Fisk i brakkvann

Jeg har lagt merke til å ha sett nede ved et brakkvann (1-2 meter fra havet)
At det lever yngel til fisk
hvilken type yngel kan dette være til?

Kan huske at yngelen var på 6-7 cm og ha en liten rød flekk på seg.

Thorbjørn
Kan dette være en saltvannsfisk?
Ikke godt å si hva det var. Du får forsøke å fange noen, for å ta bilder

Det er en del arter av saltvannsfisk, som kan finne på å vandre opp i brakkvann, evt også ferskvann her i landet. En del mennesker tror at det kun er laks og sjøørret som gjør dette, men det er nok en del flere som er slike tullballer

Det trenger ikke å dreie seg om yngel, noen av artene som svømmer opp og ned som noen jojoer, er ganske små selv i voksen størrelse.
Ut i fra størrelse og den røde flekken (stingsilda er mest rød under haka), mistenker jeg at det kan dreie seg om trepigget stingsild.
Men uten bilder/ bedre beskrivelse, blir det vil gjetting
Torsk, sei, flyndrer etc kan godt klare seg i brakkvann for kortere eller lengre perioder så det kan godt være en saltvannsfisk. Jeg kan levende forestille meg at det hadde vært inderlig flott med ett saltvannsakvarie basert på det en finner under kaiene eller langs strendene her hjemme om sommeren. Mange flotte fisker der
Høre spennende ut
Det som er merkelig er at det finnes ikke noen form for utgang til havet.
Så enten må fisken hoppe uti på et vis eller så dør den der.

Ikke akkuratt det lureste å legge ut ørret eller annen ferskvannsfisk der hehe
Det er i Risnes i Tananger et fint område, det lver også frosker i området.
Om jeg forstår det rett, dreier det seg om en vannkilde som har brakkvann, men som ikke er i direkte i kontakt med havet?
Det må da være en eller annen saltkilde som får vannet til å bli brakkvann, som leverer såpass, at normalt frasig av vann ikke omgjør kilden til ferskvann.

Men siden det også lever frosk i kilden, kan den vel ikke være så alt for brakk.
Har du forsøkt å måle saliniteten i vannet?

Men det er jo ikke kluet
Stingsild er en art, som opprinnerlig kommer fra bøljan blå. Men for en del år siden, sto vannet en smule høyere, og det meste av det som i dag er ferskvann, var da saltvann. Etterhvert som vannstanden droppet, ble en del fisk værende igjen i disse dammene, og har tilpasset seg livet i ferskvann. Stingsilda er en av artene som greide dette med glans.
Stingsilda er en fasinerende art. Enkelte steder har den faktisk levd så lenge i fred og fordragelighet, at den har kvittet seg med de tre rygg-piggene den ellers har til forsvar.
Enkelte hevder at arten er en av de som har hatt raskest utvikling de siste tusen årene, og at den derfor er svært spennende å forske på.
Ikke vet jeg, holder i massevis at jeg har tråkka på noen slike, og det er ikke helt behagelig...
Finner lite på nett og ingenting som er skikkelig interessant om brakkvannsfisk. Det bærer mot en tur på biblioteket for å finne ut mer om brakkvannsfisk og norske vannplanter.
Helge
Jeg kan levende forestille meg at det hadde vært inderlig flott med ett saltvannsakvarie basert på det en finner under kaiene eller langs strendene her hjemme om sommeren. Mange flotte fisker der :-)


Arbeider med saken :p

Kan også legge til at brakkvann er et ganske stort område på salinitets skalaen og at en god del av dyrene man finner i tidevannspytter,langs strender og i overflaten i fjordene klarer seg fint i brakkvann. Det som er vanskeligere å få til er tang og tare delen. Temperatur spiller også en rolle hos de fleste men enkelte arter ser ut til å trives bra i romtemperaturer, da kan man jo blande brakkvannsplanter fra butikker med dyr fra sjøen hvis man ikke er så kresen.

Om du vil lese litt om hvordan jeg gjorde det så er det bare å gå inn på min personlige akvarietråd
Jeg skal ta bilde neste gang jeg er der nede, det er et ganske fint område.


Det som jeg også tenker på, er dette her hvordan ferskvannsflyndra ble til.
Det var da før en saltvanns-flyndre, som ble sakte omgjort til ferskvannsfisk, noe som er ganske stilig

Eller at det lever ciklider rett under bryggene våre, også fantastisk spør du meg
Er det lov da? :P

Finnes det saltvanns-ancistrus mon tro?
Ser da ut som en ciklide? Jeg forstår det sånn at flere av artene våre egentlig er ciklider (de driver med yngelpass og slikt også) men at de ikke er kalt ciklider av grunner jeg ikke riktig har forstått ennå.

Ang. brakkvannsfisk...
Siden du nevner den røde flekken, virker det som om det er stingsild du har sett. Disse lever i brakkvann og ferskvann langs hele kysten.
Det er jo bunnlevende arter langs kysten vår. Rokker og fjesing. Men kan vel ikke helt kalles saltvanns ancistrus.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap