm. holdt de sig meget bedre, levede i flere år, og kunne til stadighed bruges til opdræt."

Jeg indsætter et foto af et akvarium, jeg har benyttet til ekstensivt opdræt af Trichopsis vittata. Det er sikkert inne nice efter de fleste folks mening, men fiskene kan lide det, og det er ofte overraskende nåt man tømmer det, at se hvor mange unger i alle størrelser, der har overlevet.
Jeg har desverre ganske høy temperatur "naturlig". Mine karr har som regel 26-27grader og jeg bruker ikke varmekolbe. Leiligheta er ganske varm uten noe oppvarming, så jeg unngår å kjøpe fisk som ikke tåler høye temperaturer da den kan komme oppi 28grader.

Jeg har lyst å prøve meg på en ny fisk og prøve på oppdrett. Jeg har 1 kar på 30L som står tomt, men er usikker på om det finnes noe som er egnet til et så lite kar? Jeg har ikke så mye penger for tida heller så da må det bli noe som ikke blakker meg helt...
Jeg har som sagt også ganske høy temperatur, så jeg synes det er vanskelig å finne noe

Mulig jeg kan prøve P.dayiene da..? Men de kan gå i PH på nesten 8? Er dette en dyr fisk?
Du må da bo ovenpå en varm kilde med de temperaturer du har .

Dayien burde ikke være en dyr fisk. Det er sådan en vi her forærer hinanden, eller sælger til hinanden for 10-15 kroner. Hvis bare du var nærmere ville jeg forære dig en gruppe, når jeg får mine hjem som en gave fra en netbekendt, som jeg selv har foræret yngel tidligere. Såvel dayi som cupanus tåler vand med en pH på over 7. Hvis du samtidig tilsætter noget egeløv, ketapangblade og eventuelt ellekogler, vil det sikkert sænke din Ph så de føler sig friske i det vand, du byder dem. Et andet forslag kunne være Betta simplex, som elsker meget alkalisk vand. Dem kan du godt have en gruppe af i et 30-40 liters akvarium. Betta simplex udmærker sig i øvrigt ved at man uden problemer kan have flere hanner sammen. De andre hanner respekterer en rugende og forsvarsløs han. Jeg sætter et foto ind af et par af mine Betta simplex i leg.
Ja, noe må det være siden jeg slipper å bruke mye strøm på oppvarming

Den bettaen var kjempefine! Kanskje jeg kunne ha hatt et par gående i 30L. Når det gjelder slik fisk, lønner det seg å ha et høyt akvarium eller et lavere? Jeg har et på 30L som er 30cm høy og et på 33L som er 40cm høyt...
Kan tenke meg det 1. passer best når det gjelder yngel?

Å senke PH går helt fint, gjør jo det i alle karr, så om det er bedre for fisken så er det ikke noe problem Jeg har stort set catappablader i alle karrene.

Jeg skulle ønske interessen for betta og gurami hadde vært større her i Norge. Da hadde det sikkert latt seg gjøre å bytte fisk med hverandre her slik dere gjør Jeg vet det er noen få som selger til hverandre, men jeg er ikke i den gruppa.

Veldig snilt av deg å tilby meg de fiskene, men som du sier blir det litt stor avstand. Tror jeg må flytte til DK etter hvert

Jeg føler jeg maser veldig her så ikke meningen det, men hvilken fisk tror du ville passe best for en 33Liter? Betta simplex?
Du ville sagtens kunne holde mere end et par simplex´er i et akvarium som beskrevet. Da jeg fik min gruppe på ni fisk (5,4), havde jeg kun et akvarium på ca. 40 liter frit. Heri stortrivedes disse fisk, og lavede rigtig mange unger. Eneste "problem" med Betta simplex er, at den er så utrolig ynglevillig. Hvis man ikke griber ind, og isolerer hannerne en gang imellem, vil de yngle sig til døde på et tidspunkt. En han som er populær hos hunnerne vil typisk ruge i ca. 12 dage. Derefter sættes han tilbage til sine piger, og efter to dage går han med skuffe igen. Det kan gentage sig over lang tid, og vil selvfølgelig afkræfte ham til sidst.

Med hensyn til at sænke pH, vil det kun være aktuelt, hvis du vælger dayien. Betta simplex klarer sig fint uden. Hvilket akvarium du anvender er sådan set ikke så vigtigt, men jeg foretrækker selv de lave akvarier.

Du skriver at nogen labyrintfolk sælger til hinanden. Hvis man opdrætter fisk, er man vel altid interesseret i at sælge sit yngel til andre akvarister?

Du skal være velkommen i Danmark Maren . En anden mulighed er at I labyrintfolk får en akvarieven ansat på en af færgerne til Danmark, så var resten ganske simpelt. Humunuku, som har været inde i denneher tråd, har dayi unger, var det en mulighed at få unger fra ham? Jeg er også ret sikker på at norske opdrættere har fået Betta simplex fra Torben Lyng, som nok er den førende opdrætter i Danmark, når det gælder vildformer af Betta. Jeg ved blot ikke hvem, og hvor i Norge de bor.

Sætter et billede ind af en rugende simplex han.
Jeg lurer på om det blir vanskelig å få tak i bettaer. Det er utrolig dårlig utvalg her og denne uka var disse på lista til IMACO (som ikke blakker meg):
Puganax
uberis
stroni
edithae
Jeg så i sidste uge (tror jeg det var), at IMAZO havde Betta macrostoma også. De er selvfølgelig meget dyre, og sælges i par. Hvordan er det hos dig: Hvis din akvariehandel handler hos IMAZO, tager han så alt fra deres liste hjem, uanset hvor mange fisk, du skal bruge, eller skal du tage f. eks. 20 stk.?

Med de lidt specielle fisk, er det min erfaring (i Danmark), at man helst skal forsøge at få fat i gode fisk, opdrættet af seriøse akvarister. Som regel kan man få den kønssammensætning, man søger og fiskene er som regel i deres bedste alder. De mere traditionelle fisk har jeg ikke noget imod at købe i forretninger, for så siden at lave min egen stamme. Når de blot er artstypiske individer med vildformens karakter, som ikke har været igennem den asiatiske "genblender". Det er en stor glæde at se, at disse hjemmegjorte fisk så godt som altid er større og stærkere, end de indkøbte forældre var.

Noget andet med netop betta´er er, at man egentlig på forhånd skal gøre sig klart, hvilken art, man vil holde. Det skyldes både deres forskelligartede krav til vandet, men i lige så høj grad andre faktorer, f. eks. deres størrelse.
Jeg tror de hadde Betta macrostoma, men at det kostet ca 2000kr/par. Så mye penger har jeg desverre ikke

Det er nok slik at butikkene plukker ut de fiskene de vil bestille og bestiller derpå så mange de ønsker å ta inn.
Jeg kan selvfølgelig bestille hos dem om det er noe spesielt jeg ønsker som står på lista, men da blir det som regel ca det antallet jeg vil ha. De fiskene blir ofte litt for "sære" for andre akvarister som handler hos dem og dermed får de ikke solgt de som skulle bli til overs.

Jeg har f.eks. bestilt Lakrisene der og da skulle jeg ha 5stk. En annen akvarist hadde bestilt 8 av de samme, så da bestilte de 15stk så hadde de 2stk å gå på om det skulle bli frafall.
De hadde vel ikke regnet med at de fiskene som kom var i elendig forfatning, men det var "heldigvis" skjedd noe feil m bestillinga slik at de hadde fått inn 20stk lakrisgurami i stedet for de 15. Uansett, jeg hadde tilslutt 3stk som overlevde og han andre 5stk, altså 8 av 20 overlevde.
Slike fisker blir muligens litt for skjøre for IMACO da jeg ikke tror de gir dem levedefôr og PH senket vann.
Det beste her hadde jo vært best å få fisk fra en annen akvarist.

6 av de 7 Sphaerichtys osphromenoides som jeg har kommer fra samme butikk (TAM) også VF Perlegurami.

Det er lite med privatpersoner som driver oppdrett på disse fiskene føler jeg og f.eks er det ingen her på AF som har registrert at de har Betta Simplex.

Det er noen som har Betta coccina og som har anbefalt meg å holde disse. Jeg tror ikke det er noen som bor i min del av landet som holder disse, men jeg kan undersøke nærmere! Humunuku har jo disse og han er veldig flink, så fisk fra han hadde jo vært noe!

Etter endret:
Humunuku har ikke Betta coccina i sin profil, jeg husket feil. Det er kun 1 som er registrert som muligens har den. Ellers så har Mvjnz disse fiskene, men hun bor i utlandet.

Jeg får vel bare smøre meg med tolmodighet!
....der er da én, som har Betta simplex . Hvis jeg hører om nogen som kører lastbil til Norge, skal jeg være opmærksom på det. Det kunne være en vej til at få både Betta, Paro og andre spændende labyrintfisk over vandet. Med hensyn til Paro, vil det betyde, at der kommer benzinudgifter oveni fiskenes pris, hvis jeg da ikke på anden vis skulle løbe ind i pandaen (panda+).
Det ville være flott om det lot seg gjøre!
Jeg driver og tenker på muligheter jeg også og spør alle rundt meg om de kjenner noen som kjenner noen som kjenner noen som skal til/fra DK!

Jeg har sett på noen sider om Betta uberis, som også Panda+ holder. Han har en mer utfyllende informasjon om disse løvkampfiskene under Betta brownorum, tror du denne inforen kan gjelde generelt for hele Betta coccina gruppen?

Jeg driver og sikler litt på denne fisken nå og vurderer frem og tilbake om jeg skal bestille på TAM innen i morgen kl 11...
De har stive priser der, litt over 260kr/stk. Innkjøpspris er 1/3 av summen, ca 90kr.
Hej Maren.

Det bliver kort, for det er om kort tid, jeg skal køre og holde foredrag i aften. Jeg er ikke Bettaspecialist, men vil tro, der er en vis lighed indenfor coccina komplekset. Du kan via Karstens hjemmeside eller via hans AF profil spørge ham via en mail. Der vil du sikkert også kunne få at vide, om han har yngel, og til hvilke priser. Jeg er sikker på at det nok ikke er på det niveau som du nævner . Vi hørs
Ser jeg glemte å poste dette tidligere i dag. så nå trykker jeg bare på knappen

MarenB
Humunuku har ikke Betta coccina i sin profil.

Ja jeg har ikke coccina, men Betta sp. palankaraya som er en ubeskrevet art i coccina-komplekset (gruppe for arter med likheter til coccina).

Betta uberis er for eksempel også i coccina-komplekset og er på mange måter lik Betta coccina.
Tror du det kan være en fisk for meg, Betta uberis? Er det vanskelig å holde den og hva må jeg ev tenke på om den skal trives og mulig drettes?
Den koster jo litt, så jeg vil gjerne være sikker på at jeg velger en "riktig" betta som jeg kan ha i 30Litern Har aldri hatt betta tidligere, så dette er litt spennende! Jeg setter veldig pris på info og råd ang disse fiskene ev andre som passer bedre for en som ikke har hatt betta før!
Du har jo bygget opp en del kunnskap siden dine første dager som tørrfisk, så du klarer sikkert å holde slike. Bare respekter at de kommer fra torvsump og liker sort surt vann, lite lys, lite sirkulasjon men gjerne en del vegetasjon. Cryptocoryner er gjerne gjengangere i slike biotoper.
Seriously fish har en bra profil. Hvis du synes det som står der ikke er for mye å forlange av en akvarist er det bare å sette i gang.
Mange er særdeles fascinert av artene i coccina komplekset og kaller de gjerne de små røde.
Jeg tror jeg avventer og ikke bestiller i morgen. Må få satt opp karet skikkelig først slik at det er mest mulig riktig slik at det er størst mulig sjangse for å lykkes og lage et bra "batta-kar"
Kanskje jeg kan starte en tråd for å forhåpentligvis få mest og best mulig info fra dere som kan dette når jeg skal sette det opp? Det er jo ikke store karet (30L), men likevel vil jeg være sikker på at jeg gjør det meste riktig! Det blir spennede å prøve meg på Betta! Håper bare jeg ikke blir bitt av noen ny basill!
Denne gangen blir det ikke noe selskapskar i alle fall.
Kjør på Maren! Dette får du helt sikkert til
MarenB
Jeg tror jeg avventer og ikke bestiller i morgen. Må få satt opp karet skikkelig først slik at det er mest mulig riktig slik at det er størst mulig sjangse for å lykkes og lage et bra "batta-kar":) Kanskje jeg kan starte en tråd for å forhåpentligvis få mest og best mulig info fra dere som kan dette når jeg skal sette det opp? Det er jo ikke store karet (30L), men likevel vil jeg være sikker på at jeg gjør det meste riktig!:) Det blir spennede å prøve meg på Betta!:D Håper bare jeg ikke blir bitt av noen ny basill!;) Denne gangen blir det ikke noe selskapskar i alle fall.


Vi gjør dette sammen Jeg skal prøve smaragdina.
Siljee
Vi gjør dette sammen ;-) Jeg skal prøve smaragdina.

Supert!
"Siljees og Marens betta-tråd"

Nei da. Det er jo plenty med kompetanse her
Tilfeldig bekjentskap
© Bengt Fossli
Reklame for plussmedlemskap