Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Andre fisker
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Kenneth Aasen © Kristian Hollund © -mette-
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Goby
Søk
Siste innlegg
Vinterdeprimerte ancistrus?
1  

Akvariestein
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Mine fem små, nydelige ancistrus flyttet inn hos meg for 7 uker siden. De har vært vann-vittig aktive, stort sett hele døgnet, kanskje noe mindre aktive om nettene, men det siste vet jeg ikke så mye om. Plutselig har de blitt utrolig slappe. Gidder ingenting. De leker ikke lenger, de spiser ikke, og har stort sett ikke behov for å røre på seg.

Adferdsendringa kom helt plutselig, etter vannbytte, nedklipping av planter og storrengjøring i karet for 3 dager siden. De synes nok det var litt skummelt når jeg skrapet alger av filterboksen, det ble mye lyd av det. Og etterpå, veldig lite aktivitet. I samme forbindelse byttet jeg ut litt av filtervatten som nesten var gått tett. Dessuten ble det etter vannbytte oppblomstring av hvite alger på gamle matrester (så nesten ut som hvit mugg som vokser på gammelt brød). Til og med agurken de skulle kose seg med fikk hvitt belegg. Dette har aldri vært problem før, bortsatt en gang jeg ga for mye mat.

De har alle vokst ca 1 cm hver siste 7 uker. De har blitt foret med JBL NovoFect, agurk, ett og annet salatblad, har rot å gnage på, og har også lett mye etter mat i grusen, på planter og akvarieglass. Men nå ser det ut som de tror de er på ferie fra alt som kan ligne på arbeid. Null interesse for mat, til og med agurken får ligge i fred.

Virket som de var skremt de første timene etter nevnte storrengjøring, f.eks. når jeg nærmet meg akvariet, men nå er de ikke det lenger. De er bare uinteressert. Kan fisk ha brakkesyke?

Vannverdier: har vært helt fine og stabile, også med vannbytter med 4 ukers mellomrom. De siste par ukene et par vannbytter på 10-20% i uka. Før siste storrengjøring:
Nov. 7, 2008, 4:12 p.m. Nitrat (NO3-) 15.00
Nov. 7, 2008, 4:11 p.m. pH (6,0-7,6) 6.80
Nov. 7, 2008, 4:04 p.m. Ammonium (NH4) 0.00
Nov. 7, 2008, 4 p.m. Nitritt (NO2-) 0.00
Nov. 7, 2008, 3:59 p.m. Hardhet (GH) 2.00

I dag:
Nov. 10, 2008, 7:57 p.m. Ammonium (NH4) 0.00
Nov. 10, 2008, 7:56 p.m. Nitritt (NO2-) 0.00

Kan mine kjære små ha blitt syke? Eller har de blitt voksne (3.5 - 4.5 cm) og har tatt seg en laaaang ettermiddagshvil? Finnes lykkepiller for fisk? Alle ideer mottas med takk!

På forhånd takk for hjelp!

(Sist endret 10.11.2008 kl. 21:03 av Akvariestein )
 
Postet 10.11.2008 kl. 21:01
[Rapportér innlegg]
2  

Tove H
Medlem female.gif
Fra: Sør-Hedmark
Fisk får ikke vinterdepresjon, men de er følsomme overfor det miljøet de bor i, altså vannet de svømmer i, og plutselige forandringer i dette. Dette kom altså plutselig i forbindelse med vannbytte og opprydning i akvariet?

Jeg må nesten spørre om hvorfor du tok en så grundig opprydning når akvariet var såpass nyoppsatt. Hvis alt var bra på forhånd, ville det jo klart seg med et vanlig vannbytte, alså skifte 25-30% av vannet. Hvor mye vann byttet du? Brukte du lunkent vann fra blandebatteriet? Fisk kan være veldig følsomme for ev. kobber fra varmtvannsberedere. Erstatningsvannet bør også ha tilnærmet samme temperatur som det vannet du tappet ut, og det ordner du best ved å temperere vannet f.ex over natten i en bøtte som kun brukes til dette formålet. NB: ikke skurebøtta.

Du sier også at det vokser noe hvitt på matrester som blir liggende på bunnen, og på agurken som du forer med. Da høres det ut som maten har blitt liggende for lenge i vannet og er med på å forpeste det. Mat som ikke spises opp med en gang, må slammes ut. Det er vanskelig å si akkurat hva som er årsaken i ditt tilfelle, men når livlig fisk plutselig blir passiv er det som regel vannet det er noe galt med, og ikke alt kan leses av på vanntester.

Always Look on the Bright Side of Life!
 
Postet 10.11.2008 kl. 22:21
[Rapportér innlegg]
3  

Akvariestein
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Takk for svar!

Det der med depresjon var nok ment litt humoristisk, selv om jeg ikke akkurat synes det er morsomt om fisken lider.

Ja, dette kom plutselig i forbindelse med:
* Utbytting av vann ca 20%
* fjerning av grønne alger fra akvarieglass og på utsiden av filterboks
* utbytting av LITT av filtermaterialet (filtervatt som nesten var gått tett, men mesteparten er beholdt, bl.a. blåfiltersvmap)
*fjerning av hornblad som ikke så helt frisk ut (vokste kanskje litt hvite tråder, eller det var kanskje bare rusk som hadde festet seg)
* klipping av sverdplante som begynte å bli stor, fjernet kanskje 5 av totalt 20 blader

Altså ikke mer enn en litt utvidet helgevask/månedsrengjøring. Og HELT stabile vannparametre i karet over langt tid.

Erstatningsvann: ja, lunkent, samme temp som akvarievannet, ja jeg har egne bøtter som BARE blir brukt i forb. m. akvariet og som aldri har vært i kontakt med såpe

Det hvite som vokser på matrester: Ja, maten blir liggende for lenge, men det er jo fordi fiskene har sluttet å spise. Jeg har BARE ancistrus i karet, og de har alltid spist maten før, og nå har jeg bare matet litt og de spiser likevel ikke: derfor vokser det noe på maten. Ja, jeg har fjernet det nå.

Ok. Da er det altså vannet det er noe galt med, siden fisken plutselig ble passiv. Først trodde jeg bare de var blitt skremt...

Skal måle litt flere vannparametre... Spørsmålet om det er vannkjemi eller faktisk en infeksjonssykdom. Trodde ikke ancistrus var så utsatt for å få det...

 
Postet 10.11.2008 kl. 22:52
[Rapportér innlegg]
4 Slappe ancistrus: medisin?

Akvariestein
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Verdier målt akkurat nå:
Nov. 10, 2008, 11:10 p.m. Nitrat (NO3-) 10.00
Nov. 10, 2008, 11:06 p.m. pH (6,0-7,6) 6.90

ALTSÅ, lave og stabile pH, Ammonium, Nitrat, Nitritt.

Klart at det kan være andre kjemiske stoffer, men er ikke infeksjonssykdom vel så sannsynlig?

F.eks. smitte av bakterier i filtergørra som muligens kan ha kommet over i akvarievannet eller fra grusen som ble litt oppvirvlet under slamsuginga?

Æ'kke morsomt å ha syke fisk :-(

 
Postet 10.11.2008 kl. 23:16
[Rapportér innlegg]
5  

Tove H
Medlem female.gif
Fra: Sør-Hedmark
Ja, jeg skjønte at det var ment litt humoristisk med vinterdepresjon. Humor er noe man ofte griper til i slike fortvilte situasjoner. Det høres for meg ikke ut som du har gjort noe du ikke skal gjøre.
Innlegget mitt ble kanskje litt tørt, og ikke fikk du noen løsning på problemet heller. Det var helst et innspill få fram noen flere opplysninger om situasjonen, så kanskje andre med lengre akvarieerfaring enn meg kan ha noen gode forslag til deg.
Det er jo av og til slik at ny fisk spiser dårlig de første dagene, etter stresset med flytting og nytt miljø, og selv om du har hatt dine en stund, kan det jo hende at de har opplevd opprydningen din som like traumatisk som en flytting, og vil komme seg igjen. Det er jo ikke akkurat så mange steder å stikke seg vekk i en 54liter mens man rydder og ordner oppi der.
Huff dette ble like tørt. Håper du tilgir.

Always Look on the Bright Side of Life!
 
Postet 10.11.2008 kl. 23:47
[Rapportér innlegg]
6  

Akvariestein
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Er veldig takknmelig for svar, uansett.

Har to medisiner: eSHa 2000 og eSHa EXIT. Sitter og leser på disse nå for å se om dette er noe jeg skal forsøke.

 
Postet 10.11.2008 kl. 23:55
[Rapportér innlegg]
7  

Tove H
Medlem female.gif
Fra: Sør-Hedmark
Der hadde du postet et nytt innlegg mens jeg satt og skrev! Vannverdiene dine ser jo helt fine ut. Jeg er ikke sikker på om det kan ha vært noen uheldige bakterier ifra bunnlaget som gir sykdom. Filteret pleier å ta unna opphvirvlet grums temmelig fort, dersom filteret er riktig dimensjonert i forhold til karet, og sanda hadde du vel skylt godt før du brukte den går jeg ut fra. Nei, syk fisk er ikke gøy.

Always Look on the Bright Side of Life!
 
Postet 10.11.2008 kl. 23:59
[Rapportér innlegg]
8  

Tove H
Medlem female.gif
Fra: Sør-Hedmark
Hvis du velger å medisinere vil jeg råde deg til å ta et lite vannbytte først, særlig hvis det ligger mye grums på bunnen og hvis vannet er uklart. Deretter bruker du ESHA 2000, dersom du mener at det kan være en bakterieinfeksjon. Du får se an hvordan fiskenes tilstand er, du har jo sett hvor kvikke de KAN være, og vurdere hva du gjør. Du kan jo også håpe på råd fra andre hold, det kan jo være flere nattemennesker her på forumet.

Always Look on the Bright Side of Life!
 
Postet 11.11.2008 kl. 00:17
[Rapportér innlegg]