Hvorfor får vi BGA?


Jeg har søkt litt i forumet, men finner bare tråder om hvordan man fjerner BGA.
Jeg er ganske stressa med tanke på å få de tilbake, så jeg lurer på hvorfor de oppstår.

Er det noe man kan kan gjøre prevantivt?
Kjørte en test her, i går...
Pakka litt fór, i et shot glass + litt vann fra et akvarie uten BGA.
Jeg og en kompis hadde mistanke, om at dette billig fóret skapte BGA.
To tre timer senere var det utviklet BGA i shot glasset.
Dette er fóret de seller til halv pris, hos Dyrenes verden.
Skal dit å åpne munnen "litt" i morgen(er ikke serlig koselig når jeg er sint) :P

Så BGA kan komme av fóret...

Jeg bruker det samme basisfòret i alle karene mine, men fikk kun BGA i det ene.
I områder med stillestående vann eller veldig dårlig sirkulasjon, får BGA den roen den behøver til å slå seg ned.
I to av mine akvarier, der jeg kun har svamp-patronfiltrering (slike som drives av luftpumpe) har det lett for å oppstå BGA. Dette fordi svamppatronene ikke sirkulerer vannet skikkelig og "rører rundt", slik et vanlig filter gjør.

Hva slags filtrering hadde du i karet der du fikk dette, MC?

Det var i Tanganyika- karet.
Brukte en Eheim 2028 pro II og en ganske kraftig sirkulasjonpumpe siden Tanganyika liker endel bevegelse i vannet.

Det var mer bevegelse i dette karet enn de fleste andre mine.
Har sett BGA i en del plante kar rundt i butikkene også.
Er ikke sikker på om fisk kan ha det med seg, men er rimelig sikker på at det kan komme både med planter og fór.
Klarte å kvitte meg med den i Malawi karet.
Tok ut alle steinene å la de i stamper med vann, å strødde salt over de.(lå i to timer)
Gikk ned på lys tiden til 8 timer, og kun to små fóringer pr. dag.
En faste dag innimellom fikk de også en stund.
Rotet også i sanden daglig.
BGA'en har jeg ikke sett et fnugg av, den siste mnd:0)

De to første timene solen er oppe står dette karet RETT i solen, men det vokser nå kun litt tråd alger rundt munningen på filterene.
Og der gikk Monas teori rett i dass
(hør lyden av en do som spyler ned)



MC Darup
Det var i Tanganyika- karet. Brukte en Eheim 2028 pro II og en ganske kraftig sirkulasjonpumpe siden Tanganyika liker endel bevegelse i vannet. Det var mer bevegelse i dette karet enn de fleste andre mine.
hva er BGA??

greit å vite høres ut som dette er farlig hehe.
fiskeren
hva er BGA?? greit å vite høres ut som dette er farlig hehe.


Blågrønnalger.
Ante det ikke selv, men fant BGA i artikler, alger.

mvh
BGA er blågrønnalger, men er ikke alger, slik som navnet sier. Det er faktisk bakterier. I tillegg til at det er ganske så stygt å få i akvariet, tyder det ofte på at det er noe galt med balansen i akvariet ditt også.

Eplesnegler synes tydeligvis sånt er snadder, for de spiser det. En annen måte å begrense veksten på, er å redusere tiden med lys. Jeg har slitt med mye alger og BGA i et av kulefiskakvariene mine, og reduseringen av timer med lys utgjorde en stor forskjell! Nå står lyset på 9-10 timer om dagen, minus enda en time midt på dagen (bruker tidsbryter på lyset). Det fungerer strålende! Annen fisk eller snegler fungerer nemlig dårlig i brakkvannskar som i tillegg inneholder en kulefisk (og kulefisker elsker snegler).
Jeg sliter litt med BGA i et av mallekarene mine. Teorien om at dårlig stell kan forårsake dette, nekter jeg og godta i dette tilfelle Jeg slamsuger opp BGA annen hver dag. Har faktisk måtte fylle på sand, siden jeg har fjernet så mye i forbindelse med slamsugingen, skifter samtidig 25% av vannet. Sandlaget er ikke mere en ca 0,5 til 1 cm. Satt opp dette karet for ca 1/2 år siden. Jeg satte inn et 2026 som hadde gått 1 1/2 år i en 160 liter uten problemer. Jeg bytter vann hver 2.dag i alle mallekarene mine. Men, i dette ene har jeg altså BGA, jeg kjører ca 3000 l/t i dette karet som forøvrig er 180 liter. 5 voksne maller får 4 jbl plecochips i døgnet, altså ikke rare formengden. På tross av dette slipper de ikke taket.

Jeg kjøpte endel eplesnegler til dette akvariet, men de likte seg tydeligvis ikke i Tanganyikavann..

Lyset i det akvariet sto på fra 1100 til 2200.

Skal ta ting her til etteretning når jeg starter dette karet opp igjen
Artikkel om BGA:
"The depth at which cyanobacterial blooms float depends on a number of factors. The most important of these are light, phosphorus and nitrogen, which cyanobacteria need in order to survive"

Det står også noe om dette på The Krib (mailingliste om Apistogramma m.m):
" Although high nitrates are usually
suspect when blue-green algae begins to grow, Vinny Kutty reports
that it can grow even in water that is almost absent of nitrates (because it can fix atmospheric nitrogen)provided there are phosphates in the water. Kutty reports that a level of 0.5ppm of phosphates in a river is considered polluted'', but that phosphate levels below 0.5 ppm may retard plant growth. My guess is that a
level somewhat below 0.5 ppm would be a good target for phosphates, and
about 10 ppm or below for nitrates (freshwater). "

Det ser ut til at nitrat og fosfat er to ting denne algen trives med. Nå tester mange akvarister for nitrat, men ikke så ofte for fosfat. Jeg har en fosfat-test og har brukt den en gang... da ble jeg så skremt at jeg ikke har brukt den igjen! Testet vannet i den algebefengte 160 literen min, der algene gror som hakka møkk (ikke BGA, men alt annet). Resultatet av fosfat-testen vil jeg ikke en gang legge ut her

Kanskje en idè å teste vannet for fosfat om man opplever angrep av BGA?


Mer om BGA på denne linken

Bengt Fossli
Teorien om at dårlig stell kan forårsake dette, nekter jeg og godta i dette tilfelle;)

Det var derfor jeg sa ofte Jeg har slitt med BGA selv, jeg. Faktisk bl.a. i zebrakaret mitt. Og det har bekymret meg en del. Men dette er det eneste stedet det lønte seg for meg å reise bort fra på ferie. For mens jeg var borte, hadde det blitt noe tull med lyset, slik at det har vært av hele tiden. I tillegg begynte endelig sneglene mine å formere seg før ferien. Så da jeg kom tilbake denne uka, var det ikke snurten av en alge igjen i akvariet Så der ser man hva lys har å si! Dessverre har de inntatt et annet akvarium i stedet, og denne gangen et annet kulefiskakvarium. Jeg skal rense opp der i dag, og så begrense lyset, så får vi se om det fungerer. Der kan jeg dessverre ikke få hjelp av snegler. De ville ha forsvunnet som dugg for solen i løpet av få minutter. For denne kula er både grådig og hissig ;-D
Jeg har faktisk brukt fosfattesten noen få ganger, men med motsatt resultat. Null utslag. Det er nesten så man begynner å lure på om den funker i det hele tatt. Men det er en ide å forsøke i det karet som nå er angrepet. Hmmm... det skal jeg faktisk gjøre! Svar leveres så snart jeg hra stappet i meg litt mat.

Argh! Hvorfor begynte jeg å snakke om dette mens jeg spiste. Borte var matlysten, som dugg for solen...
Oooops! For en gangs skyld fikk jeg utslag, gitt. 0,5 mg/l. Men hvor mye jeg kan stole på prøveresultatet, er en annen ting. Jeg fant nemlig ut at den var gått ut på dato for 2 år siden. Det er faktisk mulig at den var gått ut på dato allerede da jeg kjøpte den! Det er ulempen med å handle i små, lokale dyrebutikker. De har neppe all verdens salg slike tester, så da kan de fort ha vært i butikken noen år når man kjøper. Det er i så fall andre gang jeg opplever det: Å kjøpe en test som har gått ut på dato. Egentlig godt gjort, ettersom varigheten faktisk er satt ganske langt fram i tid. Vel, en ting er sikker: det er tid for vannskifte her
BGA er en morsom sak. Eller...

Kan fortelle at karet jeg tidligere hadde til brakkvann, var fylt med ca 40L vann. Her sikrulerte det ca 1500L\t. På tross av dette, ble det meste, planter, stein, røtter og bunnlag relativt fort dekket med denne ekle saken.
Foretok daglige vannbytter på 50%, uten at dette hjalp ett sekund.
Snudde reflektorene slik at 95% av lyset ble rettet opp i en sort armatur. 0 hjelp. Byttet salt, 0 hjelp. Kuttet fôring, målte vannverdier (No2 0, No3 0, Po4 o, Fe 0 osv). Like f... var det grønnere enn hva jeg likte.

Karet ble bare rett å slett lagt ned etterhvert... Gad ikke slite med dette problemer i evigheter.
Kan nevne at det finnes flere typer BGA, den jeg hadde reagerte ikke på direkte salting. Trolig på grunn av at den likevel levde i brakkvann.

Hvorfor bakterien kom, og ikke minst ble der, har hele veien vært ett mysterium.
Eneste jeg kan se, er at Gh var uvanlig høy, og dette kan kanskje ha trigget bakterien. Ellers er det ikke noe logikk i dette, syntes jeg
Jeg klarte ikke å tolke resultatet av fosfattesten som annet enn 0 når jeg helte anbefalt dose tmg+ med N og P i 100l rent vann. Med dobbel dose så skulle det litt velvilje til for å tolke noe utslag da også. Har inntrykka av at bga liker ting som får rotne i stillestående vann og lys. Som mellom substratet og ruta foran. Og alt for mye vannskifte, mer enn 50% i uken. Men jeg har aldri hatt angrep som har spredt seg av dette.

Fjank,
det var jo i Tanganyika- karet jeg hadde dette problemet og der er jo Gh høy.
Jeg la ned dette karet (420 liter), og har skrubbet det grundig og kastet all sand og steiner som var i det.
Pumper og sirkulasjonanlegg ble lagt natten over i sterkt saltvann, og skylt grundig etterpå.
Siden har det ligget og lufttørket.

Skal jo starte med Tanganyika igjen i 240- literen, og vil selvsagt gjøre det jeg kan for å unngå dette svineriet.
Synes dette var en riktig enkel, grei og troverdig forklaring på grunnen til algevekst i akvarier. Og en bra oppskrift på hvordan man skal fjerne dem.

Redfield ratio
Tilfeldig bekjentskap
© Edward O. Murdy
Reklame for plussmedlemskap