Bittesmå lyse dyr i pumpa, hva kan det være?

Har nettopp skylt gjennom min AM-top, og helte vannet i en bøtte for å redde rekeyngel.
Da grumset hadde lagt seg så vi mengder av bittesmå svømmende kryp i bøtta. Dette ser nesten ut som klekket artemia, men de er lysegrå.
Har ikke fått tatt noe bilde siden linsa vår ikke er bra nok.

Har hatt veldig mye død fisk til tider uten noen synlig grunn, er dette en parasitt, eller et ekkelt nyttedyr?
Fisken min peser ofte, vi har da byttet vann, så blir det bedre et par dager før det er igang igjen.

Karet er 720L, en smule overbefolket for øyeblikket, men mest små fisk.
Filtrering er en AM-top, en FX5, og to mellomstore boyu powerheader som kjører 1200 l pr time.
Vannverdier, ph 6.5 (sera), nitrit 0 (jbl), gh 4 (sera). Temp 28 grader.
Bytter normalt 40L tre ganger i døgnet automatisk. Siste store vannbytte var 50% på torsdag, byttet 30% idag også siden fiska peste veldig.




Hva med nitrat og ammoniakk? Og hva med vannbytterutiner? Hvor mye bytter du om gangen? To dager er ikke særlig langt mellom vannbyttene, så da kan det tenkes at du enten fórer noe helt enormt, eller har fisk som sild i tønne, eller begge deler... ;P
Det er en del småkryp som yngler mye ved overfóring, så jeg antar dyrene er helt harmløse... Søk på moina, ligner de på slike? Det finnes lignende dyr i norsk natur også...
Plussmedlem
Vannbytterutinene ser jo meget bra ut.
Hun skifter jo automatisk 120 l om dagen.

Hvordan er O2-nivået mon tro? Har du god bevegelse i vannoverflaten til all denne fisken? Regner egentlig med det så lenge du kjører powerheads. Disse står vel rett under vannoverflaten?

Jeg tenker også nitritt og ammoniakk. Nitritten er 0, skriver du. Dumt spørsmål, men jeg må bare spørre - Er målingen foretatt da fiskene peste? Eller etter det store vannskiftet?
Har meget bra bevegelse i overflaten, takket være powerheadene som står ved siden av hverandre på samme siden som AM-topen og FX5 på andre siden av karet.

Har nok en smule mye fisk oppi her for øyeblikket, er mange som skal flytte ut og ned i reolen. Men å fange småfisk i et stort kar med svære røtter og midtdeler er ikke enkelt, brukte to timer på 50 kardinaltetra, 15 kileflekksrasbora, 5 sverdragere og 3 platy sist vi prøvde.

Testet selvfølgelig før vannbytte, nitrat fikk jeg ikke testet, hadde ikke mer igjen av den. Ammoniakk test har jeg ikke, må man ha det?

Har foret litt mye tidligere pga yngel av bujurquina, men de er store nå. Forer to ganger om dagen, men det er borte på under ett minutt, ligger aldri for igjen etterpå medmindre det er for til coryer el maller. Forer stort sett med discusfor el spirulina granulat, rekepellets og malletabletter. De får frossenfor en til to ganger i uka, hjemmelaget oksehjerte, artemia el røde mygglarver.

Det som er av fisk i karet nå er:
2 små oscar (7cm), 11 kongotetra, 3 discus, 1 scalare, 1 voksen bujurquina apoparuana med 40 yngel på 5cm, 5 kardinaltetra, 2 platyer, 4 sverddragere, 20 ancistrus fra 3-12cm, 1 gibbiceps 7cm, 2 l027 på 5 og 10cm og 14 corydoras.
Vannbytte
jeg har 720 med mye mere fisk vannbytte en gang i uka ca 50%.
en og annen fisk har dødd men det går måneder mellom disse.
fisken er ikke pesete så noe annet må det være
Det er ikke godt å si hva det er for smådyr du har kommet over, men parasiter, det er det neppe.
De eneste parasittene som i frittsvømmende stadie er synlig for det blotte øye, er ankerorm (med underarter) og fiskelus.
Det kan faktisk dreie seg om noe så enkelt som at det er bittesmå reke-yngel

Med tanke på sirkulasjon i karet, er det svært lite sannsynlig at det er O2-mangel som får fiskene til å pese.
Filtreringen burde være grei nok den også, men det er ett par ting jeg gjerne skulle vist før jeg godkjenner den eller ikke
-Hvilken AM-TOP er det snakk om? Er det originale svamper i denne, eller noe annet filtermedium?
-Hvilken type filtermasse er det som er i bruk i FX-5 filteret?
Og ikke minst; hvordan rengjør dere filtrene, og hvor ofte?

Slike tilfeller der en opplever periodisk hyperventilering, som kan opphøre etter vannbytter, dreier det seg desverre stort sett alltid om en form for forgiftning.
Med gode filtre, er ammoniakk og nitritt lite sannsynlig, men tankene mine heller mer mot en annen forgiftning.
Ser av bildene i profilen, at det er en del naturstein i karet. Forsøk å fjerne disse, for å se om det hjelper.
Ser også at det er snekkerert en del rundt karet; hvilke forseglinger er benyttet? (maling, epoxy, silicon etc).
Vi har hatt disse natursteinene i karet siden det var nytt, da hadde vi annen fisk i karet, jeg og mannen min byttet kar, så jeg tviler på at dette er problemet.

Filter: i Am-top AT3338 er det hvitt finfilter og bioballer, hvite i plast. I FX5 er det samme type bioballer og originalfiltersvamper. Vi rengjør filtersvampene i lunkent vann, og skyller lett gjennom bioballene. Dette gjør vi et par ganger i året men aldri begge filtrene samtidig, det går noen mnd mellom hvert filter.

Rundt karet er det malt med vanlig jotun oljegrunning og jotaplast, malingen tørket i en mnd før karet kom på plass.
Det er dekkglass over hele karet.
Ut i fra det du forteller, burde det ikke være særlig grunn til å lengre mistenke at filtrene og stellet av disse er årsaken. Kan være noe liten bakteriekultur med kun svamp/bioballer, men dette burde vært påvist av en vanntest.

Siden det er dekkglass over karet, er fordampingen minimal, og derfor renner det heller ikke potensielt giftig vann ned i karet fra innsiden av overbygget (jeg er alltid skeptis til maling som ikke er forseglet, uavhengi av herdetid).

Det gjenstår da gjelleparasitter, selv om disse normalt sett ikke skulle herje med fiskene kun når vannet er ett par dager gammelt.
Men for sikkerhets skyld, skader det neppe å kjøre en kur med praziquantel i karet
Til Frank, er det noe i karet som er mer følsomt for dette preparatet enn andre?

Glemte å sette kolonien med 20-30 indiske kloreker på lista over fisk, sikkert fordi det ikke er en fisk hehe..

Har foret guppy yngelen min med disse små dyrene idag for å prøve, og det så ut til å være fungere fint. Det var hektisk aktivitet for å få spist gitt.

Takk for mange svar og all hjelp

Snakket med en i akvarieklubben her idag og han mente at de små dyrene var helt ufarlige og kunne brukes som for. Men at "kulturen" som har vokst i filteret kansje hadde blitt litt gammel og derfor skapte problemer. Så han foreslo å tømme filterbøtta med jevne mellomrom og fylle på med rent vann uten å rense filteret noe mer enn vanlig. Da kan jeg jo også hente ut levendefor til yngel jevnlig.




De fleste reker og snegler er ganske sensitive for det meste annet enn vann, og vil oftest bukke under når en medisinerer.

Det er stor fare for at rekene kan takle medisinen dårlig, men jeg kjenner ikke til noen spesifikke forsøk med kloreker og praziquantel (sikkert siden få er villig til å ofre rekene sine )
Siden reker ikke kan bære på smitte som dette, kan de fint fjernes fra karet, før behandlingen starter - om en da får tak i dem :p
Tilfeldig bekjentskap
© Trude T.
Reklame for plussmedlemskap