Hvorfor får vi BGA? (side 2)

Det var en veldig nyttig link, Havengel.
Det forklarer en god del, dersom det som står der stemmer (og det ser det jo ut til å gjøre).

"It seems that the change of getting green algae is big, if comparatively much nitrogen and little phosphorus is in the water. In reverse, little nitrogen c.q. a lot of phosphorus leads to a big change that you will start growing blue-green algae.
The optimum seems to be at the proportion nitrogen:phosphorus = 16:1. Which means a Redfield ratio of 16."

Her er til og med en kalkulator der man kan beregne sin Redfield ratio.

Fra linken på forrige side:

[External Image]
Ta testsettene på en test med nitat og fosfat tilsatt springvann i forskjellige mengder. Ta gjerne et par forskjellige testsett også. Forvirringen blir garantert ikke mindre etterpå
Dvs at testene ikke funker?
Bare at det ikke er så lett å måle mindre forskjeller i den lavere enden av skalaen. Den klarer sikkert å si om du har nesten ikke noe eller en god del nitrat. Om du har 0 ml, 5 ml eller 10 ml er litt verre.
Jeg blir ikke klok på disse algene; hverken på hvorfor de kommer, og hvordan bli kvitt dem...

Første gangen jeg opplevde det, var i 180 literen min. Jeg aner ikke om det hadde noen sammenheng, men bare kort tid før jeg oppdaget svineriet, så renska jeg opp litt bak pumpehuset i karet. Fastmontert boks, med en mm glippe inn mot glasset, og her samles det mye gørr...
Jeg røsket løs endel med en piperenser, samt skylte vekk noe når jeg skiftet vann i karet. Var masse som løsnet, og som fløt rundt i vannet.

Tilfeldighetene gjorde at jeg, etter en uke eller noe, også fikk hvite prikker i karet, og satte i gang behandling, og dagen etter at medisin var hatt i karet, så var all BGA vekk, og jeg har ikke sett snurten av det siden, i det karet.

Nå for en stund siden, så oppdaget jeg BGA i 60 literen min. Jeg hadde i forkant av utbruddet en skikkelig rengjøring oppi der. Har et palettpar som har hatt endel yngel oppi der, og i redsel for å forstyrre for mye, så har jeg ikke tatt så hardt i med rengjøring av "vanlige" alger. (plages litt med det, da karet utsettes for endel sollys)

Når utbruddet kom, så forsøkte jeg først med manuell fjerning over en periode. Jeg børstet stener og røtter, slamsugde, og fjernet angrepne blader på plantene. Men etter noen dager var det like ille.

Så forsøkte jeg mørklegging. Karet sto tildekket i godt og vel en uke, og da så det tilsynelatende bra ut. Palettene lekte igjen den dagen jeg åpnet karet igjen, og det var et godt tegn, for de hadde ikke lekt på lenge.

Men etter en uke var det på nytt masse BGA oppi der...

Nå var jeg rimelig lei, og tok da en avgjørelse på å prøve med den samme medisinen som tok algene forrige gang. Men uten resultat...

Dvs; detvirket som det stagnerte, men det forsvant ikke, og når medisinen ble tatt vekk, så eksploderte det på nytt...

Jeg har tenkt på om det kan være foring, men nei; de får samme for som de i det andre karet, og de får ikke mye for. Ikke utsettes karet for noe annet som det andre karet ikke blir utsatt for, og sirkulasjonen er bra. Så jeg er like klok...

Den eneste sammenhengen jeg kan se, i mine tilfeller, er det faktum at det hadde vært en seriøs roting med andre alger, rett i forkant av utbrudd.

Det hører med til historien at i går, så ble palettparet, som forøvrig er uvenner for tiden, satt i hver sin skål, og karet ble tømt. Røtter og steiner ble skrubbet og kokt, sanden ble skylt grundig, og til sist skylt i kokende vann. Planter ble kastet, pumpehuset grundig rengjort, filtersvampen skylt i kokende vann, og i det hele tatt.

Så ble alt innsatt på nytt, med nye planter, og vann fra det andre karet overført.

Jeg vet dette var drastisk, men jeg så på fiskene at de ikke hadde det bra; ancistrusungen døde, og palettparet tok knekken på all yngel, og ble deretter uvenner. Fargeløse og tafatte ble de også, så noe måtte gjøres. At palettene nå står i et nystartet kar, får bare stå sin prøve. Jeg følger med på nitritten, og nå et døgn etter restarten, så svømmer de rundt, fargesterke og i antydninger til lek igjen. Så så veldig ille kan de jo ikke ha det...
BGA er, som mange vet, ikke en egentlig alge, men en bakterie. En cyanobakterie for å være mer nøyaktig. Denne bakterien har evnen til å "dyrke" sin egen alge som hjelp til fotosyntese, og der ser vi grønnfargen.
Et utbrudd av BGA etter en real roting i karet der masse gørr og bakterier frigjøres i vannet høres derfor logisk ut.


Jeg har oppdaget eplesneglenes fortreffelighet når det gjelder å renske et akvarie for BGA. Forbløffende effektive. Det fungerer ikke så godt med eplesnegler om man f.eks. har sneglespisende fisk som botia og kulefisk kanskje, men i alminnelige selskapskar o.l. kan man bruke dem. De spiser opp rubb og stubb, og holder dem vekk permanent. Det kommer ikke BGA tilbake så lenge eplesneglene er i karet.
Det man bare må huske på er at eplesnegler spiser eggene til eggleggende fisk hvis de kommer over dem, og ikke alle fisk greier å jage vekk en sta eplesnegle med skallet som panser...

Nylig hadde jeg en 98 liter med bare to fisk i (et Apistogramma-par) og det var tungt infisert med BGA. Hele bakveggen hadde et enormt "flak" av BGA, nesten som en "gardin" som hang der og blafret. GRØSS! Det så ikke ut! Noen planter og en del av sandbunnen hadde også et dekke av BGA.

Jeg trodde egentlig det var for mye til at eplesnegler ville greie å renske opp, men bestemte meg for å prøve. Hentet 6-7 små eplesnegler fra sneglekaret mitt og slapp dem oppi. De bega seg straks ut på matjakt....

En uke senere var alle spor av BGA borte vekk! Til og med bakglasset! Det var skinnende blankt, helt renspist og ikke spor av "gardinen"!

Det skal legges til at dette karet får minimalt med fòring. Det mates ikke hver dag heller. Eplesneglene hadde derfor ikke så mange andre alternativer, og kunne ikke spise seg mette på annet og mere fristende fòr. Var de sultne, måtte de spise alger - og det gjorde de! Dette er nå mange uker siden, og karet er fremdeles helt rent for BGA (eplesneglene er der fremdeles).

Eplesnegler spiser også trådalger med glupende appetitt (de laaaange, hårtynne trådene i en lysegrønn farge)
Mona du er en engel!
"Eplesnegler spiser trådalger" skriver du lett henslengt.... Takk kjære, dette bør du rope ut over hele akvaforum!!!!!
Desverre visste jeg ikke dette da jeg hadde kjempeproblemer med disse algene for noen år siden.
Det er ikke snakk om å kunne bruke salt på "flekkene" med blågrønnalger, for de dekker stort sett hele karet nå. Har i natt fjernet kullfilteret som har vært der i et år nå..... Vet at den aldri burde vært satt inn ved oppstart, særlig da den ikke ble tatt bort etter en mnd. som meninger var. ( Har skrevet om dette i en annen tråd )
Skal fjerne belegget på rutene mekanisk og bytte vann, som helt sikkert er helt forferdelig, siden det har vært i karet i 10 mnd. nå.....
Jeg vet det, jeg vet det; Det er å be på sine knær om problemer!
Det finnes ingen unnskyldning for slik mishandling av fisk, men jeg har vært mye syk de siste par åra ( Er manisk-depressiv ), så det er uansett grunnen til mangelen på stell.
Skal prøve å få skaffet meg eplesnegler også, for det lille som Sandsneglene evt. tar av disse algene monner overhode ikke.
De formerer seg noe enormt. Er det noe en kan gjøre for å begrense dem, bortsett fra å plukke dem ut, forresten?
Mener du sandsneglene? Hvordan begrense antallet sandsnegler?
Det tror jeg ikke er mulig, unntatt å la være å fòre... Jo mer mat de får, jo flere blir det av dem ser det ut til. Man må egentlig bare fjerne så mange man kan mekanisk med jevne mellomrom, for å holde bestanden nede.

Et triks er å mate med en fòrtablett i et hjørne. Etter en kort stund samler sandsneglene seg rundt maten i horder. Da kan man slå til! Med en slamsuger-slange suger man så opp alle som har samlet seg i en haug der. Dra med litt sand i samme slengen, det gjør ingenting. Dette kan man gjenta så ofte man finner det nødvendig, for å tynne ut i rekkene.
En oppsummering ?
Når stellet er godt og alt annet er forsøkt (salt, forskriftsmessig filterrens osv)lurer jeg på om det er riktig at sterkt lys i kortere tid, innføring av eplesnegler og mindre mat er det som gjenstår ?

Hvis BGA er bakterier og ikke alger lurer jeg også på om jeg skal bruke Tropica flytende plantenæring som vanlig, redusere dosen eller la den være helt en stund ?

Takk for svar
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Sogn Dahle
Reklame for plussmedlemskap